På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Endelig en trådløs toppruter med åtte Ethernet-porter
Vi har testet det nyeste flaggskipet fra Linksys.
Innhold
Innledning
EA9500 Max-Stream er det nyeste flaggskipet fra Linksys, og ifølge selskapet den første trebåndsruteren med støtte for inntil åtte MU-MIMO-datastrømmer. Det innebærer at den kan «snakke» med opptil åtte trådløse enheter i nettet samtidig, i stedet for at hver enhet må vente på tur. MU-MIMO er blant nyhetene i siste versjon av 802.11ac – kalt Wave 2.
Her kan du lese mer om hva som er nytt i 802.11ac Wave 2 »
Spesifikasjonene er nesten identiske med Netgear Nighthawk X8 (R8500) og Asus RT-AC5300. Prosessoren er den samme 1,4 GHz-prosessoren fra Broadcom, og også radiodelen bruker de samme brikkene fra Broadcom. Linksys kaller den riktignok for en AC5400-ruter, mens Netgear og Asus bruker betegnelsen AC5300. Det betyr ikke at den ene er raskere enn den andre – det er bare snakk om hvorvidt man runder opp eller ned. AC5400 er den betegnelsen Broadcom bruker, mens noen av de første trådløse ruterne i denne kategorien brukte AC5300-betegnelsen. Det viktige er at du får en makshastighet på rundt 1000 Mbit/s på 2,4 GHz-båndet og 2167 Mbit/s på hvert av de to 5 GHz-båndene – altså til sammen rundt 5300-5400 Mbit/s.
Få enheter støtter MU-MIMO
Siden Linksys gjør så stort poeng ut av at denne ruteren har MU-MIMO, skal vi si litt mer om det. MU-MIMO støttes av mange andre av de nyeste 802.11ac-ruterne på markedet, som tidligere nevnte Netgear Nighthawk X8 og Asus RT-AC5300.
«Eldre» trådløse rutere/aksesspunkter støtter MIMO, som betyr at det brukes flere antenner og smarte sendere og mottakere som kombinerer flere samtidige datastrømmer, for bedre ytelse. Forskjellen på MU-MIMO og MIMO er enkelt fortalt at med MIMO kan kun én enhet kommunisere med aksesspunktet av gangen, mens med MU-MIMO kan aksesspunktet kommunisere med mange enheter samtidig. Med 802.11ac Wave 2 er det i henhold til spesifikasjonene mulig med inntil fire samtidige datastrømmer, men Linksys oppgir at deres nye EA9500-ruter faktisk støtter opptil åtte MU-MIMO-strømmer.
Det er imidlertid ikke så sikkert du vil ha glede av MU-MIMO med det første, siden det foreløpig finnes svært få enheter som støtter det. Enkelte nye mobiltelefon-toppmodeller støtter imidlertid teknologien. Det er også mulig å oppgradere PC-er ved å bruke en USB-nettverksadapter. I forbindelse med lanseringen av EA9500, lanserte Linksys også WUSB6100M, som er et trådløst nettverksadapter som gir MU-MIMO-støtte i PCen. Det er imidlertid kun Windows-drivere å oppdrive til denne for øyeblikket, så Mac-brukere må foreløpig klare seg uten.
Endelig en trådløs ruter med åtte porter
Med en vekt på hele 1,73 kilo er Linksys EA9500 et digert beist av en ruter. Men den har et forholdsvis «sobert» utseende med avrundede former, så den vekker antagelig ikke så veldig mye oppsikt i hjemmet. Det mest iøynefallende med den er de åtte store antennene. Konkurrenten Netgear har valgt å bygge fire av sine åtte antenner i Nighthawk X8 inn i selve boksen, slik at kun fire av antennene er på utsiden – uten at det ser ut til å ha gått ut over ytelsen. Linksys har valgt den tradisjonelle løsningen med alle antennene på utsiden.
