Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia 1 II

Xperia 1 II er Sonys beste mobil på flere år

Endelig er kameraet på høyden, men fingerleseren irriterer.

Sony Xperia 1 II er Sonys nye toppmodell.

Sonys nyeste flaggskip heter Xperia 1 II. Navnet er i seg selv småmorsomt, og man kan lure på om neste utgave vil hete Xperia 1II3, eller 1, 2, 3 om du vil. Men grunnen til det snodige navnevalget er ifølge Sony at kameradivisjonene beholder originalnavnene på kameraene, men i stedet kaller påfølgende oppgraderinger for «mark 2» og liknende. Så dette er altså Xperia 1, mark 2.

Vi snakker om en uvanlig lang og smal mobiltelefon, med noe så uvanlig som 4K-oppløsning i den digre OLED-skjermen. Telefonen ser ganske firkantete ut, og har en forholdsvis høy, men kompakt, kamerahump på baksiden. Telefonen er ganske tynn, og minner i hånden litt om den aller første Xperia Z-toppmodellen, hvis du husker den. Den som var først på markedet med full-HD-skjerm.

Utstyrsmessig er det ingenting tynt med denne mobilen. Her er det meste på plass: 5G-støtte, kraftigste variant Qualcomm Snapdragon-brikke og et batteri av grei størrelse. Den nevnte 4K-skjermen og et kamera som endelig begynner å innfri på en Sony lover godt.

Ferietid har gjort at dette er en av mobilene jeg har fått ekstra lang erfaring med. Jeg har hatt god tid til for eksempel å la meg irritere over bugs. Men det er ikke mange sånne her, og ikke er det stort å utsette på batteritiden heller. Telefonen klarer seg halvannen dag i tung bruk eller i flere dager hvis den får ligge gjennom en helg.

Sony Xperia 1 II XQ-AT51
8.5
Meget bra
Anbefalt

Sony Xperia 1 II XQ-AT51

sitat"En solid Sony-mobil akkurat når det trengs mest."

Fordeler

 • Krysse av
  Høyoppløst skjerm
 • Krysse av
  "Faker" 90 hertz på en god måte
 • Krysse av
  Tar svært gode bilder - også i mørket
 • Krysse av
  Smal med tanke på skjermstørrelsen - lett å holde
 • Krysse av
  Hodetelefonkontakt
 • Krysse av
  Lynende rask
 • Krysse av
  5G er bygget inn
 • Krysse av
  Kompakt USB PD-hurtiglader med i esken
 • Krysse av
  Har innebygget "subwoofer" som vibrerer i takt med musikken

Ting å tenke på

 • Bytt
  Irriterende fingerleser som leser mye feil
 • Bytt
  Kameraet treffer ikke alltid så godt innendørs
 • Bytt
  Skulle gjerne hatt litt mer lys i skjermen
 • Bytt
  Lite nyttige sidemenyer

Skjermen kunne vært lysere

4K-skjermen er både flott og detaljert, og med HDR kan den tidvis være ganske lyssterk. Men i normal norsk sommersol som titter frem blant skiftende skyer er ikke dette den mest optimale mobilskjermen. Den er ikke mulig å stille kjempelys i samme grad som på en Samsung, OnePlus eller iPhone, og enkelte dager er det irriterende - selv om bildekvaliteten er aldri så fin innendørs.

22:9-formatet gjør at Xperia 1 II er en lang og smal mobil. Den er omtrent på størrelse med Galaxy S20 Plus eller iPhone 11 Pro Max, men smalere og litt høyere enn begge. Aspektet gjør imidlertid at du i ganske mange situasjoner ikke får brukt hele skjermen - de færreste videoer er 22:9, og selv om tjenester flest støtter å strekke ut videoen til hele skjermen etter hvert, ønsker du ikke å se gammelt 4:3-innhold strukket for å fylle Xperia-skjermen.

Sony Xperia 1 II XQ-AT51

Sony Xperia 1 II XQ-AT51

Rask og smidig programvare

Sony har i mange år vært ganske flinke på programvare. Her som på tidligere modeller snakker vi om veldig rask programvare med forholdsvis få virkelig plagsomme bugs. Det hele minner en del om Googles opprinnelige Android.

Sony har også sine egne utgaver av sidemenyer langs skjermen. Et par forsiktige tapp på siden av øvre halvdel av skjermen henter frem menyene, som liker på Samsungs sidemenyer. Det er praktisk med mulighet til å trykke langs sidene på mobilen og mobilskjermen, men helt vanlige menyer som omtrent speiler de vanlige appmenyene dine er kanskje ikke så nyttig.

