Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Larkooler KU3-241

Innledning

Vannkjøling er fortsatt en helt egen sektor for maskinen, selv om entusiastskillet har vært en sperre for mange. Komplette og ferdigmonterte sett har på kort tid blitt meget populære, og trolig spist litt av markedet for byggesettene.

I dag kan du få tak i luftkjølere som presterer minst like godt som vannkjøling, til en lavere pris. Det finnes derimot et par fordeler ved vannkjøling som du rett og slett ikke får når vi snakker om luft. Du får en større fleksibilitet til å kontrollere individuelle komponenttemperaturer, systemet er i bedre stand til å takle raske endringer i kjernetemperatur og oppsettet kan enkelt lages meget stillegående. Samtidig sørger vannkjøling for at varmen som komponenten du prøver å kjøpe ned genererer, flyttes helt vekk fra kabinettet som et individuelt system.

Samtidig ser vannkjøling unektelig kult ut, selv om det kan by på mye knot og rot. Vannkjøling er ikke for alle, men det er utrolig morsomt og lærerikt om du er over snittet interessert.

Vi har tidligere sett på både ferdigmonterte vannkjølingssett og byggesett. I dag er det et byggesett fra Larkooler som står for tur. Her får du en 2x120 mm-radiator og kjøling for prosessoren din inn i en pakke, til en veiledende pris på 2000 kroner. Det er Larkooler selv som har produsert alle delene.

Her får du med alt du trenger, til og med kjølevæske og ekstra nippler. Bli med over på nese side, så tar vi en skikkelig test av denne løsningen!

Takk til Fabacom som sendte kjøleren til test.

Spesifkasjoner

Spesifikasjoner

KU3-241 leveres som ett sett som ene og alene skal kjøle prosessoren. Det er derimot fullt mulig å utvide mot både brikkesett, skjermkort, harddisk og alt annet du føler for å kjøle. Det følger med mer enn nok slange, selv for de store kabinettene. Alle delene er produsert av Larkooler selv.

Produsentens spesifikasjoner:

 • Radiator
 • Størrelse: 310 x 124 x 35 mm
 • Vifteplasser: 2 x 120 mm
 • Vekt: 680 gram
 • Materialer: Kobberrør, aluminiumsfinner
 • Prosessorblokk
 • Størrelse:60 x 54 x 14 mm (uten nippler)
 • Materiale: kobber
 • Vekt: 330 gram
 • Sokkler: LGA 1366, LGA 1156, LGA 1155, LGA 775, AM3, AM2, AM2+, K8
 • Pumpe
 • Størrelse: 119 x 78 x 117 mm
 • Strømforbruk: 10,8 W
 • Drivspenning: 12 V
 • Kapasitet: 450 L/H
 • Løftehøyde: 2,1 m
 • Tank
 • Størrelse: 75 x 100 x 35
 • Kapasitet: 140 ml
 • Materiale: Akryl
 • Generelt:
 • Kjølevæske: Blå, destilert vann og frostvæske, levetid 2 år
 • Slangesystem: 3/8 ID (9,5 mm), PU, levetid 1 år.
 • Hurtignippler følger med

I tillegg til komponentene, som ligger pent pakket i hver sin eske, finner vi 2 meter med slange, 3/8 tommer i indre diameter. Kjølevæske ligger også vedlagt, en halvliter med den vanlige blandingen av blå frostvæske og sterilt vann. Du må ikke bruke denne, men det er en av de bedre blandingene du kan bruke for å holde alger og grums utenfor systemet. En komplett liste over anbefalte kjølevæsker finner du i forumet.

Settet kommer også pakket med fine manualer. Informasjonen er delt opp i fine steg, støttet opp av små bilder. Hvert enkelt komponent har sin manual, før en generell manual for hele KU3-241-settet forteller hvordan det hele kobles sammen. Vi anbefaler at du leser denne først før du starter monteringsprosessen.

Komponenter

Prosessor

Prosessorblokken er en solid klump med nikkelplatert kobber. Et slikt belegg både beskytter og gjør blokken noe mer hardfør enn vanlig kobber alene. Vi kan i samme slengen nevne at alt som kjølevæsken er i kontakt med i dette systemet, er kobber eller plast, foruten akkurat rundt nipplene.

