TestSony Xperia Tablet S

Underholdningsbrett som tåler en vannsprut

Sony Xperia Tablet S er en solid oppgradering fra fjorårets modell.

Skjerm, design og menyer

På høyre side finner du volumkontrollene og av/på-knappen. Det er også en liten lysdiode som indikerer blant annet om nettbrettet er i dvale.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Sony Xperia Tablet S er mye tynnere enn fjorårets Tablet S-modell. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Slik ser baksiden ut. .Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no
Skjermen er ganske godt lesbar utendørs.Foto: Kurt Lekanger, Amobil.no

Det er snart ett år siden vi testet Sony Tablet S, som var ett av Sonys første nettbrett – i tillegg til den litt spesielle toskjermsvarianten Tablet P.

Nå som Sony har avsluttet samarbeidet med Ericsson, har Sony kunnet ta i bruk Xperia-navnet i den nye Sony Xperia Tablet S-modellen. Nettbrettet har mange likheter med den originale Tablet S, men det har blitt vesentlig tynnere.

Vekten på nettbrettet er redusert til 570 gram, som er rundt 25 gram lettere enn fjorårets modell. Det er merkbart lettere enn iPad, som veier 652 eller 662 gram, avhengig av om du velger 3G eller ikke.

Da vi testet den originale Tablet S endte vi opp med å ikke anbefale produktet på grunn av elendig byggekvalitet, dårlig skjermbelysning, dårlig batteritid og svært ustabil programvare som stadig vekk krasjet og kom med feilmeldinger. Vi var derfor svært spent på å teste nye Xperia Tablet S for å se om alle disse problemene var rettet opp.

Etter en ukes testing kan vi slå fast at Sony i stor grad har rettet opp manglene vi påpekte sist.

Sony Xperia Tablet S er nemlig et veldig bra nettbrett, selv om det fortsatt er et par småting vi gjerne skulle sett vært gjort annerledes. Mer om det senere.

Flott design

Nye Tablet S har tatt med seg den litt spesielle designen fra originalen. Nettbrettet har avrundede kanter og er utformet som et magasin som er brettet, og dermed er det litt tykkere i den ene enden. Det gjør at nettbrettet ligger godt i hånden når du holder det i portrettmodus. Samtidig får det en litt skrå vinkel når det ligger på bordet.

Nettbrettet er laget i plast, med en aluminiumsbakside. Kvaliteten føles langt bedre enn på den forrige modellen. Det virker solid, og vi fikk ikke "billigfølelsen" vi fikk da vi testet forrige modell.

Et stort pluss med dette nettbrettet er at det er vannavvisende, det vil si at det skal tåle en vannsprut – uten at det er helt vanntett (IPx4-sertifisert). Det er vanntette luker foran utgangene, og lukene sitter ganske godt. Men Sony har gjort én tabbe. Luken foran den proprietære ladeutgangen er nemlig en løs plugg som ikke sitter fast i nettbrettet, dermed er det lett å miste den. Bare etter en ukes testing har vi allerede brukt mye tid på å lete etter den manglende bunnpluggen.

På venstre kortside er det en stor luke som skjuler en minnekortplass for SD-kort. På samme side av nettbrettet er det også en 3,5 mm hodetelefonutgang. Den har ingen gummiplugg, men vi har fått opplyst fra Sony at den likevel skal være beskyttet mot vanninntrengning.

På høyre kortside finner du av/på-knappen, samt knapper for å justere lydvolumet.

God skjerm

LCD-skjermen benytter et IPS-panel med samme størrelse som på forrige modell. Den er 9,4 tommer stor og har en oppløsning på 1280 x 800 punkter. Dette er en ganske vanlig oppløsning på Android-nettbrett, selv om denne skjermen riktignok er litt mindre enn 10-tommerne som dominerer markedet.

Dårlig lysstyrke var noe vi påpekte da vi testet fjorårets modell. Skjermen i årets modell virker mye mer lyssterk, og da vi skrudde lysstyrken og la den ved siden av en iPad som også hadde maks lysstyrke, var det ikke særlig lett å se forskjell. Skjermen var også ganske godt lesbar i dagslys. Godkjent lysstyrke, med andre ord.

Fargegjengivelse og kontrast er også bra, og skjermen bruker Sonys egen Bravia-teknologi for å forbedre bildekvaliteten. Bilder og film ser bra ut på denne skjermen.

Sony har lagt ved en del egenutviklede programmer. Det er også gjort en del tilpasninger på toppen av Android, som knappen øverst til høyre for å bytte brukerkonto.
Du kan åpne et nettleservindu som flyter som et eget vindu på toppen av det vanlige Android-grensesnittet. .

Sony-tilpassede menyer

Nettbrettet kommer med Android 4.0.3 Ice Cream Sandwich, som vil bli oppgradert til 4.1 Jelly Bean senere i år. Sony har gjort en del egne tilpasninger på toppen. De har blant annet laget en menylinje øverst på skjermen som inneholder snarveier til nettleser, e-postklient, kamera og systeminnstillinger. Disse snarveiene kan du endre hvis du vil.

Også nederst på skjermen finner du et par knapper du ikke er vant til å se på andre nettbrett. En knapp bringer frem en meny som lar deg starte opp enkelte småprogrammer i vinduer som kan flyte på toppen av det vanlige Android-grensesnittet. Du kan for eksempel ha et nettleservindu oppe på toppen av videofremviseren eller andre menyer eller programmer. Nettleservinduet kan skaleres og flyttes rundt. Dette kan du også gjøre med en del ulike småprogrammer, for eksempel kan du ha en kalkulator alltid liggende tilgjengelig på skjermen, på toppen av det andre du holder på med.

Det er også en knapp for å hente frem Sonys egen fjernkontroll-app, som vi skal komme tilbake til på side 3.

Låner du ofte bort nettbrettet ditt, vil du antagelig sette pris på gjestefunksjonen. En egen knapp øverst til høyre på startskjermen tar deg til en spesiell gjestemodus som inneholder kun de appene du ønsker å gi tilgang til. Du kan enkelt opprette en brukerprofil til gjestene dine eller til andre i familien, og velge hvilke apper du vil gi tilgang til – og eventuelt om det skal være et passord for å gå ut av gjestemodusen. Bruker du nettbrettet i gjestemodus har du imidlertid få muligheter til å gjøre tilpasninger selv, bortsett fra at du kan bytte bakgrunn. Men det betyr at du kan låne bort nettbrettet uten å være redd for at andre roter til oppsettet ditt eller endrer innstillinger.

I esken

Det eneste som følger med i esken, bortsett fra nettbrettet, er en strømadapter og en USB-kabel med den proprietære ladepluggen til Sony i den ene enden. Skulle vi ønsket oss noe i tillegg, måtte det være et sett ørepropper – og kanskje også en adapter til HDMI.