Det er allerede mulig å ha appene på hjemmeskjermen og i appskuffen bak hjemmeskjermene - en tredje plass med det samme innholdet er strengt tatt overflødig. Men funksjonen kan skrus av, og du kan eventuelt velge å starte andre funksjoner og apper ved hjelp av skjermtappingen.

Det er en del forskjellig av apper forhåndsinstallert her. Netflix, LinkedIn og Call of Duty er installert fra start. AccuWeather også - selv om en værtjeneste er litt mer universelt nyttig på en telefon. Du får også med tre måneders gratis Tidal HiFi.

Sonys egne tjenester hører til, og blant dem er Cinema Pro, Photo Pro og Spillforbedring.

Kamera med full kontroll

Cinema Pro- og Photo Pro-appene gir deg full kontroll hvis du vil styre kameraet. I min bruk har det blitt med et par små forsøk - mesteparten av min mobilkamerabruk skjer med full automatikk på. Mobilen har tross alt etablert seg som hovedleverandør av raske bildeknips de siste ti årene.

Xperia 1 II leverer gode bilder i dagslys, og Googles løsninger for å lyse opp nattbilder fungerer helt supert. Selve bildeknipset tar en liten stund hvis det er mørkt, selv om eksponeringstiden er kortere enn hva en Huawei, Samsung eller Apple kan bruke på det lengste. Etterpå får du et relativt mørkt bilde i galleriet ditt, og hvis du ser på det i oversikten en liten stund blir det plutselig vesentlig lysere og ofte uten noe særlig støy.

Selv om det kanskje er mer Googles enn Sonys fortjeneste at kvaliteten blir så god, er dette like fullt den Sonyen jeg har brukt som tar best bilder, også når det er mørkt. I mørke situasjoner er kanskje Huawei og Apples beste resultater utenfor rekkevidde, men resultatene blir ofte riktig så gode likevel.

Noen ganger opplever jeg at Xperia 1 II sliter litt med bevegelsesuskarpheter i middels belysning, for eksempel en forsiktig opplyst stue. Det er også en tendens vi har sett tidligere: telefoner som håndterer dagslys og bekmørke godt, men iblant snubler når lyset er helt middels.

Utløserknappen til kameraet er kjekk å ha hvis du er våt på fingrene og sliter med å betjene telefonen, for eksempel under bading eller når det regner.

Dette er én av få telefoner i 2020 som ikke har en voldsom oppløsning på hovedkameraet. Det gjør at det ikke er mulig å filme i høyere oppløsning enn 4K, og stillbildene blir maksimalt 12 megapiksler. Det er ikke oppløsning her til 8K-opptak, slik enkelte telefoner såvidt har begynt å få støtte for.

En kjekk ting som er unikt for Sonys toppmodeller for tiden er fysisk utløserknapp for kameraet. Det gjør at Xperia 1 II er lett å bruke til fotografering også når det regner eller hvis du bader og er våt, siden skjermen ikke går bananas. En liten ulempe er imidlertid at fotoappen forventer at utløserknappen skal stå oppover. Hvis du åpner kameraappen og ikke tenker på hvor utløserknappen er, vil telefonen gjerne vise menyer opp-ned i fotoappen for å indikere at du bør snu telefonen, selv om kameralinsa tar like gode bilder enten den er opp eller ned.

Summa summarum er bildekvaliteten fra Sony Xperia 1 II endelig omtrent på linje med det vi forventer fra markedslederen på produksjon av kamerabrikker. Pro-appene tilfører ikke nevneverdig kvalitet til bilder eller video sammenliknet med den vanlige appen, men de gir bedre kontroll i de tilfellene du trenger det.

Sidesans er en funksjon som kobler raske tapp på siden av skjermen til ulike funksjoner på mobilen. Blant dem er standardmenyen som dukker opp - den er ikke så veldig nyttig.

Har hodetelefonkontakt

Som underholdningstelefon er Xperia 1 II en knall kompanjong. Telefonen har kraftige stereohøyttalere montert foran, slik at det ikke er noen fare for å dekke over der lyden kommer ut. Den flotte 4K-skjermen gjør også en sabla god jobb, selv om det i praksis knapt er mulig å se forskjell på om den faktisk viser 4K eller en eller annen full-HD- eller 1440p-variant.

Det hører til en «juksefunksjon» som gjør at skjermen skal kunne late som om den har høy oppdateringsfrekvens. Den gjør faktisk nytten sin svært godt, og sammenliknet med andre mobiler som har 90 hertz skjermoppdatering er det ikke så enkelt å se forskjell - selv om Sonys teknikk for å oppnå hastigheten er en såkalt «overdrive»-løsning der man skrur opp hastigheten på pikslene i skjermen uten at skjermen strengt tatt har støtte for det. At det knapt finnes så små OLED-skjermer med både 4K-oppløsning og høy oppdateringsfrekvens skal ha vært årsaken til at dette ble måten å gjøre det på.

