– Holder koken til langt på natt
Dell går sin egen vei med sin nyeste bærbar-konge.
Innhold
Innledning
På testbenken i dag har vi en luksusmaskin som er rykende fersk fra fabrikkene til Dell, nemlig den ultraportable høvdingen XPS 13. Denne er uten tvil myntet på de med store krav til portabilitet og kraft, men om vi forstår oss det minste på design tror vi ikke målgruppen vil rynke på nesen av hva Dell har kokt samen av aluminium- og karbonfibermaterialene sine heller.
Pen og funksjonell design selger. Det er produktlinjene til Apple et strålende eksempel på. Dette har også de store PC-produsentene som Dell forstått, og selv om det er tydelig hvor inspirasjonen kommer fra har XPS 13 et mye røffere utseende enn maskinen som har stått modell – noe som skiller Dells nyeste ut, i positiv forstand.
Vektnålen er svært så relevant for en ultrabook, og den stopper i denne omgang på meget respektable 1,37 kilogram. Med sine 1,7 – 2 høydecentimeter er XPS 13 ikke av de aller tynneste bærbare på markedet. Dette trenger likevel ikke å bety så mye når vi etter hvert skal kikke nærmere på momenter som batteri og prosessorytelse, samt byggkvalitet. Maskinen gjør dessuten opp for tykkelsen ved å være svært kompakt ellers.
Under tastauret et sted finner vi en strømgjerrig «Haswell»-prosessor fra Intel av typen i7-4500U klokket til 1,8 GHz. Denne inkluderer grafikkdelen som går under navnet HD Graphics 4400. Nå er ikke slike grafikkdeler akkurat kjent for å gnistre, men sammen med prosessoren har vi store forhåpninger til de to sammensveisede kameratene. I tillegg til prosessor og grafikk har imidlertid XPS 13 flere godsaker å by på.
I det siste har vi sett at stadig flere maskinprodusenter har kommer på banen med modeller pakket med minne og lagringsplass. Nå er også Dell med. Deres XPS 13 byr nemlig på åtte gigabyte med 1600 MHz minne og en romslig SSD på 256 gigabyte. Dette er komponenter som skulle holde godt nok for de fleste bruksområder hvor en ultraportabel er aktuell.
Den 13,3 tommer store berøringsskjermen har et godt IPS-panel, som med sine 1920 x 1080 piksler ikke akkurat imponerer på papiret. Vi skal likevel se om ikke Dell vet hva de holder på med, da 13,3 tommer tross alt ikke er all verdens størrelse, og også andre elementer er viktige når vi skal bedømme om skjermen er noe å trakte etter eller ei.
Overføring av filer på lokalnettverket og strømming av høyoppløst video skulle være en enkel sak med det trådløse 802.11ac-nettverkskortet, og trådløs mus og eksternt tastatur kan også kobles til, da med nyeste Bluetooth-standard.
I skrivende stund koster Dell XPS 13 deg omtrent 13 200 blanke kroner ifølge vår Prisguide. Prisguide er også stedet for å finne de komplette spesifikasjonene.
Testmaskinen har vært på lån fra Dell.
I bruk
Dell har med sin XPS 13 Ultrabook skrudd sammen en snasen maskin som har målene og materialene til å være med deg hvor det skulle være. Selskapets nyeste tilskudd er todelt. Lokket består nemlig utelukkende av aluminium mens basen er laget av karbonfiber.
Disse to delene gir sammen et ganske tøft inntrykk. Den rene aluminiumen, kun brutt opp av den enkle sorte Dell-logoen, er nemlig en god kontrast til den røffere undersiden med sort- og grårutet karbonfiber. XPS-navnet, sammen med Intel- og Windows-logoen, får dessuten pryde en aluminiumsplate i bunnen av maskinen, helt uten andre forstyrrelser – noe som er både ryddig og stilig.
Rundt basen finner vi en sølvgrå aluminium-list, og overflaten er her dekket av et behagelig gummiert belegg. Til tross for at skjermen lar seg bøye mer enn vi trodde festet ville tillate har vi uten tvil å gjøre med en solid bygget maskin. Videre beskytter Gorilla Glass skjermen mot riper, og tastaturet skal være sprutsikkert – uten at vi har planer om å teste om noen av delene holder vann, dog.
