Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Z Ultra

Sonys enorme supermobil

Denne vegg-til-vegg-mobilen er noe av det sprekeste som finnes.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Design, skjerm og menyer

Finnes det ingen grenser for hvor stor en mobiltelefon kan være før det strengt tatt ikke lenger kan kalles en mobiltelefon? Grensen er i alle fall ikke klart definert. Likevel er vi ikke et sekund i tvil om at Sony nå har passert den. Med god margin. I alle fall om vi skal snakke om mobiltelefon i tradisjonell forstand.

Den nye mobilklassen

Om noe produkt fortjener betegnelsen brettmobil, så er det denne. Den fortjener sågar betegnelsen fantastisk brettmobil. Hvorfor skal vi komme tilbake til i det etterfølgende.

Utseendet på Xperia Z Ultra avslører raskt at dette ikke er noen vanlig mobiltelefon. Ultra har 6,4 tommer skjerm, og er kjempediger. Sammenligner du med iPhone 4, er skjermen på Ultra omtrent like stor som tre iPhone-skjermer.

Det er heller ikke tatt spesielle grep for å gjøre den mer lommevennlig. Den er riktig nok tynnere enn noen annen mobiltelefon med full-HD-skjerm, og vekten er på 212 gram. Men du skal ha svært dype lommer om du vil bære Ultra i bukselomma, slik mobiltelefoner flest bæres.

En diger Xperia Z1

Sølvtasten er fremdeles med.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Designspråket er det samme som på Sony Xperia Z1, som har 5 tommer skjerm. Ultra kan enklest beskrives som en Z1 som har fått seg en omgang med kjevla. Den er større og tynnere, men ellers svært lik Z1.

Nå er det noen forskjeller også ut over størrelsen. Skjermteknologien er ikke helt lik, batteriet er noe større og Ultra har ikke det samme spektakulære kameraet som du finner i Z1.

Telefonen er vanntett og har luker over alle porter, så nær som lydkontakten.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det betyr blant annet at også Ultra er en vanntett mobiltelefon, med luker over SIM-kortet, USB-kontakten og minnekortporten, men ikke over lydkontakten. Den skal tåle å ligge på en meter dyp i 30 minutter. Men den har ikke egen kameratast, og kan derfor ikke ta bilder under vann, slik Xperia Z1 kan.

Design

Den har ramme i metall, og bakside dekket med herdet glass. Volumkontrollene sitter på høyre side, et stykke nede på telefonen så du skal slippe å forstrekke fingrene for å få tak på dem. Over volumkontrollen finner du den sirkelrunde sølvfargede strømbryteren, som brukes for å slå telefonen av eller på, eller for å tenne og slukke skjermen.

Øverst på høyre side finner du kontakten for tilkobling av de medfølgende ørepluggene.

Med ladedokk

Dokk følger med, så slipper du å åpne luker når telefonen skal lades.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

På venstre side er det to små messingfargede kontaktpunkter som er tilpasset Sonys lille ladedokk. Denne følger med i salgspakken, og gjør at du kan lade mobilen uten å måtte fikle med luken som beskytter Micro-USB-kontakten. Dokken er bare til lading. Vil du overføre data må du enten bruke trådløs overføring, eller USB-porten på telefonen.

Dokken fungerer også som støtte, om du vil ha telefonen på nattbordet som klokke, eller om du vil se film uten å måtte holde telefonen i hendene.

Fronten av telefonen er en eneste stor sort glassflate, med en svært smal plastlist rundt. På den hvite versjonen er plastlisten synlig mellom skjermen og den grå rammen. På den sorte versjonen er den litt vanskeligere å få øye på. Ultra finnes også i lilla utførelse.

Kan betjenes med penn

Skjermen er som nevnt litt annerledes enn på Xperia Z1. Begger er full-HD-LCD-skjermer, men ulik skjermstørrelse gjør at pikslene som skaper bildet sitter tettere på Z1 enn på Ultra. Det spiller imidlertid ingen rolle, ettersom pikseltettheten på Ultra uansett er så høy at øyet ikke er i stand til å registrere forskjellen.

