Tek.no

Test Multicom Xishan W230S

Denne 13-tommeren hamler opp med langt større gubber

Overgår både dyrere og større alternativer, men hvordan er det med utførelsen?

Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

Innledning

Det er ikke mange norske selskaper som lager bærbare maskiner. Multicom er derimot en av aktørene som har vært på leken en stund, og nå har de lansert en ny bærbar maskin med Haswell-prosessor og Nvidias ferske 860M-grafikkbrikke innabords. Xishan W230S har akkurat ankommet vår testbenk, og vi vil naturligvis ha svar på om den er noe tess.

Xishan W230S er noe så sjeldent som en 13,3 tommers spillbærbar, og skulle dermed være et solid alternativ for de som synes de gampesvære 17-tommerne som ellers florerer i markedet blir for vanskelige å dra med seg rundt.

En kraftsalve i forkledning

Prosessoren Multicom har satt til å holde styringa er Intels Core i7-4700MQ. Denne kjører normalt på 2,4 GHz over alle fire kjernene, men kan strekke seg helt til 3,4 GHz om det skulle være behov for det.

Integrert i prosessoren ligger Intels innebygde grafikkløsning, HD 4600 – men det er selvsagt ikke for å få daff integrert grafikk du kjøper en skikkelig spillbærbar. Mens den integrerte løsningen gjør susen i kontorprogrammer, ved nettsurfing og under videoavspilling, er det med Nvidias sterke og svært energieffektive GeForce 860M Maxvell-baserte skjermkort magien skal skje.

Foto: Anders Brattensborg Smedsrud, Hardware.no

SSD-en på 128 gigabyte lar seg fylles med et par favorittspillene dine, og når du begynner å gå tom for plass på denne kan du boltre deg på den resterende terabyten du finner på snurredisken. Bilder, musikk og annen multimedia trives godt på denne, så tom for plass vil du neppe bli med det første.

Du kan kjøre flere applikasjoner samtidig takket være en minnebrikke på åtte gigabyte, og om dette ikke skulle være nok kan du enkelt sette inn en til i det ledige sporet. Det trådløse nettverkskortet er av typen 802.11n, og selv om dette gir gode hastigheter for de fleste er det gigabitnettverk via kabel du vil bruke om du skal overføre virkelig store filer.

Portabel

Med 2,15 kilogram, pluss en lader på omtrent 430 gram, er dette er relativt grei sak å ha med seg rundt – til tross for at den bygger 3,2 centimeter i høyden. Maskinen sklir også fint ned i enhver sekk som kan holde bøker eller andre ultrabærbare. I forhold til Alienwares utenomjordisk store spillbeist, som vi testet for noen måneder siden, er denne som en minibærbar å regne.

Når du kjøper en bærbar datamaskin oppdager du vanligvis raskt hvor få muligheter du har til å oppgradere den ettersom årene går og maskinen begynner å henge etter. Men som vi ser når vi skrur av bunnplata på W230S-en har du flere muligheter enn normalt. To minnespor er tilgjengelige, det samme er batteriet, og selv om det allerede er to utbyttbare lagringsenheter i maskinen fra før, kan du sette inn enda en mSATA-SSD til.

I skrivende stund koster Xishan W230S deg omtrent 8500 kroner ifølge vår Prisguide. Prisguide er også stedet for å finne de komplette spesifikasjonene. I tillegg kommer kostnaden for operativsystem, om du ikke allerede eier en kopi, ettersom denne kommer uten Windows installert.

Testmaskinen har vært på lån fra Multicom.

Les også