Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony KD-65X9005

Sony KD-65X9005 er tynnere enn iPhonen din

Den har ikke bare skyhøy WAF – den har også god bildekvalitet.

Design og brukervennlighet »

Det begynner å bli snart ti år siden vi fikk de første flate TV-ene. En krig som har blitt kjempet innbitt siden den gang er om hvem som kan lage den tynneste skjermen.

Per i dag har den nye OLED-teknologien de beste forutsetningene for å bli til de tynneste TV-ene, men også TV-er basert på LCD-teknologien har vist seg å kunne være slanke. Dette beviste Samsung under årets CES-messe, ved å trekke frem en LCD-prototype som var under 3 millimeter tykk.

Tar du imidlertid med deg lommeboken i butikken på jakt etter en syltynn LCD-TV akkurat nå, er det Sony som er den regjerende kongen på haugen. Modellen vi snakker om heter Sony KD-65X9005C, og denne har vi nå testet.

Et smykke i stuen din

Lyset under logoen kan du slå av.

Det er spesielt å pakke ut en TV som er tynnere enn telefonen din. Sony X90C måler under 5 millimeter på det tynneste, og denne tykkelsen holder den over nærmere to tredjedeler av baksiden.

Dog må resten av elektronikken ha plass noe sted, og den nedre tredjedelen av baksiden er viet til nettopp dette. Selv om skjermen blir markant tykkere her, er den fortsatt under fire centimeter på det meste.

Fremsiden av skjermen er helt ren og enkel. Rammene er minimale og det eneste som bryter med det rene ytre er en Sony-logo i underkant av bildet. Denne logoen har dessuten et lys på undersiden som hjelper til med å indikere om TV-en står på eller ikke. Har du ikke sansen for dette lyset lar det seg enkelt slå av inne i menyen.

Foten er enkel og står i stil med resten av skjermen.

Vil du ha denne TV-en stående på en TV-benken, følger det med to små føtter som festes på hver sin side av TV-en med to skruer. Dette er en enkel måte å løse det på, og lar TV-ens ytre tale for seg når det kommer til design. Vær obs på at disse føttene ikke lar deg svinge på skjermen om du skulle ønske det.

Dog er det på veggen denne TV-en gjør seg best etter vår mening. Sony har nemlig lagt ved et spesialtilpasset veggfeste. Resultatet er at skjermen ikke stikker mer ut fra veggen enn de omlag fire centimeterne skjermen bygger fra før.

Grunnen til at denne skjermen kan sitte «klistret» til veggen er måten Sony har løst luftingen på. TV-en trekker nemlig inn kald luft fra undersiden av skjermen og fører varmen ut på toppen. Under vår testperiode målte vi aldri temperaturen på skjermen, men kjente heller aldri at det kom nevneverdig mye varme ut fra apparatet.

Android har fortsatt en vei å gå

Når det kommer til brukervennlighet henger ikke operativsystemet like godt med i svingene som utseendet til denne skjermen.

Menyen er grei, men inneholder fortsatt en del småfeil.

Sony har valgt å gå for Android som operativsystem for sine nye TV-er. Ergo er også denne plattformen en del av X9005C. Å si at brukeropplevelsen er direkte dårlig blir feil, men at det har et klart forbedringspotensiale er helt tydelig.

Vi liker spesielt den flate pekekontrollen.

Problemet med Android er at det fremstår halvferdig. Det dukker jevnlig opp småfeil, spesielt hvor apper enten lukker seg selv når vi starter dem, eller at de er trege å bruke. Dette kan også variere noe fra dag til dag, altså kan du oppleve å starte den samme appen med varierende hell.

Likevel ser vi et klart potensial i Android som plattform. Selve strukturen i menyene er godt satt opp og logisk å navigere seg rundt i. Denne opplevelsen gir på mange måte assosiasjoner til tiden vi testet de første mobiltelefonene med Android. Du kan se et stort potensiale, men enn så lenge kreves det mange forbedringer før man er helt i mål.