Ellers skiller skjermen seg fra Z1 ved at den har enda bedre innsynsvinkel, og at den kan betjenes med en penn. Her trenger du ikke en spesialpenn slik Samsung Note-produktene krever, men kan bruke en vanlig penn eller liknende.

Solid skrudd sammen

Og slik ser den ut på baksiden.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Byggekvaliteten later til å være svært god. Ved å sette oss med telefonen i baklomma klarte vi å vri telefonen så den ble skakk i rammen. Men selv etter dette fortsatte alt å virke som før, og selv skjermen tålte påkjenningen.

Å sette seg på mobiltelefonen er likevel ikke noe vi vil anbefale.

Mindre ikoner

Menyene er nesten de samme som i Xperia Z1. Det betyr at du har en låseskjerm med snarvei til kameraet. Men du kan foreløpig ikke legge andre snarveier på laseskjermen. Med nesten like sikter vi ikke til funksjonaliteten – den er den samme. Men Sony har utnyttet de mulighetene den store skjermen gir, og i stedet for å blåse opp ikonene så de passer på skjermen, har de faktisk krympet dem litt, og fått plass til langt fler.

På Z1 er det for eksempel 25 ikoner på applikasjonsmenyene. Ultra har 30. Og mens Z1 har fem faste snarveier nederst på alle hjemmeskjermene, har Ultra hele sju.

Digert skjermtastatur

Tastaturet kan endres på flere måter.

Å skrive meldinger på denne telefonen går som en lek. Enklest er det om du bruker begge hendene. Telefonen har en løsning som skal gjøre det mulig å tekste mens du holder mobilen i en hånd, men praktisk er det ikke.

Tilpass menyene

Ved å knipe med fingrene på en startskjerm åpner du en karusell med en meny i bunnen. Fra denne menyen kan du raskt velge hvilket innhold du vil ha på de ulike startskjermene. Her kan du også velge ulike fargetemaer, bakgrunner osv.

Du bestemmer selv hva som skal ligge på hjemmeskjermene.

Menysystemet på Xperia Z Ultra er lynraskt, og vi har ikke klart å fremprovosere lugging eller merkbare forsinkelser.

Innholdet i esken

Sony Xperia Ultra kommer med øreplugger av grei kvalitet. Du får også med en USB-kabel og en ladedokk. I tillegg kommer den obligatoriske dokumentasjonen.

Teknologi og funksjoner

Maskinvaren i Sony Xperia Ultra er den samme som i Xperia Z1. I praksis betyr det at den har den raskeste prosessoren som er tilgjengelig for mobiltelefoner i dag.

Flere med samme brikkesett

Men Sony er ikke lenger alene om å bruke Snapdragon 800-serien. Det sitter samme brikkesett i Samsungs nye Note 3, en stor mobiltelefon som likevel blir liten ved siden av Xperia Z Ultra. Også LG G2 er utstyrt med denne prosessoren, i tillegg til at du vil få den i den nye pluss-utgaven av Samsung Galaxy S4.

I våre målinger feier telefoner med denne prosessoren alt annet av banen. Det innbyrdes oppgjøret mellom Snapdragon 800 serie-mobilene viser små forskjeller.

Manipulerer målinger

Du må ta disse målingene med en klype salt, ettersom det har vist seg at enkelte mobilprodusenter har justert mobilene så de skal kjøre raskere i testprogrammer enn de gjør ved vanlig bruk. Dette er behørig dokumentert av seriøse nettsteder som Anandtech.

Sony står riktig nok ikke på listen over produsenter som er tatt for å sparke i gang alle tilgjengelige prosessorkrefter med det samme de oppdager at du starter et benchmark-program. Men Sony står heller ikke på listen over produsenter som ikke jukser, og det kan jo derfor bare bety at de ikke har vært under lupen i denne undersøkelsen.

