Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung HW-K960

Denne trådløse hjemmekinoen serverer deg Dolby Atmos

Det koster flesk, men gir filmopplevelsen din en ny dimensjon.

Flatskjermer er ikke kjent for å ha spesielt god lyd. I takt med at de stadig blir slankere og tynnere, blir det også mindre og mindre plass til høyttalere. Da må du ty til andre løsninger for at filmkvelden skal bli fullkommen.

En av løsningene er en dedikert lydplanke. Disse kan ofte henges opp på veggen under skjermen, samt at mange også er formet og tilpasset for plassering under TV-en om den står på fot.

Nå har vi fått inn Samsung HW-K960 til test, og det som skiller denne fra mange andre lydplanker er at den har støtte for Dolby Atmos. Med siste skrik innen lyd-støtte er prisen også høy, hvor den i skrivende stund ligger tett oppunder 15 000 kroner.

En voksen lydplanke

På siden av planken finner du noen få knapper.

Samsungs nye lydplanke er ingen smågutt, hvor selve hovedenheten er rundt 120 centimeter bred, åtte centimeter høy og tretten centimeter dyp. Med andre ord er denne planken best egnet for deg som har en stor TV –dersom du ønsker at planken skal være mindre enn bredden på selve skjermen.

Grunnen til at denne planken er forholdsvis massiv er antall høyttalere som skal til for å gi deg Atmos-lyd. Systemet er et såkalt 5.1.4-oppsett, altså er det på sett og vis et vanlig surround-anlegg med 5.1-kanals lyd, men i tillegg har du også fire ekstra kanaler som skyter lyden via taket. To av disse kanalene sitter plassert i selve hovedenheten, mens de to resterende finner vi på toppen av de to bakhøyttalerne.

Fire av kanalene skyter lyd mot taket. Her er en av disse på toppen av selve lydplanken.

I tillegg til hovedenheten følger det også altså med to trådløse bakhøyttalere i tillegg til en subwoofer som alle kobles til hver sin strømkilde.

Sub-en er ganske normal i størrelse, og kan gjemmes bort bak sofaen eller andre steder der du ikke ser den. Bakhøyttalerne er også små og nette, og vil være enkle å plassere i bokhyller eller i vinduskarmen.

Grei skuring å koble til

Å sette opp dette nye anlegget fra Samsung er grei skuring. På baksiden av selve lydplanken har du to stykk HDMI-innganger å velge mellom, samt en HDMI som går videre til TV-en. På denne måten kan du for eksempel hekte på en UHD-Blu-ray til anlegget og sende signalene videre fra spilleren til TV-en.

Utenom de tre HDMI-portene har du også en optisk inngang dersom du heller vil hente inn lyden denne veien. Utenom dette har du også en vanlig AUX-inngang og blåtann dersom du har eldre utstyr eller en telefon du vil spille fra.

Fremsiden har kun et helt enkelt display.

Det er ellers enkelt å sette opp de trådløse høyttalerne sammen med planken. På undersiden av planken så finner du to små knapper som setter i gang en parrings-prosedyre som er unnagjort på noen øyeblikk.

Vi liker godt at både subwooferen og bakhøyttalerne er trådløse, og at de lar seg koble opp enkelt.

Etter at denne jobben er gjort må du dog belage deg på å justere litt på styrken til de forskjellige høyttalerne for å få en så bra opplevelse som mulig. Dette gjøres ved at du trykker deg igjennom de ulike kanalene og justerer styrker til hver enkelt. Her gjelder det å følge med på skjermen til planken. Her kunne kanskje en grafikk på TV-en gjort justeringen enda enklere, men dette er en jobb du gjør én gang før du tar i bruk anlegget.

Enkel og automatisk

Rent bortsett fra litt justering av styrken til de ulike kanalene, så er det ikke så mye annet du trenger å tenke på når du setter opp HW-K960. Den er nemlig ganske altetende, og er flink til å oppdage hva du serverer den av innhold.

Fjernkontrollen er av det enkle slaget.

Dog er det ikke alle formater som støttes. Alle av Dolby sine formater er på plass, men når det kommer til DTS er saken en helt annen. Her er det kun to kanaler som støttes, altså vanlig stereo. Med andre ord må du huske å sjekke at filmen du skal se har støtte for Dolby for å få hjemmekinolyden på plass.

For øvrig følger det med en ganske enkel og grei fjernkontroll. Denne minner oss mye om fjernkontrollen til TV-ene fra selskapet, hvor det kun er de aller mest nødvendige knappene som er på plass. Det betyr at den er enkel og oversiktlig i bruk.