Nevnte jeg hodetelefonkontakten på toppen av telefonen? Kanskje ikke. Vel, den er her.

En funksjon som kan være like deler irriterende og nyttig er den aktive vibreringen Sony har bygget inn. Den melder seg med en gang du vil spille musikk på telefonen, og det er litt plagsomt at den også melder seg i grafikken som viser volumkontroll. Det er veldig fort gjort å komme borti den, og vips vibrerer mobilen mye når den egentlig bare skulle spilt musikk i hodetelefonene.

På den annen side er dette en nyttig funksjon for å få full fordypning i filmen eller spillet du spiller, så å ha den med i Xperia 1 II er en god idé, men tidvis er den også litt «i veien».

Knallgod ytelse

Xperia 1 II oppfører seg godt i alle spill jeg har brukt den med, og det er sjelden noen problemer med appkjøring heller. Så rask om telefonen er vil den som regel hoppe rett inn og ut av apper, uten irriterende ventetid først. Unntakene er de virkelig store spillappene på flere gigabyte som bruker lang tid på å laste inn uansett hvor sterk mobilen er.

I ytelsestestene oppfører Xperia 1 II seg relativt forutsigbart og som vi venter av en Snapdragon 865-telefon. Her får du høy ytelse på linje med den fra OnePlus 8-serien og i samme nabolag som Samsungs Galaxy S20-serie, selv om den har litt annen maskinvare på innsiden. I visse situasjoner er det naturlig med noe lavere reell ytelse på Xperia 1 II, rett og slett fordi den har veldig mange piksler å drive i 4K-skjermen sin, men det er ikke alltid den fulle oppløsningen er i bruk og mange spill støtter uansett ikke så høy oppløsning. Skulle det dukke opp ytelsesproblemer er det som regel mulig å stille på grafikkvalitet og noen ganger oppløsning for de heftigste spillene.

Det er faktisk ikke mulig å skru av 4K-visning i telefonens egne innstillinger.

Irriterende fingerleser

Men med de gode nyhetene kommer også én dårlig nyhet; fingerleseren på Xperia 1 II er antakeligvis den dårligste i noen telefon i denne prisklassen. Den er ikke plassert i skjermen, der toppmodeller flest har den. Den er heller ikke under skjermen eller på baksiden av telefonen. I stedet har Sony valgt sin sedvanlige plassering på høyre langside av telefonen.Plasseringen er grei nok både for høyre og venstrehendte. Venstrelanker bruker tommelen, høyrelanker bruker pekefingeren. Men selve leseren er svært smal og relativt ... dårlig, rett og slett. Og programvaren forstår ikke forskjellen på et forsøk på å skanne fingeren og på å bære telefonen, så veldig ofte vil ikke telefonen skanne i det hele tatt, fordi du har hatt «for mange forsøk».

En svært smal fingerleser på siden av telefonen fungerer i hvert fall ganske dårlig for meg - store tomle og tendensen til å bære telefonen mens jeg går, gjør at den konstant slår ut og tror jeg har gjort mer enn tre forsøk på å låse opp telefonen. I praksis må den åpnes med kode nesten hver gang.

Og selv om fingerleseren fungerer akkurat som den skal, er den likevel så smal at man må flytte rundt på fingeren og prøve flere ganger før den klarer å lese skikkelig og åpne telefonen. Sony har tidligere brukt den vanlige ansiktslåsen som er en del av Android, men i Android 10 er ikke denne funksjonen med lenger - og dermed er Xperia 1 II-brukere nødt til å klare seg med fingeren. Du kan selvfølgelig låse opp med mønster eller kode, og du kan aktivere pålitelige enheter slik at telefonen holder seg åpen når du bruker hodetelefoner, for eksempel.

Men det er en liten irritasjon her også; å trekke opp låseskjermen sånn at man får taste pin-kode er ofte en problemfylt affære. Låseskjermen spretter litt opp, før den hopper ned til bunns av skjermen igjen. Og det samme gjentar seg til man sveiper med lavere hastighet og mer målrettet hele veien mot toppen. Hele låsesituasjonen på Xperia 1 II er en smule frustrerende. Om enn til å leve med.