Dog skal det sies at denne TV-en er enkel å bruke, og det kan man takke fjernkontrollene som følger med. Riktignok er den ene av de en helt ordinær kontroll med flust av knapper, mens den andre er mer interessant for deg som skal navigere deg mye rundt i menyer og apper. Denne kontrollen er nemlig en slags pekeplate med noen få hendige knapper. Presisjonen er det lite å utsette på, selv om vi fortsatt må holde en knapp på pekeløsningene til LG og Samsung.

Sony Bravia KD-65X9005C
7
Bra

Sony Bravia KD-65X9005C

sitat"Denne er noe for deg som jakter en TV som har både godt bilde og høy WAF-faktor »"

Fordeler

 • Krysse av
  God bildekvaltiet
 • Krysse av
  Bra innsynsvinkel
 • Krysse av
  Ufattelig tynn
 • Krysse av
  God fjernkontroll
 • Krysse av
  God til å oppskalere
 • Krysse av
  Følger med eget veggfeste
 • Krysse av
  God på bevegelse

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lyslekkasjer i hjørnene
 • Bytt
  Android oppleves fortsatt uferdig
 • Bytt
  Høy inputlag
 • Bytt
  Forholdsvis dyr

Lyd- og bildekvalitet »

Trenger litt justering før bruk

Fra fabrikk har du en rekke moduser å velge blant, hvor noen gir deg langt bedre bildekvalitet enn andre. Når du slår på TV-en står den i Standard-modus, og denne burde du styre unna å bruke, med mindre du har en forkjærlighet for et kjølig bilde.

For sammen med Dynamisk-modusen er Standard den verste når det kommer til blåstikk, hvor målinger av gråskalaen avslører at blått er alt for dominant i forhold til de andre grunnfargene. Samtidig er også lysstyrken og kontrasten justert alt for aggressivt, slik at bildet vaskes ut litt i mørke scener.

Likevel er det noen moduser som ikke er helt bak mål. Vår anbefaling blir å gå for Kino Proff dersom du ikke vil justere på egenhånd. Bare vær oppmerksom på at denne modusen slår av utjevningen av bildet, så dersom du ønsker å ha best mulig flyt i fotballkampen din må du inn og slå på dette i menyene.

Fargene blir langt bedre ferdig kalibrert
Fargene i Standard-modus gir deg et kaldt bilde

Med Kino Proff får du en langt mer riktig hvitbalanse, selv om modusen heller litt vel mye mot rødt, altså gir den deg et litt for varmt bilde. Samtidig er lysstyrken litt vel lav, slik at gamma-verdien heller ned mot 2,4, som er et lite stykke unna vårt mål på 2,22.

Ønsker du å justere bildet slik at det blir best mulig, finner du innstillingen våre i bildekarusellen nedenfor. Vi tar Kino Proff som utgangspunkt, men endrer litt på lysstyrken og kontrasten for å få gamma-verdien så riktig som mulig. Etter det tar vi fatt på hvitbalansen for å dempe den varme tendensen til Kino-modusen. Resultatet vi sitter igjen med er slettes ikke verst – spesielt ikke for en «design»-skjerm som X9005C.

Leverer godt bildekvalitet på nesten alle fronter

For bildet på denne syltynne skjermen er ganske så imponerende. TV-en har et IPS-panel, og det resulterer i dette tilfelle i gode farger og lysstyrke, samt at innsynsvinkelen på skjermen er blant det bedre vi har sett.

Bildekvaliteten blir en del bedre etter kalibrering. Legg dog merke til lyslekkasjene i hjørnene.

Om vi starter med fargene er disse meget gode og presise. Et annet punkt vi var spent på var belysningen av skjermen. For en blanding av så tynn skjerm og kant-belysningen er ofte en real utfordring å få til.

