Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSony Xperia Tablet S

Underholdningsbrett som tåler en vannsprut

Sony Xperia Tablet S er en solid oppgradering fra fjorårets modell.

Skjerm, design og menyer

På høyre side finner du volumkontrollene og av/på-knappen. Det er også en liten lysdiode som indikerer blant annet om nettbrettet er i dvale.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Sony Xperia Tablet S er mye tynnere enn fjorårets Tablet S-modell. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Slik ser baksiden ut. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Skjermen er ganske godt lesbar utendørs.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Det er snart ett år siden vi testet Sony Tablet S, som var ett av Sonys første nettbrett – i tillegg til den litt spesielle toskjermsvarianten Tablet P.

Nå som Sony har avsluttet samarbeidet med Ericsson, har Sony kunnet ta i bruk Xperia-navnet i den nye Sony Xperia Tablet S-modellen. Nettbrettet har mange likheter med den originale Tablet S, men det har blitt vesentlig tynnere.

Vekten på nettbrettet er redusert til 570 gram, som er rundt 25 gram lettere enn fjorårets modell. Det er merkbart lettere enn iPad, som veier 652 eller 662 gram, avhengig av om du velger 3G eller ikke.

Da vi testet den originale Tablet S endte vi opp med å ikke anbefale produktet på grunn av elendig byggekvalitet, dårlig skjermbelysning, dårlig batteritid og svært ustabil programvare som stadig vekk krasjet og kom med feilmeldinger. Vi var derfor svært spent på å teste nye Xperia Tablet S for å se om alle disse problemene var rettet opp.

Etter en ukes testing kan vi slå fast at Sony i stor grad har rettet opp manglene vi påpekte sist.

Sony Xperia Tablet S er nemlig et veldig bra nettbrett, selv om det fortsatt er et par småting vi gjerne skulle sett vært gjort annerledes. Mer om det senere.

Flott design

Nye Tablet S har tatt med seg den litt spesielle designen fra originalen. Nettbrettet har avrundede kanter og er utformet som et magasin som er brettet, og dermed er det litt tykkere i den ene enden. Det gjør at nettbrettet ligger godt i hånden når du holder det i portrettmodus. Samtidig får det en litt skrå vinkel når det ligger på bordet.

Nettbrettet er laget i plast, med en aluminiumsbakside. Kvaliteten føles langt bedre enn på den forrige modellen. Det virker solid, og vi fikk ikke "billigfølelsen" vi fikk da vi testet forrige modell.

Et stort pluss med dette nettbrettet er at det er vannavvisende, det vil si at det skal tåle en vannsprut – uten at det er helt vanntett (IPx4-sertifisert). Det er vanntette luker foran utgangene, og lukene sitter ganske godt. Men Sony har gjort én tabbe. Luken foran den proprietære ladeutgangen er nemlig en løs plugg som ikke sitter fast i nettbrettet, dermed er det lett å miste den. Bare etter en ukes testing har vi allerede brukt mye tid på å lete etter den manglende bunnpluggen.

På venstre kortside er det en stor luke som skjuler en minnekortplass for SD-kort. På samme side av nettbrettet er det også en 3,5 mm hodetelefonutgang. Den har ingen gummiplugg, men vi har fått opplyst fra Sony at den likevel skal være beskyttet mot vanninntrengning.

På høyre kortside finner du av/på-knappen, samt knapper for å justere lydvolumet.

God skjerm

LCD-skjermen benytter et IPS-panel med samme størrelse som på forrige modell. Den er 9,4 tommer stor og har en oppløsning på 1280 x 800 punkter. Dette er en ganske vanlig oppløsning på Android-nettbrett, selv om denne skjermen riktignok er litt mindre enn 10-tommerne som dominerer markedet.

