Test

Samsung Spica med Android 2.1

Samsung Spica med Android 2.1

Testresultater

Bra brukergrensesnitt, rask prosessor (800 MHz, Wi-Fi, GPS, FM-radio, kapasitiv skjerm, digitalt kompass, bra batterikapasitet, lav SAR-verdi
Litt klumpete, skjermen er svak i sollys, ikke kameralys, lav skjermoppløsning.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Samsung Spica er også kjent som Galaxy Lite. Telefonen kom på markedet like før årsskiftet, men har nå fått en overhaling som får den til å fremstå som et nytt produkt.

Selve telefonen er naturlig nok den samme, men overgangen til den nye versjon 2.1 av operativsystemet Android har gjort telefonen mer anvendelig, ikke minst for den som vil bruke telefonen med Exchange Server for å laste e-post og adressebok.

Samtidig har også brukergrensesnittet fått en etterlengtet overhaling, med en light-versjon av nye TouchWiz 3.0.

Skjerm

Skjermen måler 3,2 tommer, og er av den kapasitive typen. Det betyr at du slipper å trykke for å få skjermen til å reagere, det holder med en lett berøring. Oppløsningen er 320 x 480 punkter, og dermed plasserer Spica seg i mellomskiktet for Android-mobiler. Her konkurrerer den med modeller som HTC Magic og HTC Tattoo.

Spica er med andre ord ikke en toppspekket modell. I dette tilfellet betyr det at den har en litt svakere motor enn de aller raskeste toppmodellene, mindre minne, et kamera med “bare” 3,2 megapiksler, og at den har en enklere skjerm. Når det kommer til funksjoner er det imidlertid lite som skiller den rimelige Galaxy Spica fra de lagt dyrere toppmodellene. Her er de samme nettverksløsningene med Turbo-3G og Wi-Fi, og her er den samme GPS-brikken.

Lubben

Galaxy Spica er omtrent like stor som en iPhone 3GS, men den har mindre skjerm, og er en del tykkere. Riktig nok er den også litt smalere, men alt i alt føles det som om Spica tar større plass i lomma enn en iPhone gjør.

Over skjermen har Spica et smalt rødt perforert metallfelt der høyttaleren ligger. Under skjermen har den en fireveis vippetast med kvitteringstast i midten. Den samme rødfargen som på høytalren går igjen i en smal lit rundt den sølvfargede kvitteringstasten. Ellers er telefonen sort som kull, med sølvfargede markeringer på tastene.

Taster

På hver side av kvitteringstasten finner vi tre taster. Øverst mot skjermen er tasten som åpner menyer og tilbaketasten. Under disse finner vi henholsvis en tast merket med en globus (søk) og et hus (direkte til startskjerm). Nederst finner vi tastene for rør av- og på.

På baksiden har telefonen to smale spalter som slipper ut lyd fra den innbygde høyttaleren. I tillegg har den et lite firkantet vindu der kameraet ligger. Rundt dette vinduet ligger en smal sølvfarget list. Her er ikke noen fotolampe, linselokk eller annen form for pynt.
Brukergrensesnittet er litt annerledes enn på andre Android-mobiler.

Telefonen har en hjemmeside med to ekstra sider du kan plassere miniprogrammer på (Widgets). Trenger du mer plass kan du legge til hele seks sider ekstra, så antallet totalt blir ni. Disse sidene henter du frem ved å stryke fingeren horisontalt over skjermen. I bunnen av hvert skjermbilde ligger fire snarveier. Disse er oppringing, meldinger, kontakter og nettleser. De fire snarveiene blir liggende selv om du blar til en av de andre hjemmeskjermene.

Menyene åpnes ved å trekke opp en fane fra bunnen av skjermbildet, på samme måte som på standard Android-grensesnitt. Når de første ikonene dukker opp, finner du flere ved å trekke skjermbildet til siden, og ikke opp, slik vi ellers er vant til. Fanen kan være litt vanskelig å treffe.

Kamera

Samsung Galaxy Spica har et kamera som ved første øyekast kan virke puslete for en smartmobil. Oppløsningen er på “bare” 3,2 megapiksler, og her finnes ikke noe fotolys. Her er heller ikke noe deksel som beskytter optikken.

Men kameraet har egen utløsertast og en autofokus som fungerer godt. Fargene på bildene blir skarpe og klare. Vi synes nok at Samsung overdriver fargene litt, muligens i et forsøk på å gjøre dem litt mer naturtro en virkeligheten selv.

Instillingene gjøres rett på skjermen, og her er nok av muligheter for den som vil overstyre automatikken. Men raskt er kameraet ikke, og måten bildene knipses på er litt pussig. Du tar nemlig ikke bilde ved å trykke på utløseren – du tar bilde ved å slippe den, etter at kameraet først har klart å fokusere.

