Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia Lumia 1320

Diger Windows-mobil på billigsalg

Men holder den mål?

Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Finn Jarle Kvalheim

Design, skjerm og menyer

Det er ikke så voldsomt mye å si på designen til Lumia 1320. Den har nemlig svært lite utsmykking, og ser nesten ut som prototypen på en firkantmobil med skjerm.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Helt siden Microsoft lanserte Windows Phone har undertegnede likt designen godt. Det er så fargerikt og pent, at det tilfører litt utsmykking til telefoner som ellers ser litt kjedelige ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Nokia Lumia 1320 er lillebroren til Lumia 1520, men den er ikke mindre. Akkurat som Nokias toppmodell er Lumia 1320 en enorm telefon, som prydes av en seks tommer stor skjerm, og kommer med Windows Phone 8. Prisen derimot er halvert.

NB! For elementene som er delte mellom Lumia 1320 og Lumia 1520 har vi delvis basert testen på den opprinnelige Lumia 1520-testen.

Dermed blinker alle varsellampene i redaksjonen. Lumia 1320 kan være et skikkelig røverkjøp. Hva får du egentlig, om du gir Nokia dine 2500 hardt ervervede riksdaler?

Det er ingen tvil om at innmaten i telefonen er noe nedskalert, men sett med våre øyne virker det som om den jobben er gjort med omhu. Der enkelte selskaper slipper svært svake modeller, med heftige prislapper og samme navn som markedsledende toppmodeller, har Nokia latt det være igjen en hel del interessante spesifikasjoner i Lumia 1320. Iallfall på papiret.

Enorm og god HD-skjerm

En av disse er den nevnte skjermen. I den klassiske, billige, brettmobilen, er ofte skjermen ett av punktene det er spart mest penger på. Det er derfor med en viss usikkerhet vi skrur Lumia 1320 på.

Den gedigne skjermen lyser opp. Som i de fleste gode mobilskjermer i dag, er det IPS-teknologi som gjelder her. I tillegg bærer den Nokias «ClearBlack Display»-navn. Oppløsningen er 1280 x 720 piksler. Det er ikke full-HD som i Lumia 1520, men det er godt nok til at skjermen fremstår som skarp nok. En pikseltetthet på 245 punkter per tomme er ikke gærnt sammenliknet med andre rimelige og digre mobiler.

Fargegjengivelsen er god, lysstyrken er svært god, og det samme er innsynsvinkelen. Oppløsningen og størrelsen gjør at du som leter med lys og lykter etter synlige piksler i mobilskjermen din, vil finne dem ganske fort. Men oppløsningen er likevel såpass god at den neppe vil plage noen som ikke er spesielt opptatt av akkurat dette.

I testperioden var det tydeligste tegnet vi så på noe lavere oppløsning, at tekst, og diagonale linjer, ikke fremstår som fullt så pent avrundet som på en full-HD-skjerm. Ut over dette synes vi skjermen i Lumia 1320 er et godt kompromiss – et kompromiss som sannsynligvis de færreste vil irritere seg over.

Enklere design

Det er en ganske tydelig ting du mister hvis du velger Lumia 1320 i stedet for Lumia 1520. Den flotte unibody-designen fra toppmodellen er ikke med i Lumia 1320. Strengt tatt er det ikke så fryktelig mye design å spore her i det hele tatt. Telefonen er en stor skjerm, omgitt av et avtagbart plastdeksel. Dekselet er mer eller mindre utformet som en avlang suppetallerken.

Windows Phone-hjemmeskjermeni vant stil. Firkantene kalles fliser, og kan vise deg oppdatert informasjon fra appene som hører til.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi forsøkte å forlate appbutikken under en oppdatering. Den fortsatte der vi slapp da vi kom tilbake. Windows Phone er fortsatt ingen kløpper på å gjøre mange ting samtidig.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Apputvalget for Windows Phone er fortsatt preget av mye tøys og tull.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nokia Collection gjør det enklere for deg å finne kvalitetsappene. Appene her stammer fra Nokia selv, og fra tredjeparts utviklere.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Der Lumia 1520 hadde en tydelig premiumdesign, fremstår Lumia 1320 mer som en enorm skjerm, med et absolutt minimum av staffasje rundt. Det kan i og for seg være greit nok, i et marked der telefoner flest kritiseres for å være store skjermer med plast rundt.

Telefonen kjennes solid. Avgjørende for en telefon av denne størrelsen er at den ligger forholdsvis godt i hånden. Der skiller det ikke nevneverdig mellom Lumia 1320 og toppmodellen.

Under det avtagbare bakdekselet skjuler det seg plasser for minnekort og SIM-kort. Batteriet er bygget inn under enda et deksel, så det kan ikke byttes på en enkel måte.

Her er det uansett snakk om et enormt batteri på 3400 mAh. Det betyr at telefonen varer og rekker på en opplading. Du bør altså ikke ha nevneverdig behov for å bytte batteri i den ved normal bruk.

Windows Phone i bruk

Windows Phone har ingen tilpasninger til den enorme skjermstørrelsen her. Men, operativsystemet fungerer på sett og vis greit på en så stor mobil likevel.

Noe av grunnen til det er at menyene har det man kanskje kan kalle trinnløs scrolling. Der Sense-menyene på HTC One Max insisterer på å sprette tilbake til en forhåndsdefinert posisjon når du slipper dem, blir menyene på Lumia 1320 stående der du slapp dem.

I praksis er det kun ikoner og fliser øverst på skjermen du ikke får tak i med én hånd på Lumia 1320. Dermed er den altså enklere å bruke enn nevnte HTC One Max, der knapt nok noe som helst er innen rekkevidde.

Noen enhåndstelefon er uansett ikke Lumia 1320. Du må forberede deg på situasjoner der begge hendene kreves, for å håndtere en såpass stor kloss som dette tross alt er.

