Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestUrbanears Lotsen

Vi digger denne lille, potente høytaleren

Med ny, lav pris er den dessuten et godt kjøp!

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge

For litt over ett år siden publiserte vi en test av to høyttalere vi likte svært godt, nemlig Urbanears Stammen og den større Urbanears Baggen. Dette var produsentens aller første strømmehøyttalere, og lydkvaliteten var det lite å utsette på.

Kanskje ikke så rart, all den tid det tross alt er svenske Zound Industries som står bak – samme selskap som har gitt oss de fantastiske Marshall-høyttalerne.

I dag tar vi en titt på minstemann i Urbanears-familien: Lotsen. Hvor de henter navnene fra må fåglarna vite, men det høres i alle fall passe moderne og funky ut.

Felles for både Baggen, Stammen og Lotsen er også et veldig moderne design. De er fullstendig rektangulære, dekket av tøystoff og svakt opphøyd av fire, runde gummiknotter. I toppen finner vi to vriknotter, hvorav én er av den trinnløse typen. Den andre vris derimot i hakk, for å velge mellom ulike modi. Så langt skiller ikke Lotsen seg fra storebrødrene.

Minstemann er imidlertid mer ulik de to andre, på følgende punkter:

Det er ingen bassport under den mindre Lotsen. Det merkes.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje
  • Toppen – Der de andre har tøystoff i toppen og kun en liten plastplate ved knottene, er hele toppen av Lotsen dekket av plast (foruten kantene)
  • Sidene – Lotsen har et tøystoff som trekkes horisontalt langsmed hele høyttaleren, og en sidestilt søm. De to andre har en separat frontplate og bakplate.
  • Bunnen – Lotsen har en enklere, rund apparatinngang til strøm, og ingen USB-utgang til lading. Det er heller ingen bassrefleksport her.

Med mindre du har prekær mangel på stikkontakter i heimen vil nok neppe mangelen på ladeutgang volde deg noe besvær. Derimot er mangelen på bassrefleksport talende for at man har prioritert bort ytelse i bunnregisteret da Lotsen ble konstruert. Mer om det straks.

For å runde av designdiskusjonen: undertegnede har en sterk preferanse for denne typen estetikk. Minimalismen og fargeutvalget gjør at høyttalerne passer godt i nær sagt ethvert hjem, og sikrer dessuten at de er enkle å plassere på en effektiv måte – ikke minst gjelder dette Lotsen. Her trenger du ikke rydde plass dedikert til høyttaleren; bare plasser den innimellom de gamle pensumbøkene i bokhylla, og ferdig med den saken.

Trives best med rolig pop og radio

En annen «fordel» med Lotsen er at den ikke er like sær på plassering som sine større søsken – mest av alt fordi den altså ikke leverer like mye i dypregisteret. Både Baggen og Stammen er med sine bunnmonterte bassrefleksporter nokså avhengige av å stå på bakkenivå og helst inntil en vegg for å yte sitt beste.

Knottene på toppen er supre i bruk.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Lotsen sender riktig nok – i likhet med de andre – lyden kun én vei, så også her må du sørge for å vinkle den nogenlunde dit du vil sende lyden.

Ja, så var det denne lyden da. Umiddelbart når man tar i bruk Lotsen merker man at den trives best når den hanskes med vokal og mellomtoner, og sliter mest i bånn. Du kan riktig nok justere både diskant og bass i Urbanears' for øvrig fantastiske app, men det trengs i undertegnedes øyne strengt tatt ikke. Der både Stammen og Baggen har godt av å få bassen justert noe opp og diskanten noe ned, er Lotsen egentlig helt i vater ut av boksen.

Lydkvaliteten har vi ikke så mye å utsette på, og selv på høyeste volum er det få antydninger til forvrenging og utglidende registre. Til rolig poplytting og radio er Lotsen helt ypperlig – men der går også grensen.

Torstein Norum Bugge, Tek.no

For det første: volumet kunne gjerne gått et par knepp høyere, spesielt gitt prisen. Tilsvarende prisede høyttalere er å finne med langt større elementer og mer bråkete adferd enn du finner her.

På lydkvallitet briljerer imidlertid Lotsen, i likhet med de fleste andre lydprodukter vi har sett fra Zound Industries.

Knallbra app og multiromsoppsett

Som før må vi også her trekke frem Urbanears' fantastiske appløsning, som deler mye av DNA-et med tilsvarende app for Marshall-produktene av samme familie. At det er to apper er strengt tatt unødvendig, all den tid dette er rent kosmetisk; Marshall-høyttalere dukker opp i Urbanears-appen og omvendt. Dette betyr dessuten at om du skulle eie enten en multiromshøyttaler fra Marshall eller Urbanears fra før, så glir Lotsen rett inn i systemet.

