Tek.no

Test Motorola Moto G5S

Moto G5S er en fantastisk mobil...

...men den får hard konkurranse fra sine billigere forgjengere.

Torstein Norum Bugge, Tek.no
Torstein Norum Bugge
15 Sept 2017 06:00

Kort om Motorola Moto G5S

Motorola sitter slettes ikke stille om dagen, og lanserer telefoner på løpende bånd.

På IFA-messen annonserte de sågar en av markedets kraftigste og mest robuste telefoner: Motorola Moto Z2 Force. I tillegg kom den billigere designtelefonen Moto X4, samt et lite traktorlass andre produkter.

Før den tid hadde vi imidlertid i det stille fått vite at både Moto Z2 Play og den oppgraderte G5-serien var på vei – og i dag er det sistnevnte det skal handle om. Hils på Moto G5S, som best kan beskrives som en slags «facelift» av den eksisterende modellen.

For Moto G5 var strengt tatt ikke moden for utskifting helt enda. Den ble tross alt lansert så sent som i mars, og var ikke innom testbenken før vi talte april – så hvorfor har Motorola lansert en arvtager allerede? Den gamle G5-modellen og storebror G5 Plus lever stadig i beste velgående, og vil nok være å finne i butikk i godt over et år til. Det er kinkig for G5S, som legger seg et lite hakk over de to i pris.

Så, hva taler egentlig for at du skal kjøpe akkurat Moto G5S?

Oppgradert her og der – og større skjerm

Vel, selve telefonen har selvsagt fått et par mindre oppgraderinger siden sist. Det mest synlige og merkbare er nok at skjermstørrelsen har økt fra 5 til 5,2 tommer, slik at G5S er omtrent nøyaktig like stor som den litt aldrende storebroren G5 Plus.

Men likhetene mellom de to stanser ikke der – i praksis virker det som om Motorola har tenkt «...hva kan vi gjøre for å gjøre G5S bedre?», og landet på «...la oss gjøre den likere G5 Plus!».

Spesielt design- og byggemessig er dette sant. Kroppen er nå gjort i ett stykke solid aluminium (såkalt «unibody»), med den sideeffekten at man ikke lenger kan ta ut og bytte batteri enkelt. Dette var også en av de store forskjellene på Moto G5 og Moto G5 Plus da de kom.

Designet er lekkert.
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

En annen forskjell er at kameratuten nå stikker ut av kroppen, i stedet for å være senket inn som i G5. Heller ikke en fordel etter vår mening, all den tid den da er mer utsatt for smuss og riper.

Løfter du opp telefonen eller veiver med hånda over låst skjerm, får du opp denne klokka og info om nye varsler...
Torstein Norum Bugge, Tek.no

På den lyse siden gjør disse endringene at telefonen føles eksepsjonelt velbygget, og tar et tydeligere steg opp mot «premium»-klassen enn forgjengerne gjorde.

Om du kjøper en Moto G5S og spør noen hva de tror den kostet, vil de nok sannsynligvis svare en tusenlapp eller to over det du faktisk må ut med for telefonen. Fronten er også dekket av lekkert 2,5D-glass, noe som ytterligere øker inntrykket noe.

TEST: Motorola Moto G5 Plus: Godt under 3000 kroner for superkamera og fantastisk brukeropplevelse

Stadig imponerende ytelse...

Som alltid er også den opplevde ytelsen imponerende fra Motorola, og under testperioden kan vi nesten ikke komme på noen rykk og napp i menynavigering eller andre enkle oppgaver. I det store og det hele lar ikke Moto G5S seg affisere det spor av det du kaster mot den – om det så er drøssevis med parallelt kjørende apper eller navigering ut og inn av nettleseren, chatte-apper og nyhetsapper. Tut og kjør, for å si det enkelt.

Dette er fortsatt nokså unikt i Android-verdenen når prislappen ligger under 3 000 kroner, og selv andre produsenter sliter med å reprodusere kunststykket når de tar i bruk ren Android.

Designelementer fra G5S. Legg merke til teksturen på strømknappen (nederst)...
Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje

For det er ren Android, kombinert med solid mengde minne (RAM), kurant prosessor og en liten dæsj Motorola-magi vi tror får Moto G5S og dens artsfeller til å oppføre seg så eksepsjonelt bra.

Noe Motorola ikke er så flinke på, er derimot å løse problematikken med fysiske knapper nederst. Helst skulle vi sett at det i tillegg til den (for øvrig utmerkede og lynraske) fingeravtrykksleseren nederst fantes kapasitive knapper på hver side, slik at løsningen kunne fungere fullverdig uten virtuelle knapper.