Dårlig lysstyrke var noe vi påpekte da vi testet fjorårets modell. Skjermen i årets modell virker mye mer lyssterk, og da vi skrudde lysstyrken og la den ved siden av en iPad som også hadde maks lysstyrke, var det ikke særlig lett å se forskjell. Skjermen var også ganske godt lesbar i dagslys. Godkjent lysstyrke, med andre ord.

Fargegjengivelse og kontrast er også bra, og skjermen bruker Sonys egen Bravia-teknologi for å forbedre bildekvaliteten. Bilder og film ser bra ut på denne skjermen.

Sony har lagt ved en del egenutviklede programmer. Det er også gjort en del tilpasninger på toppen av Android, som knappen øverst til høyre for å bytte brukerkonto.
Du kan åpne et nettleservindu som flyter som et eget vindu på toppen av det vanlige Android-grensesnittet. .

Sony-tilpassede menyer

Nettbrettet kommer med Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich, som vil bli oppgradert til 4.1 Jelly Bean senere i år. Sony har gjort en del egne tilpasninger på toppen. De har blant annet laget en menylinje øverst på skjermen som inneholder snarveier til nettleser, e-postklient, kamera og systeminnstillinger. Disse snarveiene kan du endre hvis du vil.

Også nederst på skjermen finner du et par knapper du ikke er vant til å se på andre nettbrett. En knapp bringer frem en meny som lar deg starte opp enkelte småprogrammer i vinduer som kan flyte på toppen av det vanlige Android-grensesnittet. Du kan for eksempel ha et nettleservindu oppe på toppen av videofremviseren eller andre menyer eller programmer. Nettleservinduet kan skaleres og flyttes rundt. Dette kan du også gjøre med en del ulike småprogrammer, for eksempel kan du ha en kalkulator alltid liggende tilgjengelig på skjermen, på toppen av det andre du holder på med.

Det er også en knapp for å hente frem Sonys egen fjernkontroll-app, som vi skal komme tilbake til på side 3.

Låner du ofte bort nettbrettet ditt, vil du antagelig sette pris på gjestefunksjonen. En egen knapp øverst til høyre på startskjermen tar deg til en spesiell gjestemodus som inneholder kun de appene du ønsker å gi tilgang til. Du kan enkelt opprette en brukerprofil til gjestene dine eller til andre i familien, og velge hvilke apper du vil gi tilgang til – og eventuelt om det skal være et passord for å gå ut av gjestemodusen. Bruker du nettbrettet i gjestemodus har du imidlertid få muligheter til å gjøre tilpasninger selv, bortsett fra at du kan bytte bakgrunn. Men det betyr at du kan låne bort nettbrettet uten å være redd for at andre roter til oppsettet ditt eller endrer innstillinger.

I esken

Det eneste som følger med i esken, bortsett fra nettbrettet, er en strømadapter og en USB-kabel med den proprietære ladepluggen til Sony i den ene enden. Skulle vi ønsket oss noe i tillegg, måtte det være et sett ørepropper – og kanskje også en adapter til HDMI.

Teknologi og funksjoner

Sony Xperia Tablet S. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Minnekortplassen på venstre side tar SD-kort av den store typen.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Ladekontakten er beskyttet av en vanntett plugg, men vi mistenker at denne fort vil komme på avveie.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Den forrige Tablet S-modellen benyttet Nvidias Tegra 2-systembrikke med to 1 GHz Cortex A9-kjerner. Årets modell er oppgradert til en Tegra 3-brikke med fire A9-kjerner på 1,3 GHz. Tegra 3-brikken inneholder også en femte hjelpeprosessor som trår i kraft når ikke kraften fra hovedprosessorene trengs. Det skal bidra til å holde strømforbruket nede.

Vår testmodell hadde kun Wi-Fi, men det finnes også en modell med 3G-støtte.