Ikke like rask som storebror

Nokia Lumia 1320 har ganske mye svakere motor enn toppmodellen, Lumia 1520. Det betyr fint lite for selve menyresponsen, men det betyr av og til litt for tiden det tar å starte apper.

Først og fremst er nok forskjellen å finne i hvor heftige Windows-appene kan bli. Til daglig føles ikke Lumia 1320 treg. Du må riktig nok leve med at prikkene som skal illustrere ventetid dukker opp i ny å ne, spesielt for krevende apper.

Alt i alt er likevel Lumia 1320 rask nok, med sin tokjernede Snapdragon-brikke på 1,7 GHz. Ser vi på prisen, 2500 kroner, er utgående toppmodeller fra et par år tilbake det raskeste du får for pengene. Denne telefonen kjører fra de fleste av sine konkurrenter på brukeropplevelse.

Det betyr ikke at Windows Phone oppleves som et helt modent operativsystem ennå. Irritasjonsmomentene er fortsatt med oss.

Eeeeeeen ting om gangen

Fleroppgavekjøring fungerer fortsatt ikke knirkefritt. Vi merker det når vi skal gjøre noe så enkelt som å laste ned et kart til Nokias utmerkede Here+-tjeneste. Kartet over Norge er nesten 180 megabyte stort, og naturlig nok kan vi tenke oss å gjøre andre ting mens nedlastingen står på. Iallfall om vi ikke har tilgang på den kjappeste linjen under nedlasting.

Kart er jo tross alt noe man ofte trenger når man er litt utenfor alfarvei.

Hvis vi kommer i skade for å trykke på knappene, eller gjøre noe som helst annet enn å vente, avbrytes nedlastingen. Telefonen vet riktig nok hvor den var, og kan fortsette nedlastingen etterpå. Men har du gjort noe annet i ti minutter, så er det ti minutter telefonen ikke har fått til å laste ned kartet du trengte. Ti minutter etterfulgt av ny, uforutsett, ventetid.

Gi oss et varslingssenter!

En sårt tiltrengt forbedring er et varslingssenter. Etter alt å dømme er dette på vei i neste utgave av Windows Phone, men enn så lenge må vi klare oss med det vi har.

Telefonen er tidvis manisk opptatt av å fortelle om at her fins det Wi-Fi. Den enorme varslingsklossen dekker ofte over valgene appene du bruker. Dermed må du vente i det som føles som vinter og vår før du faktisk får gjort det du skal. Innen de fem-ti sekundene har gått kan både fotomuligheten være borte. Er du på farten kan det hende du rett og slett ikke hadde mer enn et par øyeblikk i forbifarten. Da har telefonen kun oppnådd å bruke opp tiden din.

Slike ting skjer innimellom, og et varslingssenter hadde løst dette. Å måtte gjennom en dugelig lang innstillingsmeny for å finne knappen som aktiverer flymodus, føles også ganske bakvendt.

Har appene, men når ikke helt i mål

En siste klage går til appbutikken. Både Microsoft og Nokia er i dag tydelige på at det fins mange flere apper til Windows Phone enn det gjorde. Det er i og for seg riktig. Her finner vi både Wimp, Spotify og Netflix, for å nevne noen. Ikke helt ukjente What's app skjuler seg også i listen.

Det som ikke nevnes er kvaliteten på appene som fins. Utvalget begynner å bli så godt at du neppe vil mangle noe, men det er få av appene som har noe særlig å stille opp med sammenliknet med variantene som kjøres på iOS eller Android.

Mye skrot i utvalget

Vi ser også antydninger til svak kontroll med appene i utvalget. På topplisten over gratis apper, finner vi i skrivende stund mange titalls Flappy Bird-kloner, og veldig lite annet. Nye plattformer pleier innledningsvis å ha ganske mye skrot i applistene sine. Vi merket det med både Samsung Bada, og BlackBerry 10.

Med Windows Phone er det i det minste kvalitet å finne rundt skrotet, men det fordrer litt leiting. Det virker rett og slett ikke som om Windows-butikken er like god på å gi oss det vi vil ha som de andre appbutikkene. Til tross for at det vi vil ha altså ofte finnes i utvalget.

Ikke katastrofalt

Tre punkter på rad om svakheter i Windows Phone høres kanskje litt overveldende ut. Like fullt er det ikke slik at noen av disse sakene er katastrofale. De er bare punkter som konkurrentene er bedre på.

Med noen tilpasninger i bruk fungerer dette like fullt helt greit.

Verdt å få med seg er det også at ryktene nå vil ha det til, at alle dagens Windows Phone 8-mobiler vil la seg oppgradere til Windows Phone 8.1. Det er altså håp i hengende snøre om at forbedringene vi etterspør kommer til Lumia 1320. Vi kan imidlertid ikke være sikre.

Les også: Slik blir Microsofts Windows Phone 8.1

Nokia Lumia 1320
Anbefalt

Nokia Lumia 1320

sitatKonkurrentene er langt dyrere. Lumia 1320 gir deg mye for pengene.

Fordeler

  • +
    Lang batteritid
  • +
    Gratis musikkstrømming
  • +
    Rask
  • +
    God skjerm
  • +
    Fullverdig kontorpakke
  • +
    Minnekortstøtte
  • +
    Svært god navigasjon
  • +
    Forholdsvis godt kamera

Ting å tenke på

  • Windows Phone trenger varslingssenter
  • Ikke alle appene er installert ut av esken
  • Svak fleroppgavekjøring

Teknologi og funksjoner

Under det enorme bakdekselet skjuler det seg plasser for SIM-kort og minnekort.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Microsofts mobile Office-versjon er en av de beste kontorpakkene på markedet, og følger med Lumia 1320 gratis.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Lumia 1320 har de viktigste teknologiene du trenger. Telefonen støtter minnekort, har 4G-støtte, og støtter raske trådløse nettverk. Den mangler noen ting, som aller raskeste Wi-Fi-standard, og NFC. Med bare såvidt over 4 gigabyte tilgjengelig lagringsplass, kunne den godt hatt mer av det også. Men, minnekortplassen hjelper.

