Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestHuawei U9000 Nero

Vi har testet Huaweis nye toppmodell

HDMI og lynrask prosessor for 2800 kroner, men holder det?

Design, skjerm og menyer

Huawei har gått aggressivt ut på det norske mobilmarkedet. Siden U8230 Social kom på markedet i fjor, har selskapet sluppet to telefoner med svært hyggelige priser i forhold til spesifikasjoner.

Android-telefonen Huawei U9000 Nero er ikke noe unntak. Med en veiledende pris på 2800 kroner legger den seg lavere enn så godt som alle sammenliknbare telefoner. Nærmeste slektning, prismessig, synes å være Huaweis egen U8800 X5. Denne ligger noen hundrelapper under, også den med det som lett kan kalles premiumspesifikasjoner.

Det er ikke bare spesifikasjonene som er lovende for Huaweis siste, og så langt best spesifiserte telefon. Nero er en telefon som skiller seg ut på utsiden også.

Annerledes design

En fire tommer stor skjerm opptar mesteparten av forsiden. For en gangs skyld skiller designen seg ganske merkbart ut fra det mange av konkurrentene gjør. I redaksjonen er det litt delt hvem som liker designvrien, men alle er enige om at den ser litt annerledes ut.

Her er det nemlig ganske skarpe kanter i hjørnene. Forsiden er sort, men det er ikke hele som er blank. Også på baksiden av telefonen skiller den seg litt ut. Kantene på telefonen er stort sett i matt, sort plast. Midt på baksiden av Nero har Huawei plantet et stort og vektig batterideksel som virker svært solid.

Alt i alt er det også inntrykket vi har av Nero. Den virker solid sammenskrudd, men den er litt tung. Vekten gjør at den ligger godt i hånden, men med en vekt på 143 gram er det nok noen som vil foretrekke lettere konkurrenter.

Det er få knapper å finne på denne telefonen. Her er det stort sett bare volumtast og en multifunksjonstast for av,på og tastelås som er fysiske knapper. Ellers er det en rad med berøringsfølsomme felter under skjermen som tar seg av de vanlige Android-funksjonene.

Stor, men middels god skjerm

Den store skjermen er på 4,1 tommer og har en oppløsning på 800 x 480 piksler. Dette er på linje med dagens heftigste telefoner, og det er mot modeller som HTC Incredible S og Samsung Nexus S den ser ut til å konkurrere på spesifikasjoner. Prisen er derimot en helt annen enn for mange av konkurrentene.

Skjermen holder ikke helt følge med de heftigste telefonene på markedet i dag. Både Incredible S og Nexus S har hakket hvassere skjerm enn Nero kan stille opp med. Kvalitetsforskjellen er synlig over de fleste aspekter ved skjermen - men den er ikke voldsom. Her må du leve med litt svakere kontrast og sortnivå enn på konkurrentene, og innsynsvinkelen er også noe dårligere.

Til prisen er dette likevel helt greit, og det er ikke veldig lang tid siden dette ville blitt vurdert som en svært god mobilskjerm sammenliknet med de fleste konkurrenter. I dag er den altså litt under snittet - vel og merke for telefoner som stort sett koster en del mer.

Svært rask

Nero kjører helt standard Android-menyer, og det er versjon 2.2 Froyo som kjører på telefonen. Flere av konkurrentene har nå fått siste utgave, som er Android 2.3 Gingerbread. For Neros del må du vente til høsten før oppdateringen kommer.

Fordi menyene ikke er tilpasset av Huawei, og telefonen heller ikke kjører siste utgave av Android, er menyene litt grå og blasse. De er enkle nok, men Android 2.3 i ren utgave er etter vår mening penere å se til.

Når det er sagt er menyene enkle å bruke, og de er svært raske. Ventetid fins ikke på vanlige oppgaver i menyene, og slik sett minner den mye om Samsung Nexus S som også er særdeles rask. Telefonen kjører også samme prosessor som vi finner i HTCs nye modeller, Incredible S og Desire S.

Det Huawei imidlertid har lagt ved i Nero er en grei mengde applikasjoner for ymse som de fleste Android-telefoner ikke er så godt utstyrt for rett ut av esken. Det er riktignok ikke alt på denne telefonen som er spesielt godt oversatt.

