Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestSamsung Galaxy Tab 8.9 LTE

Denne har det iPad mangler

Galaxy Tab 8.9 LTE surfer lynraskt på 4G-nett.

Espen Irwing Swang, Amobil.no

Skjerm, design og menyer

(Dette er en oppdatert versjon av testen på Samsung Galaxy Tab 8.9)
Hva er det ved nye Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE som gjør at vi øyeblikkelig faller for brettet? Er det penere enn andre brett? Er det størrelsen? Eller er det vissheten om at dette er det raskeste nettbrettet det er mulig å surfe på mobilt Internett med?

Bakerst, Galaxy Tab 10.1, i midten iPad og på toppen Galaxy Tab 8.1. Størrelsesforskjellene er ikke enorme, men de er likevel merkbare.

Nei, det er ikke penere enn andre brett. Designen er ganske ordinær, og med plast i chassiset oser det ikke akkurat av luksus. Likevel ser det solid og elegant ut. Dels fordi størrelsen er så nett, og dels fordi den runde metallrammen gjør plasten i bakdekselet mindre dominerende. Men det fint lite ved brettet som får oss til å beundre designen.

Samsungs første nettbrett målte 7 tommer diagonalt, og var atskillig tykkere enn Tab 8.9. Siden har de også kommet med et 7,7-tommer nettbrett, og et par modeller som har 10,1-tommer store skjermer. Galaxy Tab 8.9 LTE er en opprustet versjon av Tab 8.9, og minner mer om en krympet Galaxy Tab 10.1, enn om en forstørret Galaxy Tab 7.7. De mindre brettene er alle laget med tanke på at du skal kunne holde dem i en hånd, som du holder en mobiltelefon. Galaxy Tab 8.9 kan til nød holdes i en stor hånd, men egner seg best for breddeformat der du holder brettet med begge hender og taster med tomlene.

Design

Samsung Galaxy Tab 8.9 har bunnpluggen plassert midt på langsiden, mens frontkameraet er plassert på motsatt side. Det betyr at brettet i utgangspunktet er ment brukt i breddeformat, på samme måte som en TV. Samsungs første nettbrett, Galaxy Tab 7, er til sammenlikning ment for stående format som en pocketbok. Det er også iPad, som i likhet med Galaxy Tab 7 har bunnplugg på den ene kortsiden. Alle de tre kan imidlertid vise bilde både i høyde og breddeformat, så den praktiske forskjellen ser du først når du skal plassere brettet i en dokk.

Samsungs nettbrett veier 458 gram og er med det hele 112 gram lettere enn Galaxy Tab 10.1. Tykkelsen er den samme på begge disse brettene, 8,6 mm.

Samsungs nettbrett kan til forveksling minne om en iPad, i alle fall så lenge brettet er avslått. Eller du kan si det minner om en av Samsungs egne fotorammer fra midten av 2000-tallet. Hvem som egentlig var først ute med denne designen er for tiden mat for advokater. Vi nøyer oss med å påpeke at det er likheter, men også forskjeller på de to. Samsung har ingen fysisk tast på fronten av sitt nettbrett, Apple har ingen logo på fronten av sitt. I tillegg kommer forskjellene i format og plassering av betjeningstaster.

Men begge har en bred sort kant på skjermen, og begge har en aluminiumsramme som omkranser brettet. På iPad er chassiset i ett stykke aluminium, mens det på Galaxy Tab 8.9 er plast på baksiden. Du får brettet i hvitt eller sort. Den hvite overflaten er litt glattere enn den sorte, men ellers handler det mest om smak og behag.

Brukergrensesnitt og menyer

Brukergrensesnittet på Galaxy Tab er Honeycomb (Android 3.2). Samsung kjører sitt eget TouchWiz UX-brukergrenesnitt på toppen av dette. Dermed blir brukergrensesnittet temmelig likt det du finner på Samsungs Android-mobiler.

Nederst på skjermen kan du hente frem miniwidgets til de mest brukte nyttefunksjonene.
Det er enkelt å tilpasse grensesnittet.

I utgangspunktet har du fem startskjermer som du kan fylle med snarveier og miniprogrammer, såkalte Widgets. På Galaxy Tab 8.9 har du i tillegg såkalte miniwidgets. Disse kan du hente opp fra en menylinje i bunnen av skjermen, og på den måten kan du fra et hvilket som helst program raskt sjekke kalenderen, se verdensklokke, åpne kalkulator, sjekke hvilke programmer som er i bruk eller betjene musikkspilleren, for å nevne noe. Du kan ikke selv bestemme hvilke miniwidgets som skal ligge klare i bunnen av skjermen.

