Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Apple TV

Innledning

Undertegnede har lekt med den nye multimedieboksen Apple TV i noen uker nå, og sitter igjen med litt ambivalente følelser.

Først og fremst; Apple TV er en forlengelse av datamaskinen din, det reklameres med "Hvis du har det i iTunes kan du få det på TV-en" - og det er vel konseptet i et nøtteskall.

Det er viktig å få med seg at dette ikke er en vanlig multimedieboks som eksempelvis tilbyr opptaksmuligheter. Den er et mellomledd mellom PC eller Mac og TV-en, og det er også mulig å lagre en begrenset mengde video, bilder og film på selve boksen.

I denne testen får du vite litt om hva slags muligheter Apple TV byr på, hvordan den fungerer og hva som ikke er så bra. Ettersom boksen egentlig faller i en egen kategori, er den ikke satt opp mot noen annen type multimediesenter.

Apple TV ble annonsert i 2006 som iTV, ble litt forsinket og kom i salg som Apple TV fra midten av mars.

Spesifikasjoner og krav

Spesifikasjoner

Apple TV er liten og firkantet med avrundede hjørner. Boksen måler 19,7 cm x 19,7 cm i lengde/bredde og 2,8 cm i høyden, og veier rundt 1 kilo.

Det som følger med utenom boksen i seg selv er en fjernkontroll (lik Apple Remote), strømkabel og bruksanvisning.

Det er ikke lagt med noen kabel som kobler TV-en og Apple TV sammen. Den logiske grunnen til dette er nok at det er flere muligheter til hvordan man vil eller kan koble de sammen i forhold til hva slags TV man har, men det er allikevel skuffende å skulle åpne opp pakken og mangle dette.

Det har vært snakk om at denne maskinen blir svært varm, noe vi delvis la merke til. Vi klarer ikke helt å trekke frem dette som noe udelt negativt, men ettersom dette er en boks som skal stå i stua bør den ikke bråke, og det gjør den ikke. Disse tingene henger nok sammen.

Apple har også unnlatt å ha en adapter på strømkabelen, slik at det bare er en enkel ledning fra veggen til Apple TV. Detter gjør nok også noe med temperaturen. Vi tror og mener heller ikke at den blir for varm, du skal jo tross alt ikke sitte med den i fanget.

Apple TV kjører på en Intel-prosessor og støtter Wi-Fi 802.11b, 802.11g eller 802.11n (videostreaming kun for de to sistnevnte). Den støtter også Ethernet 10/100 - kanskje litt rart at den ikke støtter Gigabit-nettverk (Ethernet 1000), ettersom Apples maskiner nå leveres med dette. Ellers inneholder den en harddisk på 40 GB, noe som er i underkant for en slik boks.

Ellers krever Apple TV at du har en TV i bredformat, aller helst HD-klar. Allikevel klarer den ikke å utnytte full HD (1080p). Veldig rart i grunn. Det er selvfølgelig også svært negativt at du ikke kan bruke bilderørs-TV-en din.

Innhold og filformater ser vi på under "Innhold/i bruk".

Brukervennlighet

Gang på gang og på produkt etter produkt leverer Apple når det kommer til enkelhet og brukervennlighet. Det å sette opp og finne frem på Apple TV er som en tur i parken. Først blir du spurt om språk, deretter om hvilket nettverk den kan koble seg til på.

Når dette er gjennomført, velger du et iTunes bibliotek på nettverket som du skal synkronisere Apple TV med. Den synkroniserer kun med ett bibliotek (en maskin), mens den kan streame musikk og film fra opptil fem andre maskiner. Her fungerer også autorisering/deautorisering som på iTunes music store.

Navigasjonen er fryktelig enkel. Medfølgende fjernkontroll begrenser valgmulighetene veldig, noe som antakelig er en fordel i dette tilfellet. Vi stusser allikevel over at det ikke er mulig å styre volumet på avspilling ved hjelp av Apple Remote. Det har irritert vettet av undertegnede at man må finne frem fjernkontrollen til TV-en eller stereoanlegget for å gjøre dette.

Har man brukt en iPod før trenger man ikke sette seg inn i hvordan navigeringen fungerer i det hele tatt. Har man ikke brukt iPod så må man bare venne seg til det systemet - noe som ikke tar spesielt lang tid. Det er også svært intuitivt når det kommer til synkronisering og sammenkobling av Mac/PC.

I bruk

Promobilde for Apple TV - fint for Amerikanere, virker ikke for oss...