Igjen synes det litt som om de som har satt sammen Lumia 1320 har hatt ganske god oversikt over hva folk faktisk trenger. Det har de lagt til her, mens funksjonene som faller inn under «kjekt å ha»-kategorien er sløyfet. For en telefon til 2500 kroner virker det som en veldig fornuftig avveining.

Med unntak for utenlandske butikker som henvender seg til Norge, selges Lumia 1320 bare i Elkjøp- og Lefdal-butikker dette året. Vårt testeksemplar ser ut til å være en Telenor-utgave, og den har derfor et par mindre forskjeller på programvaresiden.

Det er også greit å ta høyde for at ikke alle apper har like god ytelse som i Lumia 1520. Det er naturlig, tatt i betraktning at både systembrikke, og arbeidsminne, er av et helt annet kaliber her, enn på toppmodellen.

Mange funksjoner

Windows Phone blir et stadig mer komplett operativsystem. Det skyldes ikke minst Nokias mange og gode tillegg på plattformen. Knapt noen av disse tilleggene oppleves som overflødige. Det kan man ikke alltid si om tillegg fra de andre mobilprodusentene, på en annen plattform.

Nokia gir deg en komplett navigasjonspakke, som inkluderer kart, bilnavigasjon, kollektivinformasjon, og pendlerruter. I tillegg får du en egen kameraapp som har langt flere funksjoner enn den som følger med telefonen i utgangspunktet.

Den viktigste ulempen ved enkelte av disse ekstrafunksjonene, er at noen av dem må lastes ned på egen hånd. Dermed er det neppe alle som er klar over all funksjonaliteten som kan sies å høre til telefonen, fra henholdsvis Nokia og Microsoft.

De viktigste er imidlertid forhåndsinstallert, og vi begynner med kontorpakken.

Microsofts egen Office

Siden det ofte er små forskjeller på hvordan dokumentformatering tolkes, har Microsofts mobile Office-versjoner en stor fordel. Her er du nemlig garantert at formateringen blir lik både på mobilen, og i Microsofts fullverdige Office-varianter.

Ved siden av det er Office-pakken som følger med i Windows Phone 8 dypt integrert i Microsofts andre tjenester også. Har du for eksempel koblet telefonen til en Exchange-konto, har du automagisk tilgang på bedriftens Sharepoint-tjenester inni Office-pakken.

Kobler du opp en helt ordinær Outlook.com-adresse vil du også få en fordel. Her ligger nemlig SkyDrive-lagringen din, eller OneDrive, som den nylig byttet navn til.

Kan ikke opprette presentasjoner

Litt ergelig er det at denne Office-pakken ikke kan opprette PowerPoint-presentasjoner, slik motstykket på PC kan gjøre. Det er også flere konkurrerende mobile Office-pakker som kan dette. Har du presentasjonen fra før, kan du imidlertid gå inn for å redigere den.

Microsoft har tydeligvis bestemt seg for at det er dokumentbehandling og regneark det er fornuftig å drive med på telefonen. Vi er ikke helt uenige, men det hadde likevel vært greit å ha muligheten til å opprette et PowerPoint-dokument, om vi trengte det.

Selv om Microsoft altså støtter sine egne skytjenester, er det heller ikke fritt for at vi kunne ønsket oss en mer åpen integrasjon mot skytjenester. Listen over tilbydere er mange, med Dropbox, Box.com og Jottacloud som noen av de mer kjente. Støtten for dette varierer i de ulike Office-pakkene for mobil.

Enkel og god

Det er også verdt å få med seg at dette langt fra er den mest avanserte Office-pakken du får. Der andre pakker er nærmest søkklesset med funksjoner, er denne ganske sparsomt utstyrt. Vi oppfatter det som to litt ulike innfallsvinkler. Microsoft har fokusert på enkle, men viktige funksjoner i sin utgave.

Her får du grunnleggende formateringsvalg, og mulighet til å identifisere deg som bruker i dokumentet. Dermed kan du samarbeide med noen om dokumentet, over e-post eller skytjenester, og løpende se hvem som har gjort endringer.

På en litt merkelig måte er altså Microsofts Office-klient god både fordi den har mye, og lite, til felles med fullversjonen for PC. Den er enkel og kraftig, forholder seg til den mest utbredte dokumentstandarden, og den er ikke så søkklastet med funksjonalitet at den blir vanskelig å bruke.

Super navigasjon

Nokias Here-navigasjon er blant de beste løsningene i sitt slag.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Trenger du bussrutene? Null problem. Here Transit viser deg aktuelle avganger.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Etter en litt humpete start, der så godt som alle større mobilprodusenter var med på Windows Phone-festen, er det nå nesten bare Nokia igjen. Det er vanskelig å komme utenom at Nokia også er et av selskapene som har bidratt mest til plattformen.

Navigasjonstjenestene som følger med er fortsatt uten sidestykke blant gratisløsningene, og det som følger med hos de andre plattformene.

Android-telefoner gir deg gratis navigasjon gjennom Google Maps, og det fins en rekke navigasjonsløsninger du kan laste ned. Men, av navigasjonsløsningene som er på markedet i dag, er det stort sett bare de litt dyrere variantene for Android og iOS, ved siden av Nokias Here-tjenester, som er virkelig gode.

Velg fritt blant kart og stemmer

Kvalitetsforskjellen mot det du får med i en Android-telefon er merkbar fra første stund. Så fort du åpner Here Drive+-appen får du spørsmål om hvilke kart du ønsker å laste ned. Du kan velge fritt i et enormt utvalg av kart og stemmer for løsningen, og du trenger ikke å betale for noe av dette.

Kartene du velger, lastes ned til telefonen, slik at du ikke trenger å bry deg om datakostnader i etterkant. Tar du med deg et kart over Spania på ferien, har du alt du trenger på telefonen, uten å måtte bry deg om datatrafikken. Det du naturlig nok ikke får med uten en datatilkobling er sanntidsopplysninger om trafikken.

