Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Ericsson Xperia Mini Pro

En liten kjempemobil

Mini Pro har alt som skal til for å bli en suksess.

Design, skjerm og menyer

Sony Ericssons Xperia Mini Pro har alt som skal til for å bli en suksess. Lav pris, god brukervennlighet, spennende design og en sprek motor. For den som ikke vil bruke alle sparepengene på mobiltelefon er dette et godt kjøp.

Mens andre mobiltelefoner kan skilte med store skjermer, tokjerneprosessorer og høy trendfaktor, så tyr Sony Ericsson til litt andre virkemidler. Selskapet vet av erfaring at kompakte Android-mobiler selger vel så godt som kostbare flaggskipmodeller, og egentlig er det litt underlig at de får ha dette markedet helt for seg selv.

Det siste tilskuddet på stammen er Sony Ericsson Xperia Mini Pro, som er en videreutvikling av Xperia X10 Mini Pro. En kan si hva en vil om manglende kreativitet ved valg av modellnavn, men her er tanken muligens at det som har virket før sikkert virker igjen. Så er det ved første øyekast heller ikke så stor forskjell på de to modellene.

Xperia X10 skiller seg fra sine konkurrenter ved at den har en skjerm som bare måler 3 tommer. Det er ikke stort, i et marked der konkurrentene sloss om å overgå hverandre i skjermstørrelse. Men det er betydelig mer enn det var på Xperia X10 Mini Pro, hvis skjerm bare målte 2,55 tommer. Oppløsningen er også blitt bedre, med dobbelt så mange bildepunkter som før.

Designen er velkjent, men noen endringer ser vi. Blant annet er de tre tastene fra X10 Mini Pro erstattet av en tast og to trykkfølsomme felt. Returtasten er flyttet fra høyre til venstre side, menytasten har gått motsatt vei.

Tastene under skjermen er endret. Nykommeren til venstre.

Større og klarere skjerm

Den store skjermen har bare i liten grad påvirket størrelsen på telefonen. Nye Mini Pro er to millimeter høyere, en millimeter bredere og en millimeter tykkere enn forgjengeren. Dessuten har den lagt på seg 16 gram, og veier med det bare ett gram mindre enn iPhone 4.

Skjermen er skarp og klar, med en bildeforbedringsteknologi Sony Ericsson kaller Bravia Engine. Dette er en programvare som brukes for å gi bedre bilde på TV-er fra Sony. Du kan skru av bildeforbedringen i telefonens menyer, og antakelig vil du ikke se så stor forskjell. Men de små forbedringene som tross alt finnes er tross alt bedre enn ingenting. LCD-panelet i Xperia Mini Pro er nesten helt sort, og vi opplever skjermen som behagelig å se på. Den reagerer også bra på berøring.

Glasset på fronten av Xperia Mini Pro er svært motstandsdyktig mot riper, og i våre tester måtte vi gå hardt til verks for å sette spor etter oss. Baksiden er dekket med et tynt belegg som gir godt grep. Men dette belegget er ikke like motstandsdyktig og lot seg skrape i stykker med en fingernegl.

Skyvetastatur med piltaster

Norske taster og piltaster gjør tastaturet bedre enn på forgjengeren.
Øverst er tastaturet på forgjengeren, som manglet piltastene.

Xperia Mini Pro har et QWERTY-tastatur som kan skyves frem fra siden på telefonen. Når dette brukes går telefonen fra å være en mobiltelefon du betjener med en hånd, til å bli en tohåndsmobil der du taster med tomlene.

Åpningsmekanismen er presis og god, uten noen form for slark. Tastene er små, men du skal ha svært store fingre før det blir vanskelig å skrive på Xperia Mini Pro.

Her er egne taster for norske tegn, så du slipper å lete etter alternative funksjoner for å hente dem frem. Nytt på Xperia Mini Pro er at det er kommet piltaster i tillegg til bokstavtastene. Tallene ligger som før på den øverste raden av bokstavtaster, og hentes frem ved at du først trykker på en blåmerket funksjonstast.

Minnekortet sitter under batterilokket. Det rommer bare 2 GB med data.

Bedre menyer

Menyene på Xperia Mini Pro har også fått en overhaling. Noe av forskjellen ligger i at Xperia Mini Pro har fått Gingerbread-versjonen av Android (versjon 2.3). Men Sony Ericsson har også beholdt sin smarte løsning med snarveier i hjørnene på skjermen. Nede i venstre hjørne er det snarvei til telefonboka, mens du fra høyre hjørne åpner telefontastatur på skjermen. Oppe til venstre ligger snarvei til meldinger, mens du oppe til høyre nå har en felles snarvei til alle mediefunksjonene. Ett trykk her, og snarveien utvider seg så du kan gå direkte til musikkspiller, radio, filmvisning eller Android Marked.

