Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia Lumia 800

Denne mobilen skal redde Nokia

Nokia har brukt nesten ett år på å utvikle sin første
Windows-mobil. Men har de brukt tiden godt?

Design, skjerm og menyer

Telefonen bruker micro-SIM. Både SIM-kort og ladekontakt ligger skjult under luker på toppen av telefonen.
Baksiden er svært enkel.
Telefonen er personsentrisk. Du tilpasser den enkelt selv.

Designen på Nokia Lumia 800 er så godt som identisk med designen på Nokia N9, som er selskapets første og antakelig også siste mobiltelefon som selges med operativsystemet MeeGo. Spesifikasjonene er også nokså like. Lumia 800 står bokført med mindre skjerm enn Nokia N9, men forskjellen skyldes at en del av skjermen på Lumia er gjort om til en virtuell utgave av de tre obligatoriske tastene en Windows-mobil skal ha.

Pen plast

Ut over dette har Windows-modellen fått en ekstra tast på siden. Dette er en kameratast. Men kameraet N9 har i fronten finner du ikke igjen på Lumia 800. Viktigere er det nok at Windows-modellen har en annen og raskere prosessor og en annen grafikkbrikke enn den som sitter i MeeGo-modellen. Telefonen veier 142 gram, som er sju gram mer enn N9.

Testeksemplaret vi har fått til redaksjonen er i sort gjennomfarget polykarbonat. Polykarbonat er et sterkt plastmateriale, også kjent som termoplast. Materialet er nesten uknuselig, og brukes i verneskjermer, maskindeler og CD-er, for å nevne noe.

Nokia har frest ut telefonens chassis fra ett stykke plast, og presset innmaten ned i utfresingen så skjermen blir liggende nærmest som et lokk over nesten hele fronten på telefonen. Løsningen medfører at telefonen blir uten sømmer av noe slag. Den virker kompakt, og ligger godt i hånden. Skjermen ligger en anelse høyere en den øvrige plasten, med kanter som er buet ned. Det kan minne litt om vannhinnen på en dråpe, og gir sammen med plasten et mer organisk inntrykk en du får på mobiler som er utført i stål og glass.

En rask og effektiv måte å ødelegge det gode inntrykket på, er at du setter på gummitrekket som følger med i esken. Det er litt vanskelig å beskrive hvilket inntrykk denne gummien gir, men den får oss til å tenke på Øst-Tyskland.

Skarp og klar skjerm

Nokia Lumia 800 er en kompakt mobiltelefon. Den er så vidt større enn en iPhone 4. Skjermen er på 3,7 tommer, mot iPhones 3,5 tommer. Skjermoppløsningen er ikke like høy som på iPhone, (480 x 800 punkter på Lumia, mot 640 x 960 på iPhone 4) og når det er færre piksler på en større skjerm sier det seg selv at skjermbildet ikke blir like skarpt. Nokia bruker AMOLED-teknologi i sine skjermer, og totalinntrykket av skjermen på Nokia Lumia 800 er svært bra.

Batteriet er like stort som på MeeGo-mobilen, men Windows er åpenbart et tørstere OS i standby. Her er kapasiteten rundt 30 prosent lavere enn på MeeGo-varianten. Til gjengjeld skal taletiden på Lumia ligge vel 20 prosent over taletiden som er oppgitt for N9, mens musikkspilleren har ti prosent høyere kapasitet på Lumia, og holder til 55 timer sammenhengende avspilling.

Svært enkel å bruke

Brukergrensesnittet på Nokia Lumia 800 er nøyaktig slik du kan forvente på en Windows-mobil. Her har du en rekke såkalte fliser på forsiden. Flisene er dynamiske, slik at det kan vises ulike typer oppdateringer på dem. Dette kan være alt fra oversikt over innkommende meldinger til værvarsel eller nyheter fra en valgt nettside. Å legge til, eller stokke rekkefølgen på disse flisene er svært enkelt. Du kan også endre farge på dem, men du kan ikke velge bakgrunner eller legge vanlige widgets på forsiden.

Grensesnittet kalles Metro, og det spesielle ved dette er måten du beveger deg i de ulike nivåene på. Trekker du flisene mot venstre kommer du til applikasjonsmenyen. Åpner du en flis eller en applikasjon kommer du til en applikasjon der du presenteres for en forside. Ved å trekke denne mot venstre beveger du deg nedover i hierarkiet. Hvor mange plan du kan bevege deg i avhenger av applikasjonen, men du kan hele tiden skimte i kanten av skjermen hva som befinner seg på neste nivå.

