TestOCZ Vertex 460 SSD 240 GB

Med denne SSD-en gjør OCZ alt riktig

Sjelden er det like lett å si «løp og kjøp».

Introduksjon

For nærmere to måneder siden kom nyheten om at OCZ var blitt kjøpt opp av Toshiba, etter at de to selskapene en god stund hadde diskutert hvordan dette kunne ordnes. Nå er oppkjøpet ferdig, og allerede lanseres det første produktet i form av OCZ Vertex 460, en SSD som skal sikte seg inn på hvermannsens lommebok uten å la ytelsen lide.

Testeksemplaret vi har mottatt rommer 240 GB data inni en 2,5-tommer bred og 7 mm tykk metallkasse, og passer dermed fint inn i selv de tynneste bærbare datamaskinene på markedet i dag.

OCZ Vertex 460: Produkteske. Den nye logoen rakk de ikke å få med.Foto: Varg Aamo, Hardware.no
Når vi åpner opp vår OCZ Vertex 460 finner vi en termisk pute mellom kontrolleren og skallet.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

I det ytre fortsetter selskapet å lage et pent og minimalistisk utseende uten noe dill, og en ramme som følger med lar deg lett plassere den i en stasjonær PC. Ellers er det ikke noe unødvendig ekstrautstyr med i pakken, som egentlig er veldig greit.

Slutt på Indilinx?

Når vi åpner opp enheten ser vi samme Barefoot 3 M10-kontroller som står i lekre OCZ Vertex 450 og i entusiastmodellen OCZ Vector, som alene tilsier at vi på flere målepunkter bør få svært gode resultater.

Vi merker oss dog at den nå bare omtales i materiellet vi har fått tilsendt som OCZ Barefoot 3 M10, og Indilinx-logoen er borte fra både eksen og SSD-en. Det kan tyde på at selskapet er i ferd med å bevege seg bort fra Indilinx-navnet, selv om det fortsatt er dette som står stemplet på den fysiske brikken.

Minnet er dog nytt, og Micron har blitt droppet til fordel for OCZ' nye eiere i Toshiba. Brikkene er ikke helt forskjellige fra toggle-NAND-minnet som vi fant i Plextor M5 Pro Extreme, som i motsetning til de to OCZ-enhetene dagens testmodell deler kontroller med slett ikke imponerte; noe som i sum gjør oss ganske spente på hva slags ytelse vi vil få se.

Trivelige spesifikasjoner

Bygd med produksjonsteknikk på 19 nm, og oppgitt til å tåle 20 GB med skriving om dagen gjennom minst den treårige garantitiden, skal minnet sammen med kontrolleren visstnok kunne klare 85 000 IOPS ved lesing, 90 000 IOPS ved skriving, og lese- og skrivehastigheter på henholdsvis 540 og 525 MB i sekundet.

Dette er absolutt respektable verdier, som dersom de viser seg å stemme ligger godt i overkant av billigmodeller som røverkjøpet Sandisk Ultra Plus 256 GB – dog skal det påpekes at OCZ sine SSD-er vanligvis blir av det dyrere slaget når de kommer til Norge.

Barefoot 3 M10-kontrolleren med Indilinx-logo på omtales i pressemateriellet bare som OCZ Barefoot 3 Indilinx.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

– Bygd for konstant ytelse

Selskapet kan dog fortelle oss at det som er aller mest særegent med denne SSD-en ikke bare er høy hastighet på overføringer i vanlige tester, men at den skal klare å levere mer konstant, vedvarende ytelse over tid enn konkurrentene.

Med en ikke så rent lite påståelig graf forteller OCZ at over et tolv timers konstant testløp faller ytelsen hos andre SSD-er kraftig.

Nærmere bestemt skal antallet IOPS for enheter som Samsung 840 Pro gå ned til rundt 8000 rimelig kvikt, mens Intel 520 Series skal stupe ned til 3000 IOPS. Til sammenlikning mener OCZ at Vertex 460 ikke skal falle lengre enn til 20 000 IOPS, og selve fallet skal attpåtil komme noe senere i testen enn hos konkurrentene.

Dette er ikke en egenskap vi tidligere har brukt å teste SSD-er for, men kan absolutt bli noe vi vil inkludere i senere tester. Aller først vil vi dog finne ut om de vanlige tallene OCZ oppgir, som altså er ganske så trivelige, holder vann.