Litt språkkluss

Vi er sjelden i tvil om hvor menyvalgene vil lede oss, men vi humret litt over tittelen "Fil-nettleser". Under skjermvalgene kan vi velge å kalibrere det elektroniske kompasset i telefonen. Her får vi beskjeden "Roter DUT i henhold til X-, Y- og Z-akse, respektivt". Hva DUT står for vet vi ikke, men vi veiver iallfall med telefonen til den er fornøyd.

Dette gjentar seg et par steder i menyen, men som regel må du et greit stykke inn i systemet for å snuble i en gjenglemt "språkblomst", og derfor er det heller ikke noe stort problem.

I den operatørlåste utgaven følger det med ikoner for en rekke ulike tjenester i menyen. Disse kan i utgangspunktet ikke slettes, men brukere som ønsker det kan bli kvitt ikonene ved å laste ned og installere samme programvare som kjører på den ulåste utgaven.

Inni esken

Nero er svært godt utstyrt rett ut av esken. Den er mer eller mindre komplett med alt det du måtte ønske å bruke sammen med telefonen. Her får du både minnekort og HDMI-kabel. Alt dette er ting som selgere ofte vil tilby deg som tilbehør.

Vi liker at det følger med grunnleggende tilbehør, men spesielt HDMI-kabelen liker vi. Den er nemlig av typen som flere telefoner den siste tiden har hatt støtte for, og den har blitt kjent som Micro HDMI. Denne er ikke helt enkel å oppdrive i løsvekt, og dermed er det kjekt å slippe å jakte rundt på den for å få vist frem feriebildene i storskjerm.

  • Huawei U9000 Nero
  • Batteri (1400 mAh)
  • USB-kabel
  • Lader
  • HDMI-kabel
  • Minnekort (4 GB)
  • Kablet stereo håndfrisett

Teknologi og funksjoner

Huawei Nero kommer greit lastet på teknologifronten. Her fins det du forventer av kjappe nettverkstilkoblinger. Trådløst nett og støtte for den nest kjappeste 3G-teknologien som er tilgjengelig i Norge, med inntil 14,4 Mbps i nedlastingshastigheter.

Det meste er ellers slik vi forventer det på en moderne Android-telefon. GPS som får hjelp av mobilnettverket, såkalt assistert GPS, er på plass. Elektronisk kompass og Bluetooth fins også her. U9000 Nero har imidlertid ikke Bluetooth 3.0, slik enkelte av toppmodellene har hatt så langt.

Kan dele nett via Wi-Fi

I motsetning til Huaweis forrige toppmodell, U8800 X5, har U9000 Nero mulighet til å dele internett trådløst med Wi-Fi. Dette har vært en standardfunksjon i Android fra og med versjon 2.2 Froyo. Både den nye og den gamle toppmodellen fra Huawei kjører denne versjonen, så vi vet ikke hvorfor den har manglet tidligere, men konstaterer at det er bra at den nå er tilgjengelig.

På funksjonssiden er Nero greit lastet med det du trenger. Her finner du Documents To Go som lar deg åpne alle typer Office-dokumenter, men du må betale noen kroner for å få lov til å redigere eller lage nye dokumenter.

Ekstra god på e-post

Nero kommer med de to e-postklientene vi kjenner fra Android-verdenen. En egen klient for Googles Gmail-system, og en klient som lar deg koble deg til det du måtte ønske av ulike e-postkontoer.

Begge disse fungerer utmerket. De er raske, de gir fullgod visning av HTML-formatert e-post og de er relativt enkle å sette opp.

For dem som likevel ikke synes disse e-postklientene holder mål, har Huawei inkludert enda en e-postklient. Roadsync Mail er en svært god e-postklient som i tillegg til å fungere godt både på visning og bruk, lar deg sette opp svært detaljerte planer for synkronisering.

Det som er nyttig med det er at du i tillegg til å sette opp hvor lang tid det skal gå mellom hver synkronisering, kan definere deler av dagen eller uken som høytrafikkperioder. Dermed kan du få mobilen til å sjekke oftere i akkurat disse periodene, uten at det går ut over batteritiden når arbeidsdagen er ferdig.

