TestNokia Lumia 925

Den lekreste Nokia-mobilen noensinne?

Aluminium og eksklusive byggematerialer preger Nokia Lumia 925.

Design, skjerm og menyer

Nokia Lumia 925.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Startskjermen til Windows Phone 8.
Kontaktene befinner seg på toppen av telefonen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Nokia Lumia 925 (til venstre) er en del tynnere enn Lumia 920.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Lumia 925 og 900 ved siden av hverandre.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
På høyre side av telefonen finner du volumknapper, av/på-knapp og en kameraknapp.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Windows-mobilen Nokia Lumia 925 har mange likheter med Nokias forrige flaggskipmodell, Lumia 920. Telefonen har nesten de samme tekniske spesifikasjonene, selv om det er noen mindre endringer her og der.

Den store forskjellen ligger i materialvalget, og at telefonen er blitt både tynnere og lettere enn Lumia 920 – en telefon mange synes er altfor tung og klumpete.

Aluminium

Lumia 925 har en matt aluminiumslist rundt kanten, og knappene på siden av telefonen er også i aluminium. Når du kombinerer dette med en slank design, bakside i matt plast og glass som dekker hele fronten av telefonen, gir det telefonen et eksklusivt preg. Avrundede kanter gjør at telefonen ligger godt i hånden.

Plastbaksiden kan ikke fjernes, og det er altså ikke noe utskiftbart batteri. SIM-kortet plasseres bak en luke øverst på telefonen.

Telefonen har tre knapper på høyre side. I tillegg til av/på-knapp og volumknapper, finner du også en dedikert kameraknapp. På toppen av telefonen har du i tillegg til den nevnte SIM-kortluken også en 3,5 mm hodetelefonutgang og en Micro-USB-kontakt.

Byttet til AMOLED-skjerm

En av grunnene til at Lumia 925 er tynnere enn 920, er at Nokia har byttet ut IPS LCD-skjermen med en AMOLED-skjerm. Den 4,5 tommer store skjermen har fortsatt en oppløsning på 768 x 1280 punkter, og den er av den superfølsomme typen som fungerer selv om du har på deg hansker.

Undertegnede synes skjermstørrelsen er bortimot perfekt. Det føles som en stor skjerm, men du kommer fint til over hele skjermen selv om du bruker bare én hånd. Og med en fornuftig størrelse på telefonen behøver du ikke ha enorme bukselommer heller.

Bildekvaliteten på skjermen er meget god, med de sterke og fine fargene vi etter hvert er blitt vant til fra AMOLED-skjermer. Innsynsvinkelen er svært god, og siden det er AMOLED blir også det som skal være svart på skjermen faktisk helt svart. Mange synes kanskje fargemetningen er i høyeste laget på AMOLED-skjermer, og hevder med rette at IPS LCD-skjermer har noe mer korrekte farger – men uansett hvordan man vrir og vender på det, så ser skjermen på Lumia 925 virkelig lekker ut.

Nyeste Windows Phone-versjon

Operativsystemet på telefonen er den såkalte Amber-varianten av Windows Phone 8. Denne oppdateringen inneholder en rekke småforbedringer her og der, som støtte for FM-radio, en app for å få oversikt over dataforbruket ditt, og bedre HTML-støtte i nettleseren. En annen nyhet er at du kan snu telefonen når den ringer for å skru av ringelyden,

En kjekk ting med telefonen er at den viser klokken på skjermen selv om telefonen er låst. Denne «glance»-funksjonen er en av nyhetene i Amber. Tapper du to ganger på skjermen, våkner telefonen til live – og du kan skyve skjermbildet opp for å låse opp telefonen.

Windows Phone 8 er enkelt å bruke, og menyene er oversiktlige og greie. Du har en hovedskjerm med såkalte «fliser» (tiles) som er store og små firkanter som representerer de ulike appene på telefonen. Noen av flisene er aktive og kan vise informasjon fra appen den representerer. Du vil for eksempel kunne få informasjon om ny e-post. Flisene kan flyttes rundt, og du kan velge mellom tre størrelser på hver flis.

Sveiper du fra høyre mot venstre får du opp en liste med oversikt over alt som er innstallert på telefonen. Her kan du velge å feste de appene du ønsker som en flis på hovedskjermbildet.

I esken

  • Nokia Lumia 925
  • Micro-USB-kabel
  • USB-lader, 1,3A
  • Håndfrisett med ekstra silikonpropper i ulike størrelser
  • Dokumentasjon