TestAMD Radeon HD 7950

Her begynner skjermkort-moroa

Nok en gang leverer AMD et knakende godt skjermkort.

Introduksjon

Rett før jul lanserte AMD offisielt sitt nye flaggskip med brask og bram, Radeon HD 7970. Skjermkortet var bygget med en helt ny produksjonsprosess, det hadde en fornyet kjerne og ytelsen banket det som er å finne på markedet. Alt i alt var det et ypperlig produkt, selv prisen ligger noe høyt.

Men det er nå moroa virkelig begynner. HD 7970 er flaggskipet som skal stå som et monument for hele seriens styrke. AMD har vist hva de kan, nå gjelder det å fylle hele produktspekteret – og det hele starter med lillebroren Radeon HD 7950.

Referanseversjonen av Radeon HD 7950..
.. som er identisk i utseendet med HD 7970 (nederst)
Strømtilkoblinger
Tilkoblinger for bilde
Ved Crossfire-kontaktene er det en bryter for å bytte BIOS
Kjøleløsningen på referansekortet

Her har AMD tatt den samme kjernen som sitter i HD 7970 og sveivet litt med kjøttøksa for å kutte vekk noen av komponentene, og dermed sitte igjen med et litt svakere skjermkort. Antallet transistorer er det samme som før, massive 4,31 milliarder, men AMD har deaktivert en porsjon streamingprosessorer. Samtidig har de regulert klokkefrekvensen ned et lite hakk både i kjernen og på minnet

At skjermkortene lanseres i par som dette, der det ene skjermkortet bare er en nedskalert versjon av storebroren, er helt normalt. I dette tilfellet går kjernen i HD 7950 under navnet Tahiti Pro, mens kjernen i HD 7970 heter Tahiti XT.

Selv om det er normalt er det veldig spennende å se at spesifikasjonene ikke viker så alt for mye i mellom de to kortene, HD 7950 ser ut til å være en sterk kandidat på papiret. Ekstra spennende er det når prisforskjellen er temmelig stor – 600 kroner skiller de to.

Slik internkjemping gjør det spennende å se hvor den faktiske ytelsen til skjermkortet lander. AMD har sendt oss et referanseprodukt til testing, men vi noterer oss at en rekke produsenter har lekt litt med frekvensene for å gi deg litt ekstra ytelse. Samtidig er det verd å merke seg at kjøleren på skjermkoret vi i dag tester, ikke er den som sitter på salgsproduktene.

Ny driver, langt bedre ytelse

Med et nytt skjermkort kommer det også alltid en ny driver, som sørger for at skjermkortet fungerer optimalt opp mot resten av maskinen. Nye drivere betyr ofte at du får liten ekstra dose ytelse, men denne gangen har AMD virkelig dratt på.

Har du allerede kjøpt et Radeon HD 7970-skjermkort, bør du nå oppdatere driveren til nyeste versjon, den tilbyr en drastisk ytelsesøkning i enkelte spill. Av den grunn av vi nå testet HD 7970 på nytt, slik at tallene du finner videre denne testen reflekterer den faktiske ytelsen til de to kortene.

Transistorene blir mindre

HD 7970 var det første skjermkortet som tok i bruk 28 nm som produksjonsteknikk, et godt hakk ned fra 40 nm som ble brukt tidligere. Dette er noe alle skjermkort de neste årene vil ta i bruk, så det gjelder også dagens testkandidat. Mindre produksjonsteknikk betyr langt mindre transistorer, noe som gjør at produsentene kan klemme inn flere transistorer i kjernen. Til syvende og sist resulterer det i langt kraftigere og mer energieffektivt skjermkort, uten at det påvirker prisen til sluttbruker nevneverdig mye.

I anledning overgangen har AMD også frisket opp selve kjernearkitekturen. Sett i forhold til hvordan kjernen behandlet data før, har AMD nå kuttet unødvendige mellomledd dataene må igjennom for å skape en mer effektiv kjerne. Mer spesifikt skal kjernen nå være like god på å behandle grafikk, som den skal være til å jobbe med oppgaver som krever ren datakraft. Dette er et område Nvidia lenge har vært overlegne på, som AMD nå ønsker å satse mer på.

Den nye strukturen kaller AMD Graphics Core Next, og vi har skrevet mer om denne og andre nye funksjoner i vår test av Radeon HD 7970.