Men akk, nei – her er stadig alt samlet i leseren, slik at du sveiper fra høyre mot venstre for å gå tilbake, og omvendt for å få appveksleren. I tillegg henter du Google Assistant ved å holde på knappen et par sekunder, låser telefonen ved å holde noe kortere og går hjem ved å bare berøre.

Det sier seg selv at det blir en del feiltrykk her.

TEST: Huawei Honor 8 Pro: Huaweis billigserie har blitt så bra at den konkurrerer med toppmodellene

...men noen nykker i kameraet

Kameraet har noen nykker.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Knappene kan man imidlertid venne seg til – det man ikke kan venne seg til er at kameraet feileksponerer bildene dine til tider. Det er her utelukkende snakk om hovedkameraet, som litt oftere enn nødvendig velger for lange lukkertider. Dette gir både overeksponering, potensielt feil fokuspunkt og uskarphet i bildene. Ikke bra.

Som regel fungerer det imidlertid greit, og både fasedeteksjonsfokusen, de 16 megapikslene og optikken med blenderåpning f/2.0 duger greit i det daglige. Bildene blir både klare, veleksponerte og med fine farger og kontrast. Automatisk HDR slår også inn (stort sett) der den skal.

Automatisk HDR følger også med over til frontkameraet, noe som er en gledelig nyhet for alle som liker å ta «sjæliser» med sola i ryggen eller med veldig mørk bakgrunn i flombelysning. Men selv uten slike ekstremtilfeller fungerer frontknipseren på 5 megapiksler ålreit, og leverer veleksponerte, skarpe og tilstrekkelig støysvake bilder.

Konklusjon – En god mobil det ikke gir mening å kjøpe

Torstein Norum Bugge, Tek.no

Det er liten tvil om at Moto G5S er en god mobil – det kan du lese mer om på neste side, der vi går i dybden på telefonen. Designet har fått et skikkelig løft fra tidligere tider, og med på kjøpet følger også et løft i opplevd byggekvalitet. Telefonen skal dessuten tåle vannsprut, har hurtiglading, støtte for tvilling-SIM og minnekort og har teksturert strømknapp.

Totalt feileksponert bilde. Dette er dessverre litt for ofte noe vi ser fra Moto G5S....
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Ytelsen er også svært god, spesielt i opplevd forstand. Her er Motorola rett og slett kongen på haugen, med minimalt med rykk og napp under vanlig bruk.

Men så kommer vi til det som ikke er så positivt. Joda, kameraet er jevnt over godt og pålitelig det, men innimellom slår det altså til med helt feil valg av lukkertider og dertil dårlig eksponerte bilder.

Dette skjedde dessuten gjerne i situasjoner som i alle andre tilfeller burde være fullstendig uproblematiske for enhver telefon å eksponere, så her har vi virkelig ikke noen god forklaring utenom rusk i programvaren. Det betyr også at Motorola har alle muligheter for å utbedre feilen over nettet i etterkant, heldigvis.

En annen ting man jo kan håpe på at utbedres, er prisen. Joda, 2 790 kroner – som telefonen koster i skrivende stund – er ikke veldig mye for en telefon av dette kaliberet, men det er heller ikke veldig billig. Og Motorola er sin egen verste fiende her, for Moto G5 Plus koster faktisk mindre og er langt kraftigere og bedre utstyrt på alle fronter foruten designet. Kameraet er i en helt annen liga, og prosessoren et godt hakk opp.

Det er i hovedsak grunnen til at vi i denne omgang ikke anbefaler Moto G5S – det er en ålreit mobil det overhodet ikke gir mening å kjøpe akkurat nå.

PS: Lefdal selger i skrivende stund G5S for 1990 kroner, og til den prisen er dette et langt bedre kjøp. Skulle det endre seg fra å bare være et midlertidig tilbud til en fast, ny pris, vil vi revurdere karakteren.

Anbefalte alternativer:

Motorola Moto G5S
7
Bra

Motorola Moto G5S

sitat"Det finnes ingen gode grunner til å velge G5S over G5 Plus. Valget er enkelt."
 • Krysse av
  Penere og renere i tøyet enn sist
 • Krysse av
  Premium-utførelse over det hele
 • Krysse av
  Ålreit kamera, frontblits og HDR i front
 • Krysse av
  Romslig batteritid
 • Krysse av
  Super opplevd ytelse og flyt i menyer
 • Krysse av
  Teksturert strømknapp
 • Krysse av
  Lyssterk og god skjerm
 • Krysse av
  Fingeravtrykksleser
 • Bytt
  Stiv pris innmaten tatt i betraktning
 • Bytt
  Litt for mange funksjoner samlet i hjemknappen
 • Bytt
  Dårligere innmat enn G5 Plus, men lik pris...?
 • Bytt
  Kameraet eksponerer noen ganger helt feil

Les også