Multicom Mpad Z1
Innhold
Design, skjerm og menyer
NB! Testen er ufullstendig og vil oppdateres med terninger og informasjon om enkelte funksjoner så fort en endelig utgave av produktet er tilgjengelig. Merk også at de ferdige nettbrettene ikke vil bære Compals logo, slik vårt testeksemplar gjør.
Multicom er første norske leverandør som kaster seg på nettbrettfarsotten i kjølvannet av Apples Ipad. Ipad har fortsatt ikke tatt den offisielle veien til Norge, og Huawei er foreløpig først til gårds med sitt produkt, men nå kommer også Samsung med sin Galaxy Tab, og nevnte Multicom med Mpad som vi skal se på i denne testen.
Multicoms nettbrett er allerede i salg, men de første enhetene vil ikke bli tilgjengelige før i oktober, får vi opplyst fra nettbutikkens daglige leder Tron Atle Løvig. Nettbrettet vi tar en titt på her er altså en ganske tidlig versjon der ikke alt av funksjoner er på plass.
Mpad vil finnes i en variant med 3G-tilkobling og plass for SIM-kort, og en som kun har vanlig trådløs nettverkstilkobling. I tillegg fins hver av disse i to fargealternativ.
Prismessig starter den billigste av disse nettfjølene på 2800 kroner, mens man må betale 700 kroner ekstra for 3G-varianten. Dermed legger altså Mpad seg i det billige hjørnet, sammen med Huaweis nettbrett S7.
Materialvalg
Her er det stort sett plast det går i. Mpad kjennes ikke særlig eksklusiv ut, men så gjenspeiles også dette i prisen. En sort ramme med berøringsfølsomme knapper ligger rundt skjermen. I øverste venstre hjørne av denne rammen ser vi et kamera.
Forøvrig består Mpad av tre store stykker plast som dekker sidene, baksiden og rundt den sorte skjermrammen. Plasten trekker lett til seg fingeravtrykk, men dette er også tilfelle med de fleste høyglansede overflater.
Her kan vi ikke ta ut batteriet, men så er også det innebygde batteriet forholdsvis kraftig med sine 3000 mAh, hele 800 mer enn det som bor i Huaweis alternativ men svakere enn de 4000 mAh som bor i Samsung Galaxy Tab.
Rundt skjermen finner vi luker for flere forskjellige tilkoblinger. En krybbetilkobling finnes nederst under skjermen, med en gummipakning over. Ellers fins en stor rund ladeplugg, av typen mange vil dra kjensel på fra minibærbare. Vi lader altså ikke Mpad med USB-kabel, men med en forholdsvis kraftig medfølgende lader.
På venstre side av skjermen finner vi et deksel som skjuler en USB-kontakt i full størrelse der man kan koble til både lagringsenheter, mus og andre ting. Det er også via denned kontakten at Mpad kommuniserer med PC.
Øverst til venstre finner vi hodetelefonutgangen, og i midten over skjermen er plass for minnekort og SIM-kort. Foruten gummipakningen rundt krybbedekselet, sitter alle deksler fast i enheten, og de kan ikke tas helt av.
Skjermen
Skjermen i Mpad har mye til felles med den allerede testede Huawei S7. Oppløsningen er den samme, og vi opplever at også denne har noen problemer med innsynsvinkelen. Man skal ikke se på den fra veldig skjev vinkel før den blir blass og vanskelig å tyde.
Når det gjelder farger og kontrast er heller ikke skjermen blant det beste vi har sett, selv om nettleseren og videoer vi spiller av tar seg helt greit ut på den store skjermen. Lysstyrken har vi ingenting å si på, og skjermen er lyssterk nok for bruk i de fleste omstendigheter.
En stor forbedring er imidlertid at Multicom gir oss en kapasitiv skjerm. Her er det altså berøring som teller, og ikke trykk, slik som på Huawei S7s resistive trykkskjerm.
Den sju tommer store skjermen er responsiv, og det er lett å treffe det man sikter på. Vi opplever sjelden at trykk blir feiltolket, og i det hele tatt fungerer skjermen greit.
