Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestApple Watch series 5

Apples klokke handler om overflod

Watch tilbyr et hav av funksjoner, så du skal finne de som er viktige for deg.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Apple Watch har blitt ny. Den havnet litt i skyggen av de nye iPhonene da den ble lansert for noen uker siden, men den er faktisk litt spennende. Apple løser ett av de største irritasjonsmomentene med den denne gangen.

Skjermen går ikke lenger helt av når du ikke løfter armen.

I Watch series 5 holder epleklokka skjermen påskrudd hele tiden, men den er ikke alltid på helt som konkurrentene. Apple Watch har ulike intensiteter og fargeskjema avhengig av om den er løftet eller ikke.

Hva er nå egentlig klokka?

Alle som har prøvd en Apple Watch har erfart problemet; du sitter i et møte og lurer på hva klokken er. Du forsøker diskret å titte på klokkeskjermen.

Der er det svart.

Hvis Apple Watch skulle gi deg svaret frem til og med forrige generasjon, måtte du løfte armen og avsløre for hele møtet at du var utålmodig med å få det overstått.

Med Apple Watch series 5 holder det å ta en titt på håndleddet der skjermen alltid står på. Klokken beholder likevel sin vante 18-timers batteritid. En batteritid de gjerne skryter av som «heldags batteritid» – som om det var noe å være stolt av når konkurrentene varer fire til ti dager.

Når du senker armen igjen går det en liten stund, så skrur klokken av de lyse og mest fargerike elementene på skjermen. Sekundviseren forsvinner også.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Ulike urskiver

Ulike urskiver og innstillinger påvirker batteritiden forskjellig. En time eller to aktivitetssporing i døgnet og en rekke varslinger gir som regel et drøyt døgn batteritid på min lanke. Det er lenger enn de oppgitte 18 timene, men aldri like lenge som konkurrentenes beste. Kutter jeg ned på varslingene og aktivitetssporingen kan den vare lenger, men da forsvinner også mye av poenget med en smartklokke.

Noen av urskivene tilpasser seg alltid-på-funksjonen ved å lyse opp med farger, informasjon og sekundvisning når du løfter armen. Når du lar klokken gå i dvale forsvinner fargene, sekundvisere og informasjon. Det betyr at OLED-skjermen ikke trekker strøm der det er svart, og at hverken styringskretsene for skjermen eller prosessoren belastes.

Jeg foretrekker den såkalte infograph-urskiven. Der pleier jeg å ha værvarsel, klokke (selvfølgelig) og dato. I tillegg har jeg snarveier til å starte aktivitetssporing og til nedtellingsfunksjonene. En oversikt over aktivitetsringene mine hører til.

Men denne urskiven er nesten lik i både aktiv og inaktiv modus. Den lyser litt svakere når klokken ikke er aktiv. Dette er løsningen som varer kortest per lading for meg, med et drøyt døgn. Hvis jeg velger en tilpasset urskive som holder en større andel av skjermen mørk klarer klokken seg halvannen dag.

Med alltid-på-funksjonen av kan klokken vare betydelig lenger. I skrivende stund er det 18 timer siden jeg tok klokken av laderen, og i mellomtiden har jeg to timers aktivitetsregistrering med pulsmåling. Noen varslinger med vibrasjoner og lyd har det også blitt, og klokken måler støynivå kontinuerlig.

Klokken viser fortsatt 65 prosent batteri. Det tyder på et par døgns brukstid med aktiv bruk. Det er kanskje ikke aktuelt hver dag i uka, men om du plutselig har reist bort og glemt laderen kan det være et alternativ for å klare seg lengst mulig.

Infograf-urskiven endrer bare lysstyrke når den er inaktiv, og virker å trekke mer batteri enn urskivene som er bedre tilpasset den nye skjermløsningen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En vanvittig helsedings

I fjor startet en opptrapping av helsefunksjoner med falldeteksjon som ringer nødnummer hvis du selv ikke kan. Det er utvidet i år, og nå kan klokken ringe nødnummeret uansett hvilket land du befinner deg i – og selv om du ikke har noe aktivt mobilabonnement der.

Flere Watch-generasjoner har varslet om for høy puls ved inaktivitet. Det gjøre oppmerksom på begynnende hjertetrøbbel. EKG-funksjonen som ble lagt til i nest siste generasjon bygger ut hjerteovervåkingen videre.

Klokken kan varsle deg hvis du får for sterk UV-stråling også.

For mye bråk? Nå kan Apple Watch varsle om det også.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Denne generasjonen epleklokke kan si fra hvis støyen rundt deg blir så høy at den er skadelig. Den kan også spore kvinners menstrualsyklus, for å runde av det som antakeligvis er det mest komplette helseverktøyet som får plass på et håndledd i dag.

Skal vi tro den jevne strømmen av ulike historier om folk som har dratt nytte av både fallovervåkingen og hjertefunksjonene fungerer dette bra.

Sporing av støynivåer i omgivelsene kan være en stor nyhet for mange. Hvis du jobber eller befinner deg i bråkete miljø kan det bli spesielt nyttig. Du trenger imidlertid ikke en Watch series 5 for å bruke den – Støy-appen er tilgjengelig gjennom watchOS 6-oppdateringen.

Måten du kan legge inn moduler i urskivene som viser hvor mye bråk eller UV du har rundt deg er eksemplarisk. Og nye apper kan komme med sine egne såkalte komplikasjoner.

