Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Test

HTC 7 Trophy

Design, skjerm og menyer

Windows Phone 7 er fortsatt ferskvare, faktisk er HTC Trophy kun den andre Windows Phone 7-telefonen vi tester. Spesielt med alle Windows Phone 7 er de sterke føringene Microsoft legger på både program- og maskinvare. Det blir nesten som om flere produsenter enn Apple hadde laget Iphone.

Det aller meste av det vi skrev om LG Optimus 7, vil derfor gjelde også for HTC Trophy.

Les hele testen av Optimus 7 her

En klassisk kollega

Ikke bare har Trophy en nær slektning i Optimus 7, men HTC har også en annen Windows Phone 7-modell på trappene. Den har det klingende navnet Mozart, og høyere kameraoppløsning og bedre blits gjør at den skiller seg fra Trophy.

Nå er det imidlertid Trophy som gjelder. Førsteinntrykket er godt, og vi la umiddelbart merke til at Trophy har en mer snerten utforming enn Optimus 7. Den avrundede Trophy har derfor ingen problemer med å skli ned i bukselommen, selv om skjermen fortsatt er 3,8 tommer stor.

Den gedigne kvalitetsfølelsen som Optimus 7 kunne skilte med, innehar derimot Trophy ikke. Plastfølelsen er påtagelig, og i løpet av testperioden så vi antydning til slitasje på enkelte steder. Svikt og knirk merket vi derimot ikke noe til, og det virker som Trophy henger godt sammen på tross av all plasten. Med de forholdsvis tøffe kravene til hardware er Trophy naturlig nok ingen billig telefon, og det er i overkant mye plast med tanke på at prisen kryper opp mot fem tusen kroner.

Skjermen virker å være mer holdbar, og vi klarte ikke å lage riper i skjermen med en binders uansett hvor mye vi prøvde.

Kontaktene blir hentet fra flere kilder.
Her kan du gå direkte til rett del av adresselisten.

Snert også i menyene

Når du starter opp din Trophy første gang får du en veiviser som tilsynelatende er lik på alle Windows Phone 7-telefoner. Denne hjelper deg med å sette opp telefonen slik at den er klar til bruk.

Du kan hente kontakter fra Facebook, Windows Live, Exchange og Google. Har du hatt en Android-telefon tidligere, er det med andre ord ikke noe problem å få kontaktene dine over på en Windows Phone 7-telefon, det er bare å sette opp synkronisering mot din Google-konto.

Når du begynner å bla i menyene, merker du med en gang at den gode responsen i menyene som Windows Phone 7 er kjent for finnes også her. Ting skjer umiddelbart, og skjermen reagerer fjærlett og presist på din berøring.

Sammenlignet med Iphone og Android, som begge har gode menyer for trykkfølsomme skjermer, er Windows Phone 7 fullt på høyde allerede fra start. Allikevel har de sin egen vri på enkelte ting, slik at Windows Phone 7 lar seg skille fra sine konkurrenter.

Som på Optimus 7 er skjermen god, om enn kanskje noe svakere. Sammenlignet med de beste AMOLED-skjermene merker du fort at Trophys skjerm ikke er like stor eller fargesprakende, men dette er neppe noe du vil tenke over med mindre du sammenligner direkte.

Siden menyene for det meste er identiske med andre Windows Phone 7-telefoner, ramser vi ikke opp all funksjonalitet igjen her da vi har beskrevet mye av dette i testen av Optimus 7. Isteden beskriver vi funksjonalitet som vi ikke allerede har nevnt, eller som er unik for HTC.

Varsellinje til glede og besvær

Øverst på skjermen dukker det opp en varsellinje hvis du for eksempel får en tekstmelding. Dersom tastelåsen er av, kan du trykke på varselet for å åpne meldingen direkte.

At varsellinjen, som flere hakk bredere enn informasjonslinjen som viser batteri og dekningsstatus, også åpenbarer seg dersom du kommer i nærheten av en trådløs sone, er ikke like praktisk. Som kjent er du stort sett i nærheten av en trådløs sone med mindre du befinner deg langt til fjells eller til sjøs, og resultatet er en varsellinje som støtt og stadig dekker over annen informasjon på skjermen. Heldigvis finner du en innstilling i menyene som lar deg slå av varsling for nye trådløse nettverk.