Nettbrettet har ellers det meste du forventer å finne av teknologi i et nettbrett, som Bluetooth, 802.11a/b/g/n Wi-Fi, gyroskop, aksellerometer og GPS. Vårt testeksemplar kom med 1 GB arbeidsminne (RAM) og har 16 GB lagringsplass. Men kun 10 GB var ledig til lagring, dermed vil du antagelig få bruk for å utvide lagringsplassen med et minnekort. Eventuelt bør du vurdere å kjøpe modellen med 64 GB innebygget minne. 32 GB-modellen er ikke i salg i Norge.

Nettbrettet har støtte for vanlige SD-kort (av den store typen), altså ikke MicroSD. Fordelen er at dette er den typen minnekort som brukes i veldig mange kameraer, dermed kan du sette minnekortet rett inn i Tablet S når du vil vise frem bildene dine.

God ytelse

I daglig bruk opplevde vi nettbrettet som raskt, og det aller meste fløt ganske fint. Det hendte imidlertid en sjelden gang at ting hakket litt, spesielt rett etter at nettbrettet hadde våknet fra dvalemodus. Noen ganger brukte nettbrettet et par sekunder på å våkne opp fra dvale og vise låseskjermen, når det hadde vært låst lenge.

Men i det store og hele oppleves nettbrettet som raskt.

Batteritiden virket ganske god, og vi kunne typisk bruke nettbrettet et par dager før vi måtte lade. Og det virket også som om vi mistet lite strøm når nettbrettet ikke var i bruk. Noe av årsaken kan være at det kutter wifi-tilgangen, noe som også var litt irriterende ettersom pågående nedlastinger stoppet opp da vi slukket skjermen. Det er nok fortsatt et stykke igjen til batteritiden man opplever på iPad, men likevel – dette er absolutt godkjent.

Proprietær ladeport

Ladeporten er av en proprietær type, i likhet med nettbrettene fra blant andre Samsung og Apple. Vi skulle virkelig ønske at vi kunne ladet via en vanlig Micro-USB-kontakt, ettersom vi til stadighet opplevde at vi glemte igjen ladekontakten hjemme når vi var på jobb, eller motsatt. Å kjøpe en eller flere ekstra ladekabler og ha disse på ulike steder, er selvfølgelig en mulighet. Nettbrettet lot seg heller ikke lade ved å koble USB-kabelen til en PC – i stedet var vi nødt til å bruke den medfølgende laderen, som er større og mer klumpete enn de fleste vanlige USB-ladeadaptere som følger med andre nettbrett og mobiler.

Det er for øvrig mulig å kjøpe en del ulike typer tilleggsutstyr som passer inn i ladekontakten – eller "Multi Port" som Samsung kaller den. Du får blant annet kjøpt en tastaturdokking, HDMI-adapter og ladedokking.

Med programmet Social Life kan du samle nyhetsstrømmer fra Facebook, Twitter, YouTube og Google Reader.
Social Life lar deg legge ut statusoppdateringer på Facebook og Twitter samtidig. .

Google Chrome

I løpet av testperioden kom det et par systemoppdateringer, og en av oppdateringene ga oss Google Chrome som nettleser i tillegg til standardnettleseren i Android. Chrome er etter vår mening en langt bedre nettleser, og selv om det er enkelt å legge den inn selv fra Google Play setter vi pris på at Sony ser ut til å velge denne som standardnettleser i den nyeste programvaren.

Chrome har en del nyttige funksjoner, som at du når du er logget inn med Google-kontoen din kan se hvilke nettleserfaner du har oppe på andre enheter, som PC-en din. Dermed kan du for eksempel sitte og surfe på PC-en, og senere kjapt fortsette fra samme sted fra nettbrettet.

Standard nytteprogrammer

Nettbrettet leveres med det som er standard e-postklient i Android 4. Denne er veldig god, og du har mulighet til å legge inn flere e-postkontoer og vise disse i en samleinnboks hvor hver konto har fargekoding.

Også kalenderen, kontaktregisteret og de andre standardappene fungerer utmerket.