Den trykkfølsomme filmen som ligger over resistive skjermer gjør dem vanligvis litt blasse eller tåkete. Med Mpads kapasitive skjerm har vi ikke dette problemet, og alt i alt føles løsningen som er valgt i Multicoms Mpad vesentlig mer gjennomtenkt enn den vi finner i S7.
Menyene
Mpad skulle i utgangspunktet bli levert med Android 2.2, men for å korte ned ventetiden ut til forbruker leveres den i første omgang med Android 2.1. En oppgradering til Android 2.2 vil sørge for Flash-støtte og enkelte andre forbedringer med tid og stunder.
I den tidlige utgaven vi har fått inn til test er finner vi flere utviklerverktøy, og noen vanlige menyvalg som glimrer med sitt fravær. Blant annet er ikke Android Market lagt inn på enheten ennå.
På spørsmål om dette får vi til svar at også Løvig og Multicom regner med at Android Market vil være på plass innen produktet sendes til kunder. Vi tillater oss å være rimelig sikre på at dette vil være i orden til oktober.
Dersom noe annet blir tilfellet er Mpad i så fall den første Android-enheten vi har testet uten tilgang på Googles programbutikk. Selv urdroiden HTC Dream hadde tilgang til Android Market.
Funksjoner og multimedia
Det er foreløpig usikkert om Mpad vil få telefonfunksjonalitet i sin endelige utgave. Enheten er iallfall utstyrt med stereohøyttalere og det som later til å være hull for en mikrofon.
Nettbrettet har dessuten støtte for hodetelefoner med mikrofon, slik at man kan bruke disse til eventuell telefoni eller IP-telefoni fra Mpad.
God internettopplevelse
Nettleseren er slik vi kjenner den fra andre Android-enheter. Her går det meste raskt og greit, og det er oftere linjen vi venter på enn noe annet.
Som nevnt tidligere i testen finner vi imidlertid ingen Flash-støtte i nettleseren. Android 2.2 vil bli tilgjengelig for nettfjøla så fort som den er klar, men ettersom det kan drøye en måned eller to lenger før programvaren er på plass er det Android 2.1 som gjelder ved slipp av Mpad.
En forbedring i forhold til Huaweis nettbrett er at flertrykkstøtte er på plass i Mpad. Her fungerer tofingerzoom greit, men vi merker av og til at det lugger litt. Fordi nettbrettet er utstyrt med et svært raskt brikkesett av typen Nvidia Tegra 2, regner vi med at dette vil være på stell innen enhetene slippes ut til kunder om halvannen måned.
E-postleseren er rask og god, og HTML-støtten er på plass. I vår testenhet fins ikke innebygget støtte for PDF eller Microsofts Office-formater, og dermed får vi heller ikke åpnet vedlegg.
Dette finner vi på langt de fleste Android-enhetene vi tester, så vi regner ikke med at Mpad vil bli noe unntak. Den store skjermen gjør at e-postlesing fungerer svært godt. Vi hadde gjerne sett at den hadde noe høyere oppløsning, men den er likevel forholdsvis behagelig til lesing.
Sterk videostøtte
Mpad vil komme med 4 GB tilgjengelig lagringsplass for brukeren. I tillegg har enheten plass for minnekort av typen Micro-SDHC. Enheten har såvidt vi kan avgjøre svært god støtte for ulike medieformater.
Her får vi avspilt både Div X-filer og vanlig MP4-video. Sistnevnte format spiller Mpad knirkefritt i HD med oppløsningen 720p. Den skal også være i stand til å sende ut høyoppløst video gjennom HDMI-porten på siden.
Vårt testprodukt er så tidlig at denne funksjonen ikke virker skikkelig, men vi blir lovet av Multicom at man i det ferdige nettbrettet skal kunne få innhold i inntil 1920 x 1080 pikslers oppløsning, eller 1080p, ut gjennom utgangen.
Videoen vi fikk ut til TV-skjermen så betydelig dårligere ut enn den vi fikk se på selve enheten. Dette regner vi med er på stell i enheten som faktisk blir sendt ut til Multicoms kunder i oktober.
Støtter mus og tastatur
I tillegg til minnekortstøtten har Mpad også såkalt USB on-the-go. Dermed kan man koble til mange av de tingene man vanligvis kobler til en PC. Både mus og tastatur fungerer opp mot enheten, men på Mpaden vi testet fikk vi ikke opp noen musepeker under bruk.
