Til hovedinnhold
TestiPhone 5

iPhone 5: Tynnere, raskere, lettere og større

Liker du iPhone fra før, kommer du til å elske denne. Eller?

Espen Irwing Swang, Amobil.no
Bunnpluggen er ny. Synd for deg som fikk iPhone-dokk til jul.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no
iPhone 5 til venstre.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

[Amobil.no]: iPhone 5 blir av kommentatorer beskrevet som alt fra genial til utdatert, og det er ingen tvil om at telefonen vekker følelser hos mange. Det holder å lese kommentarene til en hvilken som helst iPhone-artikkel, og bildet blir tydelig. Vi har nå testet telefonen i en uke, og iOS6 i ulike varianter har vi testet ennå lenger. Det gjør at vi har dannet oss et bilde av hva vi mener denne mobiltelefonen er god for, ikke bare sammenliknet med tidligere versjoner av iPhone, men også i forhold til andre toppmodeller på markedet.

Close, but no cigar

Den nye iPhone-en har for en gangs skyld ikke alt som skal til for å nå helt til topps på vår karakterskala. Det skyldes ikke at iPhone 5 er noe dårligere enn tidligere iPhone-modeller, men at konkurransen i toppen er hardere enn noen sinne. For mange vil iPhone 5 helt sikkert være den perfekte mobiltelefon, raskere, tynnere, lettere og med større skjerm enn forgjengerne. Men tiden da Apple synes å bane vei for resten av mobilmarkedet later til å være over. Nå er det andre som er pådrivere for å få frem ny teknologi og nye løsninger.

Designen på telefonen er nesten uendret fra iPhone 4. Skjermen er noe større, hvilket ene og alene skyldes at også Apple nå har valgt 16:9-format. Bredden er nemlig nøyaktig som før.

Super skjerm

Skjermen er ellers en av de aller beste som er laget for en mobiltelefon. Men den er altså fortsatt langt mindre enn det konkurrentenes flaggskip kan skilte med.

En ny bunnplugg gjør at du ikke kan bruke tilbehør som er tilpasset iPhone 4. I noen tilfeller kan dette løses ved hjelp av en adapter, men det er slett ikke alt utstyr som kan bruke dette.

Lydpluggen har havnet under telefonen. Det kan ha både fordeler og ulemper. Skal du stikke telefonen i lomma mens du hører på musikk, så er det bare å putte telefonen opp ned, og alt er som før. Men i noen holdere kan det skape tøbbel. De nye ørepluggene er for øvrig svært mye bedre enn de gamle.

iOS 6

Brukergrensesnittet har fått seg en oppdatering med iOS6. Apple har valgt å gå fra Google, og lanserer blant annet sin egen karttjeneste. Det var ingen lykkelig skilsmisse for selskapets brukere.

Søkefunksjonen i Apples nye kart suger. Kartene er på svært mange steder helt ubrukelige. Veier krysser flystriper, byer er borte eller plassert på helt feil sted, og fjorder er glemt. I tillegg er det tegnet veier der det ikke er mulig å kjøre. Dette må du som iPhone-kunde kunne forlange at Apple retter innen rimelig tid.

LTE du ikke kan bruke

Telefonen har LTE, i Norge kjent som 4G, men det virker bare i enkelte land. Norge er ett av landene der det ikke virker. Plasteret på såret er at telefonen har «dobbel 3G» (DC HSDPA), som gjør at du kan laste ned data lynraskt (opp til 42 Mbps) i 3G-nett som er forberedt for dette.

Telefonen har ikke NFC, noe alle konkurrentene nå har på sine toppmodeller. Selv mange midrangemobiler har nå fått denne brikken, som gjør at du med tiden kan bruke mobilen som trådløst nøkkelkort, kredittkort og mye mer. At NFC mangler på iPhone 5 er en av de store overraskelsene ved telefonen.

Det meste er som før

Baksiden er nå i metall, og ikke i glass som på iPhone 4.Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Alt i alt er iPhone 5 en mobiltelefon som helt sikkert vil dekke de aller fleste behov du måtte ha. At enkelte ikke vil ta i Apple-produkter med ildtang har nok mest med følelser å gjøre. Vi synes den fortjener en plass helt oppe blant de beste, men trekker den noe for pris, litt for mangelfulle kart og manglende NFC, men lar nåde gå for rett når det gjelder skjermstørrelse – det er ikke alle som ønsker seg større skjerm enn dette, selv om de kan få det fra konkurrentene.

På pluss-siden tar vi med at skjerm og kamera er meget bra, brukergrensesnittet er ryddig og enkelt å lære, og taleassistenten Siri kan nå hjelpe til med mer enn noen sinne.

Alternativene

Har du en iPhone 4S er det lite å vinne på å bytte til iPhone 5. Skjermen er større, har litt bedre kontrast og litt mindre reflekser. Kameraet er marginalt bedre, og den raske prosessoren gjør at appene åpner seg enda litt raskere enn før. Ellers er de fleste nyhetene i iPhone 5 knyttet til operativsystemet, og de endringene får du også om du oppdaterer din eksisterende iPhone (iPhone 4 eller 4S).

Er du på utkikk etter en rask mobiltelefon med stor og god skjerm, er HTC One X et godt alternativ. Den har raskere prosessor og mer kraft enn iPhone 5, selv om du i praksis nok ikke vil merke store forskjellen i ytelse. Det du vil merke er at One X har 4,7 tommer stor skjerm, og at den kjører et annet operativsystem, Android 4.0. Dessuten kan du spare et par tusenlapper på å velge denne modellen.

Samsung Galaxy S III minner svært mye om HTC One X, med samme OS og 4,8 tommer stor skjerm. Galaxy S III har en annen skjermteknologi som gir skarpere farger og høyere kontraster i skjermen.

Ønsker du en tilsvarende telefon som i tillegg er vanntett, er Sony Xperia acro S rimeligere enn både Galaxy S III og HTC One X. Den har et svært bra kamera, men noe mindre skjerm enn flagskipene fra HTC og Samsung.

Om du ikke ønsker en telefon med større skjerm enn det iPhone 5 har, får du Sony Xperia P med samme skjermstørrelse som iPhone 5, til litt over halve prisen. Denne telefonen har også et svært bra kamera, men skjermen er ikke riktig like høyoppløst som på iPhopne 5. Den har imidlertid teknologien White Magic, som gir et svært godt skjermbilde i kraftig sollys.

Vil du vite mer?
Les hele testen av iPhone 5 på Amobil.no »

Terningkast: 5

annonse