I bruk får du servert et stort, ryddig, navigasjonsbilde som likner på det du får i vanlige løse GPS-modeller. Her får du vite hvor fort du kjører, og hvor lang tid som er igjen til målet. Nokias tjenester inkluderer også oversikt over trafikken der du kjører oftest.

En egen app som har fått navnet «Min pendling» tar seg av dine vanligste ruter, og gir deg løpende oppdaterte tidsangivelser for de viktigste rutene dine.

Finn frem i kollektivtrafikken

Here-tjenestene er imidlertid ikke bare kart og bilnavigasjon. Her får du også hjelp til å finne frem ved hjelp av kollektivtrafikk.

Here Transit lar deg søke opp reiseruten du skal, og finner ut hvor lang tid hele reiseruten vil ta, og hvilke typer transportmidler som er tilgjengelige. Du får opp en mengde resultater innenfor tidsrommet du har søkt, og appen ser ut til å ha påfallende god oversikt – iallfall i Oslo-området.

Mye av dette tilbys på litt ymse vis av Googles egne tjenester. Men både kvaliteten, og totalpakken, som Nokias tjenester byr på er foreløpig en hel del bedre enn Googles variant.

Hvis du vil ha en samleinnboks for e-posten din kan du koble sammen flere kontoer. I etterkant kan du velge mappe for å se kontoene hver for seg.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Litt annerledes e-post

Den medfølgende e-postleseren er god og kjapp, men ganske annerledes enn de vi kjenner fra iOS og Android. Microsofts løsning er i utgangspunktet ikke laget for å slå sammen flere innbokser, slik det har blitt vanlig på de andre plattformene.

Her får hver e-postkonto sin egen snarvei i menysystemet. Hvis du ønsker det kan du velge å koble sammen innboksene dine. Dette kan du gjøre i de sammensetninger du måtte ønske, avhengig av hvor mange kontoer du har.

Når kontoene er sammenkoblet, forsvinner ikonene for hver enkelt konto fra menyene, og blir erstattet av samleboksen du akkurat har laget. Under her kan du igjen velge mellom hver av de koblete kontoene, om du ønsker å se dem hver for seg.

Strukturen er altså litt annerledes enn vi er vant til, og måten vi kobler sammen kontoer på er litt bortgjemt. Når det er sagt fungerer e-postleseren i Lumia 1320 svært godt, og vi har ingenting å utsette på den i daglig bruk.

Spesielt noterer vi oss at vi aldri har problemer med meldinger som er for store for skjermen, slik vi pleide å ha på Android-telefoner tidligere. Alle meldingene åpnes ferdig tilpasset skjermen, slik at du slipper å zoome ut, eller inn, for å få sett det du trenger å se.

Det er ikke mulig å sette opp avansert synkronisering, på bakgrunn av tid på dagen, eller ukedag. Dermed er du nødt til å ha et fast e-postregime hele tiden. Det hadde vært en større ulempe om ikke batteriet i Lumia 1320 var så voldsomt at det uansett holder et par dager mellom hver lading.

Internet Explorer på mobilen

Som vanlig er det Microsofts egen nettleser som følger med i Windows Phone. Denne er kjapp og god, og vil nok passe de fleste veldig bra.

For deg som liker nettlesere med avanserte tilleggsfunksjoner, er det likevel mulig den kommer til kort. Du får ikke synkronisert hverken bokmerker, eller åpne faner her, slik du kan med mange av nettleserne for Android og iOS.

Kalenderen er god ...Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
... men vi forstår ikke mangelen på en skikkelig månedsvisning.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Det er ikke Microsofts Bing Vær som er forhåndsinstallert på telefonen. I stedet får du værvarsling fra Yr.no i appen Frost.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Minnekort kommer godt med. Du får kun tilgang på et relativt begrenset stykke intern lagring.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Det som er av interesse under avanserte innstillinger for nettleseren, er først og fremst knyttet til personvern, og til muligheten for å redusere dataforbruket litt. Her tilbys du nemlig å surfe gjennom Microsofts Data Sense-tjeneste.

Ellers skiller ikke den mobile Internet Explorer-varianten seg ut på noe spesielt vis. Som de andre mobile nettleserne støtter heller ikke denne aktivt innhold basert på Microsofs egen Silverlight-plattform, eller Adobe Flash.

God planlegger, men ...

Kalenderfunksjonaliteten i Windows Phone synkroniserer med både Googles tjenester, og Microsofts egne. Den tar utgangspunkt i dagen du har foran deg, og starter med en oversikt over bare den. Som for resten av Windows Phone er det sidelengs panorering som gjelder her også.

Blar du i oversikten får du opp agendafaenen, som gir deg de nærmeste kalenderpunktene på en tidslinje. Blar du litt til får du opp en oversikt over konkrete gjøremål som du har lagt til.

Noen full månedskalender, med oversikt over alt dag for dag, det får du ikke her. Det vil si, du får en stor plansje som ser ut som måneden i sin helhet, men teksten som følger med er for liten til å lese på et fornuftig vis, og uansett på latin.

Såvidt vi kan forstå er teksten der kun for å representere antall kalenderpunkter per dag. Fire linjer, betyr altså fire avtaler.

Å fylle kalendervisningen med det som tilsynelatende er plassholdere, kan være en grei løsning om man ikke har plass til å vise en fullverdig kalender. På Lumia 1320 sliter vi likevel litt med å se at plassen skal være for dårlig.

Kalenderen er kjapp i bruk, og annerledes enn det vi kjenner fra konkurrentene. Like fullt, en skikkelig månedsvisning er en ganske viktig funksjon for en mobil kalenderløsning.

Enkel oversikt over dataforbruk

Microsofts Data Sense-løsning omfatter ikke bare komprimering under surfing. Du får også et fint verktøy som viser deg hvor mye data du har brukt av kvoten din.

