Tek.no

Test

Hank Marvin - Guitar man

8 Okt 2007 10:00

Hank Marvin, tidligere gitarist i legendariske The Shadows, trår til med ublu stolthet og serverer et instrumentalalbum i all hovedsak bestående av tolkninger av mer eller mindre kjente poplåter. The Shadows, opprinnelig Cliff Richards backingband, er regnet som et av de mest innflytelsesrike britiske bandene etter The Beatles, og krumtappen sjøl er viden kjent for sin signaturtone og for gitargud å regne i visse kretser. Da må det jo være lov å håpe at ringreven ikke har glemt gamle kunster og tryller frem noe med magisk tilsnitt. Men den gang ei. Man skjønner så altfor raskt hvor dette bærer. Og det lille håpet, det brister som egg under tung, tung betong før musikkens gule sevje imploderer i sin egen skam.

Bedrøvelig og flau affære

Den originale platetittelen overlater svært lite til fantasien. En gitar – en mann. Jo, det er riktignok et bakgrunnsband med i form av rytmegitar, bass, trommer og litt keyboard, men medmusikantene forblir anonyme og er for fyll å regne. I førersetet finner vi Hanks gitar, mens hovedpersonen selv har sovnet bak rattet. Det er ikke godt å si hva intensjonen bak denne utgivelsen er. Poenget med coverversjoner er å tilføre noe nytt, kanskje til og med bringe de opp på et høyere nivå, à la Bill Frisells versjon av Madonnas ”Live to tell”. Men her er arrangementene gjennomgripende amatørmessige og likegyldige, han har da lagt seg på en konsekvent linje må vite, og det er lite som smaker av gammel storhet. Og den som står for låtvalget kan umulig ha befunnet seg i det edruelige hjørnet. Eller hva sier du om James Blunts ”You’re beautiful” og Katie Meluas ”Nine million bicycles”? Svisker fra Norah Jones, Take That og Sting slipper heller ikke unna, men verst går det med Cat Stevens’ ”Wild world” og ”Light my fire” av The Doors. Her gir faktisk Hank begrepet ubehag en ny definisjon. Albumet rundes av etter 15 spor med ”While my guitar gently weeps”, men man er oppløst i tårer lenge før.

Estetisk funksjonshemmet

Hank Marvin, eller Brian Robson Rankin som han egentlig heter, går i alle fall metodisk til verks, her får alle unngjelde i ordets mest negative forstand. Revitaliseringen av i utgangspunktet traurige musikalske affærer med twang-gitar som verktøy er simpelthen ingen god ide. Det blir som å blåse liv i daukjøtt. Det er så avsjelet og blodfattig at et knusktørt kadaver i Gobi-ørkenen fortoner seg som saftig. Greit nok at man bærer en distinkt, gjenkjennelig tone – men dette monotone og svært langdryge nesten-makkverket befinner seg i skjæringspunktet mellom pinlig og tortur-light. Selv om gitarlyden glimtvis er konsis og varm, og produksjonen er helt ok (ser man bort fra den umiskjennelige ”danseband”-lyden som lumskt sniker seg innpå ved flere anledninger), så er sluttresultatet allikevel vissent og paddeflatt.

Det er en kjensgjerning at mange klassifiserer lettfattelig instrumentalmusikk som heismusikk eller muzak. Men det finnes god og dårlig heismusikk, og ”Guitar man” er en vanhelligelse mot en undervurdert sjanger. Man bør ha en usedvanlig sterk stamina om man skal sette seg ned i fullt alvor for å nyte musikken. Kjære lytter, uten noe særskilt ønske om å høres melodramatisk, men folk har omkommet under mindre prøvende omstendigheter.

Konklusjon

Kanskje noen finner en obskøn glede i å høre sine favoritter fra ”Absolute music” bli voldtatt, men du bør nok være en godt over gjennomsnittlig innbitt fan, eller Marvins mamma, for å investere din tid i dette da platen er totalt unødvendig. Noen gamle helter burde definitivt bare hvile på laurbærene - den godeste Marvin derimot, har spist sine og gulpet opp en musikalsk smørje så udelikat at det nesten, men bare nesten, er litt morsomt.

annonse