Tek.no

Test

Fjols til fjells

19 Okt 2010 10:14

Anmeldelse

En gruppe på fem ungdommer – to jenter og tre gutter – reiser på tur til den norske fjellheimen for å stå på snowboard. En av guttene faller og brekker beinet, noe som resulterer i at gjengen søker ly i et nedlagt hotell som er i nærheten. De er uten mobildekning og må overnatte, men dessverre for dem er de ikke alene...

Fritt vilt III har i disse dager premiere på kino og i den anledning blir filmen som satte det hele i gang – Fritt vilt fra 2006 – sluppet på Blu-ray. Roar Uthaug (Julenatt i Blåfjell) står bak regien av denne moderne skrekkfilmen satt til noe av det norskeste av det norske – Jotunheimen. I rollene finner vi Ingrid Bolsø Berdal (De gales hus), Rolf Kristian Larsen (Mannen som elsket Yngve), Viktoria Winge (Reprise), Tomas Alf Larsen og Endre Martin Midtstige.

Når omgivelsene er utilgivelige

Fritt vilt er en tradisjonell skrekkfilm satt til et delvis forfriskende og originalt bakteppe – den norske fjellheimen. Symbolet på Norge og den norske folkesjela. Men mesteparten av filmen foregår inne i mørke og skumle falleferdige lokaler, noe som ikke akkurat er så originalt. Om det ikke er så originalt er det fremdeles effektfullt – filmskaperne har prøvd veldig hardt for å få til en vemmelig og utrygg atmosfære.

Dette får de til med en god bruk av farger, lyd og lys på hotellet. Filmen får også drahjelp fra omgivelsene – å være strandet i fjellet uten mulighet til å verken komme seg vekk eller kommunisere med omverdenen er et aldri så lite skrekkscenario i seg selv. I Fritt vilt har de piffet dette opp med å tilføye en gal og brutal morder. Vil våre ungdommelige helter klare seg i møtet med denne norske Jason Voorhees?

Idioti er skummelt

Med Fritt vilt vet du hva du får – teite ungdommer, sinnsyk morder, dystre og dunkle lokaler, kvelende stemning, katt-og-mus-lek og final girl. Filmen finner som sagt ikke opp kruttet på nytt, men gjør likevel en brukbar jobb når det gjelder å frembringe elementer av genuin spenning og underholdning. Selv om vi ikke har allverdens med sympati for ungdommene, er det likevel spennende når de løper rundt og blir jaktet på av noe ukjent og uforståelig.

Det som likevel er dumt er i hvilken grad folkene som alltid må være med i slike filmer er tåpelige. Hvorfor er det få eller ingen som gidder å tenke litt rasjonelt? Hvorfor må filmskaperne nesten alltid ta narrative snarveier for å få til litt spenning? I filmer som Fritt vilt hadde det faktisk vært mer givende om hovedrollene faktisk prøvde så godt de kunne å overleve, fremfor å ta idiotiske valg fra start til slutt (å splitte seg er visst regel nummer én). Dette hadde økt troverdigheten og dermed også følelsen av noe virkelig skrekkelig som skjedde.

Konklusjon

Følg Audiovisuelt på Twitter

Fritt vilt er en helt grei film. Som skrekkfilm gjør den jobben sin på en temmelig god måte, med svært effektiv bruk av lyd og visuelle trekk for å sette oss i riktig stemning. Som vanlig i slike filmer blir mye av troverdigheten revet ned av idiotisk oppførsel, og dermed også mye av det potensielt skumle. Bortsett fra dette er Fritt vilt et godt tilskudd til den norske skrekkfilmarven.

Les også