Brukergrensesnittet er kontaktsentrisk, slik at all informasjon om en kontakt er samlet på ett sted. Her finner du personens siste statusoppdateringer, delte bilder, samtale- og meldingshistorikk. På samme måte er kontaktenes tråder samlet om du tar utgangspunkt i SMS-appliiaksjonen eller e-post.

Gode skjermtaster

Skjermtastene er lettere å treffe enn vi fryktet.

Å skrive melinger går bedre enn vi først fryktet. Da vi hentet opp qwerty-tastaturet så det unektelig skrekkelig trangt ut. Vi skal ikke skryte av å ha pådratt oss grove arbeidsnever etter drøyt 25 år i journalistikken, men med en normalt stor herrehånd er det ingen problem å treffe de tastene vi sikter på.

Telefonen har også fått støtte for multitasking, som betyr at den kan kjøre flere programmer i bakgrunnen. For å veksle mellom aktive applikasjoner holder du bare inne tilbaketasten et øyeblikk. Multitaskingen er imidlertid organisert slik at det skal brukes lite strøm og ressurser på bakgrunnsprosesser. Enkelte programmer vil derfor bli pauset mens de ligger i bakgrunnen.

Denne måten å organisere menyene på gir svært god oversikt. Windows Phone 7.5 er et operativsystem du ikke behøver å være spesielt teknisk interessert for å ha glede av.

annonse
Nokia Lumia 800 512MB RAM 16GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Teknologi og funksjoner

Microsofts lisensbetingelser legger listen for hvilke minimumskrav en Windows Phone må innfri. De tre tastene nederst på skjermen er obligatoriske. Det samme er Metro-grensesnittet, Wi-Fi, søkefunksjonene fra Bing og kameratasten på siden av telefonen. Tilsvarende har Microsoft satt foten ned for bruk av eksterne minnekort. En lemping på dette kravet har medført at produsenter som ønsker det riktig nok kan bruke minnekort i telefonen, men minnekortet låses da til maskinvaren med en kryptering som ikke gjør det mulig å hente ut data fra kortet om du flytter det til en PC eller en annen telefon. Dermed kan du ikke ta med data fra minnekortet i din gamle mobil og over i en ny.

Denne løsningen er bra for sikkerheten, men samtidig så streng at du ikke vil ha særlig glede av å kunne skifte minnekortet selv. Ved å sveise minnekortet fast inne i mobilen slipper produsentene klager fra frustrerte brukere som ikke får flyttet sine data over på telefonen via løse minnekort.

Lagring på server

Du kan bruke telefonen mot SkyDrive, eller du kan hente filer fra Dropbox via en gratisapp du finner i telefonen applikasjonsbutikk.

Men det setter også begrensninger på hvor mye data du kan lagre i telefonen. Nokia Lumia 800 har 16 GB minne. Ikke alt er tilgjengelig for dine filer. Til gjengjeld kan du knytte telefonen til din SkyDrive-konto, og på den måten få ytterligere 25 GB med lagringsplass – riktig nok ikke på telefonen, men på en server tilhørende Microsoft.

SkyDrive-modellen viser måten Microsoft tenker på med sin mobilplattform. Funksjonene på mobiltelefonen er til forveksling like de du finner på Microsofts programvare for PC, og lagringsplassen på SkyDrive er også delt mellom din PC og mobiltelefon. Ved å logge deg på med din Live-ID får du tilgang til et nettunivers der du kan chatte, utveksle filer, dele dokumenter og spille spill online. En Live-ID er gratis, og om du bruker Hotmail, MSN Messenger eller Windows Live Messenger på PC-en din, så har du allerede en Live-ID.

En begrensning i SkyDrive er at ingen filer kan være større enn 100 MB. Det betyr at store presentasjoner eller spillefilmer ikke kan plasseres på SkyDrive. Det er heller ikke så lett å dele filer fra SkyDrive med andre, med mindre de også har Live-ID og du gir dem en lenke med direkte tilgang til en delt fil. Alternativet er å laste ned filen og sende den med e-post.

Nettleseren er god

Nettleseren er rask og god. Men den støter ikke Flash.