Rask og brukervennlig nettleser

Som e-posten fungerer selvsagt også nettleseren her uproblematisk. Tofinger-zoom fungerer utmerket, og det er sjelden vi opplever tregheter underveis i surfingen.

Flash-støtte fungerer ikke rett ut av esken, men støter du på en nettside som krever det blir du automatisk veiledet til riktig sted i Android Market. Installasjonen tar et øyeblikk, og på kort tid fungerer Flash utmerket.

Etter vår erfaring driver telefonen Flash-video enkelt og greit uten at du hindres i å panorere eller å zoome. Å maksimere video til fullskjerm er heller ikke noe problem. Nero gir for det meste en svært god brukeropplevelse med Flash-drevne nettsider.

"Fil-nettleseren" som i realiteten er en filutforsker fungerer helt greit til de fleste formål. Som seg hør og bør på Android-telefoner er filene koblet til hver sine applikasjoner, slik at det du har applikasjon til å lese det lar seg også åpne fra filutforskeren.

Notater og kalender

Kalenderen du finner i Nero er den samme som hører med til Android. Vi synes den fungerer helt greit, og sammen med Exchange- eller Gmail-synkronisering er det fort gjort å ha holde styr på alle sine gjøremål.

I tillegg har Nero en notatfunksjon som lar deg skrive korte og enkle notater. Du finner også en diktafonfunksjon under navnet Talenotat.

Her under kan du lagre kjappe lydsnutter med informasjon til senere anledninger. Funksjonen fungerer som forventet.

Ikke glem basisfunksjonene

Vi må passe oss for å ikke glemme basisfunksjonene på dagens smarttelefoner. Huawei Nero fungerer ganske godt til ringing og tekstmeldinger i det daglige. Lyden er god, men den blir ikke kjempehøy. Med normal hørsel og rolige omgivelser er ikke dette noe problem, men personer som sliter med hørselen bør forsøke å gi Nero en prøvelytt i butikken før de handler.

Den spesielle designen gjør også at enkelte kan oppleve Nero som litt spiss over øret. Telefonen er nemlig ikke avrundet i topp og bunn helt på samme måte som andre telefoner er.

Tekstmeldinger går kjapt og enkelt på et helnorsk tastatur. Huawei har tidligere hatt et par tastaturvarianter som har vært ført opp som norske, men som likevel har manglet norske tegn.

Tastaturløsningen er litt annerledes enn den vi er vant til fra andre telefoner, men det er relativt intuitivt å finne ut av likevel. En god ordliste avhjelper der vi bommer underveis.

Batterilevetid er en annen grunnleggende og viktig ting. Her er Nero hverken best eller dårligst. Med moderat bruk og et par e-postkontoer satt opp med sjekking hver halvtime holder batteriet som regel litt i overkant av en dag.

Akkurat som for flertallet av konkurrentene må du nok belage deg på å sette Nero på lading hver kveld.

Multimedia

U9000 Nero egner seg godt til spill.

Huawei Nero er en kraftig telefon til prisen. Mye av innmaten her er den samme som fins i telefoner med betydelig høyere pris. Dermed er det ikke til å nekte for at vi får visse forhåpninger til Nero som multimedietelefon.

På enkelte områder innfrir den, mens vi på andre områder ergrer oss litt.

Komplett ut av esken

Huawei Nero har nemlig en ting som det fortsatt er få telefoner forunt å ha - en HDMI-tilkobling. Dette gjør at du enkelt kan koble telefonen til flatskjermen i stua for å vise frem feriebilder eller film.

For enkelte av de andre telefonene som har HDMI-kontakt må du enten ta tålmodigheten til hjelp mens du venter på en overgangskabel fra en nettbutikk, eller løpe rundt i jakt på Micro HDMI-kabelen i vanlige butikker.

Det er rett og slett litt kronglete å få tak i denne typen kabel, så derfor er vi ekstra glade for at en slik er lagt ved telefonen.

Nero leveres med et minnekort på 4GB. Dette er ikke voldsomt mye, så mange vil nok ønske å gå til anskaffelse av et større minnekort. Det er likevel en begynnelse, så du ikke møter veggen med det samme du begynner å ta bilder eller flytte over musikk og video.

