Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestMovieMask

Disse norske filmbrillene gir deg skarpe 2D-bilder i stedet for en tåkete 3D-opplevelse

Men er de verdt 1000 kroner?

Hvis hodet ditt for lite vil båndet legge seg over ørene dine.

Vi har testet mange VR-briller i løpet av de siste årene - både de svindyre variantene som du kobler til PC-en, og de billige modellene hvor du bare fester mobilen et par centimeter foran øynene dine.

I dag har vi fått inn et hodesett som ser forvirrende likt ut som VR-brillene vi har testet, men som faktisk er noe helt annet. Produktet heter MovieMask, og er laget av de to norske studentene Eirik Wahlstrøm og Harald Manheim. I et intervju med søsternettstedet vårt Teknisk Ukeblad fortalte de at de var lei av hvordan VR-briller generelt ga ganske dårlige filmopplevelser:

– Bildet blir veldig lavoppløselig, og etter en stund blir mange kvalme. Dessuten er det lite innhold tilgjengelig. MovieMask er laget for å se innhold i 2D. I full oppløsning.

Vi liker materialbruken til MovieMask.
Niklas Plikk, Tek.no

For der vanlige mobile VR-briller deler skjermbildet i to, og gir et halv bilde til hvert øye, gjør linsene i MovieMask at begge øynene kan se hele mobilbildet. Ulempen er at du ikke kan se 3D-innhold, men fordelen er at bildet blir skarpere. Mye skarpere, faktisk.

Ser pen ut, men har mange mangler

MovieMask ser ikke ut som de fleste VR-brillene på markedet, og har brukt tekstil og stoff fremfor plast på store deler av produktet. Litt som Google Daydream View, altså. For å komme igang trenger du bare å åpne opp glidelåsen på framsiden av brillene, og feste mobilen ved hjelp av en holder i plast. Holderen er ikke stor nok til å takle de aller største mobilene – grensen går på 71 millimeter i bredden, eller en skjermstørrelse på rundt 5,2 tommer. Redaksjonens iPhone 7 Plus passet altså ikke inn, noe som var litt skuffende. Det er tross alt som oftest de største mobilene som har best oppløsning. Litt mindre mobiler, slik som iPhone 7 og en Sony Xperia Z5 vi hadde liggende, passet utmerket.

Når mobilen først er satt på plass så synes vi det er pussig at det ikke er noe form for hull eller slire for hodetelefonkabler. Her er det åpenbart forventet at du bruker trådløse hodetelefoner for å høre på filmene dine, hvis ikke får du et lite lyshull i glidelåsen der kabelen stikker ut. Vi hadde helst sett at hodesettet kunne kobles til mobilen, slik at du for eksempel kunne plugget inn hodetelefonene dine fra utsiden av brillene.

iPhone 7 er blant de større mobilene som får plass i MovieMask. Storebroren, iPhone 7 Plus, blir altfor stor.
Niklas Plikk, Tek.no

Skarpt bilde, men ikke for alle

Med mobilen festet på innsiden, glidelåsen lukket og Bluetooth-headsettet over ørene, var det bare å lene seg tilbake og se litt på film.

I motsetning til VR-briller blir ikke mobilbildet delt i to, slik at begge øyne kan se hele innholdet på skjermen.
Niklas Plikk, Tek.no

Bildet dekker ikke hele synsfeltet, og i motsetning til typiske VR-kinoer så blir ikke hodebevegelsene dine registrert på noen måte. Videoen du setter på mobilen henger rett og slett foran øynene dine, og det er det.

Bildet er overraskende skarpt, spesielt hvis du sammenligner det med vanlige VR-briller. Her hjelper det virkelig at hvert øye kan se en større del av skjermen. På grunn av linsene som brukes blir imidlertid bildet bittelitt konkavt, og kantene av bildet klemmes inn mot midten.

Jeg lot brillene gå på rundgang i redaksjonen og på resten av kontoret, og flere nevnte at hvert øye bare så omtrent tre fjerdedeler av mobilskjermen, ikke hele. I praksis gjorde dette at de ytterste delene av bildet alltid var litt ute av fokus hvis begge øynene så rett frem, eller mot midten av bildet.

Det kan hende dette kunne blitt løst ved å la brukeren justere avstanden fra mobilskjermen til øynene. Noen VR-briller har støtte for dette, men det gjelder ikke MovieMask. Her er avstanden fra skjermen til øynene, og mellom linsene, fast. «One Size Fits All»-utformingen gjør også at det er helt umulig å ha på seg vanlige briller mens man bruker MovieMask. Flere som prøvde filmbrillene på kontoret meldte om ubehag etter bare et par minutter med dem på hodet, eller at bildet ikke var helt skarpt på grunn av hvor nært det var øynene.

Til tusen kroner burde man kunne forvente mer enn spesielle linser og en fin innpakning.
Niklas Plikk, Tek.no

For undertegnede satt brillene ganske godt på hodet, og bildet var aldri ubehagelig å se på. Det lakk litt lys inn fra undersiden av brillene, rett rundt nesen, men ikke nok til at det var irriterende. Kombinert med et godt hodesett over ørene var det ikke vanskelig å forestille seg hvor godt dette kan fungere ombord på et fly eller til og med en bil- eller togreise. Men hvis du er glad i å ha teksting på videoene dine, enten det er for å følge med i dialogen eller fordi du liker japansk anime, kan det være problematisk med MovieMask. Teksten legger seg på et såpass ubehagelig sted på skjermen, og jeg følte at jeg måtte skjele med øynene hver gang jeg skulle lese teksten.

Dette kunne trolig også blitt fikset hvis jeg hadde hatt muligheten til å justere litt på avstanden mellom linsene og mobilskjermen.

Konklusjon

For noen hoder med noen øyne passer MovieMask godt, og gir deg et godt og skarpt bilde. Basert på testing på kontoret gjelder imidlertid dette fåtallet, og selv der brillene passer godt er det fortsatt rart at det ikke er noen enkel måte å koble til hodesett på. Det er heller ingen god måte å raskt bytte til en ny video, ettersom du må ta av deg brillene, åpne opp glidelåsen og snu rundt på produktet først.

Kombinert med at utsalgsprisen er på rundt 1000 kroner, kan vi ikke anbefale deg å kjøpe dette produktet. Vi liker ideen godt, men den nåværende utføringen, og den høye prislappen, resulterer i en kjip karakter hos oss.

annonse