Nettleseren i Lumia 800 er også standard Microsoft-vare. Her finner du Internet Explorer 9, en rask og effektiv nettleser som fungerer helt på høyde med standardnettlesere på mobiltelefoner med Android eller iOS. Den eneste svakheten vi ser er at nettleseren ikke har støtte for såkalte plugins, og følgelig ikke kan kjøre Flash. Det er heller ikke full støtte for Silverlight, så du kan ikke bruke nettleseren på for eksempel TV2 Sumo.

Under innstillingene til nettleseren kan du velge om du foretrekker mobiltilpassede sider, eller om du helst vil se de normale nettsidene når du surfer. Her kan du også velge om du vil tillate informasjonskapsler, og om nettleseren skal lagre nettleserhistorikk.
Internet Explorer 9 støtter HTML5, noe som gjør at du kan utnytte såkalte web-apps, som det blir stadig flere av.

Nettverk

Nokia Lumia 800 har rask nettverksforbindelse i form av Turbo 3G. Der nettene tillater det kan telefonen laste ned data med en teoretisk hastighet på opp til 14,4 Mbit/s. Opplastingshastigheten er 5,76 Mbit/s. Mange forhold påvirker nedlastingshastigheten, så ikke regn med å komme helt opp mot de teoretiske grenseverdiene.

En funksjon telefonen mangler helt er muligheten for å sette opp telefonen som et trådløst modem (tethering). Du kan heller ikke bruke telefonen som flyttbar disk for en PC. Skal du overføre filer må du gå veien om Zune.

Nokia-funksjoner

Nokias navigasjonsløsning heter Nokia Kjør, og virker over det meste av verden. Dessuten er den gratis.

Nokia Lumia 800 har få Nokia-spesifikke funksjoner, men de som er der er vel verdt å ta med seg. Den viktigste er navigasjonsløsningen Nokia Kjør, som gjør at du får sving-for-sving-navigasjon med taleveiledning. Dette er i utgangspunktet den samme løsningen som på Symbian-modellene, men funksjonaliteten er litt strippet. Blant annet er fotgjengernavigasjonen tatt bort. Du må også laste ned talefunksjonen. Det norske alternativet er en kvinnestemme som snakker klart og tydelig. For å bruke tjenesten offline må du også laste ned kart.

Kartene er gratis, og du må bruke Wi-Fi for å få tilgang til nedlastingen. Installasjonsfilen for kartet over Norge utgjør 106 MB og er installert på noen sekunder.

En pusssig detalj; når kartet er installert dukker det opp under kartadministrasjon der det oppgis at det bare er 75 MB stort. Når kartet over et land er lastet ned kan du plukke ut SIM-kort og skru av Wi-Fi. Du vil fremdeles kunne søke på adresser og bruke full navigering.

Nokia Lumia 800 har også en kartløsning kalt Nokia kart. Dette minner om Google Maps, og krever at du har nett-tilgang. Å bruke denne i utlandet kan derfor bli ganske dyrt.

Bing i bollen

Bing Maps har ikke navigasjon, men virker mer som Google Maps med online nedlasting av kart. Men for å få navigasjonsikonene i bunnen av skjermen må du late som om du er amerikaner. Hvis ikke er det umulig å søke i kartet.

På toppen av dette har telefonen Microsofts egen karttjeneste Bing. Av en eller annen grunn har Microsoft bestemt at du ikke får lov til å søke etter adresser i dette kartet om du er norsk. Det er ikke det at den ikke virker, men funksjonen blir rett og slett tatt bort fra telefonen om du legger inn norsk som nettleser- og søkespråk under innstillinger for område og språk. Bytt til engelsk (USA), og du kan søke på adresser over hele verden – også i Norge.

På Lumia 800 spiller det ikke så stor rolle, for her har du Nokias egne kartløsninger. Problemet er dermed større på andre Windows 7.5-mobiler, som alle har fått den samme idiotiske begrensningen fra Microsoft.

Proff på sikkerhet

Alle proff-funksjonene er på plass, som synkroniserbare kalendere, Office-pakke og e-postklienter. Men den støtter ikke Lotus Notes rett ut av esken.

For proffbrukere er det verdt å merke seg at den strenge krypteringen og muligheten for å påtvinge brukeren et rigid sikkerhetsregime gjør dette til en mobiltelefon som er godt egnet for utrulling i bedriftsnett. Her er også støtte for mer avanserte samhandlingsløsninger, som Lync og Sharepoint.