Statusbar for nedlastinger, batteri, klokke og nettforbindelser ligger nede til høyre på skjermen, og trykker du på denne, så dukker en større oversikt opp. Her kan du raskt bytte nettforbindelser, justere lys og lyd eller gå til brettets innstillingsmeny.

Nede i venstre hjørne er det en del snarveier du raskt vil lære deg å bruke. Det er nemlig her du må trykke for å komme til startskjermen, hente opp en liste over programmer som kjører i bakgrunnen, eller velge deg bakover i menyene. I tillegg finnes en funksjon som lar deg dumpe skjermbildet til en bildefil som du kan dele med andre.

Oppe til høyre på skjermen er det to ikoner. Det ene åpner oversikten over alle appene på bretttet, mens den andre er et plusstegn du berører om du vil endre innholdet på startskjermene.

Oppe til venstre har du snarvei til Google-søk. Her kan du også søke med stemmekommando, men denne er fremdeles ikke tilpasset norsk språk.

Innstillinger

Galaxy Tab 8.9 kan enkelt brukes uten at du behøver å sette deg inn i bruksanvisningene. Men mulighetene for å gjøre personlige tilpasninger er svært mange, og dette kan kanskje virke overveldende på noen. Her er det imidlertid bare å prøve seg frem.

Her er snarveien til programmenyen. Trykk på plusstegnet for å administrere hjemmeskjermene.

Et par ting er det greit å være oppmerksom på første gang du skal bruke brettet. For det første bør du ha Wi-Fi tilgang eller SIM-kortet i brettet når du setter det opp. Uten SIM-kort eller Wi-Fi vil du ikke få lagt til kontoer som skal synkroniseres under oppstartsprosessen. Du kan imidlertid velge å gå tilbake til dette senere.

Velg også å sette tidssone når du stiller dato og tid. Selv om du har valgt norsk som språk, må du fremdeles sette tidssone og skrivespråk manuelt. Det burde i utgangspunktet vært samsvar mellom språket på enheten, tidssone og layout på tastaturet. Så får de heller endre det manuelt, de få som måtte ha behov for det.

Om du ikke retter tidssonen på nettbrettet, så vil alle avtaler i kalenderen bli forskjøvet. Det retter seg imidlertid når du korrigerer tidssonen.

Så snart brettet er satt opp med en Google-konto (registrer en gratis om du ikke allerede har), så vil du kunne sende og motta e-post, i tillegg til å laste ned innhold fra Google Play, tidligere kjent som Android Market. Du kan også legge til andre kontoer du ønsker å synkronisere, som Exchange, Facebook eller Twitter, i tillegg til at du kan ha flere Google-kontoer.

Men det er tilkoblet mobilt bredbånd, at Galaxy Tab 8.9 LTE virkelig drar fra konkurrentene. Mer om det på neste side.

Teknologi og funksjoner

Det er lite som skiller Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE (P7320) fra Galaxy Tab 8.9 (P7300). Men forskjellen er vesentlig nok til at brettet blir en tusenlapp dyrere.

Støtter norsk 4G

Prishoppet skyldes de tre bokstavene LTE (Long Term Evolution), som i Norge oftest omtales som 4G. LTE gir en teoretisk nedlastingshastighet på 100 Mbps på dette brettet. Det betyr at du kan laste ned en HD-film på 4 GB i løpet av drøyt fem minutter.

I våre kontorlokaler på rådhusplassen i Oslo måler vi nedlastingshastigheten til rundt 25 prosent av optimal hastighet. En nedlastingshastighet på 25 Mbps er heller ikke til å kimse av. Med ADSL eller VDSL hjemme, kan du bare glemme å komme opp i tilsvarende hastigheter. Selv mange fiberkunder må nøye seg med lavere hastighet enn dette brettet gir på mobilnett med LTE.

Sluker datakvoten

Ulempen med LTE er at du raskt spiser opp antallet MB du kan bruke med dagens abonnementsordninger. Med en av de største abonnementspakkene på markedet i dag (30 GB til fast pris) kan du surfe i full hastighet i 40 minutter per måned, eller ett minutt og 15 sekunder daglig. Selv med en mer realistisk nedastingshastighet på 25 Mbps, blir det ikke rom for mer enn 5 minutter med toppfart hvert døgn.

