Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

HTC 7 Trophy

Design, skjerm og menyer

Windows Phone 7 er fortsatt ferskvare, faktisk er HTC Trophy kun den andre Windows Phone 7-telefonen vi tester. Spesielt med alle Windows Phone 7 er de sterke føringene Microsoft legger på både program- og maskinvare. Det blir nesten som om flere produsenter enn Apple hadde laget Iphone.

Det aller meste av det vi skrev om LG Optimus 7, vil derfor gjelde også for HTC Trophy.

Les hele testen av Optimus 7 her

En klassisk kollega

Ikke bare har Trophy en nær slektning i Optimus 7, men HTC har også en annen Windows Phone 7-modell på trappene. Den har det klingende navnet Mozart, og høyere kameraoppløsning og bedre blits gjør at den skiller seg fra Trophy.

Nå er det imidlertid Trophy som gjelder. Førsteinntrykket er godt, og vi la umiddelbart merke til at Trophy har en mer snerten utforming enn Optimus 7. Den avrundede Trophy har derfor ingen problemer med å skli ned i bukselommen, selv om skjermen fortsatt er 3,8 tommer stor.

Den gedigne kvalitetsfølelsen som Optimus 7 kunne skilte med, innehar derimot Trophy ikke. Plastfølelsen er påtagelig, og i løpet av testperioden så vi antydning til slitasje på enkelte steder. Svikt og knirk merket vi derimot ikke noe til, og det virker som Trophy henger godt sammen på tross av all plasten. Med de forholdsvis tøffe kravene til hardware er Trophy naturlig nok ingen billig telefon, og det er i overkant mye plast med tanke på at prisen kryper opp mot fem tusen kroner.

Skjermen virker å være mer holdbar, og vi klarte ikke å lage riper i skjermen med en binders uansett hvor mye vi prøvde.

Kontaktene blir hentet fra flere kilder.
Her kan du gå direkte til rett del av adresselisten.

Snert også i menyene

Når du starter opp din Trophy første gang får du en veiviser som tilsynelatende er lik på alle Windows Phone 7-telefoner. Denne hjelper deg med å sette opp telefonen slik at den er klar til bruk.

Du kan hente kontakter fra Facebook, Windows Live, Exchange og Google. Har du hatt en Android-telefon tidligere, er det med andre ord ikke noe problem å få kontaktene dine over på en Windows Phone 7-telefon, det er bare å sette opp synkronisering mot din Google-konto.

Når du begynner å bla i menyene, merker du med en gang at den gode responsen i menyene som Windows Phone 7 er kjent for finnes også her. Ting skjer umiddelbart, og skjermen reagerer fjærlett og presist på din berøring.

Sammenlignet med Iphone og Android, som begge har gode menyer for trykkfølsomme skjermer, er Windows Phone 7 fullt på høyde allerede fra start. Allikevel har de sin egen vri på enkelte ting, slik at Windows Phone 7 lar seg skille fra sine konkurrenter.

Som på Optimus 7 er skjermen god, om enn kanskje noe svakere. Sammenlignet med de beste AMOLED-skjermene merker du fort at Trophys skjerm ikke er like stor eller fargesprakende, men dette er neppe noe du vil tenke over med mindre du sammenligner direkte.

Siden menyene for det meste er identiske med andre Windows Phone 7-telefoner, ramser vi ikke opp all funksjonalitet igjen her da vi har beskrevet mye av dette i testen av Optimus 7. Isteden beskriver vi funksjonalitet som vi ikke allerede har nevnt, eller som er unik for HTC.

Varsellinje til glede og besvær

Øverst på skjermen dukker det opp en varsellinje hvis du for eksempel får en tekstmelding. Dersom tastelåsen er av, kan du trykke på varselet for å åpne meldingen direkte.

At varsellinjen, som flere hakk bredere enn informasjonslinjen som viser batteri og dekningsstatus, også åpenbarer seg dersom du kommer i nærheten av en trådløs sone, er ikke like praktisk. Som kjent er du stort sett i nærheten av en trådløs sone med mindre du befinner deg langt til fjells eller til sjøs, og resultatet er en varsellinje som støtt og stadig dekker over annen informasjon på skjermen. Heldigvis finner du en innstilling i menyene som lar deg slå av varsling for nye trådløse nettverk.

Du kan styre musikken fra startskjermen.
HTC Hub er nyttig nok i seg selv, men blir for lite integrert til å være særlig praktisk.