Slike målinger er ikke helt til å stole på, men tendensen de viser er riktig – nye mobiler er atskillig raskere enn de gamle.

I praksis kan vi uansett nøye oss med å si at disse mobiltelefonen er mer enn raske nok. De kjører alt som finnes av programvare for Android i dag, og at du kan kjøre på med en rekke oppgaver samtidig. Du skal tyne telefonen kraftig før du i det hele tatt merker at du kanskje burde avslutte noen apper.

Et lite nettbrett

Denne mobiltelefonen tar kampen opp mot de minste nettbrettene, som har 7-8 tommer store skjermer. Er du vant til å bruke små nettbrett som Note 8, iPad Mini eller Nexus 7, vil du antakelig synes at skjermen blir litt liten.

Men det er full-HD-skjerm på Ultra, og skjermen er betydelig skarpere enn på de nevnte nettbrettene. I tillegg kan du bruke Ultra som mobiltelefon på vanlig måte uten at det ser like snodig ut som når du snakker i Note 8. Men mange vil antakelig foretrekke å snakke i håndfri når de bruker så store enheter som mobiltelfon.

God lyd i telefondelen

Oppgaveveksleren er informativ og god.

Velger du å bruke Ultra som mobiltelefon, får du god lyd med god støykansellering. Telefonen støtter HD Voice, for ekstra ren og klar samtalelyd.

Men det forutsetter at du snakker med en som også har støtte for HD Voice, og at du gjør det i et nett og over en basestasjon som er klar for dette.

Skriv med penn

En spesiell funksjon på denne Sony-modellen er pennefølsom skjerm. Det betyr kort og godt at du kan bruke en hvilken som helst penn som digitalpenn på skjermen til ultra. Følsomheten er ikke som på Note 3, der du kan lage fetere strek ved å skrive hardere. Men der kan du til gjengjeld bare skrive med den spesielle S-pennen som følger med.

Pennen erstatter fingeren, og er særlig anvendelig om du skal retusjere bilder, eller rable notater. Du kan også velge å bytte ut tastaturet i de appene der dette brukes, og heller skrive med håndskriftgjenkjenning. Håndskriftgjenkjenningen fungerer bra, så lenge du skriver ord som finnes i telefonens ordbok.

God støtte for alle nett

Her er Ultra sammen med Samsungs Note 2.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Telefonen støtter alle relevante nettverksteknologier, og i teorien kan du laste ned data i hastigheter opp til 150 Mbps. Så raske er de norske nettene likevel ikke, men med litt flaks og riktig abonnement kan du oppleve hastigheter på opp mot 40 Mbps. Også det må kunne karakteriseres som svært bra. Det betyr at du kan få høyere fart i mobilnettet enn mange har på fiberlinjen hjemme.

Du får bare en smakebit

Men du skal huske på at operatørene gjerne opererer med datapakker som begrenser hvor mye du kan laste ned. Bruker du mobilnettet for å strømme TV til hytta, så er det raskt nok til å gi deg full HD på TV-bildet. En datakvote på 6 GB holder nok til en fredagskveld med gullrekka. Men den holder neppe til to slike kvelder samme måned. Når kvoten er brukt opp må du vente til neste måned før du kan ta fatt på 6 nye GB.

Ulike abonnement gir ulike datakvoter. Sjekk ditt forbruk før du bestiller, så slipper du å betale for data du ikke bruker. Noen operatører lar deg kjøpe ekstra kvote ved behov.

Lagringsplass i skyene

Du kan også lagre innhold på en medfølgende Dropbox-konto. Det kan være praktisk til flere formål, mens det på andre områder er direkte upraktisk. Store filer kan ta lang tid å laste ned, dersom nettverksforbindelsen er langsom. Dyrt kan det også bli, særlig dersom du må bruke mobilnettet i utlandet. I tillegg vil er det begrenset hvor mye du kan laste ned over mobilnettet. Her er det datakvotene som er den viktigste begrensningen.