Da vi testet forrige generasjon Tablet S irriterte vi oss over et problematisk skjermtastatur. Dette ser ut til å være fikset nå, og vi synes skjermtastaturet fungerte svært godt. Det er store og gode taster, og tastene responderer kjapt.

Egne Sony-programmer

Vi nevnte allerede på side 1 at Sony har gjort en del egne tilpasninger, som mulighet til å la enkelte programmer ligge i eget vindu på toppen av andre programmer. Sony har også lagt ved en del egenutviklede programmer, blant annet programmet Social Life. Dette programmet samler oppdateringer fra Facebook, Twitter, Youtube og Google Reader på ett sted og presenterer dem i en magasinlignende form. Appen ligner litt på Flipboard, og selv om den ikke er like bra gjør den etter vår mening en god jobb. Setter du opp RSS-strømmer i Google Reader på forhånd, kan du få disse presentert i et veldig ryddig og oversiktlig format. Via Social Life kan du også legge ut statusoppdateringer til både Facebook og Twitter samtidig.

Multimedia

Sony Xperia Tablet S.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Med fjernkontroll-appen kan du bruke Tablet S til å betjene TV-en eller hjemmekinoanlegget ditt.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Høyttalerne er plassert på hver side nederst på baksiden. Lyden er grei nok - men du bør likevel investere i ørepropper eller en ekstern høyttaler.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Kameraet er på 8 megapiksler.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Her tester vi kameraets evne til å gjengi detaljer.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Slik ser fjernkontroll-appen ut. Den kan også vises som en miniatyrapp som flyter på toppen av andre apper.
Sonys eget bildealbum.
Bildene kan vises på et kart, forutsatt at du har skrudd på geotagging i kameraappen.

Sony er store på underholdningsprodukter, og markedsfører også Xperia Tablet S som et underholdningsprodukt. Når Sony i reklamen skriver "Your entertainment hero" og "Master of the living room", skrus også forventningene i været.

I realiteten er ikke dette nettbrettet spesielt mye bedre på underholdning enn mange andre nettbrett vi har sett, selv om det kommer med enkelte spennende funksjoner.

En spesiell ting med dette nettbrettet er at det har innebygget infrarød port og leveres med en app som lar deg bruke nettbrettet som fjernkontroll til TV-en, hjemmekinoanlegget og andre enheter.

Fjernkontrollappen kan enten brukes som en miniapp som ligger på toppen av andre ting, eller som en fullskjermsapp. Du legger til de enhetene du vil fjernstyre, og så må du velge fra en liste over ulike produsenter. Men dette er ikke så veldig intuitivt. Vi valgte for eksempel en Samsung-TV og måtte da prøve oss frem med "type 1", "type 2", og så videre inntil vi fant en som fungerte. Har du prøvd Logitechs universalfjernkontroller vil du antagelig bli skuffet over måten dette fungerer på, siden du der bare kan søke opp konkrete produktnavn. Vi regnet også med at fjernkontrollappen ville kunne styre vår Sony-hjemmekinoforsterker av eldre modell uten problemer, men den lot seg ikke kontrollere med standardinnstillingene i fjernkontrollappen.

Det er imidlertid mulig å lære opp fjernkontrollappen ved å overføre infrarøde kommandoer fra andre fjernkontroller. På den måten vil du antagelig kunne klare å få styrt alt fra Tablet S. Vi nevner ellers en kjekk makrofunksjon, som lar deg utføre en rekke fjernkontrollkommandoer etter hverandre automatisk. Du kan for eksempel lage en makro som automatisk skrur på TV, forsterker og kabel-TV-mottaker.

Alt i alt er fjernkontrollfunksjonen nyttig, men den kunne vært enda mer strømlinjeformet.

God musikkspiller

Tablet S kommer med en god musikkspiller, som Sony har kalt "Walkman". Denne er enkel og grei å bruke, og ligner Walkman-appen du finner i Sonys nye mobiltelefoner. Musikkspilleren har en ganske god spillelistefunksjon, og den har også en funksjon som kalles SensMe som automatisk kan lage en spilleliste basert på humøret ditt – for eksempel hvis du vil ha musikk for avslapping, eller om du heller vil ha noe å danse til.

