Tek.no

Test LG 55EA980W

Vi opplever en bildekvalitet du aldri har sett maken til

Både OLED og buet, er dette TV-fremtiden?

Ole Henrik Johansen | Hardware.no
31 Jan 2014 17:30
annonse

Design og brukeropplevelse

OLED er den nye skjermteknologien som forventes å ta over for LCD på TV-fronten i årene som kommer. Frem til i dag har disse skjermene kun vært å finne som prototyper på ulike messegulv rundt om i verden, men nå har den første modellen omsider funnet veien til norske butikkhyller.

Vi har fått inn LGs 55EA980W med full HD-oppløsning til vår testlabb, og sjelden har vi hatt høyere forventninger til en TV. Det er ingen hemmelighet at denne modellen kan være med å sette ansikt på et nytt kapittel i TV-historien. Spørsmålet er om teknologien er så vannvittig som vi forventer – ikke minst godt nok for en prislapp på 65 000 kroner.

Ekstremt tynn og buet

En av egenskapene til OLED-teknoloigen er at selve panelene er meget tynne. Det betyr at TV-ene også kan bli det, og 55EA980W måler kun fire millimeter på det tynneste. Med det slanke ytre er det viktig å tenke seg godt om når du skal pakke ut TV-en. Et feilgrep kan nemlig gjøre at skjermen kan knekke, så det gjelder å være forsiktig.

annonse

Ved hjelp av en varsom hånd finner skjermen veien ut av esken, og det første som slår oss i tillegg til det tynne panelet er at skjermen er buet. Dette er den først av flere kommende TV-er som har denne fasongen, for buede TV-er er en av de nye trendene i år.

LG tar med denne modellen sin «rammefrie» design flere steg videre, og skjermen har en ramme som knapt nok synes før du står på kloss hold. Vi målte ikke den blanke rammen, men vi tror ikke den er stort mer enn én millimeter bred, så dette er uten tvil den mest «rammeløse» TV-en vi noen gang har hatt inne til test. Kun i underkant av TV-en finner du en kledelig ramme som er i børstet, mørk aluminium, med LG-logoen som lyser opp når du slår på skjermen. At denne logoen pulser når du slår på TV-en synes vi er en grei funksjon som bekrefter at noe skjer.

OLED-skjermen fra LG er som nevnt meget tynn, og for å styrke panelet mest mulig har selskapet valgt å kapsle inn store deler av baksiden i karbonfiber. Dog er ikke hele skjermen like tynn. Den midtre delen av baksiden er langt tykkere, og her holder resten av elektronikken hus sammen med tilkoblingsportene.

Noe av det mest spesielle med designen er at skjermen er buet, og dét kombinert med at den er ekstremt tynn er årsaken til at foten er ferdig montert fra fabrikken. Foten i seg selv er ganske spesiell, for den er også buet langt mer enn selve skjermen for at TV-en skal kunne stå stabilt. Vi synes foten er grei å se på, og følger TV-ens design godt, men liker ikke måten LG har valgt å sette inn de to høyttalerne. Elementene er delvis gjennomsiktige, men stjeler litt for mye oppmerksomheten fra det som eller er rene, buede linjer.

God brukeropplevelse

Tar vi en nærmere kikk på menyene til OLED-skjermen, er denne tett beslektet med menyen til 4K-modellen vi testet for noen uker tilbake. De er visuelt godt lagt opp, og delt inn slik at du har god oversikt.

annonse

Til venstre i menyen er det et vindu som viser hva som sendes av innhold fra den eksterne enheten du har valgt, mens du fra midten og mot høyre side av bildet har bolker med ulike apper. Disse bolkene kan du selv gå inn i og redigere, samtidig som du kan laste ned nye apper fra markedsplassen. Sammen med Samsung har LG det beste utvalget når det kommer til antall apper du har å velge i mellom.

Undersiden av menyen tilhører de originale funksjonene til LG. Det vil si at det er her du finner valg som inngangskilde, innstillinger, Internett og deling av innhold via det lokale hjemmenettverket ditt.

En annen hendig funksjon det kan være greit å være klar over, er at du til en hver tid kan trykke på Q.Menu-knappen på fjernkontrollen for å få frem en forenklet meny. Her finner du alle de mest essensielle valgene du trenger, som innstillinger, tall og andre hyppig brukte valg.

LG har nemlig gjort samme valget med 55EA980W, som de gjorde med 55LA970W, ved å droppe å legge ved en tradisjonell fjernkontroll i esken. Det er kun en pekekontroll som følger med, hvilket betyr at du kan peke direkte mot skjermen for å navigere deg rundt om i menyene. Mye på samme måte som du bruker håndkontrollen til Nintendo Wii.

Den største forskjellen på kontrollen som følger med OLED-skjermen kontra den fra 4K-TV-en, er utformingen. Pekekontrollen til 55EA980W er langt mer strømlinjeformet, og vi liker denne utformingen bedre. Det krever litt tilvending før du mestrer kontrollen full ut, men når bevegelsene sitter i fingrene er dette en smidig måte å komme deg rundt i menyene på. Savner du noen knapper fra en vanlig fjernkontroll finner du som oftest disse ved å trykke på Q.Menu-knappen.

Les også