Til daglig er kanskje ikke denne typen enheter det man helst vil koble til Mpad, men gitt at HDMI-funksjonaliteten er på stell kan Mpad utgjøre et utmerket lite mediesenter sammen med en TV.
Minnepenner og andre lagringsenheter kan kobles til og blir synlige i filutforskeren. Dette foregår forholdsvis enkelt og greit, og bildevisning rett fra minnepenn på Mpad er absolutt en raskere og enklere løsning enn å starte opp en PC til formålet.
På spillfronten er vårt testeksemplar dårlig utstyrt. I den ferdige utgaven må vi anta at Android Market er på plass og at spill kun er noen trykk unna på Mpad, som på andre Android-baserte enheter.
Konklusjon
I forkant av Apples mye omtalte Ipad-lansering tidligere i år var det svært mange aktører som allerede hadde vist frem nettbrettplaner. Først nå begynner disse planene å materialisere seg.
Vi må fortsatt vente en måned eller to på at mange av aktørene skal bli klare, men enhetene begynner så smått å komme inn til test. Multicoms kommende Mpad Z1 er av de første.
Alt i alt er Mpad et svært lovende produkt, spesielt når man tar prisen i betraktning. Til under 3000 kroner kan man få et nettbrett som gjør mange av de samme tingene som dobbelt så dyre produkter.
Ikke den beste bildekvaliteten
I forhold til eksempelvis Apple Ipad og Galaxy Tab er skjermen i Multicom Mpad vesentlig svakere. Innsynsvinkelen er på grensen til dårlig, og selv ikke under optimale forhold er den særlig god på fargegjengivelse og kontrast. Oppløsningen er litt lav, men lysstyrken er god nok.
Likevel opplever vi at dette fungerer helt utmerket til basisfunksjonene vi forventer å finne på et nettbrett. Nettsurfing i den raske nettleseren og e-postlesing går som en lek.
Responsiv skjerm
Sammenliknet med Huawei S7 som vi tidligere har testet er responsen i Mpads skjerm en stor forbedring. Det finnes etter hvert mange billige enheter med kapasitive, eller berøringsfølsomme, skjermer.
Brukeropplevelsen selv på de billige berøringsfølsomme skjermene er vesentlig bedre enn det vi opplever på de som registrerer trykk. For denne typen enheter er brukeropplevelsen en stor del av formålet med produktet.
Her mener vi Multicom har gjort en riktig avveining - så lenge skjermen er responsiv er vi tilbøyelige til å godta andre svakheter. Skjermen er tross alt måten man kommuniserer med dingsen på, og det bør ligge færrest mulig hindringer i veien for denne kommunikasjonen.
Solide tilkoblingsmuligheter
Det tekniske er dog likevel på plass. USB on-the-go er en supernyttig funksjon som lar brukeren koble til mange forskjellige eksterne enheter. Mus og tastatur kan lette navigeringen om man kobler Mpad til en TV. Minnepinner og harddisker gir enkel tilgang på eksternt innhold.
Med en HDMI-kontakt i full størrelse går det også som en lek å koble til TV-skjermer. I vårt svært tidlige testeksemplar fungerer ikke denne som den skal, men i det endelige produktet vil man kunne få høyoppløste bilder ut av denne kontakten.
Testen oppdateres
Foreløpig mangler Mpad store deler av programvaren som vil være å finne i det ferdige produktet. Dermed er det litt usikkert hva som vil bli å finne av forhåndsinstallert programvare. Selv ikke Android Market fortoner seg som hundre prosent sikkert i svarene vi får fra leverandøren.
Testproduktet vårt denne gang er en uvanlig tidlig utgave i forhold til å ha fått kjørt seg i en tilnærmet fullverdig test. Beskjeden vi har fått fra Multicom er at programvaren Mpad skal kjøre slett ikke er ferdig, og at det jobbes kontinuerlig med den frem mot at produktet blir tilgjengelig en gang i løpet av oktober.
Derfor blir det også litt tidlig å sette en terning på produktet slik det fremstår i dag. Den endelige dommen blir derfor at Mpad er svært lovende, spesielt prisen tatt i betraktning. Testen vil bli oppdatert med en endelig dom så fort vi får tilgang på det ferdige produktet.