Gode spesifikasjoner

Kjernen består nå av 1792 shaderprosessorer, samlet i 112 teksturenheter. Dette er en nedgang fra 2048 prosessorer i 128 grupper som HD7970 har, men antallet ROPs er fortsatt 32. Totalt sett gir de forskjellige komponentene HD 7950 en datakraft på 2,87 TFLOPSen nedgang på 0,92 TFLOPS.

Samtidig er kjernefrekvensen senket fra 925 MHz til 800 MHz, mens minnefrekvensen er dratt ned til 1250 MHz. Alt i alt er dette tall som naturlig nok ligger noe lavere enn storebroren, men ikke spesielt mye.

AMD holder fortsatt på den store minnepakka. Den består av 3 GB minne med en busbredde på 384 bit, et grep som er tatt for å tilpasset skjermkortet store oppsett via Eyefinity, teknologien som lar deg spre bildet over hele seks skjermer. En så stor skjermflate krever nemlig mye av minnet, fordi det er så utrolig mange piksler som skal genereres hvert sekund.

Videre støtter skjermkoret den flunkende nye PCIe-standarden, det kommer med strømsparingsteknologi, 3D-funksjoner og utvidet Eyefinity-støtte. Du finner mer informasjon om alt dette i vår test av HD 7970.

På tilkoblingfronten finner vi to mini-DisplayPort-kontakter, én HDMI 1.4a og en helt vanlig toveis DVI-kontakt. Strøm får skjermkortet hovedsaklig fra to 6-pins PCIe-kontakter. Maksimalt skal kortet kunne trekke 200 W.

Bli med over på neste side, så skal vi se nærmere på hva dette skjermkortet kan levere.

ModellGeforce GTX 580Radeon HD 7970Radeon HD 6970Radeon HD 7950
GrafikkprosessorGF110Tahiti XTCaymanTahiti Pro
Kjernefrekvens772 MHz925 MHz880 MHz800 MHz
Prosess40 nm28 nm40 nm28 nm
Minnefrekvens (eff.)4008 MHz5500 MHz (1375 MHz)5500 MHz5000 MHz (1250 MHz)
Minnemengde1536 MB GDDR53072 MB GDDR52048 MB GDDR53072 MB GDDR5
Minnebusbredde384-bit384-bit256-bit384-bit
Streamprosessorer51220481536 1792
Transistorer3 mrd. 4,31 mrd.2,64 mrd.4,31 mrd.
TMU6412896 112
ROP48323232
Maks strømforbruk244 W250 W250 W200 W

Effektforbruk, temperatur og støy

Effektforbruk

Det totale strømforbruket testmaskinen vår trekker når vi bruker HD 7950 er ikke større enn 231 watt, det er 60 Watt under HD 7970 som teoretisk skal ligge 50 W unna. Satt opp mot de andre skjermkortene som er på markedet, er dette veldig gode tall for AMD.

Temperatur og støy

Når det gjelder temperaturen og støynivået til skjermkortet, er dette noe vi velger å utelate denne gangen. Skjermkortet vi har fått inn til test er et rent referanseprodukt, og bærer ikke den samme kjøleren som faktisk kommer i salg. Dette er noe skjermkortprodusentene i ny og ne velger og gjøre, så eventuelle målinger vi her hadde gjort vil ikke reflektere det produktet du faktisk kjøper.

Kjøleren som sitter på skjermkortet vi har inne til test er standardkjøleren til Radeon HD 7970, et skjermkort som har et høyere strømforbruk. Vi har testet kortet slik vi har det, tallene finner dere i grafene nedenfor, men vi tar ikke med disse målingene i totalvurderingen vår.

Med det sagt er det allikevel verd å merke seg at det ikke er noe alarmerende galt med tallene, det er faktisk temmelig gode. Bli med over til neste side, så ser vi på ytelsen kortet kan levere.

Ytelse, syntetisk

3Dmark 11
P e r f o r m a n c e

3Dmark 11 tilbyr en stabil og bred test, som gang etter gang kan reprodusere målinger med marginale forskjeller. Dette programmet angriper systemet på flere kanter, i all hovedsak ved å kjøre en rekke spesifiserte tester, som i sin tur bakes sammen til forskjellige sluttsummer. Både GPU-en og CPU-en blir kjørt, samtidig som en rekke visuelle effekter og teknikker blir testet. Programmet inneholder tre forskjellige moduser som er rettet mot forskjellige kategorier med kort. Vi har valgt å benytte "Performance" for de fleste skjermkort, og "Easy" for de virkelig lavt-ytende kortene.

