Test

Er det kaffe på grisefesten?

Anmeldelse

I Selskapsreisen følger vi en livlig gruppe med svensker – og én nordmann – på deres ferietur til Gran Canaria. Turen blir gjenstand for komiske forviklinger, spesielt for Stig-Helmer og hans norske romkamerat Ole som har mistet en koffert fylt av svarte penger, og som eieren gjerne vil ha tilbake.

Selskapsreisen fra 1980 var den første filmen i det som til slutt ble en kvintett, med oppfølgere i 1985, 1988, 1991 og 1999. Lasse Åberg har både kommet på ideen, regissert og spiller selv hovedrollen i denne komedien hvor vi også finner Jon Skolmen, Lottie Ejebrant, Kim Anderzon, Roland Jansson og Magnus "Fredrikssons fabrikk" Härenstam i rollene.

Les også: Blu-ray-utgivelser i november

Funker fremdeles

Selskapsreisen fungerer på to plan – på den ene siden som en artig og nostalgisk tidskoloritt med vibber tilbake til det sjarmerende 70- og 80-tallet, og på den andre siden som en fremdeles universell og komisk saga om charterturister. Mange av de spesielle typene på reise eller hendelsene som forekommer ble senest observert i TV3s satsning Charterbeber, og det er med andre ord moro den dag i dag.

Mye av humoren i Selskapsreisen baserer seg på gruppedynamikk og -mentalitet. Flere ganger i filmen ser vi synkronoppvisninger der turistene strekker seg opp mot luftkontrollen på flyet, nyter utsikten på balkongen og ser opp på himmelen før de skal legge seg ned for å slikke litt sol. Dette er enkel moro, men det fungerer ypperlig.

Spennende rollegalleri

Blant den festlige gruppen med turister er det noen som får mer fokus enn andre. Disse inkluderer blant annet to alkoholiserte venner, en sleip forretningsmann, to småkåte og rødhårede søstre, et ektepar med et rart etternavn, en spanjol og sist, men ikke minst, våre to hovedroller. Stig-Helmer er keitete og distré, mens Ole er en brautende, men fremdeles likandes gladgutt. Det er med andre ord et sterkt rollegalleri vi får gleden av å reise til Syden med.

Filmen er altså en trivelig og morsom tur som aldri blir kjedelig. Det er kanskje ikke hysterisk morsomt, men latteren sitter løst og man humrer gjerne til alle de små og tåpelige tingene som skjer med de finurlige rollefigurene. Dette er en god film som er minst like aktuell i vår egen tid.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Selskapsreisen er en flott komedie som er like morsom og dagsaktuell den dag i dag, med fokus på keitete turister i Syden. En artig rollebesetning og stadig nye hendelser gjør at filmen aldri føles kjedelig og den holder seg underholdende gjennom det hele.

Ikke glem å lese om det tekniske eller å se på skjermbildene!