Med rask nedlasting øker også behovet for lokal lagringsplass. Ett sted må du jo ha kartene, appen filmene og offline-spillelistene dine. Sony Xperia Z Ultra gir deg bare 16 GB, og deler av dette minnet er beslaglagt av telefonens egen programvare.

Plass for minnekort

Men du kan bruke minnekort, så slipper du i det minste å fylle den interne lagringsplassen med filer som ikke trenger å ligge der. Minnekort følger ikke med, og skal du handle ett selv, så vær oppmerksom på at det er ulike egenskaper på slike kort. Vil du ha ett som lar deg filme i HD og skriver data raskt, må du sørge for å ha et kort som er raskt nok.

Her kan du lese vår guide til hvordan du velger riktig minnekort.

Batteriet i Xperia Ultra er en tanke større enn i Xperia Z1. Men forskjellen fra 3000 mAh opp til Ultras 3050 er ikke dramatisk. Når telefonen er så mye større, samtidig som innmaten ellers er tilnærmet identisk, skulle vi tro det var mulig å presse inn noe mere batterikapasitet. Ultra er tynnere enn Xperia Z1, og et batteri 3050 på mAh er slett ikke å kimse av.

Men den kraftige maskinvaren krever sin strøm. Vi har i alle fall måttet lade telefonen hver natt. Ved intens bruk må den lades lenge før det blir natt, mens du ved beskjeden bruk kan holde telefonen gående i dagesvis.

Stamina mode

Stamina strekker batteritiden.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Men telefonen har også en god strømstyringsfunksjon, som kalles Stamina Mode.

Fra strømstyringsinnstillingene i menyen, får du opp en oversikt over hvor lang standbytid du kan regne med å få med de aktuelle innstillingene. Det er en opplysning du må ta med en stor klype salt. I det ene øyeblikket fikk vi beskjed om at vi hadde strøm nok til å holde det gående halvannet døgn. En halvtime senere fikk vi beskjed om at telefonen hadde lite strøm, og måtte kobles til en lader.

Aktiverer du Stamina Mode vil telefonen skru av mobildata og Wi-Fi når skjermen er slukket, men du vil fremdeles få SMS-er og MMS-er, og selvfølgelig kunne motta anrop. Pågående nedlastinger og opplastinger vil fortsette som normalt.

Du kan også gjøre unntak for apper som ikke skal påvirkes av Stamina-modusen.

Sparer på strømmen

Du kan gjøre ditt for å tilpasse mobilen.

Telefonen kan også settes til å aktivere andre strømsparefunksjoner hvis batteriet holder på å gå tomt. For eksempel kan lysstyrken på skjermen dempes og trådløse funksjoner deaktiveres.

Med funksjonen "Stedsbasert Wi-Fi" kan Wi-Fi på telefonen automatisk skrus på når du befinner deg i nærheten av der du pleier å være tilkoblet et trådløst nettverk. Da sparer du strøm ved at Wi-Fi ikke er skrudd på når du ikke trenger det.

En pussighet vi har merket oss både med Sony Xperia Z1 og Xperia Ultra er at batterikapasiteten har bedret seg etter en tids bruk.

Bra kontorløsning

E-post takler telefonen svært bra.

Telefonen kommer med kontorløsingen OfficeSuite, Dette har lenge vært en av de mest populære Officepakkene for Android, og selskapet bak er nå kjøpt opp av Google.

Løsningen fungerer meget bra. Den store skjermen inviterer også til å forsøke web-baserte løsninger som SkyDrive Live, der du får Microsofts Office-apper i et nettlesergrensesnitt. Dessverre fungerer dette bare sånn passe. Vi sliter med at telefonen skalerer teksten på en måte som gjør at den rett og slett ikke blir lesbar. Da er det også vanskelig å redigere den.

Ellers er det mange Office-løsninger tilgjengelig i Google Play.

Dokk forenkler lading. Men bare det.

