Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test4. generasjon iPad

Er Apples nye iPad dobbelt så rask?

Vi har testet fjerde generasjon iPad.

[Amobil.no]: Fjerde generasjon iPad skal ifølge Apple være dobbelt så rask både på prosessorytelse og grafikkytelse sammenlignet med tredje generasjon, som kom for bare litt over et halvt år siden.

Testprogrammer viser at Apple kan ha ordene sine i behold, men samtidig viser vår test at du i praksis ikke merker særlig mye til at iPad-en er raskere med dagens programvare. Ikke misforstå oss – fjerde generasjon iPad er et svært raskt nettbrett – ett av de desidert raskeste på markedet. Menyer, nettleser og apper flyter imponerende godt – og det er sjelden vi ser antydning til det minste rykk eller napp noe sted. Men de fleste av dagens apper er ikke optimalisert for den nye A6X-brikken som sitter i nettbrettet. Selv de spillene vi prøvde med den mest avanserte grafikken oppførte seg ganske likt på tredje og fjerde generasjon iPad.

Der vi merket forskjell, var i apper der det var snakk om å gjøre tunge beregningsoppgaver. I appen Action Movie FX hvor du kan legge på animerte effekter oppå video gikk for eksempel prosessen med å legge på en datagenerert eksplosjon på en videosnutt rundt dobbelt så fort på fjerde generasjon iPad som på forrige modell.

En kraftigere prosessor vil også gjøre det mulig for apputviklere å lage apper som krever enda mer av maskinvaren. Hos Apple fikk vi for eksempel demonstrert en ny versjon av bilspillet Real Racing som var optimalisert for den nyeste iPad-en. Denne var enda mer realistisk enn dagens versjon – og den mest avanserte grafikken skrus på bare hvis du har fjerde generasjon iPad, ifølge Apple.

Fantastisk skjerm

Øverst er et bilde av teksten avbildet med nærlinse på iPad 2. Nederst er samme bilde av skjermen på den nye iPad-en.
Skulle du sett. Den gamle iPad 2 (til høyre) er faktisk best av de to i direkte sollys. Klikk for større bilde.

Da iPad 2 ble lansert tok den innersvingen på konkurrentene ved å være både raskere og tynnere. De to nyeste iPad-modellene er faktisk litt tykkere og litt tyngre enn iPad 2. Men nettbrettet fremstår likevel som et forholdsvis tynt nettbrett.

Retina-skjermen du finner i både tredje og fjerde generasjon iPad har imponerende skarphet, takket være en oppløsning på hele 2048 x 1536 punkter.

Skjermen har god innsynsvinkel, og selv om vi opplever skjermen på den gamle iPad 2-modellen som noe mer lyssterk og bedre egnet for bruk i direkte sollys, er forskjellen ikke så stor at vi vil anbefale iPad 2 til utendørsbruk. Ellers har vi bare godord å komme med når det gjelder skjermen. Den reagerer raskt, og er en drøm å jobbe med.

Brukergrensesnittet er det samme som på de andre iPad-modellene, og nettbrettet kommer med iOS 6.0 når du kjøper det. Bedre talestyring, en ny – men ikke bedre – kartløsning, samt tettere integrasjon mot Facebook og enklere deling av bilder er noen av nyhetene. Ellers er det meste ganske likt som tidligere.

iOS 6 er svært enkelt å bruke, men mangler mulighetene du finner på Android-nettbrett til å tilpasse startskjermen med for eksempel "widgeter" som gir deg informasjon uten at du må inn i en app. Mange foretrekker enkelheten til iOS, mens andre heller vil ha større frihet til å tilpasse brukergrensesnittet etter eget behov.

Liten oppdatering – uendret pris

Med unntak av en raskere prosessor og at fjerde generasjon iPad har fått den nye Lightning-ladekontakten du også finner i iPhone 5, er nettbrettet helt identisk med forgjengeren. Størrelse og vekt er helt likt.

Det som også er likt er prisen. Det betyr at du får et kraftigere nettbrett til samme pris, og det er jo ingen dårlig deal.

Bør du bytte?

Har du tredje generasjon iPad, er det neppe noen grunn til å bytte til fjerde generasjon. Du vil antagelig ikke merke forskjell, kanskje med unntak av hvis du ofte har videosamtaler via Facetime. Da vil 1,2 megapiksel-kameraet foran på iPad-en gi deg en langt bedre bildekvalitet enn frontkameraet som satt i tredje generasjon.

Men skal du kjøpe en iPad i dag, bør du passe på at du får den siste modellen. Den koster som sagt det samme som tredje generasjon – men noen butikker kan sitte på restlagre av tredje generasjon som de nå selger ut. Sjekk at du får den med den nye Lightning-ladekontakten.

Har du en iPad 2 kan det være verdt å oppdatere hvis du synes iPad 2 er for treg til noen av de appene du kjører, eller hvis du har lyst på en skjerm med ekstremt god oppløsning. Hovedkameraet er også bedre enn i iPad 2.

Alternativer

Apples fjerde generasjon iPad er uten tvil ett av de absolutt beste nettbrettene på markedet akkurat nå. Byggekvaliteten er også hakket bedre enn Asus Transformer Pad Infinity TF700, som er det nettbrettet som kanskje er det nærmeste alternativet fra Android-verdenen. Men metalloverflaten på Asus-nettbrettet får lett riper og ser slitt ut, noe som ikke er et problem på iPad.

Ett av de største minusene med iPad, er imidlertid prisen. Det koster å være kar, og det er ingen tvil om at Asus Infinity Pad TF700 gir deg mye mer for pengene. Med et Android-nettbrett har du også større frihet til å tilpasse nettbrettet som du vil. På den annen side vil mange foretrekke enkelheten til iPad, samtidig som det ikke er til å komme bort fra at utvalget med nettbrett-tilpassede apper fortsatt er mye bedre på iPad sammenlignet med Android.

Et annet godt alternativ er Samsung Galaxy Note 10.1. En fordel med dét, er at Note 10.1 kommer med en ganske praktisk penn og mange morsomme og nyttige funksjoner du ikke finner på andre nettbrett.

Vil du vite mer?
Les hele testen av 4. generasjon iPad på Amobil.no »

Les også
10 nettbrett under lupen: Finn det beste nettbrettet på markedet
Les også
Mac tilbake til USA
Les også
Samsung Ativ Tab: Slik er Samsungs Windows RT-brett
Les også
Vi kårer Norges beste nettbrett
Les også
Apple MacBook Pro 13" med Retina-skjerm: Liten MacBook med fantastisk skjerm
Les også
Samsung øker forspranget til Apple
Les også
Her er Tromsø-paden
Les også
Fender Stratocaster har kommet i iOS-modell
Les også
Nå hermer Apple etter Google
Les også
Apple kåret til «mest Innovative selskap»
Les også
– Ingen er billigst i mobilbransjen
Les også
iPad mini: Slik er Apples store lille nyhet
Les også
Så mye koster det å lage iPad Mini
Les også
I dag åpner salget av de nye iPad-ene
Les også
iPad-eiere misfornøyde med nylansering
Les også
Apple overrasket med to nye iPad-er
annonse