Blokken støtter alt av av moderne sokler. Dette betyr alt Intel har merket med LGA, og alt AMD merker med AM. Festeplaten for Intel-soklene sitter ferdig montert på blokken, mens AMDs fester ligger pent vedlagt i esken. Vannblokken kommer med to skruehull for nippler, med samme avstand til senter av blokken. Der er derfor ikke relevant hvilket du velger for å sende vannet inn i blokken. På innsiden er det mikroskopiske riller i kobberet, og ikke tårn, som vannet passerer rundt.

Radiator

Radiatoren er 35 mm tykk, noe som er hakket kvassere enn mange av de "vanlige" radiatorene på markedet. Igjennom den går det en rekke kobberrør der aluminiumsfinner er tredd på hele veien. Som bildet viser er disse ikke sortlakkert, noe mange produsenter mener gir den ekstra lille fordelen termisk sett.

Til forskjell fra mange andre radiatorer på markedet er hele enheten kapslet inn. For sikkerhetens skyld er det god avstand fra skruehullene og ned til nærmeste vannrør. Det er nemlig ikke så alt for vanskelig å velge litt lange skruer når du fester viftene, stramme disse litt ekstra godt, og vips så er hele radiatoren ødelagt. Det er fortsatt ikke umulig at noe slikt skjer her, men det er iallefall vanskeligere enn på mange andre produkter.

Larkooler har lagt ved festeplater som gjør at du ganske enkelt kan henge radiatoren på kabinettets bakside. Vi skal snakke mer om dette senere, men du er altså ikke avhengig av å enten kjøpe et spesialdesignet kabinett eller kutte hull i det kabinettet du har for å montere radiatoren. I tillegg følger det også med føtter slik at du ganske enkelt bare kan sette radiatoren på skrivebordet.

Pumpe og tank

Pumpen og vanntanken er to separate enheter, men de kommer ferdig montert på en støtteplate. Vanntanken kan ta imot 140 ml væske, og etter å ha montert settet så vi at dette er en helt ypperlig størrelse. Tanken er ikke så liten at det blir problematisk under fylling, samtidig som den tar lite plass. Det er også ett dreneringshull i bunn, noe som gjør tømmingen av systemet enklere.

Pumpen bærer også Larkooler-merket, og kan klemme unna 450 liter vann i timen. Løftehøyden er på 2,1 m, noe som er helt greit. Den går på 12 V, så det er bare å koble den til på innsiden av kabinettet, uten en ekstern strømtilkobling.

Montering

Det eneste direkte kravet dette vannkjølingssettet stiller til kabinettet ditt, er at det har et 12 cm stort viftehull på baksiden. Dette er et ganske så generøst krav, da de fleste kabinetter uansett har dette. Videre er det lurt at det er snakk om et mellomstort kabinett, slik som vårt, eller større. God plass er nødvendig ene og alene slik at du får ført slangene pent rundt i kabinettet. Det er fortsatt ikke umulig å montere vannkjølingen i et mindre kabinett, slik som noe beregnet for bruk i stuen.

Når det kommer til hvordan luftstrømmen skal dandere seg i kabinettet, har markedet flere delte meninger. Vi har i dag valgt å vise dere den tradisjonelle metoden, der luften suges inn i front av kabinettet, og ut i bakkant og topp.

Når vannkjølingen skal monteres starter du med å plassere enkeltkomponentene. Hva du begynner med har fint lite å si, men vi startet med radiatoren. Husk alltid at det ligger vedlagt detaljerte manualer du kan støtte deg til.

Vi festet først nipplene på samtlige komponenter, og strammet disse tilstrekkelig. Vi monterte festeplatene på radiatoren, og skrudde fast det hele til kabinettet. Selv om Larkooler har lagt ved bordstøtter for radiatoren anbefaler vi sterkt at du fester denne til kabinettet. Det er lagt mer praktisk når joben først er gjort, og du risikerer ikke at slangene løsner om du flytter litt på kabienttet.

Den neste komponenten ble prosessorblokken. Her må du ta hovedkortet ut av kabinettet, om dette ikke har hull i hovedkortbrettet slik at du kommer til på baksiden av prosessoren. Monter den medfølgende bakplaten med de spesielle låseskruene, og snu hovedkortet med rett side opp. Klin på litt termisk pasta, og tré på prosessorblokken. Fire muttere skal så strammes til, pass på at hver av disse strammes omtrent like mye.

Hvor du plasserer pumpen er opp til deg, men i bunn av kabinettet er et bra sted. Pumpen festes ganske enkelt med borrelås. Dette kan kanskje virke alt tid et for enkelt og billig, men det er faktisk en av de bedre løsningene. Borrelås beskytter mot vibrasjoner og lar pumpen røre litt på seg, om slangene skulle være litt vel stramme.