Alle innganger er plassert på baksiden av ruteren. Der finner du WAN-porten i tillegg til hele åtte LAN-porter. Dette alene vil nok for mange være en veldig god grunn til å velge nettopp denne ruteren fremfor konkurrentenes. De fleste trådløse rutere for hjemmemarkedet kommer nemlig med kun fire LAN-porter, noe vi har påpekt som et problem i tidligere tester. Med så få porter skal du ikke ha veldig avanserte behov før du blir nødt til å kjøpe en ekstern svitsj i tillegg, og for oss virker det merkelig at produsentene ikke spanderer noen ekstra Ethernet-porter når du kjøper en trådløs ruter som koster opp mot 4-5000 kroner.
I tillegg til LAN- og WAN-portene er det to USB-porter, hvor én av dem er USB 3.0. Kobler du til lagringsenheter til disse, kan du få tilgang til innholdet via nettet – det vil si at du kan bruke ruteren som en slags NAS (nettverksdisk).
Foran på toppen av ruteren er det et stort firkantet felt som inneholder åtte statuslamper. Disse er egentlig ikke så veldig nyttige. En rekke hvite streker lyser når Wi-Fi er på, eller blinker om ruteren har problemer med å koble seg til Internett. Strekene blir blå i hver ende hvis enheter som støtter MU-MIMO er tilkoblet.
Hvis du synes lysene er plagsomme, kan du skru dem av i innstillingsmenyene. Wi-Fi kan for øvrig skrus av ved å trykke en liten knapp på høyre side av ruteren, der du også finner WPS-knappen.
Linksys EA9500 er en utmerket ruter, men når ikke helt opp blant de aller beste
Fordeler
- +Åtte LAN-porter
- +MU-MIMO og 802.11ac Wave 2
- +Enkel i bruk
- +Ganske god rekkevidde
- +Forholdsvis god ytelse
Ting å tenke på
- —Intetsigende statuslamper
- —Mangler de mest avanserte mulighetene
Praktisk bruk og konklusjon
For å sette opp ruteren, kobler du deg til ruterens trådløse nettverk og taster inn linksyssmartwifi.com, eller taster IP-adressen til ruteren. Du kommer da inn i en enkel og grei veiviser som tar deg gjennom blant annet det å sette opp navn på det trådløse nettet (SSID). Du får også anledning til å opprette en Linksys Smart Wi-Fi-konto, som kan brukes for å administrere ruteren selv om du ikke er hjemme, samt gi deg tilgang til hjemmenettverket når du er borte.
Ruteren kan også administreres via en egen mobil-app, som blant annet lar deg endre trådløsinnstillinger, skru på foreldrekontroll og aktivere gjestenett.
Etter at du har gått gjennom oppsettveiviseren opprettes det automatisk et gjestenettverk for 2,4 GHz og ett for 5 GHz. Vi ville kanskje ha foretrukket å blitt spurt om vi ønsket gjestenettverk eller ikke, men det kan uansett være noe som er lurt å sette opp i stedet for å gi fra deg passordet til nettet ditt til andre. Og du kan selvfølgelig skru av gjestenettverket, eller endre innstillingene for det, via innstillingsmenyene.
Derfor bør du aktivere gjestenett hjemme » (Tek Ekstra)
Smart Connect er skrudd på som standard, og innebærer at de to 5 GHz-nettene fremstår som ett nettverk – så sørger Linksys-ruteren for å fordele tilkoblede enheter mellom de to båndene. Dette kan du skru av, om du heller ønsker tre separate Wi-Fi-nett. Undertegnede har unntaksvis opplevd at enkelte enheter i nettet ikke har fungert optimalt med Smart Connect skrudd på, så opplever du problemer kan det å deaktivere denne funksjonen være et greit sted å starte.
Pent brukergrensesnitt
Brukergrensesnittet er veldig oversiktlig og ryddig. På venstre side har du en meny med de viktigste funksjonene, på høyre side får du opp de ulike valgene. På startskjermen får du opp oversikt over status for nettverket, hvilke trådløse nettverk som er oppe (og SSID for disse), tilkoblede enheter, informasjon om enheter du eventuelt har koblet til ruterens USB-porter, og så videre. Informasjonen vises i bokser som du kan flytte rundt på, og du kan også fjerne eller legge til bokser.