Du har også muligheten til å ta telefonen din i bruk og gjøre en rekke justeringer via Samsungs egen multirom-app. Her kan du dessuten samtidig legge til Spotify-kontoen din, slik at spilelistene dine kan spilles av på anlegget.

Massiv og potent lydkvalitet

Bakhøyttalerne er ganske små. Her har vi lagt en S7 Edge på toppen av den ene høyttaleren.

Så er det lydkvaliteten - det viktigste med hele lydanlegget. Og her må vi si at Samsung imponerer oss med en opplevelse som vi aldri før har opplevd fra en lydplanke. Og mye av æren skal bassen ha.

Til film så ønsker man gjerne en bass som er hardtslående og ikke minst kraftig, og til å være en lydplanke må vi si at bassen til dette anlegget leverer varene. Du kan justere hvor kraftig den skal være på fjernkontrollen, for ut av esken er den ganske så aggressiv, spesielt om du har tenkt å spille musikk på lydplanken i tillegg. Da bør den roes ned noen hakk.

Men til film så bidrar de ekstra kreftene til at opplevelsen blir kraftfull. I tillegg gir Atmos-funksjonen en helt ny dimensjon til filmkvelden. Det er noe fengslende med at lyden også oppleves vertikalt. Det å høre at et helikopter faktisk er i ferd med å passere over deg, er en ny opplevelse. Noe vi ikke kan få nok av.

I tillegg så skal det sies at spesielt diskanten til systemet er så krisp og klar som vi ønsker oss. Samtidig er mellomtonen kraftig og hardtslående nok til at stemmen til Batman, i filmen Batman versus Superman, blir så kraftfull som den skal være.

Planken er med andre ord en vinner for deg som er på jakt etter noe nytt og kompakt for filmkvelden, men det er ikke bare til film at anlegget klarer seg godt. Det er også et potent musikk-anlegg, hvor lydbildet er luftig og detaljert. Det eneste vi kan sette fingeren på er at mellomtonen ikke alltid er like nyansert som vi kunne ønsket oss. Og husk å dempe bassen noen hakk.

Oppsummering

Ekstra lyd til TV-en din er ofte et must for at filmkvelden skal bli komplett. Samsungs nye HW-K960 er et meget godt alternativ for deg som ønsker deg en lydplanke med det lille ekstra. Den har nemlig støtte for Dolby Atmos, en ny lydstandard som sammen med 4K HDR gir deg den ultimate filmopplevelsen.

Planken er ingen liten lettvekter, og passer ganske best inn hos deg som har en TV på 65 tommer eller større. I alle fall om du vil at skjermen skal være bredere enn selve anlegget. Ellers er designet ganske ryddig og stilfullt.

Ut av esken er det ikke så mye jobb som skal til før du kan se film. Oppkoblingen er enkel, og det er raskt unnagjort å koble opp de to trådløse bakhøyttalerne og subwooferen. Dog må du sette av litt tid til å justere styrken til de ulike lydkanalene før du setter deg til rette med popkornet.

Ferdig oppsatt så er planken enkel å bruke, og den tygger unna en god del ulike formater. Problemet er dog at den ikke har støtte for DTS i mer enn to kanaler. Altså må du huske å sjekke at filmen du skal se har Dolby. Dette er et minus i vår bok, selv om det jo er Atmos-delen fra Dolby du virkelig vil ha.

Vi gir Samsung HW-K960 et Anbefalt-stempel.

Når det kommer til lyden har Samsung gjort en meget god jobb. Og det er ikke uventet Atmos-støtten som utgjør den store forskjellen. Det å kunne høre lyden over deg, og ikke minst få følelsen av at ting svever over deg, er noe vi ikke kan få nok av.

Lyden er meget godt egnet til film, og sub-en som følger med anlegget gjør en gnistrende jobb med å skape hardtslående inntrykk i innholdet du ser på. Den bør nok temmes noe når du hører på musikk via dette anlegget, men ellers kommer den litt overivrige bassen godt til sin rett.

Alt i alt er dette en lydplanke som etter vår mening er verdt pengene du betaler. Kombinasjonen av en 4K-TV med HDR, samt Atmos-lyden, er nok til å få oss sittende å se film uten stans. Riktignok koster planken en god slump penger, men produktet du betaler for har vi ingen problemer med å anbefale deg.

Les også
Samsungs nye 4K-Blu-Ray-spiller gjør HDR-avspilling enklere
Les også
Budsjettmobilen Lenovo K5 slippes i Norge
Les også
Med dette oppsettet kan du få Dolby Atmos i stua, uten å fylle hele rommet med høyttalere
Les også
Samsung nye lydplanke er noe utenom det vanlige
annonse