Går du inn i oversikten ser du raskt hvor mye datatrafikk telefonen har forbrukt. De samme dataene er tilgjengelig per applikasjon, slik at du kan se akkurat hvilken app som har spist opp datakvoten din.

Hva slags kvote du har kan du velge i innstillingene. Det er mulig å velge engangskvoter, ukentlige, eller månedlige kvoter. Du bestemmer også hvilken dato kvoten fornyes på.

I de avanserte innstillingene finner vi forresten en innstilling som en del reisende nok vil sette pris på. Her er det mulig å begrense bakgrunnsdata kun under gjesting i andre mobilnett. Såkalte bakgrunnsdata er oppdateringer og nedlastinger som foregår uten din inngripen.

Det samme valget fins også i Android-verdenen, men her er du nødt til å skru av og på bakgrunnsdata i sin helhet. Ved siden av det kan du skru av og på dataroaming. Fordelen med dette valget er at telefonen ikke driver med alt mulig i bakgrunnen, selv når du har dataroaming påskrudd.

Dermed skal du altså kunne ta med deg telefonen din på tvers av landegrensene med datatrafikk påskrudd, uten å være redd for at den oppdaterer 30 applikasjoner så fort du lander. Det til tross for at selve datatilkoblingen er på, slik at du manuelt kan sjekke e-post eller nyheter ved behov.

Værvarsling fra Yr.no

Bing Vær, Microsofts fabelaktige værvarselapp, fulgte med på Lumia 1520. Det gjør den ikke her. I stedet får du Frost, en app som henter informasjonen sin fra tjenesten Yr.no.

Det betyr værvarsling utarbeidet i Norge, for Norge. Om det faktisk påvirker presisjonen nevneverdig vet vi egentlig ikke. Microsofts egen app henter sin informasjon fra tjenestene Accuweather, Foreca og Wunderground.

Frost tilbyr uansett mye av det samme, om enn i en litt annerledes pakke. Ved første øyekast ser appen ut til å romme langt mindre funksjonalitet. Klikker du derimot på hurtigvarselet for stedet du er interessert i, får du opp betydelige mengder ekstra informasjon, med både langtidsvarsel og tekstvarsling.

Vi noterer oss at fullblods værkart, og aktivitetsinformasjon, som skiforhold, ikke er med her. Det ser heller ikke ut til å være mulig å klistre værinformasjonen opp på startskjermen, slik du kan med Bing Vær. Du får imidlertid en hjemmeskjermsflis som hele veien viser oppdatert informasjon, slik at du slipper å gå inn i appen.

Innledningsvis nevnte vi at ikke alt som hører til faktisk ligger installert på telefonen. Her er det på tide å nevne at også Bing Vær er tilgjengelig, og gratis å laste ned. En snodighet knyttet til samme fenomen, er at Frost tilbyr nedlastbare værvarsel som PDF. Microsoft har laget en kjempegod PDF-leser for Windows Phone, men den ligger ikke forhåndsinstallert.

Du får altså lastet ned et omfattende langtidsvarsel, slik at du har de i lomma, også når du kommer til hytta uten dekning. Så fort du kommer frem, er du imidlertid også prisgitt å ha tatt ned PDF-leseren for å få brukt værvarselet til noe fornuftig.

Det er når vi opplever slike ting vi merker at Windows Phone fortsatt har behov for litt polering i kantene.

Minnekort, men ikke filutforsker

Vi betrakter alltid minnekort som et positivt tillegg i en telefon. For Lumia 1320 er det et spesielt viktig tillegg. Som nevnt får du bare bruke rundt 4 gigabyte av den innebygde lagringsplassen på 8 gigabyte.

Minnekortet avlaster dermed den interne lagringen, og da spesielt for multimedieinnhold, så som videoer, musikk og fotografier. Men, skikkelig minnekortstøtte var et sent tillegg for Windows Phone-plattformen, og det er muligens det vi fortsatt merker. Selve operativsystemet har nemlig ikke noe fullstendig åpent filsystem.

Windows Phone fungerer omtrent slik Apples iOS gjør på denne måten. Dermed er det egentlig ikke behov for en filutforsker – iallfall ikke før du setter i et minnekort.

Det er ikke mange filutforskere å velge blant for plattformen, men vi fant raskt frem til appen File Manager, fra utviklerne i Rhyme Software. Appen gir tilgang på den kategoriserte lagringsplassen internt på telefonen, i tillegg til den åpne lagringsplassen på minnekortet.

For Android er dette standardfunksjonalitet etter hvert. I Windows Phone må vi laste ned en tredjeparts app for å være sikre på å finne en fil vi har lastet ned til minnekortet.

Nokia Lumia 1320
Anbefalt

Nokia Lumia 1320

sitatKonkurrentene er langt dyrere. Lumia 1320 gir deg mye for pengene.

Fordeler

  • +
    Lang batteritid
  • +
    Gratis musikkstrømming
  • +
    Rask
  • +
    God skjerm
  • +
    Fullverdig kontorpakke
  • +
    Minnekortstøtte
  • +
    Svært god navigasjon
  • +
    Forholdsvis godt kamera

Ting å tenke på

  • Windows Phone trenger varslingssenter
  • Ikke alle appene er installert ut av esken
  • Svak fleroppgavekjøring

Underholdning

Nokias MixRadio er en meget god løsning for gratis musikkstrømming.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Stor skjerm, med god oppløsning. Et batteri som kan holde det gående i evigheter. Det er viktige stikkord for Lumia 1320 på underholdningsfronten.

En potensiell ulempe med Windows Phone er at plattformen mangler noen apper, og at atter andre apper gjerne er svakere enn sine motstykker på Android- og iOS-plattformene. Det gjelder kanskje spesielt Spotify, som fins for Windows Phone, men fremstår som en steinalderversjon med veldig lite annet enn spillelistene dine, og søkefunksjonalitet.