Nede på midten av hjemmeskjermen ligger ikonet som viser vei til alle applikasjonene du har på telefonen. På hjemmeskjermen ligger også en lenke til Google-søk.

Hjemmeskjermen kan skyves til side for å gi plass til flere skjermbilder der du kan plassere Widgets og snarvei-ikoner. Hjørnefunksjonene forblir imidlertid de samme. Til sammen kan du ha fem slike startskjermer tilpasset med det innholdet du selv ønsker.

Her kan du blant annet se hva som følger med i pakken:

Teknologi og funksjoner

Sony Ericsson Xperia Mini Pro er ikke av de aller raskeste mobiltelefonene på markedet. Testet med Quadrand får vi en score på rundt 1500, noe som er omtrent halvparten av det vi får når vi måler ytelsene på toppmodellen Samsung Galaxy S II. I praksis betyr disse tallene riktig nok ikke så mye. Vi opplever Mini Pro som en telefon med krefter nok til å fungere effektivt.

Bra nettleser

Nettleseren i telefonen har støtte for Flash. Sammenliknet med fjorårets Xperia X10 Mini Pro er leseren raskere. Med større skjerm og flere bildepunkter per tomme oppleves nettleseren som betraktelig mer anvendelig enn på den mer kornete forgjengeren. Vi synes likevel 3 tommer blir i minste laget, selv om du kan zoome ganske greit med to fingre på skjermen.

Nettleseren støtter faner, og du kan enkelt bytte mellom vinduer. Skriftstørrelse, hjemmeside og søkemotor (Google eller Bing) kan settes under innstillinger. Der kan du også endre hvordan nettleseren lagrer passord, bruker utvidelser, blokkerer sprettopp-vinduer og liknende.

Ikke så rask 3G

Telefonen har gode sikkerhetsfunksjoner.

Xperia Mini Pro er en mobiltelefon som kan kobles opp mot Internett via 3G eller Wi-Fi. Den har ikke den høyeste overføringskapasiteten for 3G, men 7,2 Mbps er tilstrekkelig for de fleste. Høyere nedlastingshastighet betyr at du kan laste ned filer raskere, og kan nok være ønskelig om du bruker mobilen som modem til en PC. For bruk av musikktjenester som Wimp eller Spotify holder det i lange baner. Du kan også streame video til Xperia Mini Pro uten at du får problemer med hastigheten.

Du kan overføre filer via Bluetooth, men selv om dette er en ny mobiltelefon, så støtter den ikke den nyeste versjonen som kombinerer Bluetooth og Wi-Fi ved filoverføring (Versjon 3.0). Den har imidlertid støtte for A2DP, så du kan spille musikk til hodetelefoner eller andre enheter som benytter denne standarden.

Sikkerheten er ivaretatt

For den som er opptatt av sikkerhet har Sony Ericsson lagt ved programvare som skal beskytte telefonen mot virus og mot misbruk. Du får god kontroll over telefonens innhold ved at du kan låse, spore, sikkerhetskopiere og gjenopprette telefonen via Internett.

Programvaren som lar dette skje heter Wave Secure og er levert av McAfee. Funksjonen krever at du registrerer en brukerkonto for tjenesten. Det kan du gjøre direkte fra telefonen. Når kontoen er registrert kan du logge deg på en nettside som gir deg kontroll over sikkerhetsfunksjonene, også om telefonen er blitt borte.

Sikkerhetskopien omfatter kontakter, SMS-er og anropslogger, men du kan også lagre bilder og videoer på nett ved hjelp av en annen funksjon i programmet.

Smarte funksjoner

Navigasjonstjenesten i telefonen er levert av Wisepilot, og krever abonnement. Men du kan også navigere gratis med Google Maps. Google åpnet for stemmeassistert navigasjon tidligere i høst, og tjenesten fungerer bra med Xperia Mini Pro.

Sony Ericsson Xperia Mini Pro har fått Timescape-applikasjonen som holder orden på den elektroniske utgaven av ditt sosiale liv. Her får du statusoppdateringer og meldinger ordnet kronologisk og med tråder. Slik kan du følge opp mange venner samtidig, uten å gå i surr om hvem som egentlig skrev hva, og om du sendte svar eller ikke.