For de fleste er dette mer enn nok - du klarer ikke å bruke opp dette, hverken med Youtube, nyhetssurfing eller ordinær e-post.

I tillegg til å surfe raskt på 4G (LTE), kan Galaxy Tab 8.9 LTE også bruke to 3G-kanaler samtidig, og med det komme opp i en teoretisk hastighet på 42 Mbps i nett som er klare for dette. Foreløpig gjelder det bare deler av NetComs mobilnett.

Apples nyeste iPad har også LTE-støtte, men virker ikke på de frekvensene norske operatører bruker til LTE.

Mange funksjoner

Samsung Galaxy Tab 8.9 er godt utrustet med programvare for ulike oppgaver. Her er en svært god nettleser, ulike kontorprogrammer, kalender, kamera, navigasjon, kalkulator, musikkspiller, filmavspiller, kamera, bilderedigering, bokleser og sosiale nettverk.
En egen applikasjon som kalles Pulse gir deg oversikt over oppdaterte hendelser på så vel nyhetssider som på sosiale nettverk. I tillegg finnes kart og navigasjon (Google Maps).

Pulse gir god oversikt over hva som rører seg, også på sosiale medier.
Alt innhold på brettet kan krypteres.

Om dette ikke dekker dine behov, så har du et helt hav av applikasjoner du kan laste ned fra Google Play.

Samsung har også lagt til en egen applikasjonsbutikk på brettet, og applikasjonene du finner her er spesielt anbefalt av Samsung.

Proffbruk

Samsung har lagt til en del sikkerhetsfunksjoner i nettbrettet. Det betyr blant annet at du kan låse og slette innholdet på brettet om det kommer på avveie. Du kan også pålegge brukeren sikkerhetspolicyer, dersom brettet skal ha tilgang til bedriftens interne systemer.

Tastaturet på skjermen fungerer bra, og du kan utmerket godt skrive tekst eller ta møtenotater i brukbar fart. Men skal du skrive mye anbefaler vi at du skaffer deg et tastatur. Du kan bruke Samsungs tastaturdokk til Galaxy Tab 8.9, eller du kan velge et originalt Samsung Bluetooth-tastatur som er innbygget i et omslag til nettbrettet. Alternativt kan du velge et hvilket som helst annet standard BT-tastatur.

Brettet er suverent for e-post, tekstbehandling, regneark, presentasjoner og andre kontoroppgaver. Du kan legge til flere e-postkontoer, og selv velge om du vil vise en eller flere av disse i innboksen.

Tastatur kommer i to varianter. Her er en dokk med ladekontakt og lydutgang. Fin å ha i stua eller på kontoret.

Nettleser

Nettleseren på Galaxy Tab 8.9 støtter Flash, og i praktisk bruk opplever vi den som svært smidig. Du kan zoome på nettsider og i bilder ved å knipe eller sperre med to fingre, eller du kan holde en tommel på hver side av brettet og vippe det forsiktig fra deg eller til deg.

Begge løsningene fungerer bra, og du slipper å holde det med bare en hånd for å betjene fingerzoomingen med den andre. Tokjerneprosessoren (1 GHz Arm Cortex-A9) og grafikkbrikken fra GeForce sørger for at skjermoppdateringen går raskt, og at bevegelser glir jevnt. Du vil likevel kunne se at det rykker litt i teksten når du flytter på den. Galaxy Tab-menyene følger ikke fingertuppen like godt som iPad-menyene gjør. Det får iPad til å se en anelse mer polert ut.

Oppkobling

Brettet er ment å kunne brukes som en del av et større miljø, med overføring av mediefiler på tvers av enheter, og som fjernkontroll og ekstraskjerm til Samsungs nyeste TV-er.

Oppkoblingen av slike løsninger er blitt svært enkel, ettersom du kan starte en egen applikasjon og bli veiledet frem til de forskjellige alternativene.

Vi hadde ingen problemer med å koble brettet til Internett, enten vi valgte mobilt Internett eller Wi-Fi.

Men selv om du kjøper Galaxy Tab med plass til SIM-kort, så får du ikke ringt med den. Brettet støtter mobildata, ikke mobilsamtale. Alternativet er å bruke mobildata for å overføre tale, for eksempel ved å laste ned Skype eller et annet IP-telefon-program.