TV-utgang

U9000 har altså høyoppløst videoutgang. Utgangen er en såkalt Micro HDMI-tilkobling som utseendemessig har mye til felles med Micro USB som mange vil dra kjensel på i dag.

Kabel følger med, og dermed kan du koble telefonen rett til flatskjermen uten å behøve å gå på kabeljakt først.

Dette kan virke i overkant teknisk for mange, men i praksis betyr det at du på en svært enkel og hendig måte kan vise frem bilder og video på storskjermen i stua uten å gå via en PC eller å måtte flytte over på et minnekort som du setter inn i TV-en.

Med en HDMI-utgang på telefonen er veien fra ferie til imponerte naboer svært kort.

Musikk

Lyden i Nero er helt grei, og den kan drive selv ganske store hodetelefoner. Musikkspilleren er enkel og grei, og den kjører selvsagt apps som Spotify og WiMP med den største enkelhet.

Sammenliknet med mange av ørepluggene du får fra konkurrentene er Huaweis plugger helt greie. Vi vil likevel anbefale å oppgradere til plugger som sitter bedre i ørene enn de Huawei har lagt ved. Både Nokia og Samsung legger ved betydelig bedre plugger ved sine toppmodeller.

Vi merker oss også at ikke alle hodetelefoner sitter godt i minijack-utgangen på Nero. Flere av hodetelefonene vi kobler til sitter ikke fast i tilkoblingen i det hele tatt. De medfølgende pluggene opplevde vi ingen slike problemer med.

Gode bilder i lyse omgivelser

Huawei U9000 Nero er ikke aller best på foto, og spesielt i dårlig belyste omgivelser sliter den litt. Også de fleste av Huaweis konkurrenter får problemer med dårlig belyste motiver.

Der Huaweis nyeste flaggskip klarer seg godt er derimot i godt belyste omgivelser. Fargegjengivelsen er god, og vi ser knapt noe til overoppskarpingen som mange telefoner sliter med.

Oppløsningen på fem megapiksler er ikke høyest blant dagens Android-mobiler, men det holder til å forstørre bildene til ganske betydelige størrelser.

Fordi kameraet fungerer såpass godt som det gjør blir det ekstra interessant å koble telefonen til TV-skjermen. Skulle vi ønsket oss noe mer var det kanskje at kameraet var enda bedre på kontrast og noe mindre bildestøy.

Dette blir uansett en avveining - og vi er takknemlige for at ikke Huawei har løst det ved å legge til haugevis av overoppskarping, slik konkurrentene ofte fikser biffen.

U9000 kan også ta opp høyoppløst video i en oppløsning på 1280 x 720, eller såkalt 720p. Her også er får kameraet store problemer i dårlig lys. Kameraet får trøbbel med hvitbalansen, slik at bildene blir brune eller grå. Under panorering hakker videoen også så mye at resultatet ikke blir godt nok.

Stiller du derimot ned oppløsningen litt kan innevideoer bli greie. Vi må filme utendørs eller i svært god belysning for å få brukbar HD-video ut av U9000, men selv da synes vi det hakker og lugger en del i videoavspillingen.

Dårlig på videoavspilling

Et av punktene som skuffer oss litt med Nero er at den ikke er særlig god på video. Huawei U9000 Nero har i dagens utgave støtte for svært lite av videoformater.

For en telefon med HDMI-utgang og så stor skjerm som Nero er dette en ganske betydelig skuffelse. En oppdatering som skal gi Nero betydelig forbedret videostøtte er på vei, men foreløpig har ikke Huawei noen dato klar for når oppdateringen slippes.

I mellomtiden opplever vi Nero som særdeles kresen på video, og vi sliter også litt med å få den til å spille av skikkelig med tredjeparts spillere som Rockplayer og Vplayer. Vi opplever ofte at videoapps henger på våre testeksemplarer. Høyoppløst film er uansett for mye å håpe på i disse spillerne, ettersom det hakker og stopper opp nærmest hele tiden.

Spill

Det følger ikke med noen spill i Huawei U9000, men med Android Market er man aldri langt unna nærmeste spill.

Skjermen fungerer utmerket, og telefonen trekker selv relativt tunge 3D-spill.

Spillene fungerer også godt ut gjennom HDMI-utgangen, slik at du kan kjøre Angry Birds på storskjerm.

