Til hovedinnhold

LG P500 Optimus One

LG P500 Optimus One

Testresultater

Lav pris, god skjerm, bra design, FM-radio. Android 2.2, videospiller med DivX-støtte.
Ikke Flash 10.1-støtte, sus i høyttaler ved samtale, svakt kamera, lett å ripe opp skjermen.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Den har 3,2 tommer stor berøringssensitiv skjerm, og kjører versjon 2.2 av Android. Skjermoppløsningen er god, batteriet utholdende og funksjonaliteten ligger ikke mye tilbake for det du tilbys på langt dyrere Android-mobiler. Møt LG Optimus One.

Design
Når vi pakker opp esken vi fikk fra LG finner vi en sort mobiltelefon som umiddelbart minner litt om de første touch-mobilene fra HTC. Overflaten er sort og matt, det samme er baksiden. I siden har telefonen en metallramme som er bredere mot bunnen av telefonen enn den er mot toppen.

Fronten domineres av en forholdsvis stor skjerm, med to små og en litt større tast under skjermen. De små tastene på hver side av den litt større tasten, er menytast og søketast. Den store tasten har to funksjoner, avhengig av hvor du trykker. Trykker du på venstre side av tasten åpner du hjemmeskjermen, på høyre side av tasten har du tilbakefunksjon.

På høyre side er volumkontrollen integrert i den smale sidelisten, og på toppen finner du kontakten for hodesettet Kontakten er integrert i metallrammen, noe som gjør kontakten med robust. På toppen av mobilen finnes i tillegg til en svært liten knapp som er telefonens hovedstrømbryter. Du kan også bruke denne tasten for å aktivere stillemodus eller flymodus.

MicroUSB-porten, som bukes både til lading og dataoverføring, sitter i bunnen midt under telefonen. Det er en fordel om du vil bruke Optimus One i en eller annen ladestasjon med holder.

Telefonens bakside har en liten Google-logo, og en kameralinse i et lite metallfelt.
 

Ut over dette er det få detaljer vi biter oss merke i. Totalinntrykket av designen er at LG Optimus One er en solid mobiltelefon med avrundede kanter og en overflatebehandling som gjør at den ligger godt i hånden. Den er ikke for tykk, men den er heller ikke spesielt slank.

LG Optimus One ser muligens litt formell og kjedelig ut. Ønsker du en sprekere variant, så finnes Optimus One også i andre fargekombinasjoner.
Glasset som dekker det meste av telefonens front er ikke særlig motstandsdyktig mot riper, så her gjelder det å unngå at mobilen blir skrapet opp når du bærer den i lommen.

Brukergrensesnitt
Brukergrensesnittet på Optimus One er nokså likt det originale Android 2.2-grensesnittet. LG har lagt til sitt eget grensesnitt, men dette minner mer om en temavariasjon enn om et egenutviklet brukergrensesnitt. Telefonen har fem startskjermer du kan legge programmer, snarveier og annet innhold på.  Hovedskjermen ligger i midten, mens de andre hentes frem med fingerstrøk.
 

Nederst på startskjermene ligger fem ikoner. Fire av disse er snarveier til e-post, kontaktliste, meldinger og Internett, mens den midterste og største åpner oversikten over alle programmene i telefonen.
 
Telefonen har en 600 MHz-prosessor som gir bra flyt i de fleste operasjoner, men som henger litt etter når du veksler mellom programmer eller skal åpne tunge applikasjoner som for eksempel bildegalleri. Telefonen sliter også med å katalogisere et musikkbibliotek på 12 GB fra et 16 GB minnekort.

Kontorapplikasjonen har også litt tungt for det om vi kjører på med store regneark eller Word-dokumenter med grafiske elementer.
 

Apps

Siden dette er en Android 2.2-mobil, så er programmene LG har lagt inn bare en promille av alt det du kan finne i Android Market. De mest sentrale programmene, som Google, e-post, kart og sosiale medier er selvsagt på plass. Det samme er videospiller, Google Navigasjon (virker ikke i Norge), Layar (Augmented reality) og Google Talk.

LG har lagt til sin egen variant av Market, kalt App Advisor. Forskjellen mellom App Advisor og Market er at LG i sin butikk har begrenset seg til applikasjoner de selv vil anbefale og mener passer for deg. I skrivende stund mener LG du kan ha glede av å følge julenissens bevegelser på et kart (Santa Tracker), fylle bakgrunnsbildet med snø og nisser, og sjekke forholdene i Nordmarka. Du anbefales også å laste ned SportsTracker.

For bilister - nesten
Telefonen har også et helt eget brukergrensesnitt for bilister. Trykker du på programikonet som er merket med et bilratt, så får du opp en meny som har så store knapper at det skal være mulig å treffe dem uten å ta øynene fra veien.

Ulempen er at menyene ikke stikker veldig dypt. Du kan åpne adresseboka, telefontastaturet, musikk, talesøk, kart, navigasjon (som ikke virker i Norge) og du kan åpne menyen for innstillinger. Så snart du har trykket på en av de store knappene er du rett tilbake i dette-burde-du-ikke-fikle-med-mens-du-kjører-bil-menyene. Det litt pussige er at programmet har tre tomme knapper som ikke lar seg konfigurere. 