Og denne utfordringen har Sony løst forholdsvis godt – men ikke perfekt. Selve panelet er nokså jevnt belyst, faktisk ganske så bra til kant-LED å være. Men den har fortsatt litt å gå på når det kommer til lekkasjer. Riktignok må du alltid regne med at det blir noe lekkasje i hjørnene på en slik TV, men X9005C slipper igjennom en del lys i hjørnene. Det er på ingen måte noen krise, men fortsatt nok til at du legger merke til det om du ser mørke scener i et mørkt rom.

Ser vi nærmere på bevegelse, er denne skjermen ganske så bra når det kommer til å holde tritt med raske panoreringer av bildet. Samtidig er denne modellen et godt eksempel på at 4K-skjermer frisker opp HD-signalet ditt. Skjermen oppskalerer nemlig innholdet den blir servert, og resultatet er blant det bedre vi har sett – fullt på høyde med selskapets toppmodell X93.

X9005C fungerer greit til å se på Netflix, men gjør seg dårlig som spilleskjerm.

Ikke et alternativ for den spilleglade

Så denne TV-en har altså utseendet med seg, og kan samtidig vise til god bildekvalitet. Så hva om du liker å spille spill? Da må vi nok skuffe deg. Denne skjermen er ikke god nok til at entusiastiske spillere vil bruke den.

Vårt måleinstrument viser at du kan forvente en input-lag på rundt 65 millisekunder i Standard-modusen, hvilket er altfor høyt for de som spiller aktivt.

Setter du skjermen i Spill-modus senker input-lagen seg ned til 35 millisekunder. Likevel er dette ikke bra nok til at vi kan anbefale deg denne TV-en til å spille for eksempel skytespill på.

Ekstern lyd trengs

Når TV-en blir så ekstremt tynn som denne TV-en sier det seg selv at det er minimalt med plass til høyttalere når resten av elektronikken har funnet veien til baksiden av skjermen. Det lille rommet Sony dog har viet høyttalere har de brukt effektivt.

Høyttalerne peker nemlig nedover, og det resulterer i at kvaliteten på det som kommer ut av skjermen ikke er så ille som en kanskje skulle tro. Dog er det ikke bedre enn at det holder til å se nyheter eller programmer.

Skal du se film er et eksternt anlegg et must. For mange vil det nok være helt naturlig å ha et eget anlegg som tar seg av lyden i denne prisklassen.

Sony Bravia KD-65X9005C
7
Bra

Sony Bravia KD-65X9005C

sitat"Denne er noe for deg som jakter en TV som har både godt bilde og høy WAF-faktor »"

Fordeler

 • Krysse av
  God bildekvaltiet
 • Krysse av
  Bra innsynsvinkel
 • Krysse av
  Ufattelig tynn
 • Krysse av
  God fjernkontroll
 • Krysse av
  God til å oppskalere
 • Krysse av
  Følger med eget veggfeste
 • Krysse av
  God på bevegelse

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lyslekkasjer i hjørnene
 • Bytt
  Android oppleves fortsatt uferdig
 • Bytt
  Høy inputlag
 • Bytt
  Forholdsvis dyr

Konklusjon »

Konklusjon

På forhånd hadde vi en følelse av at Sony KD-65X9005C er en skjerm hvor du betaler mye for å kjøpe deg verdens tynneste LCD-skjerm – på bekostning av brukervennlighet og ikke minst bildekvalitet. Det stemte ikke.

Har du lyst på en ny TV, men er avhengig av å kjøpe et produkt som har høy WAF (Wife Acceptance Factor), men som samtidig gir deg god bildekvalitet med på kjøpet, er dette en TV du burde vurdere.

Riktignok betaler du over 30 000 kroner for denne 65-tommeren, men til prisen får du altså verdens tynneste LCD-skjerm. Samtidig er utformingen og designen generelt meget bra, hvor den gjør seg spesielt godt om du velger å henge den opp på veggen. Her følger det med et eget vegg-feste som gjør at TV-en blir hengende så nære veggen som overhodet mulig.