HTC har utstyrt Trophy med et eget program kalt Connection Setup, men dette har fint lite med trådløse nett å gjøre. Det eneste dette programmet gjør er å sette opp telefonen for datatrafikk i mobilnettet, noe du normalt kun trenger å gjøre en gang. De fleste vil ikke engang trenge å bruke dette programmet da telefonen som regel er klar til å overføre data når du pakker den ut av esken og setter i et norsk SIM-kort.

Du har også noe som heter HTC Hub, som er en slags egen startskjerm. Hub ligner litt på Sense-skallet som HTC har hatt på telefoner med andre menysystem, men her gjør det liten nytte for deg. Siden Hub er et program du må gå inn på, og programmet heller ikke kan kjøre i bakgrunnen eller integreres med den vanlige startskjermen ser vi ikke helt den store nytten med dette programmet. Om ikke annet kan du bruke Hub til å sjekke været eller få listet opp programmene på telefonen din som HTC står for.

Ukjente nummer

VI la såvidt merke til det på Optimus 7, men på Trophy var det ikke mulig å unngå å irritere seg over uønsket oppførsel ved innkommende anrop. Selv om telefonnummeret som ringte lå i telefonboken, vistes nemlig ikke navnet i mange tilfeller. Grunnen til dette er at nummeret var lagret med +47 i telefonboken. De fleste andre telefoner vi tester er såpass oppegående at de klarer å koble navn og nummer selv om det skulle være lagret på et noe annet format.

Dette kan være mildt sagt svært irriterende hvis numrene dine er lagret med +47 foran, og dette er en amatørtabbe vi håper Microsoft retter opp i snarest.

Søk i Marketplace fungerer ikke optimalt enda.
Avataren din vises på spill-ikonet på forsiden.

Følsomme taster

Med en Windows Phone 7 er det gitt hvilke taster du finner på telefonen. HTC har valgt å la de tre tastene under skjermen være berøringsfølsomme. Normalt foretrekker vi fysiske taster til enkelte funksjoner, men tastene til Trophy reagerer stort sett som de skal og ikke minst gir de fra seg en lett vibrasjon slik at du vet om telefonen har fått med seg ditt tastetrykk eller ei.

På grunn av dette synes vi faktisk tastene til Trophy er hakket bedre enn de Optimus 7 stilte med. Sistnevnte hadde riktignok fysiske taster, men de led under dårlig respons.

Kameratasten og knappen for å slå telefonen av og på er også enkle å bruke, mens volumknappen er lite definert og kan være vanskelig å finne under samtale. Under volumknappen på venstre side finner du tilkobling for Micro-USB, som for anledningen er uten beskyttelsesdeksel. Minijack-inngangen finner du på toppen av telefonens høyre side.

Et annet punkt hva gjelder knappene er at selv om Trophy i likhet med mange andre Windows Phone 7-telefoner er velegnet for spilling, så er det fort gjort å komme borti knappene mens du holder telefonen i landskapsmodus. På denne måten kan det fort være at du låser skjermen eller åpner søkesiden uten å ville det. Spesielt plagsomt kan dette være med søkeknappen og tilbaketasten da de ikke krever et fysisk trykk for å reagere.

Hvis du for eksempel går ut av et spill merker du fort en ulempe ved at Wiindows Phone 7 ikke støtter multitasking. Når du går ut av et program eller spill, blir programmet satt i en slags dvalemodus (forutsatt at den som har laget programmet har implementert dette). Når du åpner programmet igjen tar det gjerne nesten like lang tid som en fullstendig start av programmet, samtidig som du ikke alltid kommer tilbake på samme sted.

Først og fremst er dette noe du kan komme til å irritere deg over dersom du spiller på Windows Phone 7-telefonen din. Heldigvis var dette omtrent de eneste gangene vi opplevde at Trophy var sen i avtrekkeren.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader med datakabel
  • Brukerveiledning

Teknologi og funksjoner

Om ikke Windows Phone 7 snur mobilverdenen på hodet, så er den i det minste en verdig konkurrent.
Trophy ligger godt i hånden.
Windows Live lar deg spore opp telefonen din.

Siden HTC Trophy kjører Windows Phone 7, er det det ingen overraskelse at den er rikelig utstyrt med funksjoner. Her er A-GPS, nærhetssensor og bevegelsessensor standard vare.

I Trophy får GPS-en gjort nytte for seg. Vel får du ikke stemmebasert navigasjon, men du kan i det minste få ruteanvisning slik at du vet hvordan du kommer deg fra A til B. Siden det er Microsoft vi snakker om er det selvsagt Bing Maps som står for karttjenesten.