 

Status
Uansett hvilket program du bruker, så har du en liten statuslinje øverst i skjermbildet.  Trekker du denne ned, så åpner du et større statusfelt der du også har snarveier til aktivering eller deaktivering av Wi-Fi, Bluetooth, GPS, mobilnett og lyd.
 
Som på andre mobiltelefoner med Android, så kan du kopiere et ikon over på en startskjerm ved å trykke og holde på det. For å legge til elementer direkte fra startskjermen holder du bare på et ledig område til det dukker opp en meny.
 

Svak musikkspiller

I denne mobiltelefonen finnes FM-radio og en musikkspiller. Musikkspilleren virker bare om du har minnekort i telefonen, og i vår pakke fantes det ikke noe slikt kort. I spesifikasjonene fra LG heter det at den kommer med 2GB minnekort, så da får vi stole på det.

Musikkspilleren er enkel, og manger mulighet for å justere lydbildet. Du kan lage spillelister, og du kan sortere musikk etter album, artist eller låtnavn. Det er ikke mulig å sortere etter sjanger, utgivelsesår eller andre kriterier.
 
Det er ikke bare programvaren som blir i enkleste laget. Det kan du alltids fikse ved å laste ned en alternativ musikkspiller. Men maskinvaren er heller ikke optimalisert for musikk. En ting er at hodesettet som følger med begynner å skurre i diskanten allerede på lavt volum. Det kan kompenseres med et bedre hodesett. Men selv om vi bruker et bra hodesett, så løfter musikkspilleren seg aldri over det helt jevne. En svak suselyd ved avspilling gjør ikke saken bedre.

Lyden er ikke bedre ved avspilling av film. Men når det er sagt, så har de fleste en langt lavere terskel for hva som er akseptabelt lydbilde for en film enn for musikk. Når det gjelder filmavspilling, så støtter LG Optimus One også DivX-filmer.

Kamera
Maskinvaren som skal sørge for fotoopplevelsen synes å være i samme klasse som maskinvaren for musikk.

Det fungerer for så vidt, men heller ikke mer. Kameraoppløsningen er på 3 megapiksler. Noe mer kan vi vel heller ikke forvente på en mobiltelefon i denne prisklassen, selv om vi har sett rimelige mobiler med langt bedre kamera enn dette. Kameraet har autofokus, men mangler lys. Du kan ikke sette fokuspuktet manuelt.

I godt lys tar kameraet greie bilder. Men du trenger ikke være fotoentusiast for å kunne påpeke svakheter ved det meste fra vignettering til fargegjengivelse og signalstøy.

Video

Videokameraet er midt på treet. Vi blir ikke imponert på noen måte, men som det vedlagte filmklippet viser, så er det mulig å bruke kameraet for å gjøre enkle klipp som kan sendes som vedlegg i e-post eller lastes opp til sosiale nettsteder. Optimus One lar deg sende videoklippene med bare få tastetrykk. Her er en video vi lastet direkte til YouTube:

Lyden på opptakene er imidlertid fryktelig dårlig.

Nettleser
Nettleseren henger en del når vi skal panorere eller zoome med fingrene. Den støtter heller ikke Flash 10.1, slik Android 2.2 åpner for. Flash ville også gjort sidene enda tyngre, og det er et godt argument for å velge det bort. Men vi hadde satt pris på å kunne aktivere det de gangene vi faktisk trenger det til noe mer nyttig enn å se blinkende reklamebannere.

 

Meldinger
For den som liker å skrive meldinger, så er dette en god mobiltelefon. Du kan velge mellom T9-tastatur eller qwerty. Bruker du T9-tastaturet vil dette virke på samme måte som på tradisjonelle tastaturmobiler, enten ved at du trykker flere ganger på hver tast, eller ved at du bruker ordbok. Skriver du på qwerty-tastaturet vil du ganske sikkert irritere deg over at bokstavene æ, ø og å ikke har egne taster. Men det finnes norsk tastatur som du kan laste ned fra Market.
 

Tekstmeldinger og MMS vises som tråder, og det er enkelt å holde oversikt over samtaler, meldinger og statusoppdateringer fra kontaktene dine.
 
Når det gjelder e-post, så er Optimus One på høyde med langt dyrere mobiltelefoner. Telefonen synkroniserer trådløst mot de fleste serverløsninger, også Microsoft Exchange Server. Du får tilgang til mappestrukturen på serveren, og du kan laste ned og åpne de vanligste vedleggene.
 

Ingen racer

Telefonen kjører operativsystemet Android 2.2, som skal være en del raskere enn 2.1. Likevel opplever vi ikke denne telefonen som veldig rask. Når vi taster må vi skru av den taktile responsen. Den henger flere berøringer etter, og er mer til plage enn til nytte.  