Også denne Sony-TV-en bruker operativsystemet Android, og dette er i for så vidt greit nok. Dog er det fortsatt preget av å være litt uferdig, og en del småfeil gjør at du ofte blir sittende mer frustrert enn hva du burde. Her ser vi et stort forbedringspotensiale, som på sikt kan gjøre denne plattformen langt bedre enn hva tilfellet er akkurat nå. Et pluss er pekekontrollen om følger med. Denne gjør jobben enklere med å navigere deg rundt i apper og andre interaktive løsninger.

Når det kommer til bildekvalitet er denne overraskende bra med tanke på at dette er en syltynn LCD-skjerm. Skjermen har et IPS-panel, og dette bidrar til at innsynsvinkelen er god, samtidig som både farger og lysstyrke er meget bra – i hvert fall etter at du har kalibrert TV-en skikkelig. En av tingene vi dog må sette fingeren på er belysningen av panelet, for det er i overkant mye lekkasje i hjørnene på denne skjermen.

Sony KD-65X9005C.

Samtidig er den knallgod til å oppskalere innhold som har lavere oppløsning enn 4K. Det betyr altså at de vanlige HD-sendingene du ser på blir en del bedre. TV-en er også meget habil til å håndtere bevegelser, hvor selv de raskeste panoreringene utføres uten at bildet mister nevneverdig skarphet.

Dog er ikke denne TV-en noe for deg som liker å spille mye. Våre målinger viser at denne skjermen gir deg en inputlag på omlag 35 millisekunder ved en oppløsning på 1080p. Dette er neppe godt nok for iherdige spillere.

Alt i alt er dette en spennende modell, hvor Sony viser at også LCD-teknologien kan gi syltynne TV-er. Samtidig er bildekvaliteten ganske så god, selv om dette ikke er noe åpenbart førstevalg for aktive spillere.

Alternativer

Er tykkelsen på TV-en helt avgjørende, må du velge OLED-teknologi dersom modellen over ikke faller i smak. Det er nemlig den eneste teknologien som kan vise til minst like tynne skjermer. Om pengene ikke betyr så stor rolle er Panasonics flaggskip, CZ950, den aller beste skjermen du får kjøpt for penger – og som samtidig har et tynt panel og eksklusivt utseende.

Blir nesten 100 000 kroner for en TV hinsides å betale, finnes det også langt rimeligere alternativer som kan være aktuelt. LG er den eneste produsenten av OLED-paneler, og om du ikke absolutt må ha en TV med 4K-oppløsning, er LG 55EC930V et godt alternativ.

Sony Bravia KD-65X9005C
7
Bra

Sony Bravia KD-65X9005C

sitat"Denne er noe for deg som jakter en TV som har både godt bilde og høy WAF-faktor »"

Fordeler

 • Krysse av
  God bildekvaltiet
 • Krysse av
  Bra innsynsvinkel
 • Krysse av
  Ufattelig tynn
 • Krysse av
  God fjernkontroll
 • Krysse av
  God til å oppskalere
 • Krysse av
  Følger med eget veggfeste
 • Krysse av
  God på bevegelse

Ting å tenke på

 • Bytt
  Lyslekkasjer i hjørnene
 • Bytt
  Android oppleves fortsatt uferdig
 • Bytt
  Høy inputlag
 • Bytt
  Forholdsvis dyr
Les også
Slik kan du få bedre bilde på TV-en din
Les også
Nå kan du styre Android-TV-en med en iPhone
Les også
Sony KD-65X9305C: Et monster av en TV
Les også
LG 55EG960V 4K OLED: Nå kan du pensjonere din gamle plasma-TV
Les også
Sony KD-55X8505C: Sonys nye 4K-TV er en av de beste vi har testet
annonse