For e-post og andre kontorfunksjoner er Xperia Mini Pro en meget god mobiltelefon. Det er selvsagt begrenset hvilken glede du har av å kunne åpne regneark på en mobiltelefon med 3-tommer skjerm, men for e-post og avtalebok er telefonen meget bra. Sony Ericsson har ikke brukt energi på å presse inn forhåndsvisning av e-post, men gir en grei oversikt over innkommet post basert på avsender og emne.

Du kan ha flere e-postkontoer på telefonen. Det er enkelt å legge til nye kontoer, også fra Exchange Server. Men e-posten blir fremdeles ikke tatt med i meldingsoversikten som Timescape setter opp, og Gmail har sin egen applikasjon.

Kalenderen kan vise en oversikt over alle dine aktiviteter basert fra informasjon fra flere kalendere. Du kan se dags-, uke- eller månedsoversikt, eller en liste over kommende aktiviteter. Legger du til en avtale i kalenderen på Outlook eller Google Calendar, så dukker oppdateringen automatisk opp på telefonen.

Telefonen har også en egen app som lar deg finne frem til musikk venner deler på facebook. Den har nyheter-og-vær-applikasjon, og en app som viser databruken din. Den siste gjør det mulig å følge med på hvor mye data du faktisk bruker, så du kan velge det riktige abonnementet i forhold til bruken din.

Applikasjonen Xperia Hot Shots lar deg følge seks tennisspillere og se hvordan det går med dem i ulike turneringer. En app for spesielt interesserte som vil følge tennisspillere sponset av Sony Ericsson.

Ellers finner vi programvare for lesing av kodemerker, for kobling av flere funksjoner til Timescape. Med slike tillegg kan du få opp musikk Gmail og bilder i den kronologiske samleoversikten.

Touchnote er en applikasjon som lar deg ta bilder fra mobilen og sende dem som fysiske postkort. Å sende et postkort fra mobilen koster ca 12 kroner. Du kan forhåndsbetale for fem kort og sende seks, eller du kan betale for åtte kort og sende ti.

En annen funksjon på Xperia Mini Pro er LiveWare manager. Dette er en nyttig applikasjon, fordi den lar deg bestemme hva som skal skje når du kobler ulike typer tilleggsutstyr til telefonen. Du kan for eksempel bestemme at musikkspilleren skal starte når du kobler til hodetelefoner, eller at telefonen skal fungere som nattbordsklokke når du kobler til laderen.

Batterikapasitet

Batteriet i Xperia Mini Pro har en kapasitet på 1200 mAh, og det er muligens i snaueste laget for noen. Vi har måttet lade vårt testeksemplar hver natt, men så bruker vi også telefonen ganske intenst når vi tester. Ved normal bruk bør batteriet kunne holde et par dager.

Lydkvaliteten ved samtaler er meget bra.

Multimedia

Som underholdningsmobil er Sony Ericsson Xperia Mini pro helt grei, men heller ikke mer. Skjermen er for liten til at vi synes det er veldig gromt å se film på den. Det er riktig nok mulig, men vi opplever det som litt for anstrengende til at vi tar oss bryet med å laste ned spillefilmer eller streame fra tjenester som Voddler.

For kortere klipp, som snutter fra YouTube eller nyhetsvideoer fra VGTV, så har videofunksjonen noe for seg.

Musikkspiller

Lydutgangen sitter på toppen. Du kan ikke bruke hodesettet fra X10 Mini Pro, som hadde tilleggsfunksjoner for kontroll av spilleren.

Musikkspilleren er mer anvendelig enn videospilleren. Her får du en bra MP3-spiller i en kompakt mobiltelefon. Hodesettet som følger med er riktig nok ikke særlig tess, men siden telefonen har standard 3,5 millimeter utgang for lyd, så kan du bruke vanlige hodesett eller øreplugger.

Mens første generasjon Xperia Mini hadde musikk-kontroller på ledningen, så er dette borte fra denne versjonen. Musikkspilleren er imidlertid lett å betjene. Den har en egen funksjon som gjør det enkelt å spore opp musikk (TrackID), i tillegg til en såkalt evighetsfunksjon som viser informasjon om artisten på Wikipedia, søker klipp med artisten på YouTube, og leter etter tekster med Google-søk.

Musikkspilleren har equalizer, og lyden er fyldig og god.

En egen mediemeny er plassert i hjørnet.

For den som vil ha radio på telefonen, så kan Sony Ericsson Xperia Mini pro skilte med en FM-radio som fungerer bra. Også i FM-radioen kan du trykke på et ikon og få opp informasjon om musikken som spilles, men lenker til hvor musikken kan kjøpes.