Vi synes det er godt å se at Dell har utnyttet skjermplassen godt. Rammene rundt skjermen er nemlig veldig tynne. Om du er av typen som stadig har noe i hendene må du være klar over at lokket på XPS 13 er litt kinkig å åpne med bare en hånd.
Ironisk nok er det den lave vekten dens som sørger for dette, og på grunn av tyngdepunktet må du derfor holde basen igjen for at den ikke skal følge med lokket når du skal åpne den. Skjermen kan dyttes bakover omtrent 130 grader, så det er håp for de som må jobbe med den på fanget på et trangt sted også.
Takket være de to gummierte listene i bunnen av maskinen kan du være sikker på at maskinen ikke stikker av om du skumper borti den.
Sprakende farger
Skjermspesifikasjonene på XPS 13 pirrer oss ikke umiddelbart med sin oppløsning på 1920 x 1080 piksler. Dette endrer seg imidlertid straks du setter øynene i den. IPS-panelet byr nemlig på et sylskarpt bilde med sprakende farger som absolutt ikke holdes tilbake av den noe beskjedne oppløsningen. Ved normal avstand til skjermen kan vi ikke se nevneverdig forskjell selv sammenlignet med langt mer høyoppløste skjermer.
Den «lave» skjermoppløsningen til tross, det virker ikke som Dell har gjort dette valget for å holde kostnader nede, men snarere for å fokusere fullt ut på viktigere elementer. Lysstyrken er nemlig noe av det bedre vi har sett, og måleinstrumentet vårt stoppet ikke før det viste 348 nits, noe som er svært godt.
Du kan fortsatt ikke forvente et fullgodt bilde utendørs, men med en slik glød får bildet et ekstra niva innendørs hvor fargene kommer enda bedre til syne enn hva som er tilfelle med enkelte andre bærabare.
Videre opplever vi en del reflekser, noe som er en naturlig konsekvens av de blanke berøringsskjermene som dagens bærbare datamaskiner benytter seg av. Her kan vi imidlertid takke den gode lysstyrken for at problemet ikke på noen måte tar overhånd.
Sortnivået får godkjent, men når det kommer til lyslekasje har vi sett bedre. Dette fenomenet kan vi se rundt langs hele kanten av skjermen, og er ganske forstyrrende om du for eksempel skulle sette deg ned for å se en grøsser eller annen type film med mange mørke scener.
Til tross for at vi synes skjermen er både livlig og skarp, har kalibreringsverktøyet vårt en noe annen oppfatning av skjermens kvaliteter. Fargespekteret vises nemlig ikke helt riktig, med store avvik både når det gjelder varme og kalde farger.
Med mindre du står på lønningslisten til et selskap som driver med grafiske produksjoner eller er en ivrig hobbyfotograf som liker å redigere og jobbe med bildene dine, er dette likevel ikke noe de fleste vil oppleve som negativt.
Behagelig å bruke
Som ultraportable flest kan du velge å betjene XPS 13 enten ved hjelp av tastaturet og pekeplaten, eller med den berøringsfølsomme skjermen.
Tastaturet får generelt godkjent der det stiller med taster som har godt med høyde under seg. Etter litt «oppmyking» føles de også ganske behagelige, med lite lydavtrykk. Her er også støttestrukturen solid, så du skal arbeide svært energisk om støtene dine skal forplante seg i basen når du skriver.
Tastaturet er tydelig inspirert av digitalalderen, med brede, «firkantede» bokstaver. Det er sannsyneligvis meningen av dette skal se kult og moderne ut, men vi synes ikke Dell treffer helt her. Dette er ingen Alienware.
Tastaturet er ellers fullt bakbelyst, en funksjon vi normalt setter pris på. Det kan skrus av eller på, men ikke reguleres som med skjermstyrken. Dessverre skrudde vi av denne temmelig raskt, da skjærende elektronisk støy fant veien inn øregangene våre med denne påslått. Dette fenomenet har vi sett tidligere på Sonys Vaio Pro, og vi kan ha vært uheldige med vårt testeksemplar, men vi setter likevel spørsmålstegn ved om Dell har valgt en billig løsning her.
Vi synes også det er synd Dell har utstyrt sin toppmaskin i segmentet med et felles nordisk tastatur, da dette ikke på noen måte setter to streker under eksklusivt-betegnelsen en produsent ofte er ute etter i denne klassen.
Vi får assosiasjoner til selskapets billigserier istedet.