Vi starter ytelsestestene med klassikeren 3Dmark, som gjør en rekke simuleringer som kan gjenspeile både spilling og annen databehandling. Vi kjører Performance-testen, som til slutt gir HD 7950 en poengsum på 6624 P-er. Totalt sett er dette en god måling, det er hele 750 mer enn det beste GTX 580-kortet vi har testet. Samtidig er det rundt 1050 poeng under storebroren HD 7970.

Ytelse, DirectX 10

Crysis Warhead
@ G a m e r , D X 1 0 , 2 x A A

Mot slutten av 2008 ble Crysis Warhead lansert, et spill som fort føyde seg inn i rekken som ett av de bedre førstepersons-spillene i året som fulgte. Warhead er en estetisk kraftpakke som ikke bare byr på vakker skog, behagelige hav, hissige koreanere og flyvende romvesener.

Utviklerne har gitt maskinvaren din nok å tygge på, og det stilles krav til relativt kvass maskinvare for å få et godt grafisk bilde ut av spillet.

Vi kjører tre runder på hver oppløsning, og ender til slutt opp med et sett med ytelsestall som tegner en stabil og fin ytelsestrend. Minsteverdien holder seg alltid i nærheten av den gjennomsnittlige verdien, og samtlige grafer holder seg på et jevnt over høyt nivå.

Putter vi tallene inn i sammenligningsgrafen ved 1920 x 1200 piksler, oppløsningen som vil være mest aktuell i slike tilfeller, ser vi at HD 7950 hever seg over Nvidias flaggskip, GTX 580. HD 7970 ligger et stort hakk over, forskjellen er på hele 16 FPS, eller 24 prosent, nå som kortet er testet på nytt med den nye driveren.

Far Cry 2
D X 1 0 , 8 x A A , U l t r a H i g h

Grafikken som møtte brukerne i det første Far Cry-spillet var ikke noe annet en overveldende. En vakker jungel som mer eller mindre var til fri disposisjon, perlehvite sandstrender og mye mer var nok til å fryde øyet både en og to ganger.

Far Cry 2 skuffer overhodet ikke på de samme punktene, selv om AI-en til tider kan virke litt klossete. Det grafiske spekteret er bredt, og spillet byr på mye godt som skjermkortet ditt kan få tygge unna. Blant jakten på både patroner og medisin får du kjøre biler i høy fart, dukke unna eksplosjoner og kryssild.

Far Cry 2 er et noe mer lettdrevet spill en Crysis Warhead, og vi ser gjerne at de beste skjermkortene er så gode at prosessoren ikke helt klarer å holde følge ved de letteste testene. Det er nok ikke tilfellet her, men med over 115 FPS ved første test er vi nok ikke langt unna. Ytelsen synker i takt med at belastningen øker, før vi til slutt lander på rundt 60 FPS. Minsteverdien ligger hele tiden i nærheten.

Putter vi tallene inn i sammenligningsgrafen går det denne gangen litt dårligere for AMD enn det gjorde i forrige test, HD 7950 legger seg hele 13 FPS under GTX 580. Videre er det en forskjell på 16 prosent mot HD 7970.

Just Cause 2
D X 1 0 , A l t p å m a k s, 4 x A A

Selv om Just Cause 2 ble lansert godt inn i DX 11-perioden, kommer det kun med DX 10-støtte. I likhet med både Far Cry og Crysis har du en hel sydhavsøy til mer eller mindre fri disposisjon. Også dette spillet byr på mye grafisk moro og en rekke fartsfylte eksplosjoner i både urbane og naturlige landskap som du slynger deg igjennom.

Vi har klinket alle innstillinger til det maksimale, med 4xAA. For å skape en helt objektiv måling, har vi deaktivert diverse filtre og simuleringer som er spesifisert for Nvidia-kort. Med disse funksjonene aktivert vil nyere Nvidia-kort gi deg et bedre bilde enn konkurrenten, men det går utover ytelsen i en grad som gjør at vi ikke kan sammenligne med AMD.

Her går det også unna i høy hastighet, skjermkortet klemmer ut tett oppunder 100 FPS ved første test, og rundt 50 FPS ved maksimal oppløsning. Dette er på ingen måte dårlig.