Litt over middels kamera

Kameraet tar bilder med 5 megapiksler oppløsning, og Sony Ericsson har tidligere vist at de kan lage gode kameramobiler. Kameraet i Xperia Mini Pro er nok ikke det ypperste Sony Ericsson har prestert, men det er i overkant av snittet for denne kategorien mobilkameraer.

I bildekarusellen nederst på siden har vi samlet noen bilder vi har tatt med Sony Ericsson Xperia Mini pro.

Svak på video

Kameraet kan filme i HD, men resultatet imponerer ikke.

Videofunksjonen er ikke like overbevisende, og fremdeles savner vi at en mobiltelefon som hevder å filme med HD-oppløsning også leverer noe i nærheten av HD-kvalitet. Filmene vi filmer med Xperia Mini Pro har lite på en storskjerm å gjøre. Til det er komprimeringen for hard, og flyten i bildene for dårlig.

Men skal du bruke kameraet for å flime små klipp til deling på YouTube, så kan det gå bra.

Spill

Liker du å spille mobilspill, så går det fint å bruke Xperia Mini pro til dette. Med piltaster på det fysiske tastaturet har du også kontrollfunksjoner som du ikke finner på så mange andre modeller. Men det er sparsomt med spill på telefonen når du kjøper den. Her finnes fotballspillet UEFA, i tillegg til en applikasjon som heter Games by PopCap. Sistnevnte gir deg mulighet for å laste ned flere spill til telefonen.

Konklusjon

Sony Ericsson Xperia Mini Pro er en telefon som nok vil bli mer populær blant ungdom og studenter enn blant de tyngre proffbrukerne. Den har riktig nok både tastatur og sikkerhetsfunksjoner som kan tilfredsstille kravene til mange bedrifter, og mange bedrifter hadde nok gjerne sett at de ansatte tok ut telefoner i denne prisklassen. Men skal du bruke mobiltelefonen til mer enn å ringe og sende meldinger med, så er det unektelig en svakhet at den ikke har større skjerm. Dette er ikke et ideelt verktøy for den som skal skumme gjennom prislister, tabeller og presentasjoner, eller som vil følge opp kunder ved hjelp av mobile CRM-løsninger.

Når det er sagt, så har Sony Ericsson klart å pakke telefonen med funksjoner på en slik måte at størrelsesbegrensningene ikke er så påtakelige som en kunne fryktet. Brukergrensesnittet er bra, og betjeningen er godt tilpasset brukere med hanskestørrelse 10.

Mangler litt

Men selv om prosessoren er blitt raskere, skjermen er blitt bedre og tastaturet fungerer minst like bra som på Xperia X10 Mini Pro, så når ikke Sony Ericsson helt til topps med denne modellen. Her mangler fortsatt litt på hastighet, både når det gjelder prosessorkraft og hastighet i mobilnettet. Prosessoren er en Scorpion som jobber på 1 GHz, mens grafikken besørges av en Adreno 205 GPU. Mini Pro er ingen sinke, men den blir frakjørt av nokså mange modeller.

Når vi tror telefonen vil stå seg godt blant ungdom, så skyldes det både erfaringene med forgjengeren Xperia X10 Mini pro, og at telefonen har svært bra integrering av sosiale medier. Sistnevnte er ikke minst viktig i denne kundegruppen.

Svært mye for pengene

Med tanke på at Sony Ericsson Xperia Mini Pro faktisk er en av de rimeligere Android-modellene på markedet, så leverer Sony Ericsson et svært bra produkt i forhold til pris.

Telefonen gir deg mye underholdning, i form av at du kan kjøre spill, høre musikk, lytte til FM-radioen, se på film og bruke telefonen som kamera. Kamerakvaliteten er god, men ikke strålende. Videoopptakene telefonen tar er ikke like imponerende som stillbildene.

Alternativer

Men Sony Ericsson er ikke alene om å levere mobiltelefoner i denne prisklassen, og er du ute etter en mobiltelefon med adskillig større skjerm (3,7 tommer) til lav pris, så kan du se på Huawei 8800. En annen lekker liten mobiltelefon med gode egenskaper er HTC Wildfire. Også denne har større skjerm enn Sony Ericsson Xperia Mini Pro. Batterikapasiteten er også noe bedre, men den den er ikke like god på nettsider med Flash-innhold. Prismessig kommer du ganske likt ut. Glem heller ikke å se på Sony Ericssons egen Xperia Ray. Denne har større skjerm, og de samme funksjonene som Xperia Mini Pro.

annonse