Du kan styre musikken fra startskjermen.
HTC Hub er nyttig nok i seg selv, men blir for lite integrert til å være særlig praktisk.

HTC har utstyrt Trophy med et eget program kalt Connection Setup, men dette har fint lite med trådløse nett å gjøre. Det eneste dette programmet gjør er å sette opp telefonen for datatrafikk i mobilnettet, noe du normalt kun trenger å gjøre en gang. De fleste vil ikke engang trenge å bruke dette programmet da telefonen som regel er klar til å overføre data når du pakker den ut av esken og setter i et norsk SIM-kort.

Du har også noe som heter HTC Hub, som er en slags egen startskjerm. Hub ligner litt på Sense-skallet som HTC har hatt på telefoner med andre menysystem, men her gjør det liten nytte for deg. Siden Hub er et program du må gå inn på, og programmet heller ikke kan kjøre i bakgrunnen eller integreres med den vanlige startskjermen ser vi ikke helt den store nytten med dette programmet. Om ikke annet kan du bruke Hub til å sjekke været eller få listet opp programmene på telefonen din som HTC står for.

Ukjente nummer

VI la såvidt merke til det på Optimus 7, men på Trophy var det ikke mulig å unngå å irritere seg over uønsket oppførsel ved innkommende anrop. Selv om telefonnummeret som ringte lå i telefonboken, vistes nemlig ikke navnet i mange tilfeller. Grunnen til dette er at nummeret var lagret med +47 i telefonboken. De fleste andre telefoner vi tester er såpass oppegående at de klarer å koble navn og nummer selv om det skulle være lagret på et noe annet format.

Dette kan være mildt sagt svært irriterende hvis numrene dine er lagret med +47 foran, og dette er en amatørtabbe vi håper Microsoft retter opp i snarest.

Søk i Marketplace fungerer ikke optimalt enda.
Avataren din vises på spill-ikonet på forsiden.

Følsomme taster

Med en Windows Phone 7 er det gitt hvilke taster du finner på telefonen. HTC har valgt å la de tre tastene under skjermen være berøringsfølsomme. Normalt foretrekker vi fysiske taster til enkelte funksjoner, men tastene til Trophy reagerer stort sett som de skal og ikke minst gir de fra seg en lett vibrasjon slik at du vet om telefonen har fått med seg ditt tastetrykk eller ei.

På grunn av dette synes vi faktisk tastene til Trophy er hakket bedre enn de Optimus 7 stilte med. Sistnevnte hadde riktignok fysiske taster, men de led under dårlig respons.

Kameratasten og knappen for å slå telefonen av og på er også enkle å bruke, mens volumknappen er lite definert og kan være vanskelig å finne under samtale. Under volumknappen på venstre side finner du tilkobling for Micro-USB, som for anledningen er uten beskyttelsesdeksel. Minijack-inngangen finner du på toppen av telefonens høyre side.

Et annet punkt hva gjelder knappene er at selv om Trophy i likhet med mange andre Windows Phone 7-telefoner er velegnet for spilling, så er det fort gjort å komme borti knappene mens du holder telefonen i landskapsmodus. På denne måten kan det fort være at du låser skjermen eller åpner søkesiden uten å ville det. Spesielt plagsomt kan dette være med søkeknappen og tilbaketasten da de ikke krever et fysisk trykk for å reagere.

Hvis du for eksempel går ut av et spill merker du fort en ulempe ved at Wiindows Phone 7 ikke støtter multitasking. Når du går ut av et program eller spill, blir programmet satt i en slags dvalemodus (forutsatt at den som har laget programmet har implementert dette). Når du åpner programmet igjen tar det gjerne nesten like lang tid som en fullstendig start av programmet, samtidig som du ikke alltid kommer tilbake på samme sted.

Først og fremst er dette noe du kan komme til å irritere deg over dersom du spiller på Windows Phone 7-telefonen din. Heldigvis var dette omtrent de eneste gangene vi opplevde at Trophy var sen i avtrekkeren.

I esken finner du:

  • Telefon
  • Batteri
  • Øreplugger med mikrofon
  • Lader med datakabel
  • Brukerveiledning