Inn i den siste sammenligningsgrafen for DirectX 10-spillene ser vi overraskende nok at HD 7950 fiser forbi alt som er, til og med storebroren HD 7970. Hvorfor HD 7950 faktisk presterer så godt har vi ingen fornuftig forklaring på, men vi mistenker driveren. De to er testet med den nyeste versjonen, en driver AMD selv sier at de har et par problemer med i Just Cause. Det burde imidlertid ikke bety at HD 7950 med tiden vil prestere dårligere, men snarere at HD 7970 om noen måneder kanskje presterer enda bedre.

Bli med over til neste side, så prøver vi et par DirectX 11-baserte spill »

Ytelse, DirectX 11

Civilization V
D X 1 1 , 4 x M S A A , H i g h

Civ 5 er et strategispill som lar deg styre en temmelig stor sivilisasjon, gjerne langt frem i tid. Spillet tar i bruk mange av DirectX 11-egenskapene, og er totalt sett en solid test for moderne skjermkort.

Komplekse småsamfunn skal tesseleres, alt fra hav og busker til små soldater. Videre er det mye geometri som skal behandles.

Civilization V er relativt sett et lettdrevet spill, selv med alt av innstillinger aktivert drar HD 7950 unna så det holder. Her blir vi servert en ytelse på langt over 100 FPS helt frem til maksimal oppløsning, noe som i seg selv er mer enn nok under normal spilling og vel så det.

Inn i sammenligningsgrafen ser vi at AMD med sine 121 FPS ligger et lite hakk under GTX 580, 7 prosent om du vil. Videre er forskjellen opp til HD 7970 på 28 prosent.

Metro 2033
D X 1 1 , 4 x A F , A A A , H i g h

Verden har nettopp gått til helvete, og du befinner deg i Moskvas undergrunnsnett med den overveldende trusselen av mutanter liggende i hjernebarken konstant.

Spillet kommer pakket med DX 11-baserte muligheter. Implementeringen av tesselering er meget synlig. I denne testen har vi dratt hardt på med innstillingene, AAA og High/Ultra på alle andre innstillinger er mer enn hva du skulle trenge. Du kan selv dra dette ned et hakk og opprettholde gode bildekvalitet og bildeflyt, men med denne testen vil vi virkelig sette samtlige DX 11-egenskaper på prøve.

Dette er helt klart den seigeste testen vi utsetter et skjermkort for, så at ytelsen faller under 30 FPS ved den kraftigste testen er ikke direkte unormalt.

Når du setter oppløsningen til 1920 x 1200 piksler med våre innstillinger og maskinvare, spytter kortet ut 51 FPS. Det havner da et godt hakk over GTX 580, 18 prosent for å være nøyaktig. Storebroren ligger videre 13 prosent over i ytelse, så alt i alt virker det som om HD 7950 kommer godt ut av det hele.

Battlefield Bad Company 2
D X 1 1 , 8 x M S A A , 1 6 x A F , M a k s

Med Bad Company 2 er ikke serien lenger forbeholdt konsollene. Et episk skytespill som truer pallplasseringen til Call of Duty er nå tilgjengelig for PC, og om du ruger på Windows 7 får du også med herlige DirectX 11 på kjøpet.

Dette spillet byr også på mye grafisk herlighet. La meg bare få si, en paradisstrand på Bora Bora må virkelig konkurrere med hva dette spillet kan levere med samtlige effekter aktivert.

Med det meste av effekter aktivert og satt på full guffe får du et heftig grafisk bilde, men også veldig god ytelse. Det starter med rundt 95 FPS, som synker jevnt og trutt til 45 FPS samtidig som minsteverdien holder seg i nærheten hele veien.

Putter vi de rette tallene inn i sammenligningsgrafen ser vi at HD 7950 havner et marginalt hakk over GTX 580, mens HD 7970 presterer hele 42 prosent bedre.

Battlefield 3
D X 1 1 , High

Battlefield 3 er en ny ytelsestest vi tar med i skjermkorttestene, en av flere tester vi vil innføre i tiden fremover. Her har vi satt de grafiske innstillingene til High, noe som innebærer et relativt grafisk tungt bilde. Ytelsen vi får ut er allikevel på et høyt nivå, kortet leverer rett under 150 FPS i den letteste testen og lander til slutt på 80 FPS ved maksimal oppløsning.