Musikkspilleren ser DLNA-enheter i nettverket ditt, slik at du for eksempel kan spille musikk direkte fra en nettverksdisk. Det er også en "Throw"-funksjon som lar deg sende musikk, video eller bilder til en DLNA-kompatibel enhet, som en TV.

Høyttalerne i nettbrettet befinner seg på hver side nederst på baksiden av nettbrettet. Lyden er høy, men ikke spesielt god – men det pleier den heller ikke å være på innebygde høyttalere av denne typen. Det holder til å se en og annen YouTube-video, men vil du nyte musikken bør du koble til et par ørepropper (dette følger ikke med).

Lydkvaliteten ved bruk av gode hodetelefoner er bra, og nettbrettet har en løsning som kalles ClearAudio+, som ved hjelp av en innebygget signalprosessor skal gi bedre lyd. Du har også en equalizer-funksjon, men den kan ikke brukes samtidig med ClearAudio+.

Dårlig formatstøtte

Siden dette er et underholdningsnettbrett hadde vi også ventet at det skulle spille det meste av formater. Men selv om den medfølgende Sony-videospilleren (som bare heter "Filmer") spilte ganske mange av videoformatene vi prøvde, klarte den ikke DivX, WMV eller H.264/MKV. Her gjør Tablet S en langt dårligere jobb enn for eksempel Samsung Galaxy Note 10.1, som spilte nesten alt vi prøvde.

Nettbrettet mangler også HDMI på selve brettet, men Sony selger en HDMI-adapter for tilkobling via den proprietære ladekontakten. Men du kan bruke den tidligere nevnte Throw-funksjonen for å overføre video til TV – hvis TV-en din støtter DLNA.

Kamera

Tablet S er utstyrt med både et hovedkamera og et frontkamera som du kan bruke til for eksempel videosamtaler. Hovedkameraet har en oppløsning på 8 megapiksler. Det er en økning fra 5 megapiksler i fjorårets modell.

Bildekvaliteten blir ikke så aller verst, i hvert fall ikke på utendørsbildene. Bildet vi tok av testplansjen vår viser at kameraet er ganske ok på å gjengi detaljer så lenge det er lyst nok, men innendørsbilder i dårlig lys var preget av mye bildestøy. Kameraet mangler også blits/fotolys.

Vi legger ikke voldsomt mye vekt på kameraet i nettbrett, ettersom nettbrettene i utgangspunktet ikke er spesielt godt egnet til å ta bilder med. Men til nød duger Tablet S også som fotoapparat.

Det følger med to bildealbum-apper. I tillegg til standardappen i Android har Sony også laget sin egen app som heter bare "Album", og har en del nyttige ekstrafunksjoner. Du kan blant annet vise på et kart hvor bildene er tatt, forutsatt at du har skrudd på geotagging i kameraappen.

Her er noen bilder vi har tatt med kameraet:

Konklusjon

Sony Xperia Tablet S.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Da vi testet forløperen til Xperia Tablet S for rundt ett år siden, kunne vi ikke anbefale nettbrettet på grunn av dårlig byggekvalitet, dårlig skjermbelysning, dårlig batterilevetid og svært ustabil programvare som krasjet ofte. Vi var derfor spente på å teste nye Xperia Tablet S.

Det viser seg at Sony har brukt det siste året godt. Om ikke Tablet S er helt perfekt ennå, så er det et svært mye bedre nettbrett enn fjorårets modell. Nettbrettet har ikke bare blitt tynnere, lettere og stiligere – det virker også mye mer solid bygget, med blant annet en aluminiumsbakside. De aller fleste småfeilene vi irriterte oss over i fjor er nå borte.

