Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestLamina T-1010B

En av de billigste bærbare vi har vært borti

Lille Lamina T-1010B kan brukes som nettbrett eller bærbar PC – og koster knappe to tusen kroner.

Lamina T-1010B

Har du hørt om nettbrettet Lamina? Nei, det hadde vel strengt tatt ikke vi heller. Men da vi fikk sjansen til å legge våre klamme fingre på en 10-tommers 2-i-1-maskin til knappe to tusenlapper var det selvsagt for fristende til å la gå fra oss.

Lamina T-1010B.NORD er den fulle betegnelsen på datamaskinen som kommer kledelig pakket inn i en slank eske. NORD tipper vi betyr at det er den nordiske utgaven – og finnes også ifølge merkevarens nettsted kun i denne versjonen. At det satses på nettopp det nordiske markedet har nok noe å gjøre med at selskapet bak Lamina-modellene heter Exertis CapTech AB. Söta bror, altså.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no
I esken får vi brett, base, Mikro-USB-kabel, strømadapter og bruksanvisning på engelsk, norsk og svensk. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Spesifikasjonene får oss i første omgang til å tenke på Acer Aspire Switch 10, som vi hovedsaklig var positive til da vi testet den for et drøyt år siden. I likhet med denne har Lamina en 10,1-tommers skjerm, to gigabyte RAM og 32 gigabyte med lagringsplass.

Datamaskinen kjører 32-bit Windows 10 som operativsystem. Word, Excel og PowerPoint i «Mobile»-utgave er inkludert.

Atomdrevet tass

Prosessoren i Lamina T-1010B er en Intel Atom Z3735F. Denne har fire kjerner og en klokkefrekvens på 1,33 GHz – eller opp til 1,83 GHz i «burst»-modus. Denne er en nær slektning av prosessoren vi fant i nevnte Aspire Switch 10, som hadde en Atom Z3745 med samme CPU-frekvens.

Altså bør vi kunne forvente oss omtrent samme ytelse fra Lamina T-1010B, som vil si at vi ikke har spesielt høye forventninger til akkurat dette med datamuskler. Fordelen med en svak prosessor er at den bruker såpass lite strøm at brettet klarer seg med passiv kjøling – altså er det ingen vifter som kan spinne opp og lage støy.

Energieffektive prosessorer betyr som regel også god batteritid.

Laminaen har som nevnt 2 GB RAM og 32 GB flashlagring. For sistnevnte er også en del plass tatt av gjennopprettingspartisjonen og operativsystemet, slik at du sitter igjen med omtrent 20 GB på en «fersk» installasjon. Det betyr at det ikke er uendelig av plass igjen til å putte inn større programmer, filmer og serier, så da er det greit å få med seg at brettet har plass til et minnekort av typen microSD.

Lamina T-1010B kan du altså bruke separat eller sammen med tastaturbasen. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Lamina T-1010B er en såkalt 2-i-1-modell eller hybrid, som vil si at selve «skjermen» kan brukes separat eller sammen med et tastatur. Det vil si at du kan velge om du ønsker å bruke den som et 10-tommers nettbrett eller en liten bærbar PC.

Brettet holdes på plass i tastaturdokken med magneter. Her er bunnkontakten. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Tenker vi på Laminaen som et rent nettbrett er den ikke spesielt imponerende. Vekten på 620 gram ligger merkbart over nyere – men også dyrere – nettbrett, og en tykkelse på omtrent centimeteren vinner heller ikke noen pris. Men den virker til gjengjeld solid satt sammen, mens overflatene føles lett gummiert og er behagelige for fingrene.

Base- eller tastaturdelen er av samme kaliber og har en solid metallhengsel der magnetisme holder brettet på plass. Tastaturet veier nesten like mye som selve brettet, så totalt leser vi ganske nøyaktig 1,2 kilogram på vår vekt.

Som de fleste nettbrett – med Apple iPad som det store unntaket – bruker Lamina T-1010B Mikro-USB som ladekontakt. Dette har seg en fordel i at du ikke nødvendigvis trenger å drasse rundt på en lader som er spesifikk for din modell. Ulempen er at selv med den medfølgende USB-adapteren som putter ut 10 watt, kan det fort ta en hel arbeidsdag å få ladet opp batteriet.

Bruker du en enklere lader med effekt på fem watt, bør du sette datamaskinen i hvilemodus eller i det minste slå av skjermen dersom du skal ha et håp om å noensinne bli ferdig. Selv om den bare står påslått er nemlig ikke fem watt nok – noe som fører til at gjenværende batteriprosent sakte men sikkert teller nedover.

