Tek.no

Test Sony KD-65X9005

Sony KD-65X9005 er tynnere enn iPhonen din

Den har ikke bare skyhøy WAF – den har også god bildekvalitet.

Ole Henrik Johansen / Tek.no
Ole Henrik Johansen
2 Feb 2016 06:00

Design og brukervennlighet »

Det begynner å bli snart ti år siden vi fikk de første flate TV-ene. En krig som har blitt kjempet innbitt siden den gang er om hvem som kan lage den tynneste skjermen.

Per i dag har den nye OLED-teknologien de beste forutsetningene for å bli til de tynneste TV-ene, men også TV-er basert på LCD-teknologien har vist seg å kunne være slanke. Dette beviste Samsung under årets CES-messe, ved å trekke frem en LCD-prototype som var under 3 millimeter tykk.

Tar du imidlertid med deg lommeboken i butikken på jakt etter en syltynn LCD-TV akkurat nå, er det Sony som er den regjerende kongen på haugen. Modellen vi snakker om heter Sony KD-65X9005C, og denne har vi nå testet.

Et smykke i stuen din

Lyset under logoen kan du slå av.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Det er spesielt å pakke ut en TV som er tynnere enn telefonen din. Sony X90C måler under 5 millimeter på det tynneste, og denne tykkelsen holder den over nærmere to tredjedeler av baksiden.

Dog må resten av elektronikken ha plass noe sted, og den nedre tredjedelen av baksiden er viet til nettopp dette. Selv om skjermen blir markant tykkere her, er den fortsatt under fire centimeter på det meste.

Fremsiden av skjermen er helt ren og enkel. Rammene er minimale og det eneste som bryter med det rene ytre er en Sony-logo i underkant av bildet. Denne logoen har dessuten et lys på undersiden som hjelper til med å indikere om TV-en står på eller ikke. Har du ikke sansen for dette lyset lar det seg enkelt slå av inne i menyen.

Foten er enkel og står i stil med resten av skjermen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vil du ha denne TV-en stående på en TV-benken, følger det med to små føtter som festes på hver sin side av TV-en med to skruer. Dette er en enkel måte å løse det på, og lar TV-ens ytre tale for seg når det kommer til design. Vær obs på at disse føttene ikke lar deg svinge på skjermen om du skulle ønske det.

Dog er det på veggen denne TV-en gjør seg best etter vår mening. Sony har nemlig lagt ved et spesialtilpasset veggfeste. Resultatet er at skjermen ikke stikker mer ut fra veggen enn de omlag fire centimeterne skjermen bygger fra før.

Grunnen til at denne skjermen kan sitte «klistret» til veggen er måten Sony har løst luftingen på. TV-en trekker nemlig inn kald luft fra undersiden av skjermen og fører varmen ut på toppen. Under vår testperiode målte vi aldri temperaturen på skjermen, men kjente heller aldri at det kom nevneverdig mye varme ut fra apparatet.

Android har fortsatt en vei å gå

Når det kommer til brukervennlighet henger ikke operativsystemet like godt med i svingene som utseendet til denne skjermen.

Menyen er grei, men inneholder fortsatt en del småfeil.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Sony har valgt å gå for Android som operativsystem for sine nye TV-er. Ergo er også denne plattformen en del av X9005C. Å si at brukeropplevelsen er direkte dårlig blir feil, men at det har et klart forbedringspotensiale er helt tydelig.

Vi liker spesielt den flate pekekontrollen.
Ole Henrik Johansen / Tek.no

Problemet med Android er at det fremstår halvferdig. Det dukker jevnlig opp småfeil, spesielt hvor apper enten lukker seg selv når vi starter dem, eller at de er trege å bruke. Dette kan også variere noe fra dag til dag, altså kan du oppleve å starte den samme appen med varierende hell.

Likevel ser vi et klart potensial i Android som plattform. Selve strukturen i menyene er godt satt opp og logisk å navigere seg rundt i. Denne opplevelsen gir på mange måte assosiasjoner til tiden vi testet de første mobiltelefonene med Android. Du kan se et stort potensiale, men enn så lenge kreves det mange forbedringer før man er helt i mål.

Dog skal det sies at denne TV-en er enkel å bruke, og det kan man takke fjernkontrollene som følger med. Riktignok er den ene av de en helt ordinær kontroll med flust av knapper, mens den andre er mer interessant for deg som skal navigere deg mye rundt i menyer og apper. Denne kontrollen er nemlig en slags pekeplate med noen få hendige knapper. Presisjonen er det lite å utsette på, selv om vi fortsatt må holde en knapp på pekeløsningene til LG og Samsung.

Sony Bravia KD-65X9005C
7
Bra

Sony Bravia KD-65X9005C

sitat"Denne er noe for deg som jakter en TV som har både godt bilde og høy WAF-faktor »"
 • Krysse av
  God bildekvaltiet
 • Krysse av
  Bra innsynsvinkel
 • Krysse av
  Ufattelig tynn
 • Krysse av
  God fjernkontroll
 • Krysse av
  God til å oppskalere
 • Krysse av
  Følger med eget veggfeste
 • Krysse av
  God på bevegelse
 • Bytt
  Lyslekkasjer i hjørnene
 • Bytt
  Android oppleves fortsatt uferdig
 • Bytt
  Høy inputlag
 • Bytt
  Forholdsvis dyr

Les også