Tek.no

Test

Multicom Mpad Z1

10 Sept 2010 13:41
annonse

Design, skjerm og menyer

NB! Testen er ufullstendig og vil oppdateres med terninger og informasjon om enkelte funksjoner så fort en endelig utgave av produktet er tilgjengelig. Merk også at de ferdige nettbrettene ikke vil bære Compals logo, slik vårt testeksemplar gjør.

annonse

Multicom er første norske leverandør som kaster seg på nettbrettfarsotten i kjølvannet av Apples Ipad. Ipad har fortsatt ikke tatt den offisielle veien til Norge, og Huawei er foreløpig først til gårds med sitt produkt, men nå kommer også Samsung med sin Galaxy Tab, og nevnte Multicom med Mpad som vi skal se på i denne testen.

Multicoms nettbrett er allerede i salg, men de første enhetene vil ikke bli tilgjengelige før i oktober, får vi opplyst fra nettbutikkens daglige leder Tron Atle Løvig. Nettbrettet vi tar en titt på her er altså en ganske tidlig versjon der ikke alt av funksjoner er på plass.

Mpad vil finnes i en variant med 3G-tilkobling og plass for SIM-kort, og en som kun har vanlig trådløs nettverkstilkobling. I tillegg fins hver av disse i to fargealternativ.

Prismessig starter den billigste av disse nettfjølene på 2800 kroner, mens man må betale 700 kroner ekstra for 3G-varianten. Dermed legger altså Mpad seg i det billige hjørnet, sammen med Huaweis nettbrett S7.

Materialvalg

Her er det stort sett plast det går i. Mpad kjennes ikke særlig eksklusiv ut, men så gjenspeiles også dette i prisen. En sort ramme med berøringsfølsomme knapper ligger rundt skjermen. I øverste venstre hjørne av denne rammen ser vi et kamera.

annonse

Forøvrig består Mpad av tre store stykker plast som dekker sidene, baksiden og rundt den sorte skjermrammen. Plasten trekker lett til seg fingeravtrykk, men dette er også tilfelle med de fleste høyglansede overflater.

Her kan vi ikke ta ut batteriet, men så er også det innebygde batteriet forholdsvis kraftig med sine 3000 mAh, hele 800 mer enn det som bor i Huaweis alternativ men svakere enn de 4000 mAh som bor i Samsung Galaxy Tab.

Rundt skjermen finner vi luker for flere forskjellige tilkoblinger. En krybbetilkobling finnes nederst under skjermen, med en gummipakning over. Ellers fins en stor rund ladeplugg, av typen mange vil dra kjensel på fra minibærbare. Vi lader altså ikke Mpad med USB-kabel, men med en forholdsvis kraftig medfølgende lader.

På venstre side av skjermen finner vi et deksel som skjuler en USB-kontakt i full størrelse der man kan koble til både lagringsenheter, mus og andre ting. Det er også via denned kontakten at Mpad kommuniserer med PC.

Øverst til venstre finner vi hodetelefonutgangen, og i midten over skjermen er plass for minnekort og SIM-kort. Foruten gummipakningen rundt krybbedekselet, sitter alle deksler fast i enheten, og de kan ikke tas helt av.

Skjermen

Skjermen i Mpad har mye til felles med den allerede testede Huawei S7. Oppløsningen er den samme, og vi opplever at også denne har noen problemer med innsynsvinkelen. Man skal ikke se på den fra veldig skjev vinkel før den blir blass og vanskelig å tyde.

Når det gjelder farger og kontrast er heller ikke skjermen blant det beste vi har sett, selv om nettleseren og videoer vi spiller av tar seg helt greit ut på den store skjermen. Lysstyrken har vi ingenting å si på, og skjermen er lyssterk nok for bruk i de fleste omstendigheter.

En stor forbedring er imidlertid at Multicom gir oss en kapasitiv skjerm. Her er det altså berøring som teller, og ikke trykk, slik som på Huawei S7s resistive trykkskjerm.

Den sju tommer store skjermen er responsiv, og det er lett å treffe det man sikter på. Vi opplever sjelden at trykk blir feiltolket, og i det hele tatt fungerer skjermen greit.

Den trykkfølsomme filmen som ligger over resistive skjermer gjør dem vanligvis litt blasse eller tåkete. Med Mpads kapasitive skjerm har vi ikke dette problemet, og alt i alt føles løsningen som er valgt i Multicoms Mpad vesentlig mer gjennomtenkt enn den vi finner i S7.

Menyene

Mpad skulle i utgangspunktet bli levert med Android 2.2, men for å korte ned ventetiden ut til forbruker leveres den i første omgang med Android 2.1. En oppgradering til Android 2.2 vil sørge for Flash-støtte og enkelte andre forbedringer med tid og stunder.

I den tidlige utgaven vi har fått inn til test er finner vi flere utviklerverktøy, og noen vanlige menyvalg som glimrer med sitt fravær. Blant annet er ikke Android Market lagt inn på enheten ennå.

På spørsmål om dette får vi til svar at også Løvig og Multicom regner med at Android Market vil være på plass innen produktet sendes til kunder. Vi tillater oss å være rimelig sikre på at dette vil være i orden til oktober.

Dersom noe annet blir tilfellet er Mpad i så fall den første Android-enheten vi har testet uten tilgang på Googles programbutikk. Selv urdroiden HTC Dream hadde tilgang til Android Market.

Les også