Multimedia

Galaxy Tab 8.9 LTE er som skapt for underholdning. Her spilles videofilmer så det er en fryd for øyet, og alle de vanlige videoformatene er støttet. Det betyr at du ikke behøver å skalere eller konvertere filmene du har på PC-en, men kan laste dem rett inn på nettbrettet. Programvaren Kies gjør det enkelt å sortere og overføre mediefiler, men du kan utmerket godt koble brettet til en PC og overføre innholdet via USB-kabelen som følger med brettet.

Den eneste bakdelen vi ser her, er at du ikke kan sette inn et minnekort med filene dine på. Det er nemlig ikke noen minnekort-port på Galaxy Tab 8.9 LTE. Det at brettet ikke kan lese minnekort er kanskje den største svakheten ved Galaxy Tab 8.9. Det kommer riktig nok en minnekortleser som kan plasseres i bunnen av brettet, og som gir støtte for både lesing og skriving av data. Vi hadde likevel satt pris på at kortleseren var innebygget.

Brettet vi har fått teste inneholder heller ikke spesielt mye minne. 16 GB blir lite for den som vil ha musikk, bøker og filmer med på ferieturen. Det finnes en variant med 32 GB minne, men denne selges av en eller annen grunn ikke i Norge.

Musikkspiller

Musikkspilleren fungerer utmerket, men hodesett er ekstrautstyr.

Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE har også en god musikkspiller. Spill musikken du har lastet over på brettet, eller stream fra tjenester som Wimp og Spotify. Lydkvaliteten er bra, og du kan bruke egne hodetelefoner med standard 3,5 mm plugg. Kontakten sitter på toppen av brettet når det holdes med bunnpluggen ned.

Vi liker at det er enkelt å komme til musikk-kontrollene, og at menyene i musikkspilleren gir god oversikt. Her er også equalizer med mulighet for egne tilpasninger av lydbildet.

Spill

Dette nettbrettet er også godt egnet for spill. Det kommer riktig nok ikke med noe spill når du kjøper brettet, men Google PLay byr på en rekke forskjellige titler. Noen er gratis, andre må du betale for.

Den gode grafikken og presise bevegelsessensoren bidrar til en god spillopplevelse, også når spillene byr på avansert grafikk. Den store skjermflaten gjør at du også får bra oversikt om du spiller digitalvarianter av brettspill som sjakk eller Monopol.

Middelmådig kamera

Kameraet i nettbrettet har en bildeoppløsning på 3,15 megapiksler. Du kan ta bilder med det, men noe veldig godt kamera er det ikke. Du kan filme med en oppløsning på 720p. Men videokameraet overrasker heller ikke positivt. Kvaliteten blir omtrent som for snittet av mobiltelefoner med 720p-kameraer. Nettbaserte tjenester gjør det mulig å laste opp og redigere video med avanserte verktøy.

Frontkameraet kan også brukes for selvportretter eller videomeldinger. I tillegg kan det brukes ved videochatting.

Skjermbilde til TV

Du kan koble Galaxy Tab 8.9 LTE til en TV som har støtte for DLNA (trådløs overføring av medieinnhold) eller via en mediespiller med støtte for dette. Du kan også koble deg til TV-en med en HDMI-kabel, men da må du ha en spesiell overgang fra brettet. Denne følger ikke med i salgspakken. DLNA fungerer når du skal spille av medieinnhold. Vil du bruke andre applikasjoner på skjermen må du bruke en HDMI-kabel. Da vil skjermbildet på Galaxy 8.9 LTE bli speilet på TV-skjermen.

Konklusjon

Storebroren til Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE heter Galaxy Tab 10.1. De eneste vesentlige forskjellene mellom disse brettene er LTE-støtte og skjermstørrelse. Galaxy Tab 8.9 LTE har tokjerneprosessor, og er litt raskere. På nett er den atskillig raskere, så lenge du har 4G der du bruker brettet, eller NetComs nye 42 Mbps 3G-teknologi.

Spørsmålet du må stille deg er om skjermen på 8,9 tommer er stor nok. Vi har brukt 8,9 tommer og 10,1 tommer om hverandre en stund, og er kommet til at 8,9 tommer fungerer greit, men at 10,1 tommer gir en litt bedre brukeropplevelse (antallet bildepunkter er det samme). Men 8,9 tommeren er lettere å hanskes med, og virker mindre påtrengende ved bruk på steder der du kan komme ubehagelig tett på fremmede personer, som på på tog, buss eller fly.

