Test

Hva i huleste?!

Hva i huleste?!

Testresultater

Kult design, A2DP, bra lyd, FM-radio
Elendig brukergrensesnitt, for liten frontskjerm, dårlig batterikapasitet, ikke fotolys, ikke 3G.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Ultimate Music, står det på innpakningen, og dermed legger Samsung lista høyt. Ut av boksen pakker vi en merkelig kombinasjon av mobiltelefon og MP3-spiller. Merkelig, fordi telefonen ikke er en mobiltelefon med MP3-spiller, men en mobiltelefon og en MP3-spiller.
Forvirret nå? Hvis ikke blir du det ganske sikkert når du tar F300 i bruk. 
Fronten på telefonen ser ut som på mobiltelefoner flest, med ett unntak: skjermen er bare en smal stripe øverst på telefonens front. Det minner litt om Ericssonmobiler fra midten av 90-tallet.
Funksjonene er de samme som på telefoner flest, men den lille skjermen gjør at du må veksle mellom å bruke skjermen på fronten og skjermen på baksiden – avhengig av hva du holder på med. 

MP3-skjerm

På baksiden sitter det nemlig en stor skjerm som primært brukes til mobilens mediefunksjoner. Men den kan også brukes når du leser tekstmeldinger eller surfer på nettet. Vi opplever det som usedvanlig klønete å måtte snu og vende på mobiltelefonen, og vi ser ikke helt poenget med å gjøre det umulig å bruke tastaturet og den store skjermen samtidig. 

Hovedskjermen (?) er heller ikke imponerende, med en oppløsning på 176x220 punkter. Konkurrentene i denne kategorien byr stort sett på 240x320 punkter, noe også F300 burde hatt. 

Slank blir tjukkas

Men dette er ikke den eneste pussigheten F300 har å by på. I boksen ligger det også et lite plastomslag (skai?). Med dette beskyttende dekselet blir mobiltelefonen godt over dobbelt så tykk. Grunnen er at det i dekselet også ligger et ekstra batteri. Når du bruker mobilen i dette omslaget dukker det opp to ikoner for batteristatus på den lille skjermen. Som om den ikke var trang nok fra før.

Ekstrabatteriet kan komme godt med om du vil spille mye musikk. Merkelig nok klipses telefonen fast i dekselet med den store skjermen ned. Vil du nå MP3-kontrollene må du først frigjøre telefonen fra festet i overkant. Toppfestet er dessuten helt overflødig. Dekselet sitter nemlig godt festet i bunnen, der også batterikontakten også sitter. 

Smått

Du kan bruke nesten alle funksjonene i mobilen uten å ty til skjermen på baksiden. Om du liker å se film på en skjerm som ikke er større enn en tommelfingernegl, så vel bekomme. 

For ikke bare er skjermen liten – halvparten av vinduet brukes til å vise volum, lengde på kuttet og hvilke funksjoner menyknappen har i avspillingsmodus. Selvsagt kan du se filmen på den store skjermen. Men da må du finne den frem på nytt.

Hit og dit - for noe skit!

Når du skriver tekstmeldinger må du bruke den lille skjermen. Men du kan lese meldinger på den store. En egen knapp veksler mellom mobiltelefon og MP3-spiller. Denne knappen kan du ikke bruke om du vil lese tekstmeldingene dine på den store skjermen. Da må du lete i menyene til du finner alternativet ”Skift skjerm”.

Går du til nettleseren skifter telefonen automatisk til den store skjermen. Gjett hvor praktisk det er når du skal skrive inn en nettadresse …

Du kan spille musikk mens du surfer. Men vil du skru av musikken eller bytte spor under surfingen må du først rote deg ut av WAP, veksle tilbake til MP3-spilleren og utføre kommandoen derfra.

En annen øvelse – du spiller MP3-musikk fra menyene på bakskjermen som er gått i hvilemodus og vil kjapt slå et telefonnummer. Lykke til.

Tastene på telefonen er nokså standard. Responsen er god, og det er enkelt å skrive tekstmeldinger uten feiltasting. At frontskjermen bare kan vise tre linjer er en annen sak. Navigasjonsfeltet fungerer også bra, med en fireveis vippetast som har kvitteringsknapp i midten. 

Følsomt

Tasten for navigasjon i MP3-spilleren er en ganske annen sak. Her har du en kvitteringstast i midten av et stort trykkfølsomt felt. Egentlig er det ikke trykkfølsomt heller, men berøringssensitivt. Du trenger ikke å trykke, det holder lenge at du er i berøring med flaten for at telefonen skal reagere. 

Denne løsningen kan man si og mene mye om, men de fleste vi har sluppet løs på navigasjonsfeltet sliter med å finne frem. En ting er menyenes oppbygging i forhold til den enkelte brukers forventninger. Å navigere på det trykkfølsomme panelet er litt som å leke med nitroglyserin - en uheldig berøring, og du aner ikke lenger hvor du befinner deg.

Etter å ha brukt telefonen en stund blir du mer fortrolig med berøringspanelet, og da fungerer det selvsagt bedre. Heldig vis er det en automatisk slukkefunksjon som gjør at berøringspanelet låser seg når du ikke har brukt det på noen sekunder. Det finnes også en skyveknapp på telefonens side som låser tastene. 

Rotete

Mappestrukturen er imidlertid nok en pussighet. Skal du åpne en fil må du ha funnet den i rett mappe. Det vil si – bruker du det lille displayet kan du åpne filene på minnekortet ved å klikke deg nedover i mappestrukturen, uavhengig av filformatet (så lenge formatet støttes av mobilen). Det er når du bruker mediespilleren at du må velge om det er musikk, video eller bilder som skal hentes før du dukker ned i mappene på kortet.

Du kan bevege deg opp og ned i menyene ved å stryke en finger opp eller ned på navigasjonsfeltet. På samme måte flytter du deg i horisontalt. Men menyene er overraskende trege. Å bla går like tregt enten du stryker eller du berører pilene som lyser opp. 

Frustrerende

Dersom det er riktig at det enkle er det beste, så er Samsung F300 definitivt ikke det beste vi har prøvd. Vi synes den er kul og har lagt oss i selen for å avsløre grensesnittets hemmeligheter. Så langt har vi ikke lyktes, og vi mistenker at F300 vil bli en mobiltelefon som skal skape mye frustrasjon ute hos kjøperne. 

Dårlig batterikapasitet (i alle fall uten ekstrabatteriet), middelmådig skjerm, middels bra kamera uten fotolys, ingen spill og et svakt hodesett. Når prisen uten abonnement nærmer seg 4.000 må det karakteriseres som et regelrett ran.