Den virkelig store ulempen med Apple TV er tilgjengelighet. Rett og slett fordi dette er en utrolig mye bedre boks å ha i statene - hvor man kan kjøpe filmer og TV-programmer på iTunes store.

Slik som det er nå for oss i Norge må vi hovedsakelig nøye oss med musikk og bilder. Det finnes også videopodcasts som du kan bruke, men dette er svært begrenset. Vi lar oss allikevel imponere over kvaliteten til eksempelvis Washington Posts HD-podcast som leverer videoinnhold i HD. Den viser litt av potensialet til TV-en og til Apple TV.

Det finnes også andre muligheter Har du videoinnhold fra før, kan dette konverteres ved hjelp av Quicktime eller tredjepartsprogrammer. Apple TV (og iTunes) støtter H.264 og MPEG-4.

Vi har rippet DVD-er ved hjelp av Handbrake for Mac (finnes også for Windows) og deretter lagt over til iTunes - en metode som fungerer, men som tar tid. Heldigvis støtter Handbrake nå Apple TV - noe som forenkler litt.

Vi prøvde også en episode av NRK-serien 'Hunter' som ligger ute i HD-format på deres nettsider, denne kunne vi legge rett inn i iTunes og ga oss en forsmak på hvordan det kunne vært. Dessverre var en episode på over 3 GB (!), dette tar også altfor lang tid for Ola Nordmann.

Det Apple TV kan gjøre med tanke på video for oss her i Norge, er i bunn å grunn å streame filmtrailere fra nettet. Så det å si at det ikke finnes videomuligheter for oss i det hele tatt er feil, men utvalget er bare så altfor altfor lite.

Når det kommer til bruk av maskinen er dette veldig enkelt og fungerer stort sett svært godt. Vi testet den hovedsakelig med en MacBook Pro og 802.11g-nettverk. Det hadde vært spennende å se forskjellen mellom bruk med 802.11g og 802.11n, men alt i alt var det svært få ganger at avspilling hakket i video - og aldri på musikk. Dette gjelder selvfølgelig streaming fra andre maskiner. Det å synkronisere Apple TV med et biliotek vil nok for de fleste ta lang tid uansett, avhengig av hvor mye innhold du har inne.

Det er også en fryd å spille av musikk på Apple TV - perfekt for sosiale sammenhenger med coverart, artistnavn, sang og album i tillegg til at den har en fiffig funksjon hvor den roterer visningsbildet med jevne mellomrom for å unngå at bildet skal brenne seg fast i plasmaskjermer.

En annen ting vi føler slår positivt ut, er at det er begrenset med innstillingsmuligheter. Man går seg ikke vill i en jungel av muligheter, men har det man trenger å ha. Stort sett.

På tross av USB-inngangen, kan man ikke koble til eksempelvis en ekstern harddisk. For de som måtte ha mye videoinnhold så blir 40 GB litt for lite, spesielt ettersom en del av disken går med til operativsystemet.

Konklusjon

Det vi liker ved Apple TV er at den er en elegant, brukervennlig og stillegående boks som er flottere enn noen av de andre avspillerne og utstyret vi har ved TV-en. Den er enkel å bruke, og nevnte vi at den ser flott ut?

Dessverre så holder ikke dette. Boksen har for lite lagringsplass, uten mulighet til utvidelse, og den støtter en svært begrenset mengde med videoformater. Dessuten er det vanskelig å få tak i innhold for oss her til lands. To og et halvt tusen kroner for en fancy musikkavspiller i forbindelse med TV-en er i overkant stivt.

Apple har uttalt at det skal komme mer innhold i løpet av 2007, også til resten av verden. Hvis dette betyr tilgang til iTunes video store her til lands, er det svært bra. Slik som situasjonen er nå holder det ikke helt inn, boksen mangler tross alt det viktigste som en TV assosieres med - altså levende bilder.

+ Elegant
+ Brukervennlig
+ Stillegående
+ Støtter 802.11n

- Begrenset harddisk-kapasitet
- Lite videoinnhold tilgjengelig
- Krever iTunes
- Støtter få videoformater
- Ikke volumstyring på fjernkontroll
- Ingen kabler (utenom strøm) følger med
- Fungerer ikke med eldre bilderørs-TV-er

Les også
Får vi se Siri på Apple TV?
Les også
Apple TV skal oppgraderes
Les også
Apple TV i posten
Les også
Apple TV forsinket
annonse