Ladestasjonen som følger med telefonen er 6-7 cm bred, og mindre enn de vi er vant til å se. Du kan lade som vanlig via micro-USB, men da må du åpne luken som dekker kontakten. Bruker du ladedokk slipper du å tenke på dette. Telefonen reagerer også på å hva slags tilbehør du kobler til og når på døgnet det skjer, slik at du kan legge inn handlinger du vil at telefonen skal utføre ved tilkobling.

Du kan for eksempel få den til å dempe lyd og starte vekkerklokke når du dokker på nattbordet, og senere slå lyden på igjen og vise dagens nyheter fra en eller annen nettside når du løfter den av dokken igjen.

Tilsvarende kan du starte musikkspilleren (eller et annet program) når du kobler til et hodesett. Dette er de samme funksjonene som du finner på Xperia Z1.

Velg den nettleseren du foretrekker

Som på lillebror Z1 får du også her to alternative nettlesere. Disse er Webkit, som Google har brukt på alle Android-mobiler, og Chrome, som er Googles egen nettleser, og brukes på alle nyere modeller. Forskjellen er ikke så enorm, men om du bruker Chrome kan du synkronisere faner på tvers av plattformer.

Det betyr at nettsiden du åpner på mobilen vil være tilgjengelig også på PC-en, så fremt du er logget på begge (eller flere) steder med samme unike brukernavn. Denne synkroniseringen går begge veier.

Underholdning

Om Xperia Z1 er en heftig underholdningsmobil, så er denne om mulig enda et hakk råere. Skjermen er rett og slett utrolig bra, og når vi starter opp Full-HD-filmer blir vi så oppslukt av skjermkvaliteten at vi nesten glemmer å få med oss hva filmen handler om.

X Reality Engine

Algoritmene som behandler bildet mens du ser på film, sørger for at bildet ser svært mye bedre ut, særlig når utgangspunktet er så som så. Når detaljnivået er høyt og det zoomes inn i bildene, er det nesten som å se på film i 3D. Her kommer full-HD-skjermen på 6,4 tommer virkelig til sin rett.

Triluminos-skjermen skal gi mer bakgrunnslys i lyse områder på filmen, og mindre i de mørke. Det gjør at kontrastene på denne telefonen er svært gode. Det er ikke like god kontrast som på en AMOLED-skjerm, men til gjengjeld virker fargene mer naturlige.

For oss som liker å se film og TV på mobilen, er dette en drømmemobil.

Svakere kamera

Like imponerende er ikke kameraet. Her må Ultra se seg grundig banket av den mindre halvbroren Xperia Z1. Nå skal det også noe til å kopiere Z1s kamerakvaliteter i en mobiltelefon som er omtrent 20 prosent tynnere. Det har Sony innsett, og kameraet i Ultra er på 8 megapiksler, mot Z1s 21 megapiksler.

Bildebrikken er mindre, optikken svakere, og det er ikke fotolys på telefonen. Kort sagt; dette er ikke en mobiltelfon for den som elsker å knipse og dele bilder. Kameraet er slett ikke dårlig sammenliknet med mobilkameraer flest, men sammenliknet med flaggskipene kommer det til kort.

Video

Videokameraet er imidlertid ikke så ille. Her utnyttes pikslene i bildebrikken på en litt annen måte, ettersom du uansett ikke bruker mer enn 2 megapiksler ved opptak i full HD. Telefonen har ikke slow motion-funksjon, slik Z1 har.

Du kan heller ikke filme i 4K, slik du kan med Samsung Galaxy Note 3. Nå har det liten hensikt å filme i 4K så lenge det ikke støttes hverken av PC-en eller TV-en din.

Innstillingene på kameraet er ganske annerledes enn på Xperia Z1, der du har egne apper i kameramenyene. De fleste vil antakelig uansett nøye seg med å ta bilder på full auto, eller med en forhåndsdefinert innstilling basert på scener. Her kan du velge om du vil filme landskap, strender, sport, snø, fest eller gjøre nattopptak. Telefonen tilpasser innstillingene til modusen du velger.