Du får heller ikke sett den nordiske HBO-tjenesten på en Lumia-telefon slik det er nå.

Men, Lumia-serien og Windows Phone har også noen fordeler. Det er for eksempel nesten umulig å komme utenom Nokias utmerkede MixRadio-tjeneste i en slik test.

Nokia Mixradio

Da Windows Phone var ferskt, var det få musikktjenester å oppdrive for plattformen. Siden har plattformen fått tilgang både på Spotify og Wimp. Men, dette er stadig den eneste mobilplattformen der du får med en helt gratis musikktjeneste på kjøpet.

Nokias MixRadio lar deg strømme en rekke spillelister basert på sjangre, eller hva som er i vinden for tiden. Du kan spole i listene inntil seks ganger i timen, og du kan til og med lagre dem lokalt, slik at du kan lytte til gratis musikk på flyet.

Hvis du ønsker kan du opprette dine egne spillelister, basert på inntil tre av favorittartistene dine. Også disse spillelistene kan lastes ned for senere bruk.

Tjenesten har egentlig kun to begrensninger. Du får ikke spole så mye som du vil, og lydkvaliteten er nok ikke god nok til å få applaus av de mest kresne.

Det er mulig å betale for en MixRadio+-tjeneste. Her skal du få høykvalitets strømming, fri benyttelse av spoleknappen, og uendelig antall lagrede spillelister. Med tanke på at prisen er på skarve 30 kroner, kan dette være en grei tjeneste. Det er fortsatt bare snakk om en utvidet radioløsning, men så koster den også under en tredel av det du må betale for fullfunksjons Wimp, eller Spotify, på mobilen.

Hvis du ønsker fritt låtvalg, og muligheter for å lage egne spillelister, har Microsoft også sin egen Xbox Music-tjeneste. Den ligger forhåndsinstallert på telefonen, og koster 99 kroner i måneden.

Tjenesten er dypt integrert i Microsofts tjenester, men her tilbyr både Wimp og Spotify tjenester som er enklere å bruke, etter vår mening.

Plutselig kommer lden ...

For strømmetjenestenes del er mangelen på et varslingssenter ekstra viktig. Innimellom bruker telefonen ganske lang tid på å komme i gang med en avspilling. Som regel vil det skyldes dårlig dekning, eller treg dataforbindelse, men av og til kan det også skyldes andre ting. Titt og ofte dukket musikken opp på tidspunkt vi rett og slett ikke ønsket den, i etterkant av å ha vært forsøkt startet.

Løsningen er enten å låse skjermen, for så å låse den opp igjen, slik at snarveistastene for musikkavspilling dukker opp, eller å finne frem appen som styrer musikken, vente på at den skal åpne seg – den lukkes som regel helt når du går ut av den, finne «spilles nå»-skjermen, og trykke på stopp, eller pause.

Musikk + videoer

Windows Phone er fortsatt organisert som et slags, litt underlig, edderkoppnett av ulike tjenester og apper. De som hører sammen, samler seg av og til i såkalte hubber. Musikk og video er en slik hub. Den er både en avspiller i sin egen rett, og en lenke til de beslektede appene på telefonen.

Selve avspilleren er god nok. Her finner du ikke noe særlig utenom det obligatoriske. Skal du lytte til musikk, kan du velge låt, artist, album eller mer fra en liste.

Det eneste uvanlige valget vi finner i musikkspilleren, er Smart DJ. Funksjonen skal kunne opprette spillelister basert på musikken du liker, og er koblet opp mot Xbox Music-tjenesten. I utgangspunktet skal den kunne velge fra det lokale musikkarkivet også, men knappen forble grå og lite samarbeidsvillig i testperioden.

Videospilleren i telefonen tar flere av de vanligste videoformatene, slik at du skal slippe å bruke tid på å tilpasse filene dine.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Spilleren tar seg også av video og podcaster. Videodelen av spilleren har forholdsvis grei formatstøtte, slik at du slipper å tenke på å konvertere filmarkivet ditt før du reiser.

Vi undres litt over snodigheter som at Nokias egen MixRadio har snarvei direkte til equalizeren, mens Microsofts egen spiller tilsynelatende ikke har det. Vi ergres også litt over at å spole i lydfiler kunne vært enklere. Her får vi nemlig ikke noen skyvebryter, slik vi får når telefonen spiller av video. I stedet får vi kun en strek som viser fremdriften i lydsporet. Spoling innad i sporet skjer ved å holde inne spoleknappene i spilleren.

Spill og apper

De fleste spillene for plattformen kjører greit på Lumia 1320. Dette skjermbildet er fra Babel Rising 3D.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Windows Phone er bygget opp med såkalte hubber for underholdningsfunksjonene. Spillene dine legger seg i utgangspunktet i en egen oversikt utenfor menyene.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Store deler av Microsofts appbutikk består av gratis innhold. Det er ikke nødvendigvis en god ting, når mye av dette innholdet enten er bleke kopier av spill for andre plattformer, eller helt unyttig innhold som kun bærer navnet til storsuksesser.

Microsoft startet mer eller mindre opp plattformen på nytt, for knappe halvannet år siden, da de slapp Windows Phone 8.1. Apper for tidligere Windows Phone-utgaver ble ikke automatisk med videre, men måtte oppdateres for å virke.

I dag finner du en hel del av de største, og viktigste, mobilspillene for Windows-plattformen, men du vil ikke finne alle. Leter du etter ett spesifikt spill, som kanskje ikke har gjort så mye av seg på Android, eller iOS? Da er sannsynligheten liten for at du finner det her.

Hvis du ikke har med deg en handleliste har du likevel ganske mye å velge blant. Vær obs på at spillene ikke legger seg som egne apper i menysystemet, men under en egen Spill-hubb, som har lenker til alle spillene dine, og holder styr på Xbox Live-poengene dine.

