TestNokia Lumia 800

Denne mobilen skal redde Nokia

Nokia har brukt nesten ett år på å utvikle sin første
Windows-mobil. Men har de brukt tiden godt?

Design, skjerm og menyer

Telefonen bruker micro-SIM. Både SIM-kort og ladekontakt ligger skjult under luker på toppen av telefonen.
Baksiden er svært enkel.
Telefonen er personsentrisk. Du tilpasser den enkelt selv.

Designen på Nokia Lumia 800 er så godt som identisk med designen på Nokia N9, som er selskapets første og antakelig også siste mobiltelefon som selges med operativsystemet MeeGo. Spesifikasjonene er også nokså like. Lumia 800 står bokført med mindre skjerm enn Nokia N9, men forskjellen skyldes at en del av skjermen på Lumia er gjort om til en virtuell utgave av de tre obligatoriske tastene en Windows-mobil skal ha.

Pen plast

Ut over dette har Windows-modellen fått en ekstra tast på siden. Dette er en kameratast. Men kameraet N9 har i fronten finner du ikke igjen på Lumia 800. Viktigere er det nok at Windows-modellen har en annen og raskere prosessor og en annen grafikkbrikke enn den som sitter i MeeGo-modellen. Telefonen veier 142 gram, som er sju gram mer enn N9.

Testeksemplaret vi har fått til redaksjonen er i sort gjennomfarget polykarbonat. Polykarbonat er et sterkt plastmateriale, også kjent som termoplast. Materialet er nesten uknuselig, og brukes i verneskjermer, maskindeler og CD-er, for å nevne noe.

Nokia har frest ut telefonens chassis fra ett stykke plast, og presset innmaten ned i utfresingen så skjermen blir liggende nærmest som et lokk over nesten hele fronten på telefonen. Løsningen medfører at telefonen blir uten sømmer av noe slag. Den virker kompakt, og ligger godt i hånden. Skjermen ligger en anelse høyere en den øvrige plasten, med kanter som er buet ned. Det kan minne litt om vannhinnen på en dråpe, og gir sammen med plasten et mer organisk inntrykk en du får på mobiler som er utført i stål og glass.

En rask og effektiv måte å ødelegge det gode inntrykket på, er at du setter på gummitrekket som følger med i esken. Det er litt vanskelig å beskrive hvilket inntrykk denne gummien gir, men den får oss til å tenke på Øst-Tyskland.

Skarp og klar skjerm

Nokia Lumia 800 er en kompakt mobiltelefon. Den er så vidt større enn en iPhone 4. Skjermen er på 3,7 tommer, mot iPhones 3,5 tommer. Skjermoppløsningen er ikke like høy som på iPhone, (480 x 800 punkter på Lumia, mot 640 x 960 på iPhone 4) og når det er færre piksler på en større skjerm sier det seg selv at skjermbildet ikke blir like skarpt. Nokia bruker AMOLED-teknologi i sine skjermer, og totalinntrykket av skjermen på Nokia Lumia 800 er svært bra.

Batteriet er like stort som på MeeGo-mobilen, men Windows er åpenbart et tørstere OS i standby. Her er kapasiteten rundt 30 prosent lavere enn på MeeGo-varianten. Til gjengjeld skal taletiden på Lumia ligge vel 20 prosent over taletiden som er oppgitt for N9, mens musikkspilleren har ti prosent høyere kapasitet på Lumia, og holder til 55 timer sammenhengende avspilling.

Svært enkel å bruke

Brukergrensesnittet på Nokia Lumia 800 er nøyaktig slik du kan forvente på en Windows-mobil. Her har du en rekke såkalte fliser på forsiden. Flisene er dynamiske, slik at det kan vises ulike typer oppdateringer på dem. Dette kan være alt fra oversikt over innkommende meldinger til værvarsel eller nyheter fra en valgt nettside. Å legge til, eller stokke rekkefølgen på disse flisene er svært enkelt. Du kan også endre farge på dem, men du kan ikke velge bakgrunner eller legge vanlige widgets på forsiden.

Grensesnittet kalles Metro, og det spesielle ved dette er måten du beveger deg i de ulike nivåene på. Trekker du flisene mot venstre kommer du til applikasjonsmenyen. Åpner du en flis eller en applikasjon kommer du til en applikasjon der du presenteres for en forside. Ved å trekke denne mot venstre beveger du deg nedover i hierarkiet. Hvor mange plan du kan bevege deg i avhenger av applikasjonen, men du kan hele tiden skimte i kanten av skjermen hva som befinner seg på neste nivå.

Brukergrensesnittet er kontaktsentrisk, slik at all informasjon om en kontakt er samlet på ett sted. Her finner du personens siste statusoppdateringer, delte bilder, samtale- og meldingshistorikk. På samme måte er kontaktenes tråder samlet om du tar utgangspunkt i SMS-appliiaksjonen eller e-post.

Gode skjermtaster

Skjermtastene er lettere å treffe enn vi fryktet.

Å skrive melinger går bedre enn vi først fryktet. Da vi hentet opp qwerty-tastaturet så det unektelig skrekkelig trangt ut. Vi skal ikke skryte av å ha pådratt oss grove arbeidsnever etter drøyt 25 år i journalistikken, men med en normalt stor herrehånd er det ingen problem å treffe de tastene vi sikter på.

Telefonen har også fått støtte for multitasking, som betyr at den kan kjøre flere programmer i bakgrunnen. For å veksle mellom aktive applikasjoner holder du bare inne tilbaketasten et øyeblikk. Multitaskingen er imidlertid organisert slik at det skal brukes lite strøm og ressurser på bakgrunnsprosesser. Enkelte programmer vil derfor bli pauset mens de ligger i bakgrunnen.

Denne måten å organisere menyene på gir svært god oversikt. Windows Phone 7.5 er et operativsystem du ikke behøver å være spesielt teknisk interessert for å ha glede av.

annonse
Nokia Lumia 800I samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no