TestLinksys EA9500 Max-Stream

Endelig en trådløs toppruter med åtte Ethernet-porter

Vi har testet det nyeste flaggskipet fra Linksys.

Innledning

EA9500 Max-Stream er det nyeste flaggskipet fra Linksys, og ifølge selskapet den første trebåndsruteren med støtte for inntil åtte MU-MIMO-datastrømmer. Det innebærer at den kan «snakke» med opptil åtte trådløse enheter i nettet samtidig, i stedet for at hver enhet må vente på tur. MU-MIMO er blant nyhetene i siste versjon av 802.11ac – kalt Wave 2.

Her kan du lese mer om hva som er nytt i 802.11ac Wave 2 »

Spesifikasjonene er nesten identiske med Netgear Nighthawk X8 (R8500) og Asus RT-AC5300. Prosessoren er den samme 1,4 GHz-prosessoren fra Broadcom, og også radiodelen bruker de samme brikkene fra Broadcom. Linksys kaller den riktignok for en AC5400-ruter, mens Netgear og Asus bruker betegnelsen AC5300. Det betyr ikke at den ene er raskere enn den andre – det er bare snakk om hvorvidt man runder opp eller ned. AC5400 er den betegnelsen Broadcom bruker, mens noen av de første trådløse ruterne i denne kategorien brukte AC5300-betegnelsen. Det viktige er at du får en makshastighet på rundt 1000 Mbit/s på 2,4 GHz-båndet og 2167 Mbit/s på hvert av de to 5 GHz-båndene – altså til sammen rundt 5300-5400 Mbit/s.

Få enheter støtter MU-MIMO

Siden Linksys gjør så stort poeng ut av at denne ruteren har MU-MIMO, skal vi si litt mer om det. MU-MIMO støttes av mange andre av de nyeste 802.11ac-ruterne på markedet, som tidligere nevnte Netgear Nighthawk X8 og Asus RT-AC5300.

«Eldre» trådløse rutere/aksesspunkter støtter MIMO, som betyr at det brukes flere antenner og smarte sendere og mottakere som kombinerer flere samtidige datastrømmer, for bedre ytelse. Forskjellen på MU-MIMO og MIMO er enkelt fortalt at med MIMO kan kun én enhet kommunisere med aksesspunktet av gangen, mens med MU-MIMO kan aksesspunktet kommunisere med mange enheter samtidig. Med 802.11ac Wave 2 er det i henhold til spesifikasjonene mulig med inntil fire samtidige datastrømmer, men Linksys oppgir at deres nye EA9500-ruter faktisk støtter opptil åtte MU-MIMO-strømmer.

Linksys EA9500 Max-Stream.

Det er imidlertid ikke så sikkert du vil ha glede av MU-MIMO med det første, siden det foreløpig finnes svært få enheter som støtter det. Enkelte nye mobiltelefon-toppmodeller støtter imidlertid teknologien. Det er også mulig å oppgradere PC-er ved å bruke en USB-nettverksadapter. I forbindelse med lanseringen av EA9500, lanserte Linksys også WUSB6100M, som er et trådløst nettverksadapter som gir MU-MIMO-støtte i PCen. Det er imidlertid kun Windows-drivere å oppdrive til denne for øyeblikket, så Mac-brukere må foreløpig klare seg uten.

Endelig en trådløs ruter med åtte porter

Med en vekt på hele 1,73 kilo er Linksys EA9500 et digert beist av en ruter. Men den har et forholdsvis «sobert» utseende med avrundede former, så den vekker antagelig ikke så veldig mye oppsikt i hjemmet. Det mest iøynefallende med den er de åtte store antennene. Konkurrenten Netgear har valgt å bygge fire av sine åtte antenner i Nighthawk X8 inn i selve boksen, slik at kun fire av antennene er på utsiden – uten at det ser ut til å ha gått ut over ytelsen. Linksys har valgt den tradisjonelle løsningen med alle antennene på utsiden.

Ruteren har hele åtte LAN-porter, i tillegg til en WAN-port og to USB-porter.

Alle innganger er plassert på baksiden av ruteren. Der finner du WAN-porten i tillegg til hele åtte LAN-porter. Dette alene vil nok for mange være en veldig god grunn til å velge nettopp denne ruteren fremfor konkurrentenes. De fleste trådløse rutere for hjemmemarkedet kommer nemlig med kun fire LAN-porter, noe vi har påpekt som et problem i tidligere tester. Med så få porter skal du ikke ha veldig avanserte behov før du blir nødt til å kjøpe en ekstern svitsj i tillegg, og for oss virker det merkelig at produsentene ikke spanderer noen ekstra Ethernet-porter når du kjøper en trådløs ruter som koster opp mot 4-5000 kroner.

Statuslampene på toppen av ruteren er forholdsvis intetsigende, men blått lys betyr at det er koblet til en MU-MIMO-enhet.

I tillegg til LAN- og WAN-portene er det to USB-porter, hvor én av dem er USB 3.0. Kobler du til lagringsenheter til disse, kan du få tilgang til innholdet via nettet – det vil si at du kan bruke ruteren som en slags NAS (nettverksdisk).

Foran på toppen av ruteren er det et stort firkantet felt som inneholder åtte statuslamper. Disse er egentlig ikke så veldig nyttige. En rekke hvite streker lyser når Wi-Fi er på, eller blinker om ruteren har problemer med å koble seg til Internett. Strekene blir blå i hver ende hvis enheter som støtter MU-MIMO er tilkoblet.

Hvis du synes lysene er plagsomme, kan du skru dem av i innstillingsmenyene. Wi-Fi kan for øvrig skrus av ved å trykke en liten knapp på høyre side av ruteren, der du også finner WPS-knappen.

Linksys EA9500
8
Meget bra

Linksys EA9500

sitat"Linksys EA9500 er en utmerket ruter, men når ikke helt opp blant de aller beste"

Fordeler

 • Krysse av
  Åtte LAN-porter
 • Krysse av
  MU-MIMO og 802.11ac Wave 2
 • Krysse av
  Enkel i bruk
 • Krysse av
  Ganske god rekkevidde
 • Krysse av
  Forholdsvis god ytelse

Ting å tenke på

 • Bytt
  Intetsigende statuslamper
 • Bytt
  Mangler de mest avanserte mulighetene