Til hovedinnhold
TestFujitsu Stylistic Q550

Windows 7 får oss til å elske og hate

Vi tester vårt første nettbrett med Windows 7.

Hva skjer når du putter et veldig avansert operativsystem beregnet på kraftige datamaskiner inn i en relativt svak og liten bærbar enhet uten tastatur? Svaret har vi fått når vi nå har sett nærmere på Fujitsu Stylistic Q550.

Fujitsu er et selskap som har lang fartstid som PC-produsent, av både stasjonære og bærbare datamaskiner. Tablet-markedet har de dyppet tærne sine i før også, men Stylistic Q550 skiller seg litt fra dette segmentet fordi det ikke har tilhørende tastatur. Fujitsu Stylistic Q550 er altså et rent nettbrett, men med Windows 7 som operativsystem.

Konklusjon

Fujitsu retter deres Stylistic Q550 mot bedrifter og forretningsfolk og ikke mot den gjengse forbruker. Det forstår vi utmerket, for dette er ikke et nettbrett som vil settes særlig pris på av de som bare surfer litt eller vil leke med en stor touchskjerm. Til slike operasjoner blir den rett og slett for treg og tungvinn.

Den store fordelen med Fujitsu Stylistic Q550 er også dens største ulempe, at den kjører Windows 7. Dette gjør at du kan bruke omtrent alt som kryper og går av programmer til PC på dette nettbrettet, men også at oppstartstiden er treg, reaksjonstiden er så som så, og du er avhengig av styluspennen som følger med.

Selve utførelsen av nettbrettet har vi ingenting å utsette på, kvaliteten er helt på topp, skjermen er god, og tilkoblinger finnes det nok av. Nettbrettet blir derimot såpass tungt å holde i at vi skulle gjerne sett en integrert støtte. På den måten hadde vi ikke vært like avhengige av det medfølgende etuiet. Vi skulle også gjerne sett en plass til styluspennen på selve enheten.

For deg som vil ha et nettbrett du kan kjøre det meste av PC-programmer på, finnes det få andre alternativer, og den Intel Atom-drevne Fujitsu Stylistic Q550 kan være et godt kjøp. For 6250 kroner vil vi derimot tro at "hvermannsen" vil ha det mer moro med et enklere nettbrett, for eksempel iPad 2. Da vil du også ha penger til overs som for eksempel kan brukes på én is hver dag resten av sommeren.

Les flere nettbrett-tester her

Fujitsu Stylistic Q550 får ingen anbefaling fra oss, hovedsaklig fordi Windows 7 blir for tungt for dagens teknologi i et nettbrett. En liten tablet-PC vil være et bedre valg etter vår mening. HP sin TouchSmart-serie kan være verdt en kikk, og har du lomma full av tusenlapper kan også Lenovo ThinkPad X220 Tablet være et godt alternativ.

+  Solid konstruksjon og pen design
+  Kan kjøre omtrent alt av programvare til PC
+  Bra batteritid
+  Pent og praktisk etui følger med


-  Du er nærmest avhengig av både etuiet og styluspennen til vanlig bruk
-  Windows 7 går ganske tregt på såpass svak maskinvare
-  Takler ikke HD-filmer

Andre alternativer

Acer Iconia W500 er også et nettbrett med Windows 7 som operativsystem, men dette nettbrettet bruker en AMD-C50 prosessor maken til den vi så i den nylig testede minibærbare Toshiba NB550D. Ytelsen på disse maskinene er nok derfor ganske lik.

Acer oppgir batteritiden på sin Iconia W500 til "kun" 6 timer i forhold til Stylistic Q550 sine 11 timer. Men Iconia W500 kan skryte av en ekstra USB-port og kablet nettverk. Den støtter ikke oppkobling til mobilnettet via 3G, men kan til gjengjeld kjøpes med en dockingstasjon med tastatur.

Les hele testen av Fujitsu Stylistic Q550 på Hardware.no

Les også
Sony Vaio VPC-SB1V9E: Smart og solid turkamerat
Les også
Asus Eee PC 1215B: Her er en minibærbar med litt ekstra
Les også
Samsung QX412: Denne PC-en klarer ti timers bruk
Les også
Lenovo IdeaPad Z370: Denne maskinen er nærmest lydløs
Les også
HP Pavilion dm4-2000: Lettvekter som forfører
Les også
HP Envy 17-2100: Stilig og god bærbar PC
Les også
Apple Mac mini: Liten, lekker og allsidig
Les også
Dell XPS 15z: Folke-PC på slankekur
Les også
Lenovo ThinkPad T420: Solid og sikker jobb-PC
annonse