App store har kommet til Apple Watch, men det er fortsatt litt igjen å gå på med tanke på brukervennlighet her. En bedre skriveløsning hadde gjort seg for flere av appene på klokka. Hva med gode gamle T9 og nummertastatur? Alt er bedre enn å være nødt til å diktere eller sveipe én og én bokstav på skjermen.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nå kan du laste apper rett på klokka

Det har kommet en appbutikk rett på Apple Watch. Den gjør at du kan hente ned apper som støtter klokken rett fra den, uten å måtte ta omveien via den litt vaklevorne Watch-appen på mobilen. Men løsningen er knotete å bruke.

Du får velge mellom en liste med forhåndsdefinerte «toppvalg» og stemmestyring for appsøket. Lykke til hvis du vil søke etter noe med et tilstrekkelig merkelig navn.

Hvis du ikke har installert noe direkte til den før må du skrive passordet ditt på klokken med fingersveip, om du ikke har mobilen i nærheten. Og hva er vitsen hvis du uansett har mobilen i nærheten?

Om du har et mer avansert passord på eplekontoen din enn «Password1» kan det vise seg utfordrende.

Det er ikke alle apper som samarbeider så godt heller.

Hvis du har en klokke fra Samsung eller Garmin kan den synkronisere og spille av Spotify-spillelister rett fra armen til trådløse hodetelefoner. Apple Watch har 32 gigabyte lagring og støtte for Spotify-app rett på klokka, men den kan ikke spille noe derfra. Den kan fortsatt bare fjernstyre ting.

I det hele tatt er det foreløpig lite på appfronten som drar så stor nytte av at klokken har blitt mer selvstendig. Men det kan endre seg, gitt at alle klokker som får watchOS 6 har fått App Store-tilgang.

Kompasset kommer inn som en ny sensor i klokken, som før bare har hatt akselerometer og gyro. Det betyr at en rekke apper som er avhengig av å vite kompassretningen nå vil fungere bedre - så som navigasjonsløsninger.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kompass og høydemåler

Kompass er også nytt i denne generasjonen Apple Watch. Kompasset er selvkalibrerende og virker å være blant de mer stabile kompassene i mobilverdenen.

Den nye sensoren gjør at du kan bruke apper så som Night Sky som viser deg hva de ulike stjernekonstellasjonene på himmelen kalles avhengig av hvor du peker klokkearmen. Kart oppdaterer seg også raskere på hvilken retning du spankulerer i.

Bør du oppgradere?

Det er først og fremst alltid-på-skjerm eller bedre batteritid som skiller Watch series 5 fra tidligere modeller. Series 5 erstatter de to siste generasjonene Apple Watch, mens series 3 blir stående som billigalternativet. Dermed får du en vesentlig bedre klokke enn billigmodellen hvis du velger series 5.

Utseendemessig er det ingen annen forskjell på Apple Watch series 4 og series 5 enn at sistnevntes skjerm gjerne står på når den ikke er i bruk. Hvis du har fjorårets epleklokke er det usikkert om du trenger å bytte, men hvis du har eldre modeller begynner det å bli en del nyheter i series 5. Her er en series 4 i aluminium oppå en series 5 i stål.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Du får EKG-støtte, større og bedre skjerm og altså bedre batteritid eller alltid-på-skjerm. Du får også større lagringsplass til fremtidige apper som oftere lagres rett på klokka. Mer musikk fra Apple Music blir det også plass til. Kanskje kan du «offline» Spotify etter hvert også.

Series 5 koster rundt dobbelt så mye som en Series 3-klokke, men det mener jeg den åpenbart er verdt. Hvis du først skal ha en Apple Watch får du en langt bedre opplevelse her enn med den gamle modellen.

Hvis du har en iPhone tråkker du absolutt ikke feil om du velger en Apple Watch series 5.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Eiere av series 3, eller eldre versjoner, er også de som klarest bør vurdere oppgradering til series 5, mens du skal ha veldig lyst på den nye alltid-på-skjermen og kompasset før du legger ut fra 4700 kroner for årets modell.

Ingen smartklokke kan like mye

Uansett blir konklusjonen som følger; Apple Watch har fortsatt noen begrensninger. Men den blir mer og mer til en totalpakke som kan gjøre alt. Brukervennligheten blir bedre for hvert år som går.

Du kommer aldri til å gjøre 90 prosent av det Apple Watch kan – men at den kan så mye gjør det veldig lett å finne de funksjonene du setter pris på. Det kan være helt andre ting enn naboen din vil ha en smartklokke til, men han finner nok det han trenger han og.

Ingen annen smartklokke kan like mye. At hver enkelt kan velge hva de bruker fra en så romslig verktøykasse gjør den unik, selv om noen av konkurrentene er bedre på enkeltfunksjoner eller batteritid.

Apple Watch Series 5 4G 44mm Stainless Steel with Milanese Loop
9
Imponerende
Anbefalt

Apple Watch Series 5 4G 44mm Stainless Steel with Milanese Loop

9
Imponerende
sitatApple Watch series 5 er den største verktøykassen det er mulig å ha på håndleddet.

Fordeler

 • +
  Nå kan skjermen alltid være på
 • +
  ... eller du kan forlenge batteritiden
 • +
  Med App Store blir den mer selvstendig
 • +
  Kan ringe nødnummer uten mobilen (4G-versjonen)
 • +
  Den mest omfattende helsedingsen
 • +
  Måler støy i omgivelsene
 • +
  Du finner alltid «dine» funksjoner
 • +
  Svært tilpasningsvennlige urskiver

Ting å tenke på

 • Konkurrentene har fortsatt bedre batteritid
 • Låst til iPhone
 • Kostbar
 • App store kunne vært enklere å bruke
annonse
Apple Watch Series 5 4G 44mm Stainless Steel with Milanese LoopI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
På lager
Ikke på lager
out of stock
annonse