Det er såre enkelt å sette opp Urbanears-høyttalere.

Slik sett kan Lotsen gi mening som en dedikert løsning for de øvre registrene, noe undertegnede testet ut i kombinasjon med både Stammen og Baggen. Å koble høyttalerne sammen er såre enkelt, så lenge alle er koblet på samme nettverk (2,4 GHz og 5 GHz er ikke interkompatibelt her). Simpelthen skru alle over i Multi-modus via appen eller fysisk trykk ned volumknotten på toppen av de ønskede høyttalerne for å bytte modus. Byttet er lynraskt og smertefritt.

Du kan også samle høyttalerne i forhåndsdefinerte grupper via Google Home, og både Spotify Connect og Apple AirPlay er også støttet.

Inne i appen er oversikten over høyttalerne lett å forstå seg på, og uten unødvendig dilldall. Du får enkelt oversikt over volumnivået på de individuelle høyttalerne, og kan justere hver enkelts equalizer i en fei.

At du foruten WiFi, Bluetooth og AUX også får hele syv programmérbare modi er mest å anse som en bonus. Undertegnede har sjelden tatt seg i å bruke dette, foruten til nettradio. Men om du vil, så kan du enkelt legge til en spilleliste fra Spotify til modus nummer to, en annen til modus nummer tre og kanskje bare «Charts» på nummer fire? Slik kan du alltid ha de nyeste hitlåtene klare til dundring uten å måtte oppdatere en egen liste først.

Konklusjon – En super inngangsport til musikkstrømming

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Så, burde du kjøpe Urbanears Lotsen? Vel, vi har enda ikke vært innom prisen enda, og det er den – som så ofte ellers – som har mye å si for utfallet her. I utgangspunktet, da denne testen ble skrevet, var prisen alt for høy. 1 999 kroner var veldig nære utsalgsprisen for begge de to større modellene, og ga ingen mening.

Rett før publisering av denne testen satte imidlertid Elkjøp ned prisen drastisk, og ikke som et tilbud. Med en permanent prisendring til 1 290 kroner er med ett Lotsen langt mer attraktiv, og et logisk alternativ for musikkstrømming.

Det er også langt mindre enn det for eksempel Sonos skal ha for sitt minste alternativ, Sonos One – men langt mer enn for eksempel Sony og JBL skal ha for sine tilsvarende alternativer.

Det er også (endelig) en god del mindre enn du må betale for SackIt MOVEit, som tross alt spiller veldig mye høyere og ikke minst også langt mer engasjerende. For joda, her finner du en dedikert bassrefleksport – og attpåtil er høyttaleren portabel og oppladbar. Dog, lydkvaliteten lider noe sett mot Urbanears' tilbud. Spesielt gjelder dette instrumentseparasjon og detaljer; der når den ikke opp.

Der Lotsens største problem før var Urbanears' egne Stammen og Baggen, er den nå i større grad i strid med mer sammenlignbare konkurrenter. Det skal imidlertid nevnes at spesielt den enorme Urbanears Baggen fortsatt er et vanvittig bra kjøp, om man kan hoste opp 2 490 kroner og har plass til den. Lyden du får fra denne store strømmehøyttaleren er rett og slett helt vanvittig bra, og slår selvfølgelig Lotsen i alle kategorier. Ellers er de som nevnt veldig like.

Som vi opprinnelig skrev her, ville vi anbefale Lotsen om prisen ble redusert. Når akkurat det har skjedd, og dét svært drastisk, er det bare én ting å gjøre: å anbefale det lille sjarmtrollet på det varmeste. Kanskje viktigere enn utmerket lydkvalitet og et godt designet ytre er det faktum at programvare- og økosystemopplevelsen er knallbra. Det gjør det også langt mer attraktivt å senere utvide lydsystemet med flere høyttalere fra samme familie.

Har du litt over en tusenlapp i budsjett og skal fylle et mellomstort rom med musikk? Kjøp en Lotsen, da vel!

Anbefalte alternativer til Urbanears Lotsen:

Urbanears Lotsen
8.5
Meget bra

Urbanears Lotsen

8.5
Meget bra
sitatUrbanears Lotsen er en super inngangsbillett til strømmehøyttalerverdenen.

Fordeler

  • +
    Lekkert og minimalistisk design
  • +
    Lett å plassere
  • +
    God og detaljert lyd
  • +
    Fine knotter og knallbra app
  • +
    Bra med lyd for pengene

Ting å tenke på

  • Tøystoffet har lett for å få flekker
  • Litt lite piff i bånn
annonse