E-postleseren Microsoft Outlook viser post i tråder, og du kan rask bla mellom oversikter over all post, ulest post, flagget post og post som er merket ”haster”.

Office-løsningen gir også mulighet for å laste ned og redigere dokumenter. Alternativt kan du opprette dokumentene direkte på telefonen. Du kan også jobbe med powerpoint-filer, men husk at det ikke er noen TV-utgang på telefonen som lar deg overføre bildet til en projektor eller storskjerm. PDF-leseren er heller ikke veldig god, så navigering på store PDF-er byr på en utfordring.

En viktig detalj vedrørende sikkerhet er at telefoner med Windows Phone 7.5 også kan spores, låses eller slettes via en tjeneste på Internett.

Bra samtalelyd

Nokia Lumina har støtter også multitasking, om enn med noen begrensninger som ikke har plaget oss.

Taledelen i telefonen er svært god. Her benytter Nokia en DSP-teknologi (digital signalprosessering) som vasker bort støyen fra omgivelsene du ringer fra. I begynnelsen er det nok litt uvant at du ikke har den vanlige røde og grønne knappen når du skal starte og avslutte samtaler, men ellers er det ikke noe å utsette på telefondelen. 

Om vi skal være pirkete, så må vi ta med at telefonen ikke har mer arbeidsminne enn 512 MB. Det tar også litt tid å starte opp applikasjoner. Om det er minnetilordningen eller selve arkitekturen i Windows Phone som er årsak til dette skal være usagt. Men med en 1,4 GHz Scorpion-prosessor burde ikke datakraft være noe problem. Og med unntak av tiden det tar å starte applikasjoner, så opplever vi også telefonen som svært rask.

annonse
Nokia Lumia 800 512MB RAM 16GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Multimedia

Underholdningsfunksjonene på Nokia Lumia 800 er gode, men ikke fantastiske. Musikkspilleren kan styres fra låseskjermen, eller ved at du berører volumtastene, samme hvilken applikasjon du er inne i. Det gjør spilleren anvendelig. Du kan også kjøre Wimp eller Spotify både online og offline.

Svake øreplugger

De medfølgende ørepluggene kunne Nokia nesten like gjerne sendt direkte til El-retur. Vi bruker dem i alle fall ikke når vi hører på musikk. De kan riktig nok være greie som håndfriløsning ved samtaler, men det er også det hele. Vi anbefaler at du skaffer deg et bedre hodesett først som sist.

Musikkspilleren leverer under pari. Den har mange fine funksjoner, men mangler equalizer og leverer tam lyd.

Lyden i musikkappen på Lumia 800 er et stykke unna det vi hadde forventet av en mobiltelefon i denne prisklassen. Vi har prøvd oss frem med ulike hodesett i alle prisklasser, men det er vanskelig å finne ett som får musikkspilleren til å låte bra. Her er svært mye mellomtone og en god del diskant, mens bassen er uvanlig flat og tam. Det er også begrenset hvor mye lyd du får ut av spilleren. På den annen side kan du spille så lenge du orker uten særlig fare for at det går ut over hørselen.

Musikkspilleren Zune

Musikkprogrammet Zune på telefonen har heller ingen lydutjevner (equalizer). I musikkspilleren finner du en lenke til Nokias egen musikktjeneste. Denne måten å kjøre en applikasjon i applikasjonen på synes litt snodig. Også Wimp og Spotify dukker opp som apper i Zune. Fordelen er at du kan samle all historikk på ett sted, og spille på kryss av applikasjonene. Du kan naturlig nok bare høre på en lydkilde om gangen, noe annet ert lite hensiktsmessig.

Når du hører på musikk fra en streamingapplikasjon som Spotify, og så lukker denne applikasjonen, så fortsetter musikken å spille. Den må du skru av i det vanlige musikk-grensesnittet. Du kan også spille musikk fra web-applikasjoner og få de samme kontrollmulighetene på låseskjermen som du har om du spiller musikk som er lagret lokalt.

Musikken du skal ha på telefonen må overføres via PC-programmet Zune. Du kan ikke sette inn minnekort med musikk på, siden det ikke er noen plass for minnekort i denne modellen. Du kan heller ikke koble telefonen til en PC og dra over filer slik du kan på en mobiltelefon med Android.