Som mobiltelefon fungerer LG Optimus helt greit, selv om høyttaleren ikke imponerer. Ved samtaler er det en slitsom suselyd i høyttaleren. Mikrofonen er imidlertid god nok.

Men om du først og fremst er ute etter en rimelig mobiltelefon som kan kjøre Apps fra Android Market, så er Huawei U8150 Ideos et rimeligere alternativ. Den kjører samme versjon av operativsystemet, men har mindre skjerm og enda svakere kamera.

Om prisen er det viktigste, så er også Samsung Galaxy 5 et alternativ å vurdere. Men vi synes nok Optimus One er mer mobil for pengene, ikke minst fordi den har så mye bedre skjerm.

Finn beste pris på LG-P500 Optimus One

Bildeeksempler

Testresultater

Lav pris, god skjerm, bra design, FM-radio. Android 2.2, videospiller med DivX-støtte.
Ikke Flash 10.1-støtte, sus i høyttaler ved samtale, svakt kamera, lett å ripe opp skjermen.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Bildeeksempler

Spesifikasjoner

Testresultater

Lav pris, god skjerm, bra design, FM-radio. Android 2.2, videospiller med DivX-støtte.
Ikke Flash 10.1-støtte, sus i høyttaler ved samtale, svakt kamera, lett å ripe opp skjermen.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

Testresultater
Størrelse/Batteri-
Størrelse113,5 x 59 x 13,3 mm
Vekt129 g
Standby-tid550 timer 3G, 700 timer 2G
Taletid7:30 3G, 8:00 2G
Tilkobling-
BluetoothJa Ja, 2.1 med A2DP
USB-portKrysse av
Meldingsfunksjon-
TasteutformingMangler æøå, ellers bra skjermtastatur
MMSKrysse av
EpostKrysse av
Sosiale tjenesterKrysse av
OrdbokKrysse av
Kamera/Display-
Brukervennlighet, kameraMiddels
Bildegjengivelse inneSvak
Bildegjengivelse dagslysBra
Bildeoppløsning3 Mp
VideoopptakJa Ja, VGA@18 fps
Skjermstørrelse320 x 480, 3,2 tommer TFT
Fargedybde16 mill
Minne-
Minnekapasitet170 MB
Støtte for minnekortJa Ja, opp til 32 GB (2 GB følger med)
Nettverk-
UMTSJa Ja, 7,2 Mbit/s
EDGEJa Ja, 236,8 Kbit/s
1900-bånd (trippelbånd)Krysse av
WLANJa Ja, Med tethering, uten dlna
GPSKrysse av
Tilbehør/Media-
FM-radioKrysse av
MediaspillerJa Ja, svak
JavaKrysse av
Stereo handsfreeJa Ja, svak
Generelt-
TotalinntrykkEn prisvinner. Rett og slett mye for pengene.
PrisklasseLav
MenynavigeringMeget bra
BrukervennlighetMeget bra
DesignMeget bra
Støttede applikasjoner-
Spill på mobilJa Java, Android 2.2
Utgåtte egenskaper-
GPRSKrysse av
IRBytt
Push and talkBytt
Nye egenskaper-
LTEBytt
NFCBytt
SAR-verdi0,45 W/kg
WIMAXBytt
DMBBytt
TouchJa Ja, kapasitiv med multitouch0

Konklusjon

Testresultater

Lav pris, god skjerm, bra design, FM-radio. Android 2.2, videospiller med DivX-støtte.
Ikke Flash 10.1-støtte, sus i høyttaler ved samtale, svakt kamera, lett å ripe opp skjermen.

Totalinntrykk

Prisklasse

Menynavigering

Brukervennlighet

Design

LG Optimus One er en mobiltelefon som koster lite og yter mye. Det vil garantert gjøre den populær blant de som ønsker seg en brukervennlig og rimelig touch-mobil med tilgang til at hav av apps.

Skjermen på 3,2 tommer er en av de største i mellomklassen. Skjermoppløsningen er også god, med 320 x 480 punkter.

Den viktigste grunnen for å velge denne mobiltelefonen er da også kombinasjonen pris/ytelse. Optimus One kan mye av det samme som dyrere Android-mobiler kan. Den er brukervennlig, underholdende og har bra batterikapasitet til smartmobil å være.

Men selv om dett er en telefon som imponerer på noen områder, så er det også sider ved Optimus One som trekker ned.

Musikkspilleren er en av disse. Her kommer Optimus One dårligere ut enn flere mobiltelefoner i samme prisklasse. Du kan ikke stille lydbildet, og du kan høre en svak suselyd på toppen av musikken. Kameraet er heller ikke mer enn middels, og skjermen kom dårlig ut i vår ripetest.

I vår test har vi påpekt at telefonen ikke er av de aller raskeste. Men den er heller ikke generende treg.

Når vi veier fordeler opp mot ulemper kommer Optimus One svært godt ut av det. Men et svakt kamera og en middelmådig musikkspiller er noe av det som gjør at den ikke når helt til topps på poengskalaen.

Mer om
annonse