Videokameraet produserer bilder som flyter bedre enn på mange andre mobiler, men har likevel mange av de samme svakhetene som du finner på mobilkameraer flest. Det betyr at det er en del støy i bildene, og at bildeprosesseringen kan bidra til at fine detaljer i bildene gror sammen. Lysfølsomheten er heller ikke imponerende.

Et råskinn på spill

Grafikktunge spill går som en lek.

Antakelig har du for lengst skjønt at denne mobiltelefonen er suveren for mobilspill. Det er det flere grunner til. Den enorme skjermen er selvsagt en av dem, den kraftige maskinvaren en annen. Så kommer at telefonen har støtte for trådløse PS3-kontrollere.

Første gang du kobler kontrollen til mobilen må du riktig nok bruke en kabel, og den må kobles fra kontrollen til telefonen. Men det krever en overgang som ikke følger med hverken når du kjøper PS3, eller når du kjøper Xperia Ultra. Når kontrollen først er koblet til fungerer den trådløst. Vil du bruke den på PS3-igjen, må du først koble den med kabel til spillkonsollen.

Vi koblet PS3-kontrollen trådløst til mobilen.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det kan uansett være greit å investere i den lille overgangen, som koster deg under 200 kroner. Da kan du nemlig koble til en drøss forskjellige USB-dingser. Alle vil ikke virke, ettersom noe utstyr krever drivere som kanskje ikke finnes på Android-plattformen. Men mye vil virke, som for eksempel overføring av bilder fra et kamera, tilkobling av eksterne disker, eller ulike mus- og tastaturløsninger.

Den kraftige prosessoren og grafikkbrikken gir deg en spillopplevelse der alt fungerer som du forventer. Telefonen kommer riktig nok uten spill, men slike kan du kjøpe eller hente gratis på Google Play.

Skjermen reagerer spontant på berøringer, og den høye oppløsningen sørger for at du får med deg alle detaljer.

Musikk

Sony Walkman gir en god musikkopplevelse.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Sony Xperia Z Ultra har Wakman-spiller fra Sony. Å kalle dette en nett liten MP3-spiller vil være en tilsnikelse. Telefonen er så stor at den nesten kunne hatt innebygget CD- og kassettspiller. Lyden i spilleren er god, og Xperia Z Ultra gjør ikke skam på Walkman-navnet.

Musikkbutikk og strømming fra Sony

Integrert i spilleren er også Sony Music Unlimited, som er en tjeneste der du kan kjøpe musikk som i Apples iTunes, eller abonnere på en strømmingstjeneste tilsvarende Wimp eller Spotify.

En ting som ganske sikkert vil frustrere noen er lyddempingen som skal hindre at hørselen din tar skade av lyttingen. Sonys telefoner spiller rett og slett ikke like høyt som det de fleste av konkurrentenes telefoner gjør.

Formatstøtten er god, og telefonen spiller det aller meste av lyd og musikkfiler.

Her er bilder vi har tatt med denne mobilen:

Konklusjon

Er du klar for å forsøke å tre en flatskjerm ned i bukselomma, så er Sony Xperia Ultra et fint produkt å starte med.

Skjerm i særklasse

Skjermen på denne telefonen er rett og slett fantastisk – antakelig på høyde med, eller bedre enn, flatskjermen du har på veggen hjemme i stua. Ikke i størrelse, men i skjermoppløsning og bildekvalitet

Ultra har den raskeste mobilprosessoren på markedet, en av de beste skjermene som er å oppdrive, og et batteri på hele 3050 mAh.

For stor for noen

Telefonen går i en hånd, men er vanskelig å betjene uten to. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Formatet kan virke skremmende på noen. Det du må spørre deg er om den er for stor til å fungere som mobiltelefon, eller for liten til å fungere som fullverdig nettbrett. Til dette finnes det ikke noe allmenngyldig svar. For noen er Xperia Z Ultra en mobiltelefon, for andre et nettbrett, eller begge deler.