Nedenfor tastaturet finner vi en relativt romslig pekeplate som vi har sansen for. Denne byr på den godt kjente rullefunksjonen, i tillegg til venstre- og høyreklikk-funksjonalitet som kan aktiveres ved å berøre platen lett, eller trykke den helt ned.
Denne er presis samtidig som glasset den er laget av lar fingrene dine gli over den uten motstand og humper i veien. Det eneste vi ikke liker er den hakkete forstørrelsesfunksjonen, som kun Apple og Samsung har vist at de mestrer til det fulle.
Berøringsskjermen med ti-punkt berøringsstøtte er en fryd. Vi navigerer presist frem og tilbake mellom apper, og ruller opp og ned i nettleseren uten verken lagg eller andre forstyrrelser. På startskjermen sveiper og forstørrer vi, og det hele går flytende for seg uten forsinkelser på den glatte skjermflaten.
Ved berøring gynger skjermen en del, men dette gjelder for de aller fleste ultraportable med berøringsskjerm.
Skralt utvalg
Få Ultrabooks har imponert oss med portutvalget sitt, noe XPS 13 absolutt heller ikke klarer. Vi finner her kun de nødvendigste portene, og knapt nok det. Til rådighet har du to USB-porter, men kun en av dem er av den raske USB 3.0-typen.
Om du vet å sette pris på bekvemeligheten av å ha en minnekortleser kan XPS 13 heller ikke hjelpe deg. Dell har nemlig valgt å sette inn en batteriindikator istedet, som viser hvor mye juice du har igjen på en skala fra én til fem.
Dette er selvsagt kjekt, men er mer en fint-å-ha-funksjon som vi ville byttet bort hvilken dag som helst. Om ikke mot en minnekortleser så i alle fall mot en HDMI-utgang.
XPS 13 lar deg nemlig kun koble til skjermer med støtte for den langt mindre utbredte Mini DisplayPorten, og noen adapter følger ikke med. Du kan med andre ord se frem til fortsatt adapterkaos og problemer om du skal koble maskinen opp til projektorer eller eksterne skjermer.
Dette synes vi er et merkelig valg som på det beste sparte noen millimeter med plass langs høyresiden, men i de fleste tilfeller problematiserer hverdagslige gjøremål.
Maskinen har utover dette en utgang for hodetelefoner, og for kommunikasjon over Internett stiller den med et innebygget web-kamera som tar opp i 720p og en mikrofon.
Fyrer heftig opp
Når du bruker XPS 13 til lette oppgaver, som tekstbehandling, surfing på Internett eller lett bildebehandling, holder viften seg – med enkelte unntak – i ro. Når du virkelig tyner den med arbeid som videkonvertering eller 3D-spill hører du dog etter noen sekunder en virkelig irriterende viftestøy som raskt går deg på nervene.
Her får du ingen jevn sus som kan gjemme seg blant kontorets øvrige støykilder som lufteanlegget, sidemannens iherdige klasking på sitt mekaniske tastatur eller gatemusikantene på utsiden. Du har ikke nubbsjans til å ignorere den høyfrekvente og skjærende støyen et sekund.
Grunnen til den iherdige viften finner vi når vi ser på temperaturene. Disse avslører at de enten er svært trangt om plassen, eller i det minste at maskinens kjøleløsning er underdimensjonert. Opptil 37 grader i ro, og 48 grader under last, leser vi av med lasermåleren vår. Dette er mer enn ønskelig, og representerer temperaturene du kan vente deg når du henholdsvis surfer på Internett og gjør enkle kontoroppgaver, eller starter oppgaver som krever mer prosessorkraft, som spill eller rendering av video.
Godt batteri
Vi tar som alltid produsentenes oppgitte batteritid, som denne gangen er oppgitt til 11,5 timer, med en stor klype salt og fyrer i gang vår batteritest. Under testen setter vi lysstyrken til så nær 150 nits som mulig, da dette er en lysstyrke som holder greit for vanlig innendørs bruk. I tillegg deaktiverer vi den adaptive lyssensoren og tastaturbaklyset for å få et representativt sammenligningsgrunnlag for alle maskinene vi tester.
Batterimålingene gjør vi unna ved å snurre vårt faste 720p-filmklipp i VLC igjen og igjen, helt til det fulladede batteriet i maskinen takker for seg. Dette er en oppgave som sannsynligvis er en god del seigere enn de dagligdagse gjøremålene dine, men gir samtidig svar på hvor lenge du kan være hundre prosent sikker på at maskinen er med deg.
