Tek.no

Test

Purpurfargen på blåstråle

15 Feb 2011 21:05

I The Color Purple – eller Purpurfargen som den ble hetende på norsk – møter vi den fattige, afroamerikanske jenta Celie og følger hennes vanskelige oppvekst og tilværelse i en verden dominert av mannssjåvinisme, rasisme og fattigdom.

Filmen

The Color Purple fra 1985 er basert på den Pulitzer-vinnende romanen med samme navn av Alice Walker. Dette er et skikkelig klassisk drama regissert av Steven Spielberg som skilte seg ut fra de tidligere blockbusterne han var kjent for å lage (som Jaws og Raiders of the Lost Ark).

Dramaet i filmen blir behandlet på en varm og omtenksom måte av Spielberg, og selv om vi blir vitne til mang en grusom hendelse slipper aldri Spielbergs sukkersøte og sentimentale regihånd taket. Hvis man godtar Spielbergs stil er derimot ikke dette noe problem.

Les også: Blu-ray-utgivelser i februar

Dette var faktisk en av de første spillefilmene Whoppi Goldberg var med i, og det er godt å se at hun har et større spekter innen skuespill enn bare de sprø komedierollene hun er mest kjent for. Hun bidrar til å gi Celie menneskelighet og sårbarhet, men uten at det blir karikert.

En nesten ugjenkjennelig Oprah Winfrey dukker også opp, og det er bra å se at også hun kan spille troverdig og ikke bare innta den snørrhovne og arrogante innstillingen hun har fått etter årevis med dominanse av talkshowet sitt.

Danny Glovers skurkerolle får også en menneskelig dimensjon – det lille og menneskelige bak den mishandlende ektemannen er å skimte her og der, og bidrar til å forsterke filmens troverdige dramatiske trekk.

Så selv om den er sukkersøt og tradisjonell på alle måter, fremstår likevel The Color Purple som nettopp en god, klassisk dramafilm med den rette blandingen av sentimentalt og kynisk. Det er en feelgood-film for mørke vinterkvelder, og ellers et bra karakterdrama som er vel verdt en titt.

Teknisk

Video

Denne Blu-ray-presentasjonen av The Color Purple i 16x9 1.85:1, 1080p/AVC ser ut til å være en mer eller mindre trofast gjengivelse av filmens opprinnelige visuelle uttrykk. Noen innstillinger har et mykt bilde, men dette later til å være slik filmen faktisk er. Ellers får vi en sterk og skarp detaljgrad på ansikter, klær, materialer og oversiktsbilder.

Fargepaletten er like varm som dramaet i filmen tilsier, mens svarttoner også blir representert på en sterk måte. Noen prikker og digital støy er å spore her og der i løpet av filmens 2,5 timer, men ikke i en grad som virker irriterende. Bildet i The Color Purple er med andre ord svært godt, selv om det ikke er blant BD-formatets ypperste innen gjengivelser av eldre filmer.

Audio

Lydbildet i The Color Purple – som blir presentert i DTS-HD Master Audio 5.1 – består hovedsaklig av to elementer: dialogdreven lyd i front og Quincy Jones' i surround-høyttalerne. Filmen ble opprinnelig spilt inn stereofonisk, men denne tapsfrie surroundmiksen gir likevel rom for bakgrunnslyder som for eksempel vind og dyrelyder i surround-høyttalerne.

Musikk er altså dominerende i lydbildet på denne utgivelsen, men dialogen er minst like viktig – og klart gjengitt. Det er aldri noe problem å høre hva som blir sagt, selv om musikken ved enkelte anledninger kan bli dominerende i lydsporet. Dette er en dramafilm og har derfor ikke en utstrakt bruk av sterke lydeffekter, noe som gjenspeiles i en ikke altfor potent bruk av bass. Ellers er dette en strålende auditiv gjengivelse på Blu-ray.

Ekstramateriale

  • Conversations with Ancestors: The Color Purple from Book to Screen
  • A Collaboration of Spirits: Casting and Acting The Color Purple
  • Cultivating a Classic: The Making of The Color Purple
  • The Color Purple: The Musical
  • Galleries: Behind the Scenes
  • Galleries: The Cast
  • Teaser Trailer #1
  • Teaser Trailer #2
  • Theatrical Trailer #1

Konklusjon

The Color Purple er en god film som helt klart fortjener å bli gitt ut i HD. Lyd og bilde er temmelig bra med tanke på kildematerialet, og avslører således ikke filmens alder. Ekstramaterialet kommer i SD og er kopiert over fra en tidligere DVD-utgivelse, men dette er bedre enn ingenting.

Les også
80-tallet vender tilbake
Les også
Gangsterfilmen som skulle ende alle gangsterfilmer
Les også
Actionfylt fremtidssatire
Les også
Høy nåleføring i høy oppløsning
Les også
Trolljakt på Blu-ray
Les også
Alice i HD-land
Les også
Family Guy + Star Wars = sant
annonse

Les også