Tek.no

Test OCZ Vertex 3 240 GB

Denne er utrolig rask

Den nye generasjonen er her, vi har testet en av de raskeste SSD-ene på markedet.

14 Apr 2011 21:20

Introduksjon

Dette er et påskeegg mange har ventet på. OCZ annonserte tidlig sin Vertex 3 og Vertex 3 Pro SSD-enheter, og nå har vi sikret oss en produksjonsklar modell til testing.

SSD-markedet har vært i rivende utvikling. Det er er ikke lenge siden, men i 2008 begynte vi å se lanseringene bre seg utover på verdensmarkedet. Etter mye rot og skrik viste det seg at den første generasjonen i stor grad var ubrukelig over tid. Den andre generasjonen rettet opp i mye av dette, og i 2010 så vi at SSD-ene allerede ble bremset av kabelen de var koblet til mot resten av maskinen.

Med meget få unntak (slik som Crucial C300) var alle SSD-ene vi så frem til årsskiftet bygget for SATA 3 Gbit/s-grensesnittet. I praksis betydde dette at de fleste enhetene stoppet opp rundt 280-300 MB/s i ren overføringsytelse. Selv om SATA 6 Gbit/s, som i praksis kan la SSD-er overføre opp mot 600 MB/s, allerede var på plass, tok det noe tid før produsentene av SSD-er fulgte med.

Problemet med å oppnå disse ytelsene ligger nemlig ikke i noe så enkelt som kabelen og dertil grensesnittet. Det er kontrolleren som plutselig får trafikken fra en dobbelt så bred motorvei midt i fleisen. I januar kom det et hav av lanseringer, og under CeBIT i mars så vi på mange av dem. Selv om et et titals SATA 6 Gbit/s-enheter er lansert, er ytterst få foreløpig på markedet.

Det er OCZ Vertex 3 240 GB vi i dag har fått inn til test. Vertex 3-serien, både Pro og ikke-Pro, benytter den helt ferske SandForce-kontrolleren. OCZ har sendt over en enhet som er helt strippet for merker og innpakking, men innholdet er akkurat det samme som vil komme i salgsmodellene.

Vertex 3 skulle egentlig vært på markedet for et par uker siden, men lanseringen ble flyttet. Modellen har blitt grundig testet og en rekke nye firmwarer måtte på plass. Enheten her basert på SandForce SF-2200-kontrolleren, benytter SATA 6 Gbit/s-grensesnittet og kan skilte med skriveytelser opp mot 520 MB/s og leseytelser opp mot hele 550 MB/s.

Vi har testet på både 3 Gbit/s og 6 Gbit/s, for å gi et bilde for de som nødvendigvis ikke har oppgradert til de absolutt nyeste komponentene ellers i maskinen. Før vi kommer så langt må vi snakke litt om den nye generasjonen, før vi beveger oss over til dagens testkandidat.

Bli med videre, tro meg, dette er kvasse saker!

Takk til OCZ Technology som sendte enheten til test.

Les også