Du merker fort at dette ikke er en telefon som er sluppet i norsk versjon når du skal søke frem veier på kartet. Vi klarte ikke å søke oss frem til et eneste gatenavn da vi brukte Bing Maps. Selv om vi faktisk kunne se veinavnet på kartet, fikk vi allikevel ikke opp noen treff da vi søkte på det samme navnet. Steder lot seg derimot søke opp, slik at du for eksempel kan søke deg frem til Bislett - men ikke Bislettgata.

Med mindre du har stilt inn "rett" språk på telefonens innstillinger får du ikke brukt søkefunksjonen i kartet i det hele tatt. Skal du ha muligheten til å få ruteanvisning kan du derfor ikke ha stilt inn Norge under "Browser & search language" i "Region & language"-innstillingene. Her må det stå UK eller et annet land som offisielt har lansert Windows Phone 7.

Minimumsminne

HTC Trophy har 8 GB minne, noe som også er minimumskravet for Windows Phone 7. Fullt 8 GB er det riktignok ikke, før vi hadde lagt inn noe som helst av bilder eller musikk så var det kun litt under 6 GB som var tilgjengelig for oss. Dette gjelder også andre Windows Phone 7-telefoner vi har prøvd.

6 GB bør holde for de fleste, og skulle det mot formodning ikke være nok så må du bare lære deg å leve med det. Her kan du nemlig ikke utvide minnet ved å sette inn minnekort. Har du hatt en Apple Iphone tidligere vil ikke dette være et ukjent fenomen.

Tyverisporing

I skjermbildet som møter deg når du kobler telefonen til PC-en og programmet Zune startes automatisk, har du en lenke som heter "Do more with Windows Live". Trykker du her går du inn på en egen side for telefonen din i Windows Live. I hovedsak er det fire funksjoner her som er relatert til telefonen. Du kan vise telefonen på et kart, ringe telefonen, låse telefonen og slette innholdet på telefonen. Hvis du har mistet telefonen din, eller den er stålet, er dette selvsagt nyttig funksjonalitet.

Selv om andre tjenester på telefonen som Marketplace ikke virker i Norge, virket denne funksjonaliteten fint når vi testet. Nøyaktigheten på kartvisningen er god, og vi hadde mellom 0 og 100 meters nøyaktighet på telefonens lokasjon. Som regel vil du derfor være avhengig av å ringe telefonen for å finne den. Hvis du velger å ringe telefonen, og den er stilt inn på lydløs, er det dessverre fint lite lyd som kommer.

Et annet aspekt som gjør at dette ikke kan sies å være en vanntett løsning, er at alt dette kun virker så lenge ditt eget SIM-kort fortsatt står i telefonen. Her har nok Samsung en, om enn enklere, hakket mer robust løsning som sender deg SMS når et annet SIM-kort blir satt i din telefon.

Onenote er et av de beste notatprogrammene.

Knall kontortelefon

Microsoft Office Mobile 2010 sørger for at Trophy er fullspekket med kontorfunksjoner. Her kan du også lage Onenote-notater og jobbe med Sharepoint på telefonen, i tillegg til at du selvsagt kan åpne og redigere for eksempel Word-dokumenter på en utmerket måte. En viktig del av dette er selvsagt Outlook, som gjør Trophy til en utmerket e-posttelefon.

Kalenderen utnytter ikke akkurat plassen optimalt.

Kalenderen er også forholdsvis avansert, selv om den ikke er perfekt. I tillegg til dagsvisning og månedsvisning har du en visning som heter Agenda. Denne viser kommende avtaler. Hvis du er i månedsvisning og klikker på en dag, åpnes ikke aktuell dag i vanlig dagsvisning, men i agendavisningen. Hvis aktuell dag ikke har noen oppføringer havner du ikke på dagen du faktisk ville inn på, men på nærmeste dag med noen oppføringer. Dette kan være forvirrende hvis du klikker på en bestemt dag for å legge til en ny avtale, du kan nemlig ikke legge til en avtale direkte i månedsvisning. Problemet forutsetter at du sist var inne i agendavisning og ikke vanlig dagsvisning før du åpnet kalenderen i månedsvisning.

Bing Maps gir deg ruteanvisning.
Bilder hentes fra flere kilder.

En annen detalj det kan være greit å være oppmerksom på, er at nye avtaler som standard blir foreslått lagt til i Live-kalenderen din. Hvis du synkroniserer telefonen med Exchange, er sannsynligheten svært stor for at det er her du vil ha avtalene dine. For å unngå dette må du gå inn i innstillingene for kalenderen og deaktivere Windows Live som kalender. Som du skjønner kan du vise flere kalendre i telefonens kalender samtidig. Avtalene blir merket med en valgfri farge som viser hvilken kalender oppføringen er hentet fra.