Kjølevæsken består av sterilt vann og blå frostvæske. Om dette i så fall er det eneste den inneholder, er konsentrasjonen av frostvæske høy, alternativt er det tilsatt et fargemiddel. Noe vi uansett merker oss er at blandingen i kombinasjon med akkurat denne pumpen skaper mye skum. Før systemet er fullt av vann fungerer pumpen effektivt som en blender, og systemet fylles raskt med mange luftbobler. Dette er noe du virkelig nå passe på at du får ut av systemet før du lukker kabinettet. Vi lot pumpen kjøre over natten, og da var alle synlige luftbobler ute. Vugg litt på kabinettet, og de siste bitene kommer lett ut.

Vi vil også trekke frem at de medfølgende slangene er meget stive, noe vi ser på som en liten ulempe. Det er derfor ekstra viktig at slangene står rett på de forskellige nipplene, uten for mye press mot sidene, og at alle bøy er lange og slake. Når disse slangene først får en knekk, knekker de virkelig.

Testresultater

Testoppsett

Til testing av kjølere benytter vi vår modifiserte Innovatek Kühlertester KT-3. Denne har en kjerne på 10 x 15 mm (150 mm2), noe tilsvarende en AMD Athlon 64-kjerne uten varmespreder. Testbenken er modifisert så vi kan teste ved både 90 W og 120 W. Vi legger en varmespreder mellom kjernen og kjøleren.

Denne testbenken vil ikke si at akkurat denne kjøleren vil gi deg akkurat den temperaturen på en definert prosessor. Den vil derimot tydelig skille kjølerne fra hverandre og vise hvilken som er best temperaturmessig. Verdiene du vil få på din prosessor vil variere.

Støymålingene blir gjort på vår nye testlab for støymålinger. Mikrofonene ble da montert 60 cm over senter av kjøleenheten. Grunnen til at vi ikke har plassert den nærmere, er fordi luftstrømmen i seg selv vil slå ut på mikrofonen. Vi har ikke plassert mikrofonen lenger fra grunnet plassmangler(standarden sier 1 meter). Støymålingene vi nå gjør vil derfor ikke samsvare med verdiene som produsenten oppgir, men vi vil kunne skille kjølerne fra hverandre.

Under hele testperioden ble romtemperaturen holdt til 24°C. Viften får matet +12 V under alle tester. Bakgrunnsstøyen ble målt til 23,8 dBA.

Temperatur

Vi tar vannkjølingssettet ut av kabinettet vi monterte det i og setter det på vår dedikerte testbenk for kjøleløsninger. Med tanke på at det nå er snakk om vannkjøling og ikke en luftkjøler lot vi settet stå i minst tre timer ved hver test, for å være sikker på at temperaturen i vannet hadde stabilisert seg.

Det vi ser er at Larkooler her virkelig ypper med settet vi i fjor testet fra MIST. MIST-settet benytter en 2 x 140 mm radiator, som altså er noe større enn settet vi i dag ser på. Prosessorblokken var Swiftech Apogee, en av de kvassere på markedet. Det vi her ser er at Larkooler virkelig ligger tett oppunder, men MIST stikker av med en knepen seier. Mye av forskjellen vi her ser ligger nok i radiatoren, samtidig som prosessorblokkene kan skilles på tidelene.

Vi skrur ned hastigheten, fra de originale 1400 RPM på hver av viftene, til henholdsvis 1000 RPM og 600 RPM. Larkooler KU3-241 beholder plasseringen sin ved begge tester, tett oppunder MIST-settet. Over hele fjøla er det snakk om 2-3°C høyere temperatur, noe som er helt greit. Samtidig er det viktig å se på hvor mye bedre disse dedikerte vannkjølingssettene presterer ved høy belastning, sammenlignet med de sammensatte settene lenger ned på grafene.

Støynivå

Vi setter settet inn i støyskapet vårt og gjør et par meget nøyaktige målinger. Merk deg at denne grafen ikke kompenserer for bakgrunnsstøyet som normalt ligger rundt 25 dBA. I dag lå det derimot noe lavere, 23,8 dBA. Det vi uansett ser er at settet legger seg i det sjiktet der slike små forskjeller har minimal praktisk betydning. Settet er, sammen med sine nærliggende konkurrenter, stillegående selv når viftene spinner med full kraft.