Den beste Sonyen på årevis

Xperia 1 II lever veldig godt opp til sitt uvanlige navn. Dette er en Xperia 1 som har blitt slipt. Da nesten hele mobilverdenen kuttet hodetelefonkontakten og Samsung til slutt ble med på den planen i årets S20-serie, tok Sony kontakten inn i varmen igjen. Xperia 1 har fått vesentlig bedre bildekvalitet fra kameraet sammenliknet med i fjor, og Pro-appene som hører til har blitt bedre.

En annen ting den leverer er forutsigbar og god batterilevetid. På sitt beste kan en S20 vare ganske lenge, men slett ikke alltid - og den europeiske Samsung-toppmodellen har maskinvare i seg som spiser mer strøm enn den amerikanske. Xperia 1 II har i praksis mye av den samme maskinvaren som den amerikanske S20-modellen har, og den har tilsynelatende ikke plagsomme bugs som insisterer på å spise så mye batteri som man kan oppleve på Samsungs Galaxy-modeller fra tid til annen.

Xperia 1 II har først og fremst ett irritasjonsmoment, og det er fingerleseren. Den smale fingerleseren som tror du prøver å åpne den når du bare holder telefonen, og som konstant leser feil og krever at du må åpne med kode. Det er en liten tue som truer med å velte et stort lass. Når du ikke har ansiktsgjenkjenning å lene deg på blir tiden det tar fra du løfter mobilen ut av lomma til den er åpen en ganske kritisk egenskap. Og her tar det i lengste laget.

Dermed er dette Sonys beste telefon på årevis, men å bli helt fornøyd med den betyr at du må finne godtonen med fingerleseren.

OnePlus 8 128GB
Rimelig og godt alternativ

OnePlus 8 128GB

fra 6094:-

OnePlus 8 er antakeligvis Android-telefonen jeg hadde kjøpt selv i 2020. Her får du masse av det som gjør OnePlus 8 Pro fabelaktig, men i en mer kompakt mobil som fortsatt har et mer enn akseptabelt kamera - spesielt når vi er "nede i" en prisklasse rundt 8000 kroner, der det fortsatt er ganske stor forskjell på bildene du får ut fra telefonen. I ytelse og design levner OnePlus 8 veldig lite å plukke på, selv om vi jo skulle ønsket at den hadde en vanntettsertifisering i likhet med flertallet av telefoner den prøver å yppe med.

OnePlus 8 Pro 128GB
Mest toppmodell per krone

OnePlus 8 Pro 128GB

fra 8021:-

OnePlus' siste Pro-utgave har et fantastisk kamera og den har like fantastisk skjerm. Et stort batteri og produsentens første IP-sertifisering for vanntetthet hører også til. Prisen her er langt fra lav - til 11500 er det toppmodellpris som gjelder her også, men prismessig starter den på det samme som Samsungs S20-modell med 5G gjør, samtidig som den på mange av sine øvrige egenskaper - dessverre også størrelsen - har mer til felles med Samsungs S20 Ultra som koster flere tusenlapper mer. Så hvis du vil ha mest toppmodell per krone i år, med alle de nye spesifikasjonene som er i ferd med å etablere seg, er OnePlus 8 Pro et solid valg.

Samsung Galaxy S20 5G SM-G981B 128GB
Folketoppmodellen

Samsung Galaxy S20 5G SM-G981B 128GB

fra 8011:-

Skal du bare ha en telefon og ønsker deg et relativt sikkerstikk? Vel, Samsungs Galaxy S-serie har variert litt i kvaliteter men jevnt over har de vært flinke på å treffe "riktig for så mange som mulig"-balansen, akkurat slik Apple har. Galaxy S20 finnes i tre varianter, og alle er tilgjengelige med 5G, selv om 5G foreløpig er svært lite tilgjengelig i Norge. Hvis du tenker at du skal ha telefonen din i flere år bør du velge den med 5G, hvis du bytter den ut neste år er det ikke sikkert du trenger det - og kan spare noen tusenlapper på kort sikt ved å velge modellen som kun har 4G. Her får du en velbygget telefon med lynende rask maskinvare. I Galaxy S20 og S20 Plus får du meget gode kamera som tar gode bilder nesten hele tiden. I Galaxy S20 Ultra får du et langt mer påkostet kamera, som kan ta fantastiske bilder på sitt beste - men også skuffer litt ved å ikke alltid treffe der det bør, så i år er det ikke entydig slik at du bør gå for det heftigste flaggskipet om du vil ta bilder. En flott skjerm som oppdateres i opptil 120 hertz sitter fast på forsiden, og den gjør det behagelig og fint å lese lange tekster eller bøker på mobilskjermen, der en 60 hertz-skjerm ville slitt hardt på øynene. Trådløs opplading og vennelading er bygget inn i tillegg. Jevnt over en enkel anbefaling med få ulemper.

annonse