Akkurat som appbutikkene på de konkurrerende plattformene, har Microsofts appbutikk et system som går ut på at godt innhold belønnes med gode brukeranmeldelser. Vi vet ikke om det skyldes få brukere, eller måten brukere deles inn på. Men, vårt inntrykk er at apper kun unntaksvis har fler enn fire-fem anmeldelser. Dermed får vi veldig lite å gå på når vi skal velge nytt innhold til telefonen.

Det ser ut til at Nokia-appen App Social skal forsøke å bøte på dette. Etter det vi kan se skal den dytte opp og frem de heftigste appene på markedet. I stedet er det apper med to og tre anbefalinger som får plass i rampelyset.

Vi oppsummerer ved å si at du som jakter på spesifikke apper, eller spill, sannsynligvis bør titte på en annen plattform. Dette er fortsatt ikke Microsofts store styrke på mobilen. Like fullt blir utvalget bedre for hver dag som går, og sannsynligheten er høy for at du finner noe som likner på det du er på jakt etter.

Overraskende godt kamera

Etter å ha tatt en liten haug bilder med Nokia Lumia 1320, var vi forberedt på å gi telefonen det glatte lag for kamerakvaliteten. Av en eller annen grunn får bildene et litt mattet, og uklart, skjær på skjermen etter å ha blitt tatt. Vi forventet en viss avstand opp til toppmodellen Lumia 1520, med PureView-stempelet på baksiden, men vi hadde kanskje håpet den ikke ville bli så stor.

Så fort vi kom oss hjem til en vanlig PC-skjerm viste det seg at håpet var berettiget. Vi kan på ingen måte påstå at det ikke er forskjeller mellom de to telefonene, men bildene ser langt bedre ut på storskjermen enn på mobilskjermen.

De fleste av utendørsbildene våre mister den irriterende uklarheten de fikk på mobilskjermen. Telefonen er en av de bedre vi har vært borti når det gjelder å få til riktig eksponering i vanskelige forhold.

Nokias egen kameraapp tilfører verdi også til Lumia 1320, selv om du ikke får alle funksjonene den kan by på. For en så rimelig telefon blir bildekvaliteten overraskende god.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Håndterer vanskelige lysforhold godt

Hvis du er blant dem som stadig husker vår nærmeste stjerne, solen, er det kjekt å kunne rapportere at Lumia 1320 tar gode bilder også med den enorme lyskasteren på himmelen. Der mange telefoner ville valgt å skru ned eksponeringen, slik at himmelen ble perfekt, og bakken ble helt mørk, legger Lumia 1320 seg på en mellomting.

I de fleste tilfeller betyr det blå og fin himmel, samtidig som motivet på bakken også er godt synlig.

Vi opplever at telefonen gjør en etterbehandling som av og til er mer synlig enn ellers. Den kommer til syne i form av små grupperinger med piksler i nyanser av samme farge. Der det er synligst ser vi små kvadrater fordelt ut over hele bildet. Vi har likevel sett langt mer irriterende tegn på digital etterbehandling i mobilbilder. For det meste er ikke denne tendensen særlig merkbar fra Lumia 1320.

Enklere enn PureView-kameraene

Kameraet tar bilder i skarve fem megapikslers oppløsning, så du kan glemme den knallgode digitale zoomen du får på Lumia 1020, og Lumia 1520. Denne krever skyhøy oppløsning på bildebrikken for å fungere.

Nokias egen kameraapp følger heller ikke med ut av esken. Her er det Microsoft sin noe enklere variant som medfølger. Tar du turen innom appbutikken ligger imidlertid Nokias app klar til gratis nedlasting, og du kan velge hvilken av de to appene kameraknappen skal hente frem.

Fordi selve bildebrikken i Lumia 1320 er såpass enkel som den er, får du betydelig færre valg i appen enn du får ellers. På telefonene med PureView-merke kan du for eksempel få ut rådataene rett fra bildebrikken, slik at du kan gjøre all etterbehandlingen selv. Det får du ikke her. Du får heller ikke velge mellom forskjellige oppløsninger. Alt du får er valget mellom aspektene 4:3 og 16:9 (bredskjerm).

Ut over det får du likevel mange flere valg i Nokias kameraapp enn du får i den som følger med.

I en enorm, og relativt greit spesifisert telefon, til denne prisen her, er kameraet absolutt av godkjent kvalitet. Nokia er selv glade i påpeke at de har jobbet lenge med kamerateknikk. Det har de all mulig rett til å gjøre, etter vår mening.

Nokia Lumia 1320
Anbefalt

Nokia Lumia 1320

sitatKonkurrentene er langt dyrere. Lumia 1320 gir deg mye for pengene.

Fordeler

  • +
    Lang batteritid
  • +
    Gratis musikkstrømming
  • +
    Rask
  • +
    God skjerm
  • +
    Fullverdig kontorpakke
  • +
    Minnekortstøtte
  • +
    Svært god navigasjon
  • +
    Forholdsvis godt kamera

Ting å tenke på

  • Windows Phone trenger varslingssenter
  • Ikke alle appene er installert ut av esken
  • Svak fleroppgavekjøring

Konklusjon

Vi har ventet lenge på dem. Giganttelefonene med Windows Phone. I år har vi fått intet mindre enn to stykker. Lumia 1520 er en teknologioppvisning av de sjeldne, dermed hadde vi visse forhåpninger da vi gikk i gang med testen av Lumia 1320.

Dette er nemlig på mange måter lillebroren til Nokias første giganttelefon. Prisen er det ingenting å si på. 2500 kroner for en så velutstyrt telefon som Lumia 1320 er, er virkelig valuta for pengene. Det er også halv pris av Nokias toppmodell. Så, hvor god kan den være?

God skjerm og enormt batteri

Det viser seg at Lumia 1320 er et tvers gjennom sjarmerende bekjentskap. Noen skikkelig råtass er den ikke. Den har vesentlig mindre muskler under panseret enn toppmodellen, så apper og slike ting tar seg av og til noe lenger tid før de reagerer. Windows Phone er likevel så effektivt, og raskt, at selve menyytelsen ikke lar seg påvirke.