Inn i den siste lille sammenligningsgrafen legger HD 7950 seg et lite hakk over GTX 580, mens HD 7970 ligger et markant hakk høyere. Denne gangen er storebroren 21 prosent bedre enn nykommeren. Bli med over til siste side, så skal vi resonere oss frem til hva denne ytelsen faktisk betyr for verdien av dette skjermkortet »

Konklusjon

AMD leker for tiden alene på banen, de har nå lansert to skjermkort i den splitter nye generasjonen uten at erkerivalen Nvidia egentlig har gjort noe som helst. Hvor lenge det varer er det ingen som vet, men en ting er sikkert. AMD har nå, spesielt med lanseringen av Radeon HD 7950, et knallsterkt grep på den øverste og mest prestisjetunge delen av markedet.

For HD 7950 er et veldig godt produkt. Det er ikke AMDs toppmodell, men allikevel leverer det mer ytelse enn Nvidias flaggskip GTX 580. Det er ikke stor forskjell mellom de to, men en forskjell på 6 prosent allerede ved lansering er godt nok til at AMD markerer at de på ingen måte vil være minstemann.

Lavt effektforbruk

Skjermkortet har også et lavt og hyggelig effektforbruk, sett i forhold til hvilken ytelse det faktisk leverer. Referansekortet vi har testet benytter en annen kjøler enn den som faktisk kommer i salg, så vi velger å ikke legge så alt for stor vekt på støynivået og temperaturene vi måler, men det vi har sett sender ingen faretruende signaler.

En av de mer spennende tingene med HD 7950 er nettopp akkurat det at enkeltprodusentene har fått lov til leke fritt med designen allerede ved lansering. I motsetning til HD 7970 føres det ikke et standarddesign fra AMD, det er opp til hver enkelt aktør å bestemme farge på kretskortet, kjøleløsningens utforming og frekvenser. Resultatet er at det nå finnes et hav av forskjellige HD 7950-kort.

Knakende god ytelse

Ytelsen du får servert er ypperlig, og i tråd med hva vi forventer av et kort som dette i en ny generasjon. Det drar unna alle spill i høy oppløsning, selv med alt av innstillinger aktivert. Med 3 GB minne som AMD leverer er det uten tvil rom for å spille på store Eyefinity-oppsett med flere skjermer.

Samtidig er det ikke vanskelig å se at at dagens skjermkort ofte er som å drive ei jolle med rakettmotor. Mer eller mindre du sitter med en veldig høy oppløsning, har skjermkortet langt mer kraft på lager enn det spillene faktisk trenger.

Respektabel pris

I dag er HD 7950 priset til omtrent 3700 kroner. AMD fortsetter med andre ord å føre et noe høyere prisnivå enn hva vi har sett de to forrige generasjonene. Det betyr ikke at du ikke får det du betaler for, skjermkort har bare blitt litt dyrere på generell basis.

HD 7950 nå ligger 16 prosent i pris under storebroren HD 7970, men testene våre har vist at det yter 22 prosent lavere. Sånn sett gir HD 7970 mer ytelse for pengene, men forskjellen er ikke så stor at det egentlig påvirker inntrykket av HD 7950. De to befinner seg tross alt i to forskjellige prissjikt.

Setter vi regnestykket opp mot Nvidias nærmeste skjermkort, GeForce GTX 580, finner vi lite som taler i mot AMDs kandidat. De to kortene koster det samme, mens AMDs HD 7950 yter altså marginalt bedre. Går du for AMD-kortet får du også med alle de nye godsakene som Nvidia foreløpig ikke kan skilte med, ny arkitektur, ny produksjonsteknikk, oppdatert Eyefinity, PCIe 3.0 og mye mer.

Når alt kommer til alt er AMDs Radeon HD 7950 et knakende godt skjermkort som leverer ytelse i bøtter og spann. Selv om det gjerne kunne vært en hundrelapp eller to billigere er det respektabelt priset ved lansering. Alt i alt et produkt vi vil anbefale til de som trenger mer enn gjennomsnittlig god ytelse.

+ God ytelse
+ Ny generasjon med mange spennende funksjoner
+ Grei pris
+ Fint effektforbruk

- Prisen kunne med fordel vært litt lavere

Les også
Her er Radeon HD 7950-kortene
Les også
Radeon HD 7950 er offisiell
Les også
Asus snart klar med eget HD 7970
Les også
Gigabyte er klar med eget HD 7970-kort
Les også
AMD drar en frekkis – Radeon HD 7970 er lansert
Les også
Radeon HD 7000-prisene er klare
Les også
Radeon HD 7900 i januar
Les også
AMD og Nvidia på defensiven
annonse