Resultatene viser at XPS 13 holder koken i omlag 6 timer og 45 minutter, noe som er mer enn de fleste av konkurrentene kan skryte på seg, og ikke verst til å være klemt ut av et batteri på magre 56 wattimer.
Vi føler at vi kan gå gode for at du trygt kan ha maskinen med på kontoret en dag uten å drasse med laderen. Det er ikke til å komme utenom at Dell er et populært valg i mange bedrifter og det er kanskje derfor vi hører et lettelsens sukk fra XPS 13 når vi skriver at vi føler oss helt sikre på at den kan bli med deg en hel kontordag uten laderen ved sin side.
For å oppnå de oppgitte 11,5 timene tror vi du skal godsnakke svært så mye med den, men under normale forhold vil vi estimere at du med grei lysstyrke kan få mellom åtte og ti timer ut av den før den tar kvelden – og da burde vel strengt talt du gjøre det samme.
Ytelse
Utseende og funksjon er én ting, men også ytelsen til maskinen er viktig. Derfor kaster vi vår Dell XPS 13 ut i ytelsestester for både prosessor- og grafikkytelse med mer. Om du er på jakt etter en ny følgesvenn vurderer du ganske sikkert også et knippe andre maskiner, og vi har av den grunn samlet en gjeng som ligner dagens testkandidat for sammenligningens skyld.
Samtlige maskiner er spesifisert med åtte gigabyte minne og 256 gigabyte SSD-lagring, dog av noe ulik karakter. Acer Aspire S7 og Lenovos Yoga 2 Pro har dessuten nøyaktig samme innmat som dagens XPS 13, nemlig en prosessor av typen Intel i7 4500U klokket til 1,8 GHz med integrert HD 4400-grafikk.
Apples MacBook Pro Retina stiller på sin side kun med en i5-prosessor, men vi skal absolutt ikke kimse av hva i5-4258U, som er klokket til 2,4 GHz, kan få til. Om vi går enda et hakk opp finner vi prosessoren som sitter i Asus Zenbook, nemlig i7-4558U, som arbeider med en frekvens på 2,8 GHz. De to sistnevnte maskinenes grafikkløsninger skulle dessuten by på solid konkurranse, med sin kraftige integrerte HD 5100-brikke.
Systemytelse
Første testen ut er Cinebench 11.5. Her brukes ren prosessorkraft til å rendre et bilde – først med én prosessorkjerne og én prosesstråd, og deretter med alt den har av muskler. Vi ser av grafen at trivselen er høy når prosessorens to kjerner kan samarbeide, mens ytelsen faller noe tilbake om de måles hver for seg.
Videre sjekker ATTO lagringsmediets ytelse, og gir oss kort og greit maksimal overføringsytelse. ATTO konkluderte med at XPS 13 sin SSD skriver med en hastighet på 428 MB/s og leser med en hastighet på 521 MB/s. Vi ser av grafene at både Acer Aspire S7- og Asus Zenbook sine lagringsløsninger går XPS 13 en høy gang på dette området, men om du vil merke noen ytelsesforskjell til daglig tror vi neppe.
I videokonverteringsprogrammet Handbrake satte vi så i gang konvertering av en filmsnutt på omtrent én time. Dette er en ganske hard oppgave for en prosessor, og det virker som Intel i7 4500U-prosessoren merker påkjenningen. 23 minutter er noe mer enn vi skulle likt å se, uten at vi avskriver prosessoren av den grunn.
Spillytelse
Både spillytelse- og de syntetisk spillytelses-målingene våre måler prosessorens grafikkdel. Her vil resultatene etter all sansynlighet sprike en hel del mellom maskinene, da de har helt ulike grafikkløsninger. XPS 13 og dens standard integrerte HD 4400-grafikkbrikke har generelt mindre å rutte med enn den langt gjevere HD 5100-grafikkbrikken som er plassert i Asus Zenbook og Apples MacBook Pro.
Cinebenchs OpenGL-test setter grafikkkortets OpenGL-modus på prøve. Under simuleringen må grafikkkortet vise en mengde geometri i form av nesten en million polygoner. I tillegg kommer et stort antall teksturer og effekter som gjennomsiktighet, lyssetting og skygger.
Med en middelmådig grafikkbrikke, og en prosessor som bekrefter at den ikke har krutt nok til å kompansere for dette, klarer ikke XPS 13 å hevde seg i Cinebench-simuleringen.
