Tek.no

Test

Smart tyverialarm til mobilen og PC-en

Vi har testet Gorilla-mobile, som også kan tyverisikre kofferten, sykkelen og andre verdisaker.

Kurt Lekanger
25 Mar 2016 07:00

Ifølge en undersøkelse gjort av Opinion på oppdrag fra Telenor i fjor, har rundt 25 prosent av nordmenn opplevd å få mobiltelefonen stjålet. Det til tross for at det er enkelt å gjøre telefonen ubrukelig for tyver ved å aktivere tyverisperre i operativsystemet.

Så hvis ikke kjeltringene klarer å holde fingrene av fatet uansett, hvorfor ikke installere en skikkelig tyverialarm på mobilen? Selskapet Gorilla – som ikke har noe med Gorilla-glass eller GorillaPod å gjøre – har laget en liten tyverialarm du fester på ladekabelen til mobilen. Vi har fått den inn til test og prøvd den noen dager.

Enkel å bruke

Alarmen heter Gorilla-mobile, og er en rundt 10 centimeter lang plastdings med Micro-USB-kontakt i den ene enden og USB Type-A i den andre. I midten er det en ring som du kan tre kabler igjennom.

Tyverialarmen aktiveres så snart du tar ut nøkkelen.
Kurt Lekanger, Tek.no

For å bruke alarmen kobler du telefonen din til den store (Type-A) USB-kontakten. Det følger med en USB-kabel som er hele 1,6 meter lang, eller du kan bruke dine egne kabler. I tillegg følger det med en veldig kort USB-kabel.

Du aktiverer alarmen ved å trekke ut en liten nøkkel på siden av alarmen. To korte pip bekrefter at alarmen er på.

Om noen skulle finne på å trekke ut USB-kabelen før nøkkelen er plugget inn igjen, utløses alarmen. Lydnivået på sirenen er oppgitt til 80 dBA. Dette er ikke kjempehøyt, men sirenen er ganske høyfrekvent og intens – og volumet er høyt nok til at alarmen garantert blir lagt merke til av både deg og andre i nærheten. Og viktigst av alt, den skremmer forhåpentligvis tyven (du risikerer riktignok at tyven løper enda fortere fra åstedet med telefonen din i stedet for å slippe den).

I vår test fungerte alarmen som den skulle, men produsenten sier den foreløpig ikke fungerer med Apple-produkter – og at det vil komme en egen versjon senere som også funger med iPhone og iPad. Vi prøvde den med en iPhone, og ganske riktig – alarmen ble ikke utløst når vi koblet Lightning-kabelen fra telefonen. Men med Android-mobiler fungerte alt som forventet.

Lad mobilen samtidig

Siden det er to USB-innganger, kan du plugge Gorilla-mobile til en strømadapter slik at du kan lade mobilen samtidig som alarmen er aktivert.

Så lurer du kanskje på hva som er poenget med hullet i midten av alarmenheten. Poenget med dette er at du kan la kabelen fra mobilen gå rundt et stolbein eller lignende for å hindre at noen flytter på både alarmen og telefonen.

Gorilla-mobile.
Kurt Lekanger, Tek.no

Gorilla-mobile kan også brukes til å sikre andre gjenstander enn mobilen. Hvis du kobler USB-kabelen mellom de to USB-portene på alarmen har du laget en løkke, og så snart nøkkelen er fjernet vil alarmen gå hvis noen bryter løkken ved å plugge ut USB-kabelen. Dermed kan du hekte USB-kabelen til for eksempel sykkelen din, kofferten, vesken, kamerabagen eller andre gjenstander du vil sikre. Såvidt vi vet er imidlertid ikke alarmen vanntett, så vi ville ikke brukt den utendørs i vær og vind.

Med en medfølgende Micro-USB-adapter kan du også tyverisikre PC-en din.
Gorilla

Til sist nevner vi at det følger med en liten Micro-USB til USB Type-A-adapter slik at du kan sikre også PC-en din. Det gjøres på samme måte – du plugger adapteren i en ledig USB-port i PC-en, og så kobler du en lang USB-kabel mellom PC-en og den store USB-kontakten på alarmen. Prøver noen å plugge ut USB-kabelen og stikke av med PC-en, aktiveres alarmen.

Konklusjon

Gorilla-mobile er utvilsomt et smart produkt, og alarmen er såpass liten og lett at man faktisk gidder å ta den med seg. Det at du ikke trenger apper eller programvare av noe slag for å bruke den er også et pluss.

En slik alarm er kanskje ikke noe du har bruk for til daglig. Men hvis du befinner deg på offentlige steder og kanskje må legge mobilen til lading – eller er på LAN-party (The Gathering?) og er redd for at PC-en din skal bli stjålet, da kan en dings som dette være kjekk å ha.

Gorilla-mobile selges foreløpig av PHButikken.no, Ludostore.no og FXNorge.no og koster 500-600 kroner.

Karakter: 7/10

Finner du ikke igjen mobilen din?
Da kan kanskje en sporingsbrikke være tingen. Vi har testet seks av dem »

Les også
Kabelen som lader både iPhonen og Android-en din med én utgang
Les også
Sporingsbrikker: Er disse sporingsbrikkene bedre enn de forrige vi testet?
Les også
Denne dingsen låser opp alle enhetene dine
Les også
Sporingsbrikker: Disse brikkene var nyttigere enn vi hadde trodd
annonse

Les også