Den seks tommer store HD-skjermen har god fargegjengivelse, tilstrekkelig oppløsning, og godt med lys. Det er mulig å se enkeltpikslene. De er spesielt synlige i avrundet tekst, og diagonale linjer. Like fullt er det ikke kritisk – spesielt når telefonen er såpass rimelig som den er.

Nokia har puttet et enormt batteri inn i Lumia 1320. Det gjør at den digre skjermen kan lyse i lange tider mellom hver lading. I praktisk bruk endte vi med å lade telefonen annenhver dag.

Foto: Nokia

Noen ulemper

Selve operativsystemet er raskt og godt, men bærer fortsatt noe preg av å være ungt sammenliknet med Android og iOS. Forlater du en app som jobber med noe, blir den ikke ferdig til du kommer tilbake. Som regel må du smøre deg med tålmodighet, og vente til den blir ferdig mens den er oppe på skjermen. Noen ganger er også oppbyggingen litt ulogisk, og det kan være vanskelig å finne frem.

Det er spesielt mangelen på et varslingssenter med kjapp tilgang på informasjon, og de viktigste snarveiene, vi savner her. Musikkavspillere er blant appene som til en viss grad kan fungere i bakgrunnen, men du har ingen god måte å styre avspillingen på, med mindre du er inni appen, eller velger å låse telefonen – da får du hurtigvalg for musikkavspilling opp på skjermen i noen øyeblikk før du låser den opp igjen.

De flese appene du trenger, eller en eller annen variant av dem, er nå tilgjengelig for Windows Phone. Men, du bør være klar over at dette tidvis er ganske gamle, eller begrensede, versjoner av appene. Det er slett ikke alltid de kan måle seg med variantene som er på de andre plattformene.

Klasseledende navigasjon

Med det sagt, får du en relativt komplett telefon i Lumia 1320. Mye av æren for det er Nokias, siden de knallgode navigasjonstjenesene er med på å skille Lumia-serien ut. Sammenliknet med Googles navigasjonstjenester har Nokias Here-tjenester langt mer til felles med skikkelig, dedikert, navigasjon. Samtidig får du også sanntidstjenester som trafikkinformasjon.

Den utmerkede tjenesten Nokia MixRadio gir deg gratis tilgang på musikk, som du til og med kan laste ned for «offline»-bruk. Det er en slags radiotjeneste, så fritt låtvalg får du ikke. Du kan imidlertid spole seks ganger i timen, eller gå videre til en ny spilleliste når du er lei. Tjenesten utfordrer skillet mellom selvstyrt strømming, og radiotjenester.

Lumia 1320 tar gode bilder

Nokia har også en ekstremt god fotoapp på samvittigheten. Appen som før het Nokia Pro Camera følger ikke med her, men kan lastes ned gratis til telefonen. Det gjør fotografering langt mer intuitivt, og gøy, enn mange tilsvarende løsninger.

Bildene blir også overraskende gode, selv om kameraet ikke har PureView-stempelet som Nokia ellers bruker i telefoner der kameraet er høyt prioritert. Spor etter digital forbedring finner vi i bildene, men dette går ikke så altfor mye i veien for bildekvaliteten.

Telefonen kommer i tillegg med Microsofts egen Office-pakke, en svært god e-postklient, og et virkelig godt verktøy for å holde orden på datatrafikken.

Til slutt

Denne telefonen er og blir et kompromiss, men gitt prisen, er Lumia 1320 ett av de beste kompromissene vi har sett på en lang stund. Nokia ser ut til å ha målt hva de bør gi deg for pengene med millimeterpresisjon, og etter vår mening har de truffet blink. Det er ikke så lett å finne konkurrenter som gir deg det samme i samme prisklasse. De fleste av dem er vesentlig dyrere.

Likevel – har du et budsjett som tillater deg å brenne av mye penger på en telefon, er det ikke Lumia 1320 du skal ha. Da kan det være verdt å se nærmere på storebror, Nokia Lumia 1520. Tømmer du lommeboka får du et fantastisk kamera, støtte for trådløs lading, enda bedre skjerm, og den heftigste maskinvaren på markedet.

Det fins flere konkurrenter til Lumia 1320, men så godt som alle er dyrere. Fra venstre: Nokia Lumia 1320, Lumia 1520, Sony Xperia Z Ultra, Samsung Galaxy Note 3, og Galaxy Note 2.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

I skrivende stund er det to av konkurrentene som har tilbudspriser som fortoner seg som svært gunstige. Både Sony Xperia Z Ultra og Samsungs Galaxy Note II er mulig å kjøpe til under 3000 kroner. Begge er gode kjøp. De fleste stedene må du imidlertid opp i 3700 kroner for å kjøpe disse to, og da blir avstanden til Lumia 1320 forholdsvis lang.

Tåler du likevel å ha en enda litt større telefon i lomma, er Sonys Xperia Z Ultra det klart beste av de to tilbudene.

Vil du ha en heftig brettmobil i Android-verdenen akkurat nå, er det likevel Samsungs Galaxy Note 3 som er telefonen å satse på. Da kryper prisen opp i rett under fem tusenlapper, omtrent der Lumia 1520 ligger, men så får du også en telefon som er heftig på alle vis.

Nokia Lumia 1320
Anbefalt

Nokia Lumia 1320

sitatKonkurrentene er langt dyrere. Lumia 1320 gir deg mye for pengene.

Fordeler

  • +
    Lang batteritid
  • +
    Gratis musikkstrømming
  • +
    Rask
  • +
    God skjerm
  • +
    Fullverdig kontorpakke
  • +
    Minnekortstøtte
  • +
    Svært god navigasjon
  • +
    Forholdsvis godt kamera

Ting å tenke på

  • Windows Phone trenger varslingssenter
  • Ikke alle appene er installert ut av esken
  • Svak fleroppgavekjøring
annonse