Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Intel X25-M 80 GB

Innledning

SSD blir stadig mer aktuelt for folk flest, men enn så lenge er det nok mindretallet som lar seg friste. Vi synes kanskje at ting har gått litt tregere enn det vi hadde ventet, SSD er fremdeles priset skyhøyt, i alle fall de enhetene som vi har lyst på. En av disse er nettopp X25-M som vi skal se litt nærmere på nå.

X25-M er så dyr at vi nevner prisen med en gang, drøye 5000 kroner må du ut med for denne. Men for dem som har drevet med datamaskiner en stund er egentlig ikke 5000 for en harddisk noe unikt, går man en del år tilbake så kostet harddisken 5000 kroner og da var jo til og med lønningene lavere enn nå. Men nok avsporinger, i dag koster jo helt greie harddisker ned mot 500 kroner, og da synes kanskje 5000 litt mye likevel.

Vi har også gjort litt endringer på testoppsettet siden sist, men dette blir nærmere gjennomgått noe senere i testen. Nå er det bare å koble til et par kabler og fyre opp maskinen.

Takk til Intel som sendte oss SSD-enheten til test.

Spesifikasjoner

  • Lagringskapasitet: 80 GB
  • Format: 2,5 tommer
  • Minnebrikker: Intel, 29F32G08CAMC1
  • Kontroller: Intel
  • Teknologi: MLC
  • Grensesnitt: SATA 3 Gbit/s
  • Produksjonsland: Kina

Når man får en X25-M er ikke en lagringsløsning det første man tenker. Riktignok er størrelsen den samme som tradisjonelle harddisker i 2,5-tommers utførelse, men vekten er en del lavere. I tillegg er den helkledd i aluminium, og det ser man ikke på tradisjonelle harddisker. Plasten er matt sort, med en enkel Intel-logo, noe som gjør at hele enheten får et litt mystisk preg over seg. I tillegg minner selvfølgelig SATA-kontaktene oss om at vi har med en lagringsløsning å gjøre.

Minnebrikker på rekke

Ok, spennende utside, men det sier jo ikke så mye. Vi har alltid hatt lyst til å titte litt nærmere på innsiden i en slik enhet. Vi vet jo hva som skal være der, men likevel, er det skruer så er det sikkert meningen at man skal skru opp. I tillegg står det jo at enheten ikke har noen garanti da det er et Engineering Sample, så vi taper heller intet ved å åpne.

Kontrollenhet fra Intel

Etter å ha fjernet fire små skruer sitter vi igjen med et kretskort og to halvdeler av SSD-kabinettet. På baksiden av kretskortet finner vi ti flashbrikker fra Intel. På den andre siden er det litt mer spennende saker, men også ti til av de samme brikkene. I tillegg er det en enkelt SDRAM-brikke fra Samsung samt selve kontrolleren for enheten som også kommer fra Intel. SDRAM-brikken fra Samsung skal visstnok være en slags hurtigminne for resten av flashbrikkene, uten at det står noe om hurtigminne i selve spesifikasjonene til X25-M.

SDRAM fra Samsung

Testoppsett

Første testprogram ut er Burst-testen i HD Tach, denne testen måler overføring fra bufferminnet på lagringsenheten.

Den gode ytelsen går midlertidig på bekostning av noe, hele syv prosent prosessorbruk er mye.

Random Access er en av de store fortrinnene med en SSD-enhet, en real utklassing.

Ved gjennomsnittlig lese- og skriveytelse under HD Tach går det så det griner for Intels X25-M.

I/O-meter, manuelle målinger og temperaturer

Under målingen av I/O-operasjoner i IOmeter bruker vi standardinnstillingene (2 Kbit, 33 % skriv, 67 % les og 100 % tilfeldig). Ytelsen her er rett og slett helt rå.

IOmeter er nå satt opp for maksimal lese- og skriveytelse (64 K, 100 % i rekkefølge). Igjen gode resultater fra Intels testobjekt, men ingen overraskelser.

PCmark Vantage

Når det gjelder generell harddiskscore gjør enheten fra Intel det nok en gang meget sterkt. Over 20 000 poeng er intet annet enn meget bra.

PCmark Vantage kan også kjøre en hel rekke enkelttester. Blant annet simulere oppstarten av Vista og en hel rekke andre scenarioer. Gjennomgående gikk det naturlig nok meget bra for X25-M også her, da det er disse verdiene som den generelle harddiskscoren bygger på.

Manuell test, temperatur, støy

I tillegg til alle testprogrammene kjører vi en liten manuell test. Her har vi benyttet en mappe med filer bestående av totalt 8809 filer og 151 foldere. Total størrelse på mappen er på 4,05 GB. Den store filen er en RAR-fil på 4,05 GB.

Selve testen er utført ved at vi flyttet de aktuelle filene fra OS-disken og over til en ramdisk. Testmaskinen er utstyrt med 8 GB minne og det gir oss plass til en ramdisk på 5 GB, mer enn nok til vårt formål. Deretter overføres data til testenheten. Når det er utført er det bare å regne seg frem til den aktuelle ytelsen.

HDD Health greier ikke registrere noen temperatur i SSD-enheten, kanskje ikke så rart, med tanke på at det er en SSD og ikke en HDD. Dermed er det bare en temperatur med IR termometeret vi får målt. Varm føles den i alle fall ikke, noen grader over romtemperatur under full last må kunne godkjennes.

Støynivå

SSD har som kjent ingen bevegelige deler og er følgelig helt støyfri. Rett og slett nydelig.

Konklusjon

Konklusjon

Intel X25-M 80 GB er en helt rå lagringsløsning som bør stå høyt opp på alles ønskeliste. Man kan i alle fall ha god lyst på en uten at man nødvendigvis gjør en realitet ut av det ønsket.

Ytelsen er et eget kapittel. Her går det så det griner, det som kanskje er mest skummelt er at Intel har en enda råere modell i stallen. Selv ikke entusiastmodellen Raptor X har noen sjanse når den blir satt opp mot Intels råskinn på SSD-fronten.

Men, det er jo alltid et men. Denne gangen er det faktisk to. For det første er prisen fremdeles for høy, men det kommer seg hele tiden. Utviklingen går bare noe tregere enn vi hadde ventet der. For det andre er det ikke de helt store lagringskapasitetene som finnes enda. Selvfølgelig kan man ha en slik SSD som systemdisk og heller konvensjonelle harddisker som lagringsløsninger, men da må man ha enda en enhet i maskinen.

En slik SSD med en størrelse på 2,5 tommer er svært anvendelig. Den kan brukes i de aller fleste bærbare datamaskiner og med en passende adapter passer den også i vanlige stasjonære modeller. Hadde vi hatt mulighet til å få en slik godsak i en bærbar hadde vi ikke lurt lenge, inn med SSD-en fra Intel!


+ Uhyre rask, spesielt på søketid og I/O-operasjoner
+ Helt stillegående
+ Kjølig
+ Rask på lesing
- Særdeles stiv pris
- Skriveytelsen står noe tilbake for leseytelsen

annonse