Tek.no

Test Chill Innovations hodetelefon-lue

Hei, den virker faktisk!

På sitt vis, i alle fall...

Kristoffer Møllevik
Kristoffer Møllevik
23 Jan 2016 10:00

Chill Innovation er et dansk firma som ifølge hjemmesiden sin forbedrer ny teknologi, slik at de kan hevde seg over det de kaller «generiske alternativer i markedet». Litt vagt kanskje, men det høres jo bra ut. Vi kjenner dem best som strømforsyningsprodusent, men de driver tydeligvis med mye annet rart også. Som for eksempel luer med innebygde hodetelefoner.

Vi liker å høre på musikk, podcast og lydbøker når vi er ute. Vi liker å ikke fryse på ørene. Vi liker ikke ledninger som setter seg fast og er i veien. Chill Innovations hodetelefonlue gjør jo alt dette på en gang, så hvorfor er det likevel med en viss skepsis at undertegnede tar i mot lua til test?

Ser litt ut som den kom i Donald

Det er nok litt fordi det egentlig ikke er et spesielt stort problem å bare bruke et par helt vanlige øreplugger under en helt vanlig lue. I alle fall ikke hvis du går med telefonen i lomma, da er det bare å legge hodetelefonledningen innafor jakken, så er den ikke i veien.

Går du med telefonen i håndveska eller lignende er det jo greit med trådløst utstyr, men et raskt søk hos Prisguide.no (komersiell partner) viser oss at det finnes mange trådløse alternativer der ute, som man enkelt kan kombinere med en helt vanlig lue. Og hva hvis det blir for varmt med lua når vi er ute? Sånn i utgangspunktet høres dette ut som to produkter som fungerer helt fint sammen, uten at det er noen innlysende fordel med å kombinere dem til én, mindre fleksibel enhet.

Den kunne kanskje vært litt mindre «glossy»?
Kristoffer Møllevik

Det hjelper heller ikke at den store logoen på siden sier «Chill», og har en tydelig play/pause-knapp i hvitt på sort. Den planke plast-firkanten får lua til å se litt ut som noe halvsmart som fulgte med i Donald; som en slags 2016-versjon av propelllua. Hvorfor i all verden er den firkanten der? Vi skal jo ha lua på oss, vi kommer jo ikke til å se den uansett. Kunne de ikke heller hatt noe litt mer diskret? Vi skjønner jo at de vil reklamere for seg selv med logoen sin, men da skulle de hatt en kulere logo. Nå ser det mest ut som noe generisk bedrifts-merch. Men men, vi er ikke motepolitiet heller, så vi biter det i oss og tar lua med ut i vinterkulda.

Tilkobling med Bluetooth

I mellom de to stofflagene av 55 prosent akryl og 45 prosent bomull, sitter det to firkantete høyttalere. Disse kan kobles til telefonen via Buetooth V4.1 EDR (Enhanced Data Rate), noe som burde gi en både rask og stabil tilkobling.

Høyttalerne ligger i mellom stofflagene i lua.
Kristoffer Møllevik

Høyttalerne kan tas ut av lua gjennom et hull i stoffet på innsiden, for eksempel hvis lua må på vask. Så de er nok ikke vanntette, men selskapet sier at hodetelefonene tåler både regn, snø, svette og kuldegrader ned til -20º.

Overraskende bra lyd

Det er enkelt å koble lua til telefonen, og da fungerer den som enhver annen blåtann-tilkoblet lydkilde. Musikk, podcast og annen lyd sendes dit automatisk hvis vi ikke omdirigerer den fra telefonen. Etter første tilkobling kobler lua og telefonen seg sammen av seg selv med en gang du slår på hodetelefonene i lua (hold inne «Play»-knappen).

Lydkvaliteten er bedre enn vi forventet.
Kristoffer Møllevik

Det første som slår oss når vi tar den i bruk, er at lyden er mye bedre enn vi hadde forventet. Nå hadde vi jo ikke rare forventningen heller, men 30-millimeters elementene sparker bedre fra seg enn vi hadde trodd. Hvis det var rent volum vi var ute etter, finner vi mer enn nok her. Samtidig skal det sies at også vanlige ørepropper kan spille høyt nok til at det blir ubehagelig når du har dem inni øret, men det er jo greit å vite at Chill Innovation lua ikke er noe dårligere.

Hvor god lydkvalitet du trenger kommer litt an på hva du skal høre på og egne kvalitetskrav. Denne lua koster rundt 300 kroner i selskapets nettbutikk (litt dyrere hvis frakten ikke kommer under tollgrensa), så vi regner ikke med at den skal kunne konkurrere med hodetelefoner til godt over tusenlappen. Men vi forventer at den skal holde tritt med et par standard Apple øreplugger, som undertegnede pleier å bruke under lua.

Til talebasert lyd, som podcast eller lydbok fungerer den helt fint. Det er litt for mye bass og for flate mellomtoner, og litt for lite diskant til at vi kan kalle den ideell, men det går helt greit. Selv om vi hadde foretrukket en litt klarere lyd til akkurat dette, er det ikke vanskelig å høre det som blir sagt, og det er i grunn det viktigste.

Til pop- og rockemusikk greier lydlua seg litt bedre, og det er i grunn mer behagelig å høre på Skambankt sine slagere «O Dessverre» og «Malin» med lua, enn med standardøreproppene. Ikke fordi lyden objektivt sett er så mye bedre, men siden det er litt mer bass og varmere mellomtoner, oppleves den bare ikke ubehagelig skarp, slik som den lett kan gjøre med øreproppene. Til ståbassenrytmen i Babyshambles' «There She Goes» passer den varme lyden veldig fint, men både her og i de andre låtene mangler vi den klarheten i lydbildet du får med bedre hodetelefoner. Denne konklusjonen går igjen når vi tester mot flere andre låter i andre sjangre. Dette gjelder også for vanlige billigørepropper.

