Tek.no

Test MSI RX 480 4GB «Gaming X» og Asus GTX 1060 3GB «Dual OC»

Test av MSI RX 480 4GB «Gaming X» og Asus GTX 1060 3GB «Dual OC»

Et av disse er et drømmekort for deg med budsjett.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no
Anders Brattensborg Smedsrud

Sammendrag »

Joda, vi vet godt at dette for noen kan se ut som vår tredje test av mellomklassekortene Nvidia GTX 1060 og AMD RX 480. Etter at vi først testet hvert av referansekortene ved lansering, og deretter satte dem opp mot hverandre i en «luksus»-duell med bekledning fra henholdsvis Asus og MSI, går vi atter løs på de to, attpåtil fra de samme produsentene.

Dette skyldes imidlertid ikke surr fra vår side, men heller at disse kortene ikke er helt like.

Halvparten så mye minne

Gå til ytelsestest »

Grafikkortene vi tester i dag kommer nemlig med halvparten så mye minne som «fullversjonene» vi tidligere har testet ved to anledninger, noe navnet deres kommuniserer ganske greit. Mens AMDs «RX 480 4GB» er nettopp en fullblods RX 480-brikke, bare med halvparten så mye minne tilgjengelig som 8GB-modellen, er imidlertid Nvidias «GTX 1060 3GB»-kort langt fra hva det utgir seg for å være. For, i tillegg til å ha lagt av seg halvparten av videominnet mot fullversjonen viser spesifikasjonsarket vårt – som du kan studere på neste side – tydelig at selskapet i tillegg har spart både på antall streamprosessorer og teksturenheter.

Ikke bare blir det spennende se hvor mye eller lite det reduserte videominnet har å si for den faktiske spillytelsen til RX 480 4GB, det blir også svært interessant å se hvor mye ytelsen til GTX 1060 3GB faller ettersom Nvidia i tillegg til å ha halvert minnemengden har utstyrt kortet med en nedskalert grafikkbrikke i bunn.

Ikke minst gjør prisforskjellen mellom de to versjonene av kortene sitt til at en ikke ønsker å velge feil. I skrivende stund koster nemlig GTX 1060 3GB omtrent 550 kroner mindre enn 6GB-versjonen, mens RX 480 4GB er omtrent 500 kroner billigere enn 8GB-versjonen.

Apropos klasse. Prisforskjellen er nå faktisk stor nok til at vi i stedet for å teste to kort i mellomklassen, som tidligere, faktisk har å gjøre med to kort som sogner til budsjettklassen. Om det vil lønne seg å holde seg i budsjettklassen, eller om en eller annen faktor slår inn og favoriserer kortene fra mellomklassen kan du både finne ut ved å lese konklusjonen rett nedenfor, eller gjerne også se med egne øyne i våre spillytelsegrafer, som du finner i menyen til høyre.

Den observante leser har selvsagt fått med seg vår test av AMD RX 470, et budsjettkort vi likte svært godt men som vi likevel vegret oss litt for å gi ti tomler opp. Grunnen var prisen, som faktisk lå likt som storebror RX 480 4GB. Prisen ligger fortsatt på samme nivå, altså rundt 2000 kroner, noe som betyr at vi i dag får fasiten på om AMD har priset ut RX 470 med sitt eget 480 4GB eller ei.

Hvilket av «MSI RX 480 4GB Gaming X» og «Asus GTX 1060 3GB Dual OC» bør du investere i?
Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Konklusjon

Våre ytelsesgrafer og sammenligningsbokser viser tydelig at minne i seg selv ikke påvirker spillytelsen i nevneverdig grad. I alle fall ikke før både oppløsning og mengde teksturer blir svært stor. Det så vi ved å sammenligne ytelsestallene fra MSIs RX 480 Gaming X 4GB med de fra MSIs RX 480 Gaming X 8GB. Det betyr i all enkelhets navn at du velger 4GB-varianten og sparte penger over 8GB-varianten hvis du skal handle et RX 480-kort.

Når det kommer til GTX 1060 har vi nå vist at 3GB-varianten lider under den nedskalerte GP106-300-kjernen. Denne mangler nemlig flere streamprosessorer og teksturenheter som 6GB-versjonens GP106-400 grafikkjerne har. Kortet lider likevel ikke særlig mer enn at det legger seg på ytelsesnivå med RX 480 4GB, og da blir det prisen sammen med eksterne egenskaper og muligheter som avgjør.