HTC har lagt til litt ekstra funksjonalitet i form av et program som viser aksjekurser, samt en omregner. Omregneren kan regne om mellom de fleste måleenheter. Blant annet kan du regne om tiden mellom forskjellige steder i verden.

Norsk? Glem det!

Siden Windows Phone 7 ikke er lansert i norsk versjon enda, har det noen store begrensninger. Blant annet kan du ikke laste ned programmer, verken gratis- eller betalprogrammer uten å trikse med Live-kontoen du bruker på telefonen. Du får heller ikke norsk tastatur, men må holde nede taster for å få frem norske bokstaver. Menyene på telefonen er selvsagt også på engelsk inntil Windows Phone 7 blir lansert i Norge.

Da vi testet LG Optimus 7, var vi ikke helt fornøyd med samtalekvaliteten.Trophy gjør det bedre, og vi la ikke merke til sjenerende bakgrunnstøy eller andre problemer med lydkvaliteten.

Batteritiden ligger på omtrent samme nivå som rivalen fra LG. Med normal bruk og Wi-Fi og synkronisering aktivert gikk det med andre ord i overkant av to døgn mellom hver gang laderen måtte frem. Er du hard på spillingen eller musikkavspilling, er det ikke utenkelig at du må lade telefonen hver natt.

Multimedia

Programmet Zune på PC-en.
Slik organiserer Zune musikken din.

HTC Trophy kan by på en del moro også. Riktignok får du ikke installert noen spill med en norsk Live-konto, men du har gode muligheter for å spille av multimedia. Den største mangelen på multimediafronten er nok at Trophy ikke kan spille av Divx-filmer direkte.

Lydfiler lar seg derimot som regel spille av, selv om vi ikke ble spesielt imponert over lydkvaliteten på Trophy. Vi synes ikke lyden var så ren og klar som vi kunne ønske, samtidig som lyden ble noe tam.

Siden HTC har lagt ved et program for å justere lyden, kan du i motsetning til andre Windows Phone 7-telefoner her justere lydbildet.

Zune må til

For å fylle opp minnet med musikk og video må du bruke programmet Zune. Zune sørger for at Microsoft har full kontroll med hvilke filtyper du kan føre over til telefonen

Akkurat som på telefonen skifter du skjermbilde i Zune ved å bla til høyre og venstre. Et av skjermbildene heter Quickplay, og lar deg spille av musikk, video og bilder i samlingen din. Bakgrunnsbildet blir bygget opp av albumomslag fra musikksamlingen din. Du kan også trykke "Liker" på sanger du vil klassifisere.

Flere faner

Neste faneblad heter Collection og viser oversikt over mediefilene du har i samlingen din. Mediefilene er kategorisert i musikk, video, bilder og podcaster. Videre kan du kategorisere på artist, genre, album, sanger og spillelister. Som standard vises musikk sortert på artist. I så fall får du en liste over alle artistene dine på venstre side av skjermen. Midt på skjermen vises album, mens enkeltsanger listes helt til høyre. Ved å velge en artist på venstre side, vises kun album fra den artisten. Album kan sorteres på utgivelsesår, artist, alfabetisk eller på når du ble lagt til. De enkelte sangene kan sorteres alfabetisk, på album eller på rating.

Neste faneblad heter Phone og viser i prinsipp det samme som Collection-skjermbildet, bare at det kun er innhold som finnes på telefonen som vises. I tillegg er det her et ekstra valg som heter Summary. Det er denne skjermbildet som vises som standard når du kobler til telefonen. Her får du opp et bilde av din telefon, informasjon om når du sist synkroniserte, hvor mye ledig plass du har og hvilke filer som ble synkronisert sist.

Dine egne bilder hentes også fra flere kilder.

Spill finnes der ute et sted

Hvis du har skaffet deg tilgang til Marketplace, finnes det mye spenstige spill å velge blant, selv om utvalget ikke er i nærheten av hva Google Market eller Apples Appstore har å by på. Den gode responsen i skjermen gjør at også grafisk enkle klassikere som Helicopter og Civil Disobedience kan underholde deg i timesvis. Samtidig gjør skikkelig grafikkstøtte at spill med mer avansert grafikk lar seg spille uten problemer.

Dersom du vil ha godt kamera på telefonen din og vil ha en HTC med Windows, skal du være glad for at Trophy får en storebror kalt Mozart med bedre kamera. Kameraet til Trophy er nemlig ikke mye å skryte av. Selv om oppløsningen er på de påkrevde 5 megapiksler, så blir bildene ikke særlig skarpe, og detaljene flyter ut i stor grad. I tillegg er ikke fargebalansen helt på G.

