Test

Motorola Xoom

Motorola Xoom er et av de første av Android-nettbrettene som skal hamle opp med Apples iPad-modeller. Her er det nemlig Googles nye operativsystem Android 3.0 Honeycomb. Det betyr at menyene nå er bedre tilpasset store skjermer.

Motorola Xoom har også større skjerm enn de Android-nettbrettene vi har sett tidligere - disse har stort sett hatt skjermer mellom 5 og 7 tommer i størrelse. Her er det en sjenerøs 10.1 tommer stor skjerm.

Svak skjerm

Skjermen er altså litt større enn iPad-skjermene i diagonalen, men fordi Xooms skjerm er litt smalere blir det totale skjermarealet omtrent helt likt med Apples nettbrett.

Vi liker ikke at pikslene er svært synlige i skjermen, og den er også ekstremt blank. Sammenliknet med iPad 2 og Samsungs kommende Galaxy Tab 10.1 er det ofte vanskelig å se skjermbildet på grunn av de voldsomme refleksene, og fingeravtrykk blir ekstra godt synlige på Xoom-skjermen.

Bedre menyer

Det nye menysystemet har blitt betydelig strammere og bedre egnet for store skjermer. Her er hele skjermen utnyttet, og applikasjonene som følger med tar seg riktig godt ut. Spesielt gjelder dette den knallgode e-postleseren og kalenderen på Motorola Xoom.

Dette er fordeler vi regner med at vil gjelde mange apps i Googles Android Market fremover, men foreløpig er det kun et fåtall av appene som faktisk er tilpasset virkelig store skjermer i applikasjonsbutikken.

Greie bilder

Xoom er utstyrt med to kamera. Hovedkameraet har en oppløsning på fem megapiksler, og det tar helt greie bilder i godt lys. Vi synes bildene godt kunne vært noe mer detaljerte, men samtidig er ikke Xoom plaget av mange problemene andre mobile kameraer kan ha, som for eksempel overoppskarping.

Kameraet over skjermen er for videosamtaler, og bildekvaliteten her er ikke fantastisk, men helt grei til sitt formål.

Stor og tung

Xoom har imidlertid et ankepunkt til. Den veier litt i meste laget. Den er rundt 100 gram tyngre, og den er betydelig tykkere enn iPad 2. Kommende Galaxy Tab 10.1 fra Samsung er enda litt tynnere og lettere enn iPad 2 igjen.

Dermed er Xoom et av de tyngste av årets viktige nettbrett. Da den originale iPad kom på markedet i fjor, ble den møtt av flere klager i forhold til akkurat dette. Dette er selvfølgelig en smakssak, men når det fins alternativ som er langt hendigere enn Xoom fremstår dette som en ulempe.

Til slutt

I skrivende stund er det Apples iPad 2 som er det tydeligste alternativet til Motorola Xoom. Apples nettbrett er lettere å håndtere, og det har et betydelig større utvalg programvare som passer på den store skjermen. iPad 2 koster også mindre enn Motorola Xoom gjør, med en startpris på 3890 kroner.

Vi kommer heller ikke helt unna kommende Samsung Galaxy Tab 10.1. Dette Android-brettet skal være i salg fra juni, og vil ha en pris som starter på omkring 4500 kroner. Noen full test av dette brettet har vi ikke gjort ennå, men allerede kan vi fastslå at både skjerm og størrelse er betydelig bedre enn Motorola Xoom kan vise til.

Les hele testen av Motorola Xoom på Amobil

Les også
Android 3.2 gir bedre apps
Les også
Android-apps på storskjerm
Les også
Samsung Galaxy Tab 10.1
Les også
Sony med Android 3.0 på to skjermer
Les også
Apple iPad 2
Les også
Utradisjonelt brett rundt hjørnet
annonse