Trenger du bare en ny mobiltelefon, kjøper du neppe et monster som dette. Men har du en grei mobiltelefon fa før, og ønsker et lett og lommevennlig nettbrett som også kan være mobiltelefon, så er dette tingen. Ikke at den er så veldig lommevennlig, men du kan i det minste ha den i ei jakkelomme.

Populær mobilklasse

Da Samsung for alvor startet trenden med gigamobiler med sin første Galaxy Note, ble kategorien raskt døpt til phablets (phone tablets). Kjempemobilen ble regnet som et nisjeprodukt for et smalt publikum.

Men i dag har slike mobiler fått et bredere nedslagsfelt, og går unna som varmt hvetebrød. Og skjermene blir stadig større.

Hvorfor kjøpe en mobil som dette?

Den viktigste grunnen til å velge en mobiltelefon som dette, er selvsagt at du får en lynrask mobil med en kjempeskjerm der du kan boltre deg i nettbaserte tjenester. Vi vil tro at mange som kjøper en mobil som dette allerede har et nettbrett som de synes er i største laget til å bli tatt med over alt, og en mobiltelefon som har for liten skjerm til å gi en fullgod brukeropplevelse.

Xperia Z Ultra har det meste du kan drømme om i en mobil, som den raskeste prosessoren på markedet, 4G, NFC Wi-Fi, GPS, APTx-lyd, HD Voice og en skjerm som kan ta pusten fra deg. Smarte tilpasningsmuligheter gjør at du kan betjene telefonen med bare en hånd, likevel uten at dette gjør Xperia Z Ultra til en god enhåndsmobil.

Musikkspilleren gir ren og god lyd, uten overvekt av bass eller diskant. Men du kan ikke spille like høyt til hodesettet ditt som du kan med en del andre mobiler. Videospilleren er imidlertid suveren.

Ankepunkter

Om vi skal komme med noen innvendinger mot Xperia Ultra, så er de viktigste at den mangler fotolys, har et helt standard mobilkamera, veier over 212 gram og er ganske umulig å betjene med en hånd. Den går ikke ned i en vanlig bukselomme, og den koster flesk. Vi hadde også gjerne sett at den kom med mer enn 16 GB internminne.

Xperia Ultra til høyre. Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Til sammen høres dette ut som en ganske lang rekke ankepunkter, men da får vi legge til at vi nå har brukt telefonen en lengre periode uten at noen av disse punktene har plaget oss. Xperia Z Ultra fremstår som et solid stykke ingeniørkunst.

Skuffende kamera

Kameraet er ikke noe høydepunkt. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Kameraet er greit, men heller ikke mer. I dårlig lys er det strengt tatt ikke greit heller. Kameraet har 8 megapiksler oppløsning og mangler fotolys. Det er mulig Z1 har skrudd opp forventningene våre for mye, for her ble vi litt skuffet. Kameraet plasserer seg omtrent midt på treet. Har du planer om å filme og fotografere mye med mobilen, så velg en annen.

Alternativene

Den eneste grunnen til å velge denne telefonen fremfor for eksempel Xperia Z1 eller Samsung Galaxy Note 3, er skjermstørrelsen.

Er skjermstørrelse ikke avgjørende, så velg heller Xperia Z1, som har 5 tommer skjerm og et kamera som utklasser det du finner i Xperia Ultra. Ut over dette er nemlig disse telefonene like.

Et annet alternativ i klassen brettmobil er Samsung Galaxy Mega, som har omtrent like stor skjerm som Ultra (6,3 tommer mot Ultras 6,4 tommer). Billigere er den også, men det skyldes nok mest at den er langt enklere utrustet enn Xperia Z. Skjermen er ikke full HD, prosessoren er en Snapdragon 400, og klokkefrekvensen er satt til 1,7 GHz. Ikke er den vanntett heller, slik Sonys nye monstermobil er.

annonse