I skrivende stund ser budsjettmarkedet rundt de testede kortene slik ut:

(Rimeligste versjon av grafikkbrikke med standard størrelse og tredjepartskjøler, tilgjengelig for bestilling per 24. november. Sortert på pris).

Dagens testmodeller, RX 480 4GB «Gaming X» fra MSI og GTX 1060 3GB «Dual OC» fra Asus, har imidlertid en høyere prislapp enn eksemplene ovenfor, med priser fra henholdsvis 3000 kroner og 2400 kroner. For å forsvare å bruke mange hundrelapper ekstra, og særlig i MSIs tilfelle – som ber om en hel tusenlapp mer – bør resultatene være henholdsvis svært gode og helt ekstraordinære.

MSI priser seg ut

For å ta MSIs RX 480 Gaming X 4GB først. Byggkvaliteten er veldig god, og både temperaturer og støynivå er solid. Det var i grunn ikke annet enn vi forventet fra MSI, som pleier å levere. Som et AMD Radeon-kort imponerer det også med høy ytelse i DirectX 12-titler.

Likevel er det slik at vi, uten at vi har noen andre tredjepartskort å sammenligne med, har liten grunn til å tro at MSIs RX 480 Gaming X 4GB-variant er verdt en hel tusenlapp mer enn for eksempel Sapphires Nitro+-modell (Prisguide.no). MSI virker altså å ta seg alt for godt betalt i forhold til konkurrentene.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Asus leverer, i motsetning til MSI, et kort til test med en pris vi både kan like og forstå. Asus' GTX 1060 Dual OC 3GB er bare 250 kroner dyrere enn det billigste GTX 1060 3GB-kortet fra en tredjepart, noe som er lov å ta om du leverer en god opplevelse sammen med ytelsen. Det gjør også Asus med sitt Dual OC, som blant annet byr på et svært beskjedent støynivå. Her finner vi litt færre luksusløsninger, men hva gjør vel det når både ytelse, temperatur og støynivå er som det skal?

For å oppsummere: Om valget står mellom de to testmodellene ville vi klart valgt Asus' GTX 1060 Dual OC 3GB. MSI priser seg dessverre ut med sitt RX 480 Gaming X 4GB.

Anders Brattensborg Smedsrud, Tek.no

Likevel, det vi mest sannsynlig ville gjort om vi skulle bygget en budsjett-spill-pc i dag, var å ikke velge noen av de testede kortene men heller utstyre maskinen vår med et annet og rimeligere RX 480 4GB-kort.

Grunnen til at vi faller ned på et AMD Radeon-kort er enkelt og greit at AMDs kort støtter FreeSync, en teknologi som gir en langt jevnere spillopplevelse helt fri for riving i bildet. FreeSync er tilgjengelig på forholdsvis rimelige spillskjermer, noe Nvidias tilsvarende G-Sync-teknologi ikke er. For en spiller på budsjett, som lurer på å investere i en ny spillskjerm også, har akkurat dette mye å si for totalopplevelsen av oppgraderingen. Som om ikke dette var nok lar AMD deg fortsatt oppgradere riggen din senere med et ekstra grafikkort i CrossfireX, mens Nvidia har reservert sin SLI-teknologi for dyrere grafikkort. Dessuten, som våre spilltester så tydelig viser, eier AMD i DirectX 12-titler, som særlig GTX 1060 med 3GB sliter med.

MSI Radeon RX 480 Gaming X 4G
7
Bra

MSI Radeon RX 480 Gaming X 4G

sitat"Prisen ødelegger (veldig) for dette flotte budsjettkortet."
 • Krysse av
  Leverer god ytelse, spesielt i DirectX 12-titler
 • Krysse av
  Stille
 • Krysse av
  Svært høy byggekvalitet
 • Krysse av
  Støtter FreeSync og CrossFireX
 • Krysse av
  Pene lasttemperaturer
 • Krysse av
  Ytelse som 8GB-versjonen
 • Krysse av
  Leverer i 1440p
 • Bytt
  Alt for dyrt
 • Bytt
  Ikke særlig energieffektivt
Asus GeForce GTX 1060 3GB Dual OC
9
Imponerende
Anbefalt

Asus GeForce GTX 1060 3GB Dual OC

sitat"Det beste GTX-budsjettkortet, basta!"
 • Krysse av
  Svært energieffektivt
 • Krysse av
  God ytelse og mye for pengene
 • Krysse av
  Leverer i 1440p
 • Krysse av
  Svært stillegående
 • Bytt
  Ikke SLI-støtte
 • Bytt
  Yter svakere enn 6GB-versjonen

Les også