Vanlige USB-kontakter på brettdelen er det sjelden vi ser. Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Av andre kontakter har brettet en 3,5-millimeters minijack som lydutgang, HDMI Type D (Mikro-HDMI) og faktisk to vanlige USB-porter. Disse er av den eldre 2.0-standarden, men med tanke på at Lamina T-1010B uansett har noe begrenset ytelse er ikke dette noe stort ankepunkt.

For de fleste andre hybrider er det jo også slik at eventuelle USB-porter har en tendens til å sitte på basedelen. Når det gjelder konvensjonelle nettbrett er det slett ikke vanlig å finne noen med en normal USB-port – og i hvert fall ikke to stykker.

Men bortsett fra dette er altså brettet ikke stort annerledes enn et standard nettbrett. Det er da utstyrt med høyttalere og 2-megapiksels kamera både foran og bak, men disse elementene har den mest logiske plasseringen når brettet brukes i portrettmodus. I landskapsmodus – altså typisk for å se en film eller når brettet er dokket med tastaturet – sitter de to høyttalerne i den ene enden av brettet og skjermkameraet i den andre.

Lydkvaliteten er for øvrig heller ikke noe å skrive hjem om, men det er som regel slik det er med små og rimelige nettbrett eller bærbare PC-er.

Ytelse

Som nevnt på første side regnet vi med at Lamina T-1010B har en ytelse i nærheten av Acer Aspire Switch 10, så denne blir naturligvis med når vi skal se på hvor mye datamuskler dagens testobjekt har å by på.

Av andre testdata har vi tatt frem resultatene fra den aldrende Asus Transformer Book T100 og Microsoft Surface 3 – sistnevnte altså den enklere varianten av Microsofts nettbrett, men samtidig langt dyrere enn Lamina T-1010B.

Vårt testobjekt har faktisk hakket lavere ytelse enn det vi hadde regnet med, men på dette nivået spiller det nok egentlig ikke så veldig stor rolle. Er du opptatt av ytelse er ikke dette datamaskiner som normalt sett interesserer deg.

Maskinvaren duger heller ikke til å spille nyere 3D-titler – men kan klare noen eldre spill dersom du da skrur ned oppløsning og detaljnivå til et minimum.

Ikke overraskende er det den dyreste datamaskinen i dette selskapet som skiller seg ut, nemlig Surface 3 med sin sterkere Atom x7-prosessor.

Lamina T-1010B har ikke en spesielt lyssterk skjerm, så dette er ikke en datamaskin du uten problemer bruker utendørs i sterkt lys. Men for innendørs bruk skal dette holde greit.

For en datamaskin som er ment å brukes på farten er selvfølgelig batteritid viktig, og spesielt for en modell som bruker såpass lang tid på å lades opp. Heldigvis holder Laminaen koken i over seks og en halv time med i vår batteritest med kontinuerlig videoavspilling.

Vi sjekket også hvor lenge datamaskinen kunne stå påslått men uvirksom, og da klokket vi inn over ti timer. Totalt vil vi kunne si at denne modellen holder en hel arbeidsdag før den trenger påfyll av strøm.

De innvendige lagringsmediene på disse modellene er som regel fra nederste hylle. Laminaen stiller seg her på topp, men vi må få si at skrivehastigheten faktisk lyver litt. Denne er nemlig veldig ujevn og holder denne hastigheten kun for noen mindre filstørrelser, som 16 og 32 kilobyte. For større filer er hastigheten mer på linje med Aspire Switch 10 og Surface 3.

Bruk og konklusjon

I bruk

Lamina T-1010B kan altså brukes som et rent nettbrett med Windows 10, eller du kan dokke den med tastaturet for å forvandle den til en liten liten bærbar PC. Disse to delene kobles enkelt sammen og kan uten videre separeres uten at du trenger å styre med knapper eller brytere. Svært praktisk så lenge du ikke glemmer deg – det er nemlig ikke sterke magneter vi snakker om her.

Selve tastaturet på basedelen er av naturlige grunner ikke i full størrelse, altså er det krympet i lengde og høyde – men hver enkelt tast er i det minste like vid som på vanlige tastaturer. Dette gjør at det ikke slett ikke er halvgalt å skrive på, og det hverken skrangler eller støyer unødvendig mye.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Tastaturets layout er også ok. Skal vi pirke på noe, må det være at Enter-tasten kun dekker én tasterad – men det er som sagt begrenset med plass her. Alt i alt er det et helt ålreit tastatur tatt i betraktning størrelsen og prisen. For tastaturet følger altså med i pakka. Det er ikke som med Microsofts Surface-brett der dette er ekstrautstyr som koster godt over tusenlappen.

Den lille pekeplaten under selve tastaturet fungerer greit det meste av tiden, men kan av og til bestemme seg for å ikke helt ville være med på notene. Men så har altså denne datamaskinen en berøringsfølsom skjerm, og den fungerer upåklagelig. Så hvis den beskjedne pekeplaten ikke vil samarbeide, er altså løsningen bare noen centimeter unna.