Forvirrende kontroller

På utsiden av lua er det en minus-knapp, play/pause-knapp og en pluss-knapp. Vi gikk naturligvis ut fra at pluss- og minusknappen styrer lydvolumet, men istedet hopper de frem til neste eller tilbake til forrige låt. Det tok litt tid før vi oppdaget at den justerte volumet hvis du holder knappene inne i et par sekunder, men dette var ikke akkurat innlysende. Ut fra merkingen synes vi det hadde vært mer logisk hvis det var omvendt, altså at du justerte volum med ett trykk og kunne hoppe tilbake med å holde inne. Det å kunne hoppe frem eller tilbake kan være nyttig det, særlig hvis du hører på lydbok eller podcast, da det kan være greit å hoppe 15-20 sekunder tilbake hvis du går glipp av et eller annet.

Minus-knappen peker fremover når du har lua på, men trykker du på den hopper lydsporet bakover.
Kristoffer Møllevik

Men for den funksjonen virker det bare litt lite gjennomtenkt at den knappen som er fremst når vi har lua på oss, hopper tilbake, og den bakerste knappen hopper fremover. Vi blir vant til det, det er bare litt lite intuitivt. Noe som er mer plagsomt er at plastmerket som viser hvor kontrollene er (du vet, det merket vi ikke kan se når vi har lua på), er såpass stivt at det gjør det vanskelig å kjenne hvor knappene er. Hvis vi trekker høytalerboksen litt ut av possisjon kan vi kjenne knappene gjennom stoffet, men gjennom plasten er det veldig lett å trykke feil. Slik at vi for eksmpel hopper tilbake til starten av podcasten vi hører på istedet for å trykke på pause, noe som er fryktelig irriterende.

Du kan ta høyttalerne ut gjennom en åpning i stoffet.
Kristoffer Møllevik

Siden det skal være mulig å ta lydelementene ut av lua, sitter de mer eller mindre løst inne i stoffet. Det vil si, du kan ikke flytte så mye på dem oppover, men med unntak av en liten søm som indikerer hvor de skal være og bremser litt, kan vi flytte dem så langt frem eller bak vi vil. Dette er for så vidt fint siden personer med ulik hodestørrelse må ha elementene litt ulikt plassert. Det gjør også at de stadig flytter seg litt ut av posisjon, særlig hvis vi bruker hetta på jakken som ekstra beskyttelse mot vinterkulda.

Utenom det med hetta er lua hverken spesielt komfortabel eller ukomfortabel. Hos undertegnede klemmer den litt over databrillene her jeg sitter og skriver med den, men det oppleves ikke som noe stort problem. Utover det er den i grunn som luer flest. Den ser riktignok litt rar ut sett forfra, siden de to høytalerboksene stikker ut på hver side.

Konklusjon

Lyden er bedre enn forventet, men ikke noe særlig dårligere eller bedre enn helt vanlige hodetelefoner. At undertegnede synes den ser rar ut er en smakssak. Hvis du som leser ikke synes plastmerket med avspillingsknappene, eller at det høytalerne stikker litt ut under stoffet, har noe å si, så er det opp til deg. Som sagt, det blir en smakssak.

Kristoffer Møllevik

Det som ikke er en smakssak er det dårlige materialvalget over avspillingsknappene, siden den stive plasten gjør det vanskelig å skille knappene fra hverandre. Dette er svakt, og vi ser på Chill Innovations hjemmeside at de har andre luer der de ser ut til å ha brukt tøy der istedet for plast. Uten at vi har prøvd disse, fremstår de som bedre alternativer enn vår testlue.

Det å ha hodetelefoner og lue i ett gjør at det blir én ting mindre å ta med seg de dagene det er kaldt ute, og du vil høre på noe fra telefonen din eller en mp3-spiller (hvis folk fortsatt bruker slike). Ulempen er jo at du ha lua på for å høre på det, så hvis du blir for varm mens du er ute, ryker musikken.

Vi har egentlig ikke funnet noen overbevisende fordeler med å ha lue og høytalere i ett produkt, foran å bare velge ørepropper eller hodetelefoner som passer deg, kombinert med en helt vanlig lue som du liker. Det eneste måtte vel være at 300 kroner er forholdsvis billig for et trådløst headset, og det kan være deilig å slippe ledningene.

Hvis du er på jakt etter mer rendyrkede hodetelefoner eller ørepropper,
kan det være lurt å sjekke vår testoversikt her »

Chill Innovation Trådløs Bluetooth Hodetelefon lue
5
Middelmådig

Chill Innovation Trådløs Bluetooth Hodetelefon lue

sitat"Den fungerer, men er ikke særlig pen, og lyden er ikke spesielt god heller."
 • Krysse av
  Varmer ørene dine
 • Krysse av
  Trådløs lyd med stabil tilkobling
 • Krysse av
  Helt grei lydkvalitet til prisen
 • Bytt
  Lite fleksibelt (blir du for varm på joggeturen og må ta av lua, mister du musikken)
 • Bytt
  Ikke veldig pen...
 • Bytt
  Plastlogoen gjør det vanskelig å finne knappene med fingrene
Les også
Sony NW-WS413: Sony NW-WS413 lar deg velge om du vil stenge verden ute
annonse

Les også