Selv om skjermene på Galaxy Tab 8.9 LTE har høyere oppløsning enn på Apples iPad 2 , er den ikke i nærheten av å være like skarp som den nye iPad-en (tredje generasjon). Skjermen på Galaxy Tab 8.9 LTE fremstår uansett som skarp og klar.

Den lave vekten på Galaxy Tab 8.9 LTE bidrar også til at vi opplever dette brettet som mer hendig enn Galaxy Tab 10.1 og iPad.

Utenforliggende forhold

Kort sagt går forskjellene mest på de tradisjonelle skillene mellom Apples lukkede hage, og Googles åpne jungel. For noen vil enkelheten og stålkontrollen Apple har med sine nettbrett og applikasjoner gi en tilfredsstillende brukeropplevelse. For andre vil ønsket om å kunne dele filer og gjøre produktet mer personlig være av større verdi.

Kort sagt er iPad litt mer oversiktelig og litt mer polert, mens du har noe bedre teknologi og flere muligheter om du velger Galaxy Tab 8.9 LTE.

En enkel PC

Denne tastaturløsningen fungerer via Bluetooth, og er integrert i et omslag. Fin å ha når du reiser.

For noen vil en Galaxy Tab 8.9 LTE kunne erstatte en bærbar PC. Kjøper du i tillegg en tastatur-dokk eller et Bluetooth-tastatur, så blir forskjellene minimale. En bærbar PC vil ha mer lagringsplass og kraft til å kjøre mer avanserte spill og tyngre programmer. Samtidig vil en bærbar PC ikke kunne måle seg med Galaxy Tab 8.9s enkelhet, øyeblikkelige oppstart og fantastiske batterikapasitet.

Fremdeles kan du ikke utføre alle nettbaserte oppgaver på et nettbrett, blant annet fordi det ikke er støtte for Java i nettleseren. Enkelte videotjenester er heller ikke optimalisert for nettbrett.

Skjermen på Galaxy Tab 8.9 LTE er svært skarp og lyssterk, og vi har under testperioden forsøkt å jobbe på brettet utendørs i sollys. Det fungerte rimelig bra, selv om det blir en del refleks i det blanke skjermglasset.

Underholdning

Å se film på Galaxy Tab 8.9 LTE blir nesten som å se film på PC. Skjermen er langt mindre enn på PC-en, men til gjengjeld er betraktningsavstanden kortere. Dessuten er det lettere å frakte med seg et nettbrett, og du slipper oppstartstid. Overføring av filer fra PC til nettbrett via en USB-kabel går raskt, men sluker også mye av det begrensede minnet.

Galaxy Tab 8.9 har en god skjerm, lav vekt og bra batterikapasitet, sammenliknet med nettbrett som Asus Eee-pad og Motorola Xoom. At prisen på nettbrettet faktisk er lavere enn på selskapets dyreste Android-mobiler gjør at det for enkelte antakelig vil være like lurt å kjøpe en billig mobiltelefon, og heller bruke resten av pengene på dette nettbrettet.

Men en ting kommer du ikke unna; selv om Galaxy Tab 8.9 LTE er mindre enn Galaxy Tab 10.1, så går den fremdeles ikke ned i jakkelomma.

Konkurrenter

Her er noen alternativer du også kan vurdere:

Galaxy Tab 10.1. Dette er nøyaktig samme brett med 22 prosent større skjerm, og noe høyere pris enn Galaxy Tab 8.9 LTE

Asus Eee Pad Transformer. Denne er tyngre enn Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE, og har litt svakere batteri. Kan kobles til et tastatur som gir økt batterikapasitet og får nettbrettet til å minne om en bærbar PC. Tilsvarende løsning finnes i en omslag til Galaxy Tab 8.9 LTE, men da er brettet og tastaturet koblet sammen med Bluetooth.

iPad. iPad er et brett det er enklere å komme igang med, samtidig som det har høyere skjermoppløsning. Det har imidlertid noen flere begrensninger knyttet til hva Apple vil la deg bruke brettet til. Dette brettet kan du få med opp til 64 GB minne. Velger du 16 GB, slik du har i Galaxy Tab 8.9 LTE, så blir prisforskjellen noe mindre enn om du velger en versjon med mer minne.

Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE er ikke perfekt på alle områder. Den kjappe forbindelsen til mobilt Internett, den gode skjermen og det hendige formatet berger likevel en god karakter for brettet.

annonse