Men bildekvaliteten er det lite å utsette på. Vi har sett rimelige digitalkameraer som tar dårligere bilder enn dette. Se gjerne nærmere på eksempelbildene vi har tatt med Spica.

Musikk

Musikkspilleren i Galaxy Spica har equalizer, noe vi har savnet på andre Android-modeller. Her finnes flere forhåndsdefinerte innstillinger, som Jazz, Rock, Klassisk, osv, men også innstillinger for Bred musikk eller Musikklarhet og Eksternalisering, hva nå det egentlig måtte bety. Sist men ikke minst, så kan vi nå sette våre egne parametre så vi får musikken akkurat som vi vil ha den.

Galaxy Spica har også mulighet for å vise DivX-filmer. Du kan kopiere dem direkte fra PC-en din og over på Galaxy, og spille dem av uten noen form for konvertering.

Nettleser

Nettleseren i Galaxy Spica er rask. Bruker du menyknappen vil du finne en rekke funksjoner du kan ha glede av. Men her er ikke fullgod støtte for Flash. Vi synes heller ikke at løsningen der vi skal zoome med en finger er ideell.

Noen ganger fungerer det bra, andre ganger skjer det ikke noe, og iblant kommer vi i skade for å følge en lenke, når vi egentlig mener å zoome inn eller ut.

Nåruiisjen

Samsung har ikke pakket så mye krutt i denne mobilen, men noen applikasjoner peker seg ut. Her er talestyrt Google-søk. Funksjonen virker når vi sier ”Buckingham Palace” med overdreven John Cleese-aksent, men aner ikke hva vi mener når vi sier ”Slottet i Oslo” på norsk. Da slår den opp på ”Smoke 3 Walkthroug”. Og enda verre – når vi sier ”Rosenborg” slår den opp på ”Susan Boyle”.

Vi har ikke funnet noen måte å få telefonen til å skjønne norsk uttale på, men søker vi etter engelske oppslagsord fungerer det i den minste en del av tiden.

Av andre godbiter Samsung har lagt til er den nevnte DivX-spilleren, og en applikasjon for kontroll av ulike funksjoner som kan slås av og på (GPS, Wi-Fi, Bluetooth og Autosync).

Google Talk og Layar er på plass, men dette kan du saktens laste ned gratis også på en rekke andre Android-modeller. Dessuten finner vi klokke, kalender Facebook, Youtube og det vi ellers er vant til på Android-mobiler. Men vi finner ikke navigasjonsløsninger ut over Google Maps. Vi får heller ikke kartet til å orientere seg etter det innbygde kompasset, slik vi kan på iPhone 3GS.

Litt kjedelig er det at det ikke finnes noen dokumentleser på telefonen. Vedlegg vi får med e-posten kan lagres lokalt, men ikke leses. Selvsagt finnes det løsninger for dette i programbutikken Google Market, men vi synes det kunne vært med fra starten.

Teksting

Innlegging av tekst på Spica er en smal sak, bokstavelig talt, om vi holder skjermen i portrettmodus. Men du kan dreie den så skjermen kommer i breddeformat, og da blir det enklere. Men det er ikke æøå på tastaturet. For å nå disse bokstavene må du trykke og holde på ”a” eller ”o”, og velge fra listen over alternative tegn som dukker opp.
Å sette opp MMS er heller ikke vanskelig. Start som en vanlig melding, og trykk på binderssymbolet. Da får du tilbud om å legge til alt fra kalenderoppføringer til videoklipp, bilder og kontakter. På denne modellen er det i tillegg mulig å overføre filer via Bluetooth.
Det er ikke noe T9-tastatur på Galaxy Spica, og dermed blir det også vanskeligere å skrive tekstmeldinger med en hånd.
For den som er opptatt av talekvalitet er Galaxy Spica en god telefon. Lyden er klar, og vi hører ikke sus eller metallisk klang utover det vi må forvente i mobilnettet.
Målgruppe
Alt i alt fremstår Samsung Spica som en god mobiltelefon i øvre mellomklasse. Den har raskere prosessor enn de fleste andre i denne klassen, og den kapasitive skjermen fungerer godt. Vibrasjonene som markerer inntasting gir en brukbar respons, og kan om ønskelig skrus av.
Som underholdningsmobil har den det folk flest trenger, selv om vi må legge til et minnekort for å få plass til en akseptabel platesamling. Mer minne vil du også trenge om du laster ned WiMP eller Spotify og synkroniserer offline-spillelister.
Vi tror telefonen vil passe godt for ungdom som ønsker et rimeligere alternativ til iPhone, og som setter mediefunksjonene høyere enn businessfunksjonene. Men den vil også passe godt for voksne som ønsker et rimelig men brukbart alternativ til de dyre flaggskipene.
Når telefonen er enkel, solid, funksjonsrik og lett å bruke, så ender terningen på en meget sterk firer.