Vi kjører videre to ulike tester i 3DMark 2013, Cloud Gate og Fire Strike. Disse simulerer henholdsvis normal og kraftig påkjenning på maskinen ved hjelp av ulike effekter som lys, skygger og vind, og teknologier som tesselering og DirectX 11.
Ikke overraskende tar maskinene med HD 5100-grafikk styringen i spilltestene våre også. XPS 13 holder likevel godt følge med de tilsvarende utrustede kandidatene, og om spilltrangen skulle melde seg, enten du er hjemme, på farten eller på kontoret, kan du med trygghet fyre opp de fleste titler som har fått noen år på baken på maskinen.
Konklusjon
Dells nye XPS 13 skiller seg ikke veldig fra selskapets forrige modell, men 2014-utgaven av XPS 13 pakker med seg en ny strømgjerrig Haswell-prosessor, mer minne og mer lagring enn tidligere. I tillegger eksteriøret røffet opp et hakk. Dette aktualiserer maskinen hos en enda større gruppe enn tidligere, tror vi.
Utseendemessig gjør XPS-serien et godt inntrykk med sitt splittede design. Aluminium og Gorilla Glass i lokket og karbonfiber i basen er absolutt ikke å forakte. Om det ikke gir en elegant følelse, signaliserer det i alle fall noe tøft og eksklusivt.
Tastaturet er med litt tilvenning helt greit, med fint fall og myk landing for tastene. Baklyset hadde vi litt støyproblemer med, men selve belysningen var det ikke noe å si på. Pekeplaten av glass får absolutt godkjent. Den er relativt stor og støtter flerberøring. Med unntak av hakkete forstørrelse er rullingen jevn, og markøren flytter seg dit du vil, når du vil at den skal flytte seg. Berøringsskjermen er presis og behagelig å bruke, med en glatt flate som gjør den enkelt å betjene.
Når det kommer til selve IPS-skjermen er de store høydepunktene lysstyrken og de sprakende og klare fargene. Dell viser at høy oppløsning ikke nødvendigvis er det viktigste å fokusere på, for vi kan med hånden på hjertet ikke si at vi savnet høyere oppløsning mens vi jobbet på maskinen, som er utstyrt med en full-HD-skjerm.
Enkelte refleksjoner fikk vi i den blanke skjermen, men disse ble mindre påfallende av å jekke lysstyrken til topps. Om vi skulle utsette noe på skjermen må det være lysblødningen langs kantene.
Ytelsestestene våre noterer vi et noe ujevnt resultat i da prosessoren underpresterte noe i forhold til likt spesifiserte maskiner fra forholdsvis Acer og Lenovo. Grafikkdelen gjorde jobben på en god måte, men vi synes maskinen rett og slett blir for varm og høylytt til å sette pris på akkurat det. Viften er snar til å spinne i vei, og freser straks du tenker på å gi XPS 13 en seig oppgave.
Positivt igjen er det at batteriet imponerer. Du kan legge igjen laderen og trygt ta med deg XPS 13 på jobben, samtidig som du har strøm igjen til togturen hjem på kvelden.
Alt i alt har Dell satt sammen en solid, stilig og fornuftig maskin. De har valgt bort den «usynlig» høye oppløsningen mange andre produsenter legger store pengesummer i å huke deg inn med, til fordel for lang batteritid og god lysstyrke.
Alternativer
Vi synes likevel ikke dette i seg selv kan veie helt opp for den ikke akkurat galloperende ytelsen, støyen, og det faktum at maskinen er forholdsvis dyr. Over 13 000 kroner må du i skrivende stund bla opp for å sikre deg en XPS 13, og da har du plutselig flere andre alternativer som kan vurderes.
Apples MacBook Pro Retina 13 krever riktig nok at du installerer Bootcamp for å få Windows, men for omtrent samme kostnad får du her både en bedre prosessor, kraftigere grafikk, en enda bedre skjerm, og en batteritid vi nesten ikke har sett maken til.
HP sin steikende flotte og elegante Spectre 13 er heller ikke å forakte om du er villig til å slå deg til ro med en i5-prosessor og en del dårligere batteri. Prosessoren yter likevel omtrent likt med i7-varianten vi finner i XPS 13, og denne maskinen har en HDMI-port i full størrelse!
Vårt søsternettsted Hardware.no har testet alle de slanke og elegante Ultrabookene:
Her finner du den som passer deg best »