Så fort du trekker spenningen til viftene bare et par volt under maksimal spenning gir dette betydelige utslag på støynivået. Målingene vi gjør ved de lavere hastighetene, sammen med temperaturene, viser at du uten problem kan jekke viftene ned til 7 V, ha fortsatt god termisk ytelse, og sitte med et meget lavt støynivå. Bli med over til siste side, så oppsummerer vi det vi i dag har sett på!

Konklusjon

Vannkjøling er noe som, i det minste for min del, trekker frem gode minner. Det er noe helt eget og det bærer et skikkelig entusiastpreg over seg, og Larkooler KU3-241 er definitivt ikke noe som vil skape hakk i plata på den kanten.

Vannkjøling er og forblir noe som koster mer enn alternativene, men samtidig blir dette et helt annet felt. Vannkjøling gir deg fordeler som luftkjøling ikke kan gi, samtidig som det ser unektelig gromt ut.

Det vi først av alt kan slå fast er at KU3-241, så langt vi kan se, fremstår som et vannkjølingssett av høy kvalitet. Alt er laget av samme produsent, Larkooler, og det passer ypperlig sammen.

Larkooler har lagt ved en ekstra tykk tykk radiator, som bygger rundt to 120 mm brede vifter. Prosessorblokken er en solid klump med kobber som støtter alt av moderne sokler. Med egne festeplater til radiatoren trenger du ikke en gang å skjære i eller kjøpe et spesialdesignet kabinett. Slik sett kan vi derfor omtale settet som fleksibelt.

Når det gjelder den øvrige monteringsprosessen er dette noe som alltid vil være mer komplisert enn om du bare skulle slengt inn en tradisjonell luftkjøler. Vi derimot ikke kalle det spesielt vanskelig for de med mer enn middels erfaring, manualene forklarer det meste meget godt. Det tar bare litt tid, og det kan gjerne bli litt søl, men det er ikke direkte problematisk. Det eneste vi kan trekke Larkooler for, er at de har lagt ved ganske så stive slanger, noe som fort blir kronglete.

Etter å ha testet settet over en god periode ser vi termiske egenskaper som uten tvil er i toppsjiktet. Vi har dessverre ikke testet så mange vannkjølingssett av denne kaliberen, men temperaturen vi ser er uansett meget gode. Termisk sett får man ikke stort mer av en slik løsning uten å øke radiatorstørrelsen.

Settet kommer også meget godt ut når det gjelder støynivået. Pumpen, en faktor du kan endre fint lite på, lager minimalt med lyd. Samtidig vil borrelåsen du fester den med sørge for at ingen vibrasjoner flytter seg videre i kabinettet. Viftene går også meget stille selv på full guffe. Vi ser samtidig ikke noe galt i at du senker hastigheten der, får litt høyere temperaturer, men samtidig et støynivå som omtrent blir vasket ut av naturlige lyder innendørs.

Det som da står igjen er prisen. KU3-241 er foreløpig ikke tilgjengelig i Norge, men produsenten sier at det er på god vei inn i landet. Den veiledende prisen er satt til 2000 kroner, noe som er hakket stivt. MIST LL 2x140 Deluxe, som vi så smått har sammenlignet med, koster 1700 kroner. Med tilbehøret du trenger koster dette settet fort det samme som dagens testkandidat, men det kan yte hakket bedre. Jevnt over har vi derimot tro på at settene stiller like sterkt, både i forhold til pris og ytelse.

2000 kroner er og forblir veldig mye for en kjøleløsning. Luftkjølere slik som Noctua NH-D14 eller det ferdige vannkjølingssettet Corsair H70 vil for de fleste tilby mer enn nok kjøling med et overkommelig støynivå, til en langt lavere. Det er sjarmen og det lille ekstra du her betaler for, og det er og forblir noe som koster. Er du ikke interresert i dette, bør du ikke engang vurdere dedikert vannkjøling.

Dette er kort og greit et meget godt vannkjølingssett, men det koster virkelig å være kar. Blant akkurat slike løsninger vil vi anbefale settet, men er du ene og alene ute etter en måte å kjøle maskinen på, bør du bevege blikket over til luftkjølerne.

+ Gode temperaturer
+ Fint støynivå
+ Fleksibelt
+ gode muligheter for utvidelse

- Prisen er ikke for alle
- Stive slanger

Les også
PCMark 7 er nærmere lansering
Les også
Prolimatech Super Mega
Les også
Noctua NH-C14
Les også
Corsair H70
Les også
Mist LL 2x140 Deluxe
annonse