Når kameraet ikke tar spesielt gode bilder etter mørkets frembrudd må vi spare trofeene til en annen telefon.

Videoopptaket er derimot mer på det jevne for telefoner med HD-video. En eksempelvideo ser du øverst i artikkelen.

Konklusjon

Windows Phone 7 er fortsatt splitter nytt. Vi har testet den første modellen HTC varter opp med som kjører det nye mobiloperativsystemet fra Microsoft. Telefonen heter HTC Trophy, og føyer seg inn i en lang rekke av tidligere Windows-telefoner fra HTC.

HTC må sies å ha vært den ledende leverandøren av Windows-telefoner de senere år, men Windows Mobile har langtfra vært noen stor suksess. Det var derfor på høy tid at Microsoft endelig fikk Windows Phone 7 ut i butikkene nå i høst.

Mye rett fra start

Microsoft har satt sterke føringer på hvordan Windows Phone 7 skal være. Ikke bare er det strenge krav til minimumshardware, men også i menyene er det Microsoft som bestemmer.

Vi har nylig testet LG Optimus 7, som også kjører Windows Phone 7. Siden menyene nærmest er identiske på alle Windows Phone 7-telefoner, vil det som gjaldt for Optimus 7 også gjelde her.

Les testen av Optimus 7 her

Heldigvis har Microsoft endelig fått til å lage et skikkelig operativsystemer for mobiltelefoner, og det er derfor ikke det store behovet for å gjøre endringer i menyene slik som på tidligere versjoner. Menyene er svært enkle å bruke, og ikke minst har du en utmerket respons og god flyt i menyene. Microsoft har ikke bare kopiert fra konkurentene Iphone og Android, men klart å sette sitt eget preg på menyene.

Med Office Mobile 2010 har du sannsynligvis den beste kontorpakken for mobiltelefoner tilgjengelig. Nettleseren er også i toppklasse, og du vil blant annet sette pris på at du har to-finger-zoom.

Slanger i paradis

Helt perfekt er det riktignok ikke enda. Det største aberet er at Windows Phone 7 enda ikke er offisielt lansert her i landet. Det blir selvsagt litt tungvindt å skrive meldinger når du må trykke flere ganger for å få norske bokstaver. Aller verst er det at Microsoft ikke gir deg tilgang til Marketplace med en norsk Live-konto. Marketplace er stedet hvor du laster ned programmer, musikk og spill til Windows Phone 7. En moderne telefon uten mulighet for å laste ned ekstra funksjonalitet er ikke mye verdt, men heldigvis finnes det måter å omgå denne regionsperren på.

Det er også noen mangler ved Windows Phone 7 i første versjon. For eksempel mangler klipp og lim, filbehandler og multitasking. En svært irriterende feil er at telefonen ikke skjønner hvem som ringer hvis du har lagret nummeret med +47 foran.

HTC Trophy er nokså rundt i kantene og oppleves som snerten tross skjermen på 3,8 tommer. Skjermen er ganske god, og den utmerkede responsen i skjermen hever utvilsomt inntrykket skjermen gir flere hakk.

Kameraet trekker derimot litt ned. Bildene får et grøtete preg, og HTC har fortsatt en lang vei å gå hva gjelder bildekvalitet. Trophy får etter hvert en storebror kalt Mozart. Denne har høyere oppløsning på kameraet, og selv om dette ikke er noen garanti for gode bilder i seg selv er det lov å håpe at Mozart er et bedre alternativ dersom du vil ta gode bilder med mobilen.

Musikkspilleren er bedre enn kameraet, selv om lyden ikke er optimal. Inngang for minijack er et pluss, og gjør at du enkelt kan koble til dine egne hodetelefoner.

Konklusjon

Foreløpig har vi kun testet to Windows Phone 7-telefoner. Begge har sine fordeler og ulemper. LG Optimus 7 har hakket bedre byggekvalitet, bedre kamera og bedre lyd i musikkspilleren. HTC Trophy er på sin side mer snerten i formen og har bedre lyd under samtale. Hvilken du velger er mer et spørsmål om smak og behag. Allerede i første utgave er Windows Phone 7 ikke langt unna å matche Android og Iphone, og når norsk versjon dukker opp en gang over nyttår stiller Microsoft sterkt i mobilmarkedet.

Billig moro er det uansett ikke. Siden Microsoft har tøffe minimumskrav til alle Windows Phone 7-telefoner, er du sikret å få en velutstyrt telefon, men du må også være forberedt på å betale for det.

annonse