Tek.no

Test Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE

Denne har det iPad mangler

Galaxy Tab 8.9 LTE surfer lynraskt på 4G-nett.

Espen Irwing Swang, Amobil.no
16 Juli 2012 06:00

Skjerm, design og menyer

(Dette er en oppdatert versjon av testen på Samsung Galaxy Tab 8.9)
Hva er det ved nye Samsung Galaxy Tab 8.9 LTE som gjør at vi øyeblikkelig faller for brettet? Er det penere enn andre brett? Er det størrelsen? Eller er det vissheten om at dette er det raskeste nettbrettet det er mulig å surfe på mobilt Internett med?

Nei, det er ikke penere enn andre brett. Designen er ganske ordinær, og med plast i chassiset oser det ikke akkurat av luksus. Likevel ser det solid og elegant ut. Dels fordi størrelsen er så nett, og dels fordi den runde metallrammen gjør plasten i bakdekselet mindre dominerende. Men det fint lite ved brettet som får oss til å beundre designen.

Samsungs første nettbrett målte 7 tommer diagonalt, og var atskillig tykkere enn Tab 8.9. Siden har de også kommet med et 7,7-tommer nettbrett, og et par modeller som har 10,1-tommer store skjermer. Galaxy Tab 8.9 LTE er en opprustet versjon av Tab 8.9, og minner mer om en krympet Galaxy Tab 10.1, enn om en forstørret Galaxy Tab 7.7. De mindre brettene er alle laget med tanke på at du skal kunne holde dem i en hånd, som du holder en mobiltelefon. Galaxy Tab 8.9 kan til nød holdes i en stor hånd, men egner seg best for breddeformat der du holder brettet med begge hender og taster med tomlene.

Design

Samsung Galaxy Tab 8.9 har bunnpluggen plassert midt på langsiden, mens frontkameraet er plassert på motsatt side. Det betyr at brettet i utgangspunktet er ment brukt i breddeformat, på samme måte som en TV. Samsungs første nettbrett, Galaxy Tab 7, er til sammenlikning ment for stående format som en pocketbok. Det er også iPad, som i likhet med Galaxy Tab 7 har bunnplugg på den ene kortsiden. Alle de tre kan imidlertid vise bilde både i høyde og breddeformat, så den praktiske forskjellen ser du først når du skal plassere brettet i en dokk.

Samsungs nettbrett veier 458 gram og er med det hele 112 gram lettere enn Galaxy Tab 10.1. Tykkelsen er den samme på begge disse brettene, 8,6 mm.

Samsungs nettbrett kan til forveksling minne om en iPad, i alle fall så lenge brettet er avslått. Eller du kan si det minner om en av Samsungs egne fotorammer fra midten av 2000-tallet. Hvem som egentlig var først ute med denne designen er for tiden mat for advokater. Vi nøyer oss med å påpeke at det er likheter, men også forskjeller på de to. Samsung har ingen fysisk tast på fronten av sitt nettbrett, Apple har ingen logo på fronten av sitt. I tillegg kommer forskjellene i format og plassering av betjeningstaster.

Men begge har en bred sort kant på skjermen, og begge har en aluminiumsramme som omkranser brettet. På iPad er chassiset i ett stykke aluminium, mens det på Galaxy Tab 8.9 er plast på baksiden. Du får brettet i hvitt eller sort. Den hvite overflaten er litt glattere enn den sorte, men ellers handler det mest om smak og behag.

Brukergrensesnitt og menyer

Brukergrensesnittet på Galaxy Tab er Honeycomb (Android 3.2). Samsung kjører sitt eget TouchWiz UX-brukergrenesnitt på toppen av dette. Dermed blir brukergrensesnittet temmelig likt det du finner på Samsungs Android-mobiler.

I utgangspunktet har du fem startskjermer som du kan fylle med snarveier og miniprogrammer, såkalte Widgets. På Galaxy Tab 8.9 har du i tillegg såkalte miniwidgets. Disse kan du hente opp fra en menylinje i bunnen av skjermen, og på den måten kan du fra et hvilket som helst program raskt sjekke kalenderen, se verdensklokke, åpne kalkulator, sjekke hvilke programmer som er i bruk eller betjene musikkspilleren, for å nevne noe. Du kan ikke selv bestemme hvilke miniwidgets som skal ligge klare i bunnen av skjermen.

Statusbar for nedlastinger, batteri, klokke og nettforbindelser ligger nede til høyre på skjermen, og trykker du på denne, så dukker en større oversikt opp. Her kan du raskt bytte nettforbindelser, justere lys og lyd eller gå til brettets innstillingsmeny.

Nede i venstre hjørne er det en del snarveier du raskt vil lære deg å bruke. Det er nemlig her du må trykke for å komme til startskjermen, hente opp en liste over programmer som kjører i bakgrunnen, eller velge deg bakover i menyene. I tillegg finnes en funksjon som lar deg dumpe skjermbildet til en bildefil som du kan dele med andre.

Oppe til høyre på skjermen er det to ikoner. Det ene åpner oversikten over alle appene på bretttet, mens den andre er et plusstegn du berører om du vil endre innholdet på startskjermene.

Oppe til venstre har du snarvei til Google-søk. Her kan du også søke med stemmekommando, men denne er fremdeles ikke tilpasset norsk språk.

Innstillinger

Galaxy Tab 8.9 kan enkelt brukes uten at du behøver å sette deg inn i bruksanvisningene. Men mulighetene for å gjøre personlige tilpasninger er svært mange, og dette kan kanskje virke overveldende på noen. Her er det imidlertid bare å prøve seg frem.

Et par ting er det greit å være oppmerksom på første gang du skal bruke brettet. For det første bør du ha Wi-Fi tilgang eller SIM-kortet i brettet når du setter det opp. Uten SIM-kort eller Wi-Fi vil du ikke få lagt til kontoer som skal synkroniseres under oppstartsprosessen. Du kan imidlertid velge å gå tilbake til dette senere.

Velg også å sette tidssone når du stiller dato og tid. Selv om du har valgt norsk som språk, må du fremdeles sette tidssone og skrivespråk manuelt. Det burde i utgangspunktet vært samsvar mellom språket på enheten, tidssone og layout på tastaturet. Så får de heller endre det manuelt, de få som måtte ha behov for det.

Om du ikke retter tidssonen på nettbrettet, så vil alle avtaler i kalenderen bli forskjøvet. Det retter seg imidlertid når du korrigerer tidssonen.

Så snart brettet er satt opp med en Google-konto (registrer en gratis om du ikke allerede har), så vil du kunne sende og motta e-post, i tillegg til å laste ned innhold fra Google Play, tidligere kjent som Android Market. Du kan også legge til andre kontoer du ønsker å synkronisere, som Exchange, Facebook eller Twitter, i tillegg til at du kan ha flere Google-kontoer.

Men det er tilkoblet mobilt bredbånd, at Galaxy Tab 8.9 LTE virkelig drar fra konkurrentene. Mer om det på neste side.