Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Impactics K.I.S.S.S.

Introduksjon

Keep it simple, smart and silent! Dette er ordtaket til et relativt ukjent navn i kabinettjungelen, nemlig det tyske selskapet Impactics. Det er også dette K.I.S.S.S. står for, og ytrer en filosofi vi som "maskinvarenytere" har lett for å like.

Det er en slags hellig gral i dataverdenen å kunne lage en helt lydløs PC, og vi kan vise til et godt forsøk vi nylig testet, nemlig den Atom-baserte Shuttle XS35GT. Men svakheten med de fleste slike løsninger er at maskinvarekomponentene allerede er utvalgt for deg, man får lite fleksibilitet for oppgraderinger, og maskinvaren må være veldig svak for at PC-en ikke skal bli for varm.

Impactics K.I.S.S.S.-systemet har heller ikke klart å overvinne varmebarrieren, og man er begrenset til å bygge et system som er basert på et relativt snevert utvalg av Mini-ITX-hovedkort. Men muligheten til selv å kunne bygge systemet og velge komponenter som minne, harddisk, optisk drev og til en viss grad prosessor/hovedkort er likevel såpass spennende at vi synes kabinettet var verdt en kikk.

For ordenens skyld får vi nevne at selve kabinettet heter C3LH-B, men K.I.S.S.S. er navnet på systemet som inkluderer utstyret som trengs for å lage en fungerende PC med C3LH-B. Det betyr med andre ord at K.I.S.S.S. er både C3LH-B-kabinettet, PSU 84-130-strømforsyning, en av flere kjøleblokker og noen varmerør.

Spesifikasjoner -
Materialer Aluminium og stål
Farger Sort og grå
Vifter Ingen
Ekspansjonsspor Ingen
Støttede hovedkort Mini-ITX
Eksterne tilkoblinger Ingen
Strømforsyning Delvis integrert, 130 W (ikke inkludert i prisen)
Dimensjoner Høyde: 8,8 cm Bredde: 26 cm Dybde: 24 cm
Pris Fra 749 kr, kun kabinett Fra 1733 kr inklusive strømforsyning (549 kr) og kjølesett (389 kr - 595 kr)

Det er sjeldent vi tester kabinetter som rent spesifikasjonsmessig har såpass lite å skryte av. Men på en annen side har vi aldri før testet et kabinett som gir muligheten for en skreddersydd lydløs datamaskin. Dette er spennende saker!

Takk til Techbay.no som sendte produktet og maskinvare til test.

Førsteinntrykk og utseende

Rett ut av esken synes vi C3LH-B er et ganske lekkert stykke teknologi. Med en front i børstet aluminium og få prangende detaljer vil nok dette kabinettet gli ganske ubemerket hen inn i de fleste TV-benker.

Fronten på kabinettet gjør ikke så mye av seg. Her er det et hull til optisk drev, en av/på-knapp og indikatorlys som viser hva maskinen har på gang. Sistnevnte lyser blått når maskinen er skrudd på, og blinker rødt ved harddiskaktivitet. Vi skulle gjerne sett at det ikke lyste så kraftig som det gjør her, for det kan bli litt plagsomt mens man ser film.

Toppen av kabinettet er en metallplate man kan fjerne for å få tilgang til maskinvaren. Fra denne vinkelen ser man også tydelig de store kjøleribbene på siden av kabinettet. Det er disse som kjøler ned maskinvaren ved hjelp av tilkoblede kjøleblokker og varmerør.

På baksiden finner vi ikke stort annet enn et hull til hovedkortet, samt et lite hull til strømadapteren. Her er det altså ingen muligheter for vannkjøling, vifter eller noe liknende.

Den observante leser vil ha lagt merke til at det ikke er noe funksjonspanel på C3LH-B. Dette er ikke nødvendigvis noen ulempe, da slike paneler ofte bryter et ellers stilrent utseende. Siden dette kabinettet nok stort sett havner i en TV-benk vil nok mange sette pris på dette.

Det er ikke mulig å snakke om luftflyten i C3LH-B, for her står det omtrent helt stille. Uten en eneste vifte eller luftåpning har man også så godt som eliminert problemer forbundet med støvansamlinger. Smart gjort, Impactics!

Installasjon

For å montere maskinvare i Impactics K.I.S.S.S. C3LH-B skal man bare ut med en skrue i bakkant, for deretter å ta av topplokket. Men etter dette blir saken straks litt mer komplisert.

Avhengig av hvilket hovedkort man har er monteringsprosedyren litt forskjellig fra system til system (se komplett oversikt over støttede hovedkort her). Siden vi fikk vårt kabinett fra Techbay.no med maskinvaren inkludert, har vi brukt et Zotac ION ITX-P hovedkort med en Intel Celeron SU2300-prosessor.

For de litt teknisk innvidde er monteringsprosessen veldig enkel, og det føles faktisk ganske romslig inni C3LH-B. Det kan derimot bli litt knotete med kabelmontering, men dette ordner seg nok med litt tålmodighet for de fleste.