Denne løsningen er rett og slett litt krøkkete. Bruker du Spotify eller Wimp slipper du å tenke på dette.

Gratis musikkradio

Nokia har også lagt til noe de kaller Mix Radio. Her forteller du hvilken musikk du liker, og så velger Nokia en spilleliste de tror vil falle i smak. Du kan med andre ord ikke selv bestemme hvilke låter du vil høre på, og det er begrenset hvor mange ganger du får lov til å hoppe over en av låtene Nokia har valgt for deg. På grunn av lisensieringen kan du bare skippe seks låter per time.

Når det er sagt, så er det ikke noen B-kjendisliste Nokia henter musikken fra. Her er de fleste av de store stjernene representert, i en katalog som består av rundt 14 millioner låter.

Nokia-applikasjonen inneholder også en tjeneste som viser hvilke konserter som skal holdes i nærheten av der du er. Du kan kjøpe konsertbilletter fra Billettservice direkte fra telefonen.

Et helt greit kamera

Kameraet på Nokia Lumia 800 er det samme som sitter i Nokia N9, og tar bilder med en oppløsning på 8 megapiksler. Optikken er fra Carl Zeiss. Du kan filme i HD med oppløsning på 720p og 30 builder per sekund. Under normale forhold vil du kunne ta gode bilder med Lumia 800. Men det er viktig at du tørker godt av optikken, for det skal lite smuss til før kvaliteten blir betydelig redusert.

Telefonen har ikke noe frontkamera, så det er ikke egnet for videokonferanser eller Skype med video.

Videostøtte

Formatstøtten for avspilling av video er grei nok. Du kan ikke spille av hva som helst direkte, men du kan konvertere det meste med Zune. Vi forsøkte å spille av disse formatene ved å streame fra Dropbox. Siden det ikke finnes en egen Dropbox-app for Windows Phone, så la vi først inn gratisapplikasjonen BoxFiles for Dropbox. Telefonen lar oss ikke laste ned filene, men åpner for å la oss spille av direkte (streaming). Vi forsøkte følgende formater med blandet hell:

  • MOV 720p h264 – kunne ikke åpnes
  • M4V 640x360 – fungerte bra
  • MP4 1080p – kunne ikke åpnes
  • M4V 720p – starter men fryser
  • DivX AVI 720p – kunne ikke åpnes
  • WMV 720p – åpnes, men bildet henger
Via Zune blir alle videofiler konvertert så du kan spille dem på mobilen. Men du kan ikke overføre bildet direkte til storskjerm, hverken trådløst (DLNA) eller med kabel.

Når vi la de samme filene rett på telefonen med Zune fikk vi kjørt alle sammen med bra resultat. Zune gav ingen beskjed om at filene måtte konverteres, men satte kopieringsprosessen i gang så snart vi merket videofilene for synkronisering.

Nå kan du uansett ikke spille av filmene fra telefonen til en storskjerm eller projektor, så det eneste du vil oppnå ved å legge HD-filer inn på telefonen er at filene spiser mer av minnekapasiteten på telefonen. En VLC-spiller med bred formatstøtte kan kjøpes for under 30 kroner i telefonens Marketplace.

Xbox i lomma

Nokia Lumia 800 er en Windows-mobil, og dermed er det også støtte for Xbox Live på telefonen. Det betyr at du blir møtt av din egen avatar fra Xbox-verdenen, kan sjekke dine prestasjoner, finne spillinvitasjoner fra venner og mye mer.

Det er smått med spill på telefonen når du plukker den ut av esken, men det er enkelt å legge til spilltitler i Xbox-appen. Det blir litt som å ha et eget Marketplace for spill, og du kan prøve spillene før du kjøper dem. Men kjøpespillene er gjennomgående litt dyrere enn på andre mobiltelefoner. Angrybirds koster 21 kroner på Windows Phone, mens det koster 7 kroner på iPhone, og er gratis på Android-mobiler (inneholder reklame). Det finnes greit med gratisspill til Lumia 800 også.

Om du åpner menyen for spill i den ordinære Marketplace-appen, så vil spillene du laster ned herfra også dukke opp som en del av spillsamlingen under Xbox-appen.