Konklusjon

Huaweis nyeste toppmodell, U9000 Nero, er på papiret en heftig Android-telefon til en rimelig pris. På papiret er det er det mellom 500 og 800 kroner opp til neste telefon som har samme spesifikasjoner som Nero kan vise til.

Men holder den mål som toppmodell?

Nero er en av telefonene som skiller seg mest ut på designsiden i dag. Her er det ikke bare runde former, men også enkelte ganske spisse kanter. Designen vil i stor grad være en smakssak, men vi reagerer på at en av de spisse kantene er rett over høyttaleren.

Avhengig av hvordan du holder telefonen betyr dette at den kan være ubehagelig å ha mot øret i lengre perioder.

God på det viktigste

På basisfunksjoner klarer den seg ellers bra. Vi ønsker oss gjerne litt høyere volum under samtaler, men lyden i Nero er klar og god. Har du normalt god hørsel bør du ikke ha noen problemer med å høre personen i andre enden.

Også tekstmeldinger går unna i en fei, ettersom Nero har både en god ordbok og et godt skjermtastatur.

På en såpass heftig telefon ønsker vi selvsagt å gjøre mer enn å bare ringe. Her har Huawei fylt på med noen avanserte funksjoner, i tillegg til de som følger med Android-systemet fra før.

Forbedret e-post

Både e-post og internettsurfing fungerer forbilledlig med Androids standardapplikasjoner på Nero. Flash er ikke støttet rett ut av eska, men så fort du finner et nettsted som trenger Flash blir du veiledet inn i Android Market. Noen øyeblikk senere funger Flash utmerket.

I tillegg til de nevnte standardapplikasjonene ligger det en fullverdig e-postklient i menyen som gir deg bedre kontroll over batteribruk ved å la deg bestemme når på døgnet du ønsker at telefonen skal sjekke innboksen.

Midt på treet kamera

Kameradelen av Nero er en blandet fornøyelse. Innendørs får vi lite fornuftig ut av kameralinsen, mens den fungerer svært godt utendørs. Bildene blir fem megapiksler store, og har god fargegjengivelse og lite overoppskarping.

Videoopptakene fra Nero blir vi derimot ikke like fornøyde med. Video vi tar opp hakker og er uklar nesten uansett hva vi gjør. Det må masse lys til for å få brukbare resultater.

Dårlig på video

Vi hadde store forhåpninger til Nero som multimedietelefon blant annet på grunn av HDMI-utgangen som lar deg koble til flatskjerm. Skuffelsen er derfor ekstra stor når det viser seg at Nero ikke er særlig god på nettopp video.

Formatstøtten her er nemlig svært dårlig, og de færreste videofiler lar seg spille av på telefonen. På høyoppløst materiale får vi ikke telefonen til å spille av en eneste testfil. En oppdatering med drastisk forbedret formatstøtte er på vei, men foreløpig er ikke den datofestet.

At tredjeparts spillere i stor grad kræsjer eller ikke virker er gjør det enda vanskeligere å bruke HDMI-utgangen til noe fornuftig.

Du kan spille spill ut gjennom HDMI-utgangen, men i utgangspunktet er det stort sett foto og video som får økt oppløsning gjennom denne utgangen. Dermed får du egentlig bare en forstørret utgave av den samme grafikken ut på storskjermen.

På multimediesiden ellers er Nero en kapabel musikkspiller, men det irriterer oss at testeksemplarene ikke fungerer skikkelig med alle hodetelefonplugger. Enkelte av hodetelefonene vi prøver sitter ikke fast i det hele tatt.

Alternativene

Til rundt 2800 kroner er Huawei U9000 Nero en gunstig priset pakke i forhold til spesifikasjonene. I realiteten er den ikke uten feil, og vi opplever den ikke som like prisgunstig som Huaweis forrige toppmodell U8800 som i dag koster hele 800 kroner mindre.

Et annet godt alternativ er Sony Ericssons Xperia Neo som er rundt 300 kroner dyrere enn Nero. Her får du mindre, men bedre skjerm og et kamera som også er bedre. Den har også Android 2.3 som er nyeste utgave av Googles operativsystem.

Les også
Dette er verdens tynneste mobiltelefon
annonse