Tek.no

Test Apple Magic Trackpad 2

Apples nye pekeplate er faktisk litt magisk

Vi har testet Magic Trackpad 2 med Force Touch – men er den verdt pengene?

Niklas Plikk, Tek.no
18 Nov 2015 06:00

Da Apple i midten av oktober lanserte oppdaterte utgaver av sine iMac-er, kom de også med nye versjoner av tilbehørsproduktene sine: Magic Keyboard, Magic Mouse 2 og Magic Trackpad 2.

Ifølge Apple skal det nye tilbehøret være designet for å være mer komfortabelt å bruke. Om det stemmer, skal vi forsøke å finne ut. Vi har brukt både musen, pekeplaten og tastaturet noen dager og vil i løpet av de neste dagene publisere tester av alle produktene.

Vi skal starte med det kanskje aller mest interessante produktet i den nye tilbehørsserien: Magic Trackpad 2.

Større pekeflate – og endelig oppladbar

Den første Magic Trackpad-en kom for rundt fem år siden, og de som har brukt den første versjonen vil først og fremst legge merke til at Magic Trackpad 2 har fått en mye større pekeflate. Ifølge Apple er overflaten 29 prosent større. Platen er har også fått en ikke fullt så skrå vinkel, og i stedet for en sylinderformet støtte som inneholder vanlige AA-batterier, er platen helt flat på undersiden. Batteriet er nå integrert i platen, og er oppladbart via en Lightning-kontakt på baksiden.

Det å slippe AA-batteriene er et stort pluss, og ifølge Apple kan pekeplaten brukes i mer enn en måned før du må lade den opp.

Oppsett av platen er enkelt. Du kan bare plugge den inn i Mac-en med en Lightning-kabel, så pares de to enhetene automatisk. Eventuelt kan du gå til Systemvalg i OS X og velge Styreflate. Så velger du Konfigurer Bluetooth-styreflate. Noen sekunder etter at du har skrudd på platen, dukker den opp – så velger du den, og du er igang.

Den store nyheten: Force Touch

Den største nyhetene med Magic Trackpad 2 er at den nå støtter Force Touch – samme teknologi som også brukes i de nyeste MacBook-ene. Det betyr at platen kan føle hvor hardt du trykker, noe som igjen åpner for en rekke nye måter å bruke Mac-en på.

Overflaten til Magic Trackpad 2 er dekket av matt glass som går helt ut i kantene. Platen er svært behagelig å bruke – faktisk en av de beste pekeplatene vi har prøvd. Fingrene glir veldig lett over overflaten. Vi liker godt at platen er såpass stor som den er, og det faktum at den er lavere og ikke har like skrå vinkel som den første Magic Trackpad-en, gjør at den er mer komfortabel i bruk.

Det spiller ikke lenger noen rolle hvor på pekeplaten du trykker, og platen kan aktivere ulike funksjoner avhengig av hvor hardt du trykker. Den reagerer om du bare tapper lett med fingeren på platen, men du har også to svakt merkbare klikk når du øker til middels eller hardt trykk.

Programavhengig

Hva du kan bruke Force Touch til, avhenger av hvilket program du befinner deg i – og det er naturlig nok i Apples egne programmer at du har mest bruk for Force Touch-funksjonene.

Når du ser på en nettside i Safari, kan du for eksempel holde markøren over en lenke og trykke hardt på platen for å få en forhåndsvisning av hva som befinner seg bak lenken. Trykker du hardt på en adresse i Safari eller Mail får du opp en kartvisning, og du kan trykke hardt på filnavn i Finder for å redigere filnavnet eller på filikonet for å få en forhåndsvisning av filen.

En annen nyttig Force Touch-funksjon lar deg trykke hardt på et program i Dock for å åpne App Exposé – en oversikt over alle vinduene du har åpent for det aktuelle programmet. Også i kart-appen, i bilder-appen og i iMovie og Garageband, er det en masse mer eller mindre nyttige Force Touch-funksjoner. Vi skal ikke gå inn på alle sammen – men Apple har laget en fin oversikt her.

I tillegg til Force Touch har du selvfølgelig alle de vanlige touch-funksjonene, som at du kan bruke to fingre for å rulle opp eller ned i dokumenter og nettsider, to fingre sideveis for å bla, tre fingre samtidig sideveis for å bytte mellom flere skjermer, samt klyping med fingre for å zoome. Dette fungerer enda bedre nå som platen har blitt så stor.

Konklusjon

Apple Magic Trackpad 2 er utvilsomt den beste pekeplaten undertegnede har brukt, og en solid oppgradering fra den forrige modellen. Ikke nødvendigvis bare fordi den har Force Touch – men fordi den er flatere, at den responderer på trykkene dine like bra uansett hvor du trykker, og ikke minst at den er såpass stor som den er. Har du ikke en MacBook med Force Touch-pekeplate fra før, får du faktisk utnyttet en del funksjoner i OS X som du ellers ikke ville fått brukt. Dessverre er det fortsatt få programmer som støtter Force Touch, bortsett fra Apples egne.

Som alltid når det gjelder Apple-produkter, er det én ting som trekker ned: prisen. 1490 kroner for en pekeplate er i overkant mye. Den forrige modellen får du kjøpt til rundt halve prisen i mange nettbutikker (Apple ser ut til å ha fjernet den fra sin butikk), så den kan eventuelt være et alternativ om du ikke er villig til å betale for mye. Men som vi har sagt: Magic Trackpad 2 er en vesentlig oppgradering fra den første modellen. Så har du råd, løp og kjøp!

Få også med deg testen av den nyeste MacBook-en:
– Jo, vi trenger flere porter, Apple! »

9
Imponerende

Apple Magic Trackpad 2

annonse
Prisjakt
1289 NOK
Sjekk nå
NetonNet
1289 NOK
Kjøp nå
sitat"Apple Magic Trackpad 2 er en av de beste pekeplatene vi har prøvd"
 • Krysse av
  Stor pekeflate
 • Krysse av
  Fingrene glir lett over platen
 • Krysse av
  Mange nyttige Force Touch-funksjoner
 • Krysse av
  Lav profil
 • Krysse av
  Like trykkfølsom over det hele
 • Krysse av
  Oppladbar
 • Bytt
  Høy pris
Les også
Apple vil forvandle iPhone til et håndholdt lydstudio
Les også
Sporingsbrikker: Disse brikkene var nyttigere enn vi hadde trodd
Les også
Apple Magic Mouse 2: Lever Magic Mouse 2 opp til navnet?
Les også
Apple Magic Keyboard (2015): Så bra er Apples nye tastatur
Les også
Trykker du hardt nok på Chrome-ikonet, vil du få opp dette
Les også
Apple skrur opp prisene på maskinene sine, og lanserer ny iMac i samme slengen
Les også
Swiftpoint GT: Liten mus med store ambisjoner
Les også
Lanserte gigant-iPad
annonse