Under ser du noen bilder vi har tatt med Nokia Lumia 800:

annonse
Nokia Lumia 800 512MB RAM 16GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no

Konklusjon

Nokia Lumia 800 er en Windows-mobil på godt og vondt. På den gode siden kommer et svært brukervennlig brukergrensesnitt, en bra design og mange gode funksjoner. Batterikapasiteten er akseptabel, og talekvaliteten helt utmerket. Telefonen har også alle de kontorapplikasjoner du kan forvente av en proff-mobil med programvare fra Microsoft.

Enkelte begrensninger

På den annen side kommer begrensningene, som at du ikke kan bruke minnekort i telefonen, den kan ikke kobles til en PC som ekstern disk, og det er tungvint å utveksle filer mellom denne og andre mobiltelefoner. Siden Windows Phone fremdeles er lite utbredt, så er det heller ikke like mange applikasjoner å velge mellom som du får til iPhone eller Android-mobiler.

Du kan foreløpig heller ikke dele telefonens innebygde modem trådløst med andre.

Gode tilleggstjenester

De tjenestene Nokia har lagt til er også med på å gi telefonen merverdi. Ikke minst er den gode navigasjonsapplikasjonen fra Nokia et viktig bidrag. Med Lumia 800 får du gratis bilnavigasjon for det meste av verden.

Nokia Lumia 800 har en høy prislapp, og det gjør også at vi har store forventninger til produktet. Vi synes størrelsen er praktisk, og at den ser både solid og lekker ut. Nokia har vært modige og valgt å produsere hele telefonen i plast. Polykarbonat-plasten har gode egenskaper, og telefonen virker ikke på noen måte simpel. Om du likevel ønsker å gi telefonen et simpelt utseende skal du bare trekke på gummibeskyttelsen du finner i esken.

Skjermen er på 3,7 tommer med brukbar oppløsning. Nokias AMOLED-skjerm med ClearBlack-teknologi gir et imponerende inntrykk, særlig når det gjelder farge og kontrast. Skjermen er også grei å bruke i direkte sollys.

Telefonen er funksjonsrik, og byr på alt fra kontorapplikasjoner og sikkerhetsløsninger til spill og underholdning. Kameraet kan filme med HD-oppløsning (720p), og du kan knipse bilder med 8 megapiksler oppløsning. Kamerakvaliteten er god. En egen kameratast gjør det enkelt å bruke kameraet.

Musikkspilleren skuffer

Musikkdelen i telefonen byr på mange spennende løsninger, men dessverre ikke på de store lydopplevelser. Blant løsningene er en egen musikkradio der du selv velger sjanger, en historikk der du kan se alt som nylig er spilt, inkludert filmer og musikk fra streamingtjenester, og muligheten for å sjekke om det er konserter i nærheten. Konsertbilletter kan kjøpes direkte fra telefonen.

Men lyden i telefonen er litt tammere enn på andre mobiltelefoner. Lyden er ikke kritisk dårlig, bare litt skuffende. Vi skulle ønske vi kunne spille litt høyere, og med noe mer fylde i de lave frekvensområdene.

Business and pleasure

Vi tror dette er en mobiltelefon som vil bli tatt godt imot av bedriftsmarkedet. For de mest teknofile blir den antakelig for liten, for treg og for lite tilpasningsvennlig. Men er du mer opptatt av at telefonen skal være et kommunikasjonsverktøy som er enkelt og oversiktlig å bruke, så er dette et utmerket valg.

Telefonens personsentriske brukergrensesnitt gjør den til et utmerket verktøy for den som vil være aktiv på sosiale tjenester som Facebook.

Alternativene

Om du ønsker samme operativsystem men litt mer fart, så er HTC Titan et meget bra alternativ. Den har 4,7 tommer skjerm med samme antall piksler, og den har bedre lyd enn Lumia 800.

Ønsker du et rimeligere alternativ med Windows, så byr Samsung Omnia W på det meste av det du får i Nokia Lumia 800, dog med mindre minne og uten gratisnavigasjonen fra Nokia. Den har heller ikke like god skjerm.

I samme kategori havner HTC Radar, som også har litt større skjerm.

Glem heller ikke at du kan få en av de aller råeste mobiltelefonene på markedet, Samsung Galaxy S II, til en pris godt under det Nokia Lumia 800 koster. Samsung Galaxy S II kjører imidlertid operativsystemet Android Gingerbread.

annonse
Nokia Lumia 800 512MB RAM 16GBI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
annonse