Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Z Ultra

Sonys enorme supermobil

Denne vegg-til-vegg-mobilen er noe av det sprekeste som finnes.

Design, skjerm og menyer

Finnes det ingen grenser for hvor stor en mobiltelefon kan være før det strengt tatt ikke lenger kan kalles en mobiltelefon? Grensen er i alle fall ikke klart definert. Likevel er vi ikke et sekund i tvil om at Sony nå har passert den. Med god margin. I alle fall om vi skal snakke om mobiltelefon i tradisjonell forstand.

Den nye mobilklassen

Om noe produkt fortjener betegnelsen brettmobil, så er det denne. Den fortjener sågar betegnelsen fantastisk brettmobil. Hvorfor skal vi komme tilbake til i det etterfølgende.

Utseendet på Xperia Z Ultra avslører raskt at dette ikke er noen vanlig mobiltelefon. Ultra har 6,4 tommer skjerm, og er kjempediger. Sammenligner du med iPhone 4, er skjermen på Ultra omtrent like stor som tre iPhone-skjermer.

Det er heller ikke tatt spesielle grep for å gjøre den mer lommevennlig. Den er riktig nok tynnere enn noen annen mobiltelefon med full-HD-skjerm, og vekten er på 212 gram. Men du skal ha svært dype lommer om du vil bære Ultra i bukselomma, slik mobiltelefoner flest bæres.

En diger Xperia Z1

Sølvtasten er fremdeles med.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Designspråket er det samme som på Sony Xperia Z1, som har 5 tommer skjerm. Ultra kan enklest beskrives som en Z1 som har fått seg en omgang med kjevla. Den er større og tynnere, men ellers svært lik Z1.

Nå er det noen forskjeller også ut over størrelsen. Skjermteknologien er ikke helt lik, batteriet er noe større og Ultra har ikke det samme spektakulære kameraet som du finner i Z1.

Telefonen er vanntett og har luker over alle porter, så nær som lydkontakten.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Det betyr blant annet at også Ultra er en vanntett mobiltelefon, med luker over SIM-kortet, USB-kontakten og minnekortporten, men ikke over lydkontakten. Den skal tåle å ligge på en meter dyp i 30 minutter. Men den har ikke egen kameratast, og kan derfor ikke ta bilder under vann, slik Xperia Z1 kan.

Design

Den har ramme i metall, og bakside dekket med herdet glass. Volumkontrollene sitter på høyre side, et stykke nede på telefonen så du skal slippe å forstrekke fingrene for å få tak på dem. Over volumkontrollen finner du den sirkelrunde sølvfargede strømbryteren, som brukes for å slå telefonen av eller på, eller for å tenne og slukke skjermen.

Øverst på høyre side finner du kontakten for tilkobling av de medfølgende ørepluggene.

Med ladedokk

Dokk følger med, så slipper du å åpne luker når telefonen skal lades.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

På venstre side er det to små messingfargede kontaktpunkter som er tilpasset Sonys lille ladedokk. Denne følger med i salgspakken, og gjør at du kan lade mobilen uten å måtte fikle med luken som beskytter Micro-USB-kontakten. Dokken er bare til lading. Vil du overføre data må du enten bruke trådløs overføring, eller USB-porten på telefonen.

Dokken fungerer også som støtte, om du vil ha telefonen på nattbordet som klokke, eller om du vil se film uten å måtte holde telefonen i hendene.

Fronten av telefonen er en eneste stor sort glassflate, med en svært smal plastlist rundt. På den hvite versjonen er plastlisten synlig mellom skjermen og den grå rammen. På den sorte versjonen er den litt vanskeligere å få øye på. Ultra finnes også i lilla utførelse.

Kan betjenes med penn

Skjermen er som nevnt litt annerledes enn på Xperia Z1. Begger er full-HD-LCD-skjermer, men ulik skjermstørrelse gjør at pikslene som skaper bildet sitter tettere på Z1 enn på Ultra. Det spiller imidlertid ingen rolle, ettersom pikseltettheten på Ultra uansett er så høy at øyet ikke er i stand til å registrere forskjellen.

Ellers skiller skjermen seg fra Z1 ved at den har enda bedre innsynsvinkel, og at den kan betjenes med en penn. Her trenger du ikke en spesialpenn slik Samsung Note-produktene krever, men kan bruke en vanlig penn eller liknende.

Solid skrudd sammen

Og slik ser den ut på baksiden.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Byggekvaliteten later til å være svært god. Ved å sette oss med telefonen i baklomma klarte vi å vri telefonen så den ble skakk i rammen. Men selv etter dette fortsatte alt å virke som før, og selv skjermen tålte påkjenningen.

Å sette seg på mobiltelefonen er likevel ikke noe vi vil anbefale.

Mindre ikoner

Menyene er nesten de samme som i Xperia Z1. Det betyr at du har en låseskjerm med snarvei til kameraet. Men du kan foreløpig ikke legge andre snarveier på laseskjermen. Med nesten like sikter vi ikke til funksjonaliteten – den er den samme. Men Sony har utnyttet de mulighetene den store skjermen gir, og i stedet for å blåse opp ikonene så de passer på skjermen, har de faktisk krympet dem litt, og fått plass til langt fler.

På Z1 er det for eksempel 25 ikoner på applikasjonsmenyene. Ultra har 30. Og mens Z1 har fem faste snarveier nederst på alle hjemmeskjermene, har Ultra hele sju.

Digert skjermtastatur

Tastaturet kan endres på flere måter.

Å skrive meldinger på denne telefonen går som en lek. Enklest er det om du bruker begge hendene. Telefonen har en løsning som skal gjøre det mulig å tekste mens du holder mobilen i en hånd, men praktisk er det ikke.

Tilpass menyene

Ved å knipe med fingrene på en startskjerm åpner du en karusell med en meny i bunnen. Fra denne menyen kan du raskt velge hvilket innhold du vil ha på de ulike startskjermene. Her kan du også velge ulike fargetemaer, bakgrunner osv.

Du bestemmer selv hva som skal ligge på hjemmeskjermene.

Menysystemet på Xperia Z Ultra er lynraskt, og vi har ikke klart å fremprovosere lugging eller merkbare forsinkelser.

Innholdet i esken

Sony Xperia Ultra kommer med øreplugger av grei kvalitet. Du får også med en USB-kabel og en ladedokk. I tillegg kommer den obligatoriske dokumentasjonen.