Trykker du på Nettverkskart får du opp en fin, grafisk oversikt over alle enhetene i nettverket ditt. Du kan trykke på en enhet for å få opp en meny hvor du kan velge å få mer informasjon om enhetene, reservere en IP-adresse for enhetene, eller skru på foreldrekontroll. Sistnevnte kalles også «sperrefunksjon», og lar deg begrense internett-tilgang for enheten til bestemte perioder, samt sperre for bestemte nettsider.
Prioritering av enheter
Med funksjonen Medieprioritering kan du gi enheter eller programmer (for eksempel spill) høy eller normal prioritet i nettet ditt, ved å dra og slippe dem mellom de to prioritetskategoriene. Denne funksjonen kalles gjerne QoS (Quality of Service) på andre rutere. Måten det gjøres på er veldig enkel og grei, men det er likevel mer tungvint enn på for eksempel Asus-ruterne, hvor du kan velge å prioritere på type bruk – for eksempel at spilltrafikk skal ha høyest prioritet, deretter videostrømming, så web-surfing. På Linksys-ruteren må du enten velge å prioritere bestemte enheter (for eksempel en PC eller en medieboks) eller bestemte applikasjoner (for eksempel ett bestemt spill – i stedet for å kunne velge spill som en generell kategori).
Du kan koble til eksterne lagringsenheter til en eller begge de to USB-portene. Disse vil da dukke opp under valget «Ekstern lagringsplass» i innstillingsmenyene. Du kan da velge å la lagringsenheten dukke opp som en delt ressurs i nettet, slik at Linksys-ruteren i praksis fungerer som en nettverksdisk (NAS). Om du ikke vil at alle skal ha tilgang, kan du opprette brukere. Du kan ikke endre navn på den delte ressursen, eller Windows-arbeidsgruppe, slik du kan på for eksempel Asus RT-AC5300.
Eksterne lagringsenheter kan også dukke opp som en FTP-server, slik at du får tilgang til dem selv om du befinner deg utenfor hjemmenettverket. Og så er det en medieserver-funksjon som gjør at musikk, video og bilder dukker opp på DLNA-kompatible enheter som for eksempel TV-er.
Mangler de mest avanserte funksjonene
På listen over litt mer avanserte funksjoner, har ruteren det viktigste, som VPN passthrough –slik at du kan koble deg til for eksempel jobbens VPN-server uten problemer. Det er selvfølgelig også innebygget brannmur, og du har mulighet til å sette opp statiske rutingtabeller, portvideresending – og alt det andre vi forventer å finne. Det er også støtte for dynamisk DNS via No-IP og DynDNS.
Et pluss er at fastvaren til ruteren kan oppdateres automatisk, slik at du alltid er sikker på å ha siste versjon. Det å sjekke om ruterprogramvaren er oppdatert til enhver tid er gjerne noe man glemmer, selv om det kan bety at man kan være eksponert for eventuelle sikkerhetshull.
Likevel er Linksys EA9500 et stykke unna enkelte av konkurrentene, spesielt Asus, når det gjelder å tilby de mest avanserte funksjonene som superbrukerne gjerne etterspør. Den kanskje største mangelen er at det ikke er støtte for VPN-server, noe du finner både hos Netgear, Asus, D-Link og TP-Link – og mange andre. Med VPN-server-støtte kan du sette opp en sikker og kryptert forbindelse utenfra til en PC som står i hjemmenettet ditt. Det er mye du kan bruke dette til. Ett av bruksområdene kan være å gi deg tilgang til hjemmenettverket ditt når du befinner deg i utlandet, slik at du kan strømme norske TV-sendinger. Et annet formål kan rett og slett være å få tilgang til delte ressurser, som lagringsenheter eller filer på en PC.