Vi likte godt den litt utradisjonelle designen til Xperia Tablet S, som ser ut som om det er brettet som et magasin. "Bretten" har en litt ruglete overflate, og det gjør at nettbrettet ligger godt i hånden.

At nettbrettet er "vannavvisende", det vil si skal tåle en vannsprut uten å gå i stykker, er også et stort pluss.

Musikkspilleren på Tablet S.

Godt underholdningsbrett, med et par minus

Sony markedsfører Tablet S som et underholdningsnettbrett, og i tillegg til at Sony har laget sine egne avspillere for musikk, video og bilder kommer nettbrettet også med programvare som gjør at du kan bruke det som en fjernkontroll. En innebygget infrarød sender lar deg betjene de fleste TV-er og hjemmekinokomponenter, selv om selve fjernkontrollappen kunne vært enda mer strømlinjeformet.

Videoavspilleren kunne også hatt enda bedre formatstøtte. Den tok de fleste formatene vi prøvde, men klarte ikke å spille av blant annet DivX og H.264/MKV. Men Sony har jo store interesser i filmbransjen, og kanskje det faktum at dette er formater som er populære blant dem som piratkopierer film er årsaken til at filene ikke lot seg spille av?

Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Fin skjerm

Teknisk sett er dette et godt utstyrt nettbrett. Du har en kraftig firekjerners prosessor som gjør at det aller meste går kjapt og at menyer og brukergrensesnittet i Android 4-operativsystemet flyter fint, uten rykk og napp. Men det irriterte oss at nettbrettet ofte brukte litt tid på å våkne opp fra dvalemodus.

Den 9,4 tommer store skjermen har god bildekvalitet, og lysstyrken er blitt bedre enn den var på fjorårets modell. Sammenlignet side om side med en iPad var lysstyrken ganske lik, og med lysstyrken skrudd på maks gikk det greit å bruke skjermen utendørs. Men lysstyrken kan ikke måle seg med for eksempel Asus Transformer Pad Infinity TF700, som har en spesiell utendørsmodus.

Nyttige tilleggsfunksjoner

Xperia Tablet S har en del tilleggsfunksjoner som ikke er så vanlige på nettbrett, og som gjør dette nettbrettet litt mer interessant enn det kunne vært. En av de nyttigste er gjestemodus. Det at du kan opprette begrensede brukerprofiler som gjester og andre brukere kan benytte, uten å rote til oppsettet ditt eller få tilgang til dine private ting, er et stort pluss.

En annen nyttig funksjon lar deg vise småprogrammer som vinduer på toppen av andre programmer. Du kan for eksempel ha et nettleservindu eller en kalkulator oppe i et skalerbart vindu, samtidig som du gjør andre ting.

Alternativene

Sony Xperia Tablet S er et hyggelig bekjentskap, og funksjoner som brukerkontoer, fjernkontroll og at det er vannavvisende bidrar til at det skiller seg ut fra den store mengden. Men det er likevel enkelte småting som gjør at femmeren på terningen såvidt glipper. Treg oppvåkning fra dvale, at den vanntette pluggen foran ladeporten ikke sitter festet til nettbrettet og dermed lett kan mistes, samt litt dårlig videoformatstøtte, trekker ned.

To gode alternativer til Xperia Tablet S er Samsung Galaxy Note 10.1 og Asus Transformer Pad Infinity TF700. Et annet og rimelig alternativ er Asus Transformer Pad TF300.

Vil du gå litt ned på skjermstørrelse, kan vi anbefale Google Nexus 7 fra Asus. Dette er et svært godt nettbrett med 7,7-tommers skjerm, til en pris som etter vår mening er det reneste røverkjøpet.

Til sist er selvfølgelig også Apple iPad et veldig godt alternativ hvis du ikke må ha Android, men siden det ikke kan utvides med minnekort bør du velge en modell med mer enn 16 GB lagringsplass .

Les også
Slik gikk årets mobile spådommer
annonse