Slik ser det ut med hovedkort på plass. Hvor mange kjøleblokker man monterer på sidene, samt utseende på kjøleblokken på hovedkortet er avhenging av hvilket hovedkort man har. Som en generell regel anbefaler ikke Impactics å bruke prosessorer med en TDP på over 35 W, selv om det er fysisk mulig. Mer watt betyr mer varme, noe som et vifteløst system ikke liker!

Når rammen til optisk drev og harddisk er på plass ser det ut som på bildet over. Man kan trygt si at det hele ser ganske trangt ut! At det er trangt er derimot ikke noe problem, og topplokket glir lett på plass.

Harddisker og optiske enheter

Det er ikke plass til noen 3,5 tommers harddisker i C3LH-B, men et optisk drev av slim type og en 2,5 tommers enhet kan man derimot montere. Vi var blitt tilsendt en SSD fra Techbay.no, men det er selvsagt ikke noe i veien for å bruke en tradisjonell roterende harddisk. Man skal derimot merke seg at dette medfører en svak suselyd, og noe økte temperaturer.

Man må skru litt for å få på plass både harddisk og optisk drev, men ikke problematisk mye. Vi liker at det er gummifester til harddisken som demper vibrasjoner. Dette er jo ingen sak med SSD, men mange vil sikkert bruke vanlige harddisker i dette kabinettet på grunn av den mye større lagringskapasiteten og lavere prisen.

Termiske egenskaper

Vi ble tilsendt maskinvare fra Techbay.no for montering i dette kabinettet siden vår vanlige mini-ITX-testbenk ikke passer inni kabinettet. Her er oppsettet vi ble tilsendt:

Testoppsett -
Hovedkort ZOTAC ION ITX-P
Prosessor Celeron SU2300 1,2 GHz (passivt kjølt)
Skjermkort Nvidia ION
Harddisk Crucial C300 64 GB
Strømforsyning Impactics K.I.S.S.S. PSU 84-130 130 W

Siden dette er maskinvare som vi ikke har testet med noe annet kabinett, ferdes vi her i ukjent terreng rent temperaturmessig. Vi har likevel listet opp temperaturene vi fikk med våre tradisjonelle testprogrammer.

Vi synes absolutt at disse temperaturene er godkjente, og vil nok ikke være til skade for hverken maskinvaren eller omgivelsene. Selve kjøleribbene på sidene av maskinen ble på sitt varmeste kun 38 grader. Helt trygt i de fleste situasjoner, med andre ord.

Det hadde vært moro å prøve en litt kraftigere prosessor også, men det hadde dessverre vi ikke muligheten til i denne omgang. Dessuten oppgir Impactics maks TDP på prosessoren til 35 W, noe som begrenser utvalget ganske sterkt, og omtrent utelukkende til Atom- og mobile-prosessorer.

Støy

Det er ingen støy med Impactics K.I.S.S.S. C3LH-B, gitt at man bruker en SSD da. Med en tradisjonell harddisk er det en veldig svak suselyd tilstedet. Vibrasjonsdemping i harddiskfestene og passiv kjøling av prosessor og brikkesett gjør sitt til at man nesten blir overrasket hver gang maskinen starter opp.

Vi ble så glade i Impactics sitt lille vidunder, at vi en liten stund vurderte å konstruere et liknende kabinett i større skala for vanlige ATX-hovedkort og desktop-prosessorer. Noen Dremel-glade hjemmemekkere blant leserne våre som tar utfordringen? Det er sikkert allerede blitt gjort, men heder og ære på Hardware.no venter uansett dem som får det til!

Konklusjon

Impactics har med K.I.S.S.S.-systemet og kabinettet C3LH-B laget noe som helt utvilsomt må kunne kalles et nisjeprodukt. Av denne grunn må vi også prøve å vurdere dette kabinettet med de som skulle ha bruk for et slikt produkt for øyet.

De termiske egenskapene vi observerte med C3LH-B var ganske gode. Vi har derimot ikke så mye sammenlikningsgrunnlag for denne maskinvaren, som gjør en vurdering vanskelig. TDP på prosessoren vi testet med er 10 W, og maks TDP anbefalt av Impactics i C3LH-B er 35 W. Vi kan ikke annet enn å undres over hvorvidt en kraftigere prosessor kunne blitt litt i varmeste laget for vedvarende tung belastning i dette passivt kjølte systemet.

Det mest positive med C3LH-B blir i vår mening det veldig minimalistiske og stilrene utseendet. I tillegg er det få andre kabinetter som tilbyr en helt lydløs PC-opplevelse, og vi kan ikke annet enn å ta av oss hatten for Impactics sine enkle og gode løsninger for montering av kjøleblokker og varmerør.

Når det gjelder lydløse kabinetter finnes det stort sett kun én stor fordel, men mange ulemper. Vi kan for eksempel trekke frem negative begrensninger på ytelse, lagringskapasitet og maskinvarekompatibilitet. Alt dette kommer i tillegg til en relativt stiv pris, så man må nesten bare spørre seg, "Er viftesusen virkelig irriterende?". Dersom svaret er ja, er Impactics K.I.S.S.S.-systemet vel verdt en kikk!

+  HELT lydløs (med SSD)
+  Pen design


-  Litt dyrt
-  Mange maskinvarebegrensninger

annonse