For øvrig er det heller ikke mulig å sette EA9500 i ren aksesspunktmodus, hvis du har en annen ruter. Har du en annen trådløs ruter/aksesspunkt, kan du riktignok koble EA9500 til den trådløst ved å bruke bromodus-funksjonen. Eller du kan koble ut DHCP på EA9500 og koble den til den andre ruteren med kabel via en av LAN-portene i stedet for WAN-porten. Da mister du imidlertid muligheten til å nå innstillingsmenyene til EA9500. En annen metode er å koble din eksisterende ruter til WAN-porten til EA9500, men det krever litt mer omstendelig oppsett, siden de to ruterne må settes opp på hvert sitt nettverkssegment. Da vil heller ikke enheter koblet til den første ruteren kunne se enheter koblet til den andre – noe som kan være en ulempe. Du kan lese mer om hvordan dette gjøres på Linksys' hjelpesider.
En annen funksjon som mangler, men som kanskje ikke er viktig for så mange, er Link Aggregation – det vil si å koble sammen to LAN-porter for å oppnå hastigheter opptil 2 Gbit/s. Dette har både Netgear og Asus på sine toppmodeller. Asus har også mulighet for lastbalansering og «failover» hvis du kobler ruteren til to Internett-linjer på én gang. Riktignok ikke noe mange har bruk for, men trenger du det må du altså velge noe annet enn Linksys.
God ytelse
Med omtrent samme spesifikasjoner som Netgear Nighthawk X8 og Asus RT-AC5300 hadde vi forventet noenlunde de samme resultatene i våre ytelsesmålinger.
I praksis viste det seg at Linksys EA9500 i de fleste tilfeller ga oss noe lavere nedlastingshastigheter enn Nighthawk X8 og Asus RT-AC5300, som vi sammenlignet med. Det gjelder på både 5 GHz og 2,4 GHz.
Når det gjelder dekning, så fikk vi god signalstyrke de fleste steder i huset vi testet i – både i 1. og 2. etasje.
I de mest «avsidesliggende» områdene i huset, som boden du kan se nederst til høyre på varmekartet, var signalstyrken noe svak – men nettet fungerte fortsatt tilfredsstillende. Varmekartet viser data for 5 GHz, som har kortere rekkevidde enn 2,4 GHz.
På 2,4 GHz oppnår vi naturlig nok lavere hastigheter, men rekkevidden er også en del bedre. Linksys EA9500 har likevel såpass god rekkevidde på både 5 og 2,4 GHz at du bør få god dekning i de fleste vanlige boliger – i hvert fall om du ikke har tykke betongvegger. Skulle rekkevidden bli for dårlig, kan Linksys også levere en extender-løsning.
Her er våre ytelsesmålinger:
untitled linkHeller ikke på 2,4 GHz var ytelsen så mye å hoppe i taket over:
untitled linkKonklusjon og alternativer
Linksys EA9500 Max-Stream er en god trådløs ruter som er enkel og grei å bruke. Det at den kommer med hele åtte LAN-porter er et stort pluss, og noe som gjør at den skiller seg fra de fleste andre trådløse rutere. Støtte for MU-MIMO er også et pluss, men ikke noe den er alene om. Ytelsen er god.
Den beste trådløse ruteren akkurat nå, er Asus RT-AC5300. Den er enda raskere og kommer med enda mer avanserte muligheter, men prislappen på rundt 5000 kroner er kanskje i høyeste laget. Et annet godt alternativ til rundt 4500 kroner er Netgear Nighthawk X8.
Vi du gå litt ned i pris, er Netgear Nighthawk X4S det beste valget i prisklassen under 3000 kroner. Da får du en lynrask trådløs ruter med 802.11ac Wave 2 – men to frekvensbånd i stedet for tre, som på de andre produktene vi har nevnt.
Linksys EA9500 er en utmerket ruter, men når ikke helt opp blant de aller beste
Fordeler
- +Åtte LAN-porter
- +MU-MIMO og 802.11ac Wave 2
- +Enkel i bruk
- +Ganske god rekkevidde
- +Forholdsvis god ytelse
Ting å tenke på
- —Intetsigende statuslamper
- —Mangler de mest avanserte mulighetene