I tillegg til å huse tastatur og pekeplate, fungerer basen som skjermdeksel og -stativ. Men vi skulle også ønske oss at hengselen på basen lot seg vippe enda noen grader bakover. Vi merker oss også at basedelen ikke er så lur at den eksempelvis forteller brettet om å slå av skjermen eller gå i hvilemodus dersom du klapper de to delene sammen for å putte den i veska eller ranselen.

Heldigvis er av/på-knappen stor og lett å finne.

Kvaliteten på selve skjermen er et annet punkt, for selv om vi her snakker om et IPS-panel er ikke oppløsningen høyere enn 1280 x 800 piksler. Det er naturligvis ikke noe som imponerer oss i disse 4K- og Retina-tider. Men vi skal heller ikke glemme at slik oppløsning var siste skrik for bare fire år siden. Så dersom du ikke er spesielt bortskjemt, vil du nok ikke tenke for mye over akkurat dette.

Som vi så på forrige side var ikke lysstyrken den beste i klassen, men skal holde greit til kontrollert innebruk. Som vi ser til høyre kunne også fargene vært bedre, men i denne prisklassen regner vi da slett ikke med å få noe som ligner et kalibrert panel rett fra fabrikken.

Sett rett forfra virker skjermen klar og grei, men sett fra visse vinkler virker den nærmest litt kornete eller «skitten». Med en så liten skjerm er dog ikke dette noe stort problem.

En annen ting vi kunne se på forrige side var at datamusklene heller ikke var noe spesielt å skryte av, men noe annet hadde vi heller ikke regnet med. Kombinert med flashlagring som har noe ujevn ytelse opplevde vi av og til at Lamina T-1010B dro på seg noen skikkelige tenkepauser selv om det den ble satt til å gjøre ikke var så veldig avansert.

Men stort sett har den da oppført seg som andre datamaskiner.

Konklusjon

Lamina T-1010B er en kreasjon som egentlig ikke er spesiell eller imponerende på noen som helst måte. Sett mot det bransjen klarer å klemme ut av nymotens bærbare datamaskiner og skikkelige nettbrett er denne hybriden tung, tykk, treig og har en skjerm der du kan skjelne mellom de enkelte pikslene uten å bruke lupe.

Foto: Vegar Jansen, Tek.no

Men så koster den altså knappe to tusen kroner, noe som gjør den til en av de rimeligste komplette datamaskinene vi vet om. Den ganske likt utrustede hybriden Lenovo Miix 300 ligger på omtrent fem hundre kroner ekstra, mens Asus Transformer Book T100HA – etterfølgeren til den originale T100 – ligger enda noen hundrelapper opp.

Laminaen kan også sammenlignes med rene 10-tommers nettbrett. Android-modeller som Lenovo Tab 2 A10-70 koster riktignok det samme og gjør det meste bedre, men her får du da ikke fordelen av dokking/tastatur, Windows og USB-portene.

Med tanke på den gunstige prisen, er ikke nødvendigvis spørsmålet om det man får er bra, men om det er bra nok. Og her synes vi i stor grad at dette er tilfelle.

Byggekvaliteten virker god, og tastaturet er anstendig til å ikke være i full størrelse. Skjermen kunne godt vært mer lyssterk og mer nøyaktig på fargegjengivelsen, men er god og klar nok sett forfra. Tøtsjteknologien fungerer som den skal. Datamusklene er gode nok til surfing, kjøre kontorprogrammer og kverne mediefiler, og bruker du hodetelefoner duger da lyden også.

Windows 10 (med Mobile Word, Excel og Powerpoint) er på på plass, og selv om du ikke har spesielt mye lagringskapasitet kan denne uansett utvides med et microSD-kort. Dessuten har du WiFi og Bluetooth, så det er bare å strømme i vei.

Lamina T-1010B er altså en fullt fungerende liten datamaskin. Som ikke koster mer enn to høvdinger. At du ikke får samme opplevelse som med en Microsoft Surface Pro 3 til fem ganger prisen sier nesten seg selv. Så lenge du er klar over dette og ikke har spesielle krav til ytelse, virker faktisk Lamina T-1010B som et litt smart kjøp.

Trenger du ikke tastatur?
Sjekk ut de beste nettbrettene >>>

Les også
Samsung Galaxy Tab S2: Samsungs nye nettbrett er blant årets aller beste
Les også
Dette skal være verdens tynneste Windows-nettbrett
Les også
Asus ZenPad 10 Z300CL/4G: Når fornuft er viktigere enn følelser
Les også
Samsung Galaxy Tab A 9.7: Dette Samsung-brettet er for deg som ikke vil betale mer enn nødvendig
annonse