Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestNokia Lumia 1320

Diger Windows-mobil på billigsalg

Men holder den mål?

Design, skjerm og menyer

Det er ikke så voldsomt mye å si på designen til Lumia 1320. Den har nemlig svært lite utsmykking, og ser nesten ut som prototypen på en firkantmobil med skjerm.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Helt siden Microsoft lanserte Windows Phone har undertegnede likt designen godt. Det er så fargerikt og pent, at det tilfører litt utsmykking til telefoner som ellers ser litt kjedelige ut.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Nokia Lumia 1320 er lillebroren til Lumia 1520, men den er ikke mindre. Akkurat som Nokias toppmodell er Lumia 1320 en enorm telefon, som prydes av en seks tommer stor skjerm, og kommer med Windows Phone 8. Prisen derimot er halvert.

NB! For elementene som er delte mellom Lumia 1320 og Lumia 1520 har vi delvis basert testen på den opprinnelige Lumia 1520-testen.

Dermed blinker alle varsellampene i redaksjonen. Lumia 1320 kan være et skikkelig røverkjøp. Hva får du egentlig, om du gir Nokia dine 2500 hardt ervervede riksdaler?

Det er ingen tvil om at innmaten i telefonen er noe nedskalert, men sett med våre øyne virker det som om den jobben er gjort med omhu. Der enkelte selskaper slipper svært svake modeller, med heftige prislapper og samme navn som markedsledende toppmodeller, har Nokia latt det være igjen en hel del interessante spesifikasjoner i Lumia 1320. Iallfall på papiret.

Enorm og god HD-skjerm

En av disse er den nevnte skjermen. I den klassiske, billige, brettmobilen, er ofte skjermen ett av punktene det er spart mest penger på. Det er derfor med en viss usikkerhet vi skrur Lumia 1320 på.

Den gedigne skjermen lyser opp. Som i de fleste gode mobilskjermer i dag, er det IPS-teknologi som gjelder her. I tillegg bærer den Nokias «ClearBlack Display»-navn. Oppløsningen er 1280 x 720 piksler. Det er ikke full-HD som i Lumia 1520, men det er godt nok til at skjermen fremstår som skarp nok. En pikseltetthet på 245 punkter per tomme er ikke gærnt sammenliknet med andre rimelige og digre mobiler.

Fargegjengivelsen er god, lysstyrken er svært god, og det samme er innsynsvinkelen. Oppløsningen og størrelsen gjør at du som leter med lys og lykter etter synlige piksler i mobilskjermen din, vil finne dem ganske fort. Men oppløsningen er likevel såpass god at den neppe vil plage noen som ikke er spesielt opptatt av akkurat dette.

I testperioden var det tydeligste tegnet vi så på noe lavere oppløsning, at tekst, og diagonale linjer, ikke fremstår som fullt så pent avrundet som på en full-HD-skjerm. Ut over dette synes vi skjermen i Lumia 1320 er et godt kompromiss – et kompromiss som sannsynligvis de færreste vil irritere seg over.

Enklere design

Det er en ganske tydelig ting du mister hvis du velger Lumia 1320 i stedet for Lumia 1520. Den flotte unibody-designen fra toppmodellen er ikke med i Lumia 1320. Strengt tatt er det ikke så fryktelig mye design å spore her i det hele tatt. Telefonen er en stor skjerm, omgitt av et avtagbart plastdeksel. Dekselet er mer eller mindre utformet som en avlang suppetallerken.

Windows Phone-hjemmeskjermeni vant stil. Firkantene kalles fliser, og kan vise deg oppdatert informasjon fra appene som hører til.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Vi forsøkte å forlate appbutikken under en oppdatering. Den fortsatte der vi slapp da vi kom tilbake. Windows Phone er fortsatt ingen kløpper på å gjøre mange ting samtidig.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Apputvalget for Windows Phone er fortsatt preget av mye tøys og tull.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no
Nokia Collection gjør det enklere for deg å finne kvalitetsappene. Appene her stammer fra Nokia selv, og fra tredjeparts utviklere.Foto: Finn Jarle Kvalheim, Amobil.no

Der Lumia 1520 hadde en tydelig premiumdesign, fremstår Lumia 1320 mer som en enorm skjerm, med et absolutt minimum av staffasje rundt. Det kan i og for seg være greit nok, i et marked der telefoner flest kritiseres for å være store skjermer med plast rundt.

Telefonen kjennes solid. Avgjørende for en telefon av denne størrelsen er at den ligger forholdsvis godt i hånden. Der skiller det ikke nevneverdig mellom Lumia 1320 og toppmodellen.

Under det avtagbare bakdekselet skjuler det seg plasser for minnekort og SIM-kort. Batteriet er bygget inn under enda et deksel, så det kan ikke byttes på en enkel måte.

Her er det uansett snakk om et enormt batteri på 3400 mAh. Det betyr at telefonen varer og rekker på en opplading. Du bør altså ikke ha nevneverdig behov for å bytte batteri i den ved normal bruk.

Windows Phone i bruk

Windows Phone har ingen tilpasninger til den enorme skjermstørrelsen her. Men, operativsystemet fungerer på sett og vis greit på en så stor mobil likevel.

Noe av grunnen til det er at menyene har det man kanskje kan kalle trinnløs scrolling. Der Sense-menyene på HTC One Max insisterer på å sprette tilbake til en forhåndsdefinert posisjon når du slipper dem, blir menyene på Lumia 1320 stående der du slapp dem.

I praksis er det kun ikoner og fliser øverst på skjermen du ikke får tak i med én hånd på Lumia 1320. Dermed er den altså enklere å bruke enn nevnte HTC One Max, der knapt nok noe som helst er innen rekkevidde.

Noen enhåndstelefon er uansett ikke Lumia 1320. Du må forberede deg på situasjoner der begge hendene kreves, for å håndtere en såpass stor kloss som dette tross alt er.

Ikke like rask som storebror

Nokia Lumia 1320 har ganske mye svakere motor enn toppmodellen, Lumia 1520. Det betyr fint lite for selve menyresponsen, men det betyr av og til litt for tiden det tar å starte apper.

Først og fremst er nok forskjellen å finne i hvor heftige Windows-appene kan bli. Til daglig føles ikke Lumia 1320 treg. Du må riktig nok leve med at prikkene som skal illustrere ventetid dukker opp i ny å ne, spesielt for krevende apper.

Alt i alt er likevel Lumia 1320 rask nok, med sin tokjernede Snapdragon-brikke på 1,7 GHz. Ser vi på prisen, 2500 kroner, er utgående toppmodeller fra et par år tilbake det raskeste du får for pengene. Denne telefonen kjører fra de fleste av sine konkurrenter på brukeropplevelse.

Det betyr ikke at Windows Phone oppleves som et helt modent operativsystem ennå. Irritasjonsmomentene er fortsatt med oss.

Eeeeeeen ting om gangen

Fleroppgavekjøring fungerer fortsatt ikke knirkefritt. Vi merker det når vi skal gjøre noe så enkelt som å laste ned et kart til Nokias utmerkede Here+-tjeneste. Kartet over Norge er nesten 180 megabyte stort, og naturlig nok kan vi tenke oss å gjøre andre ting mens nedlastingen står på. Iallfall om vi ikke har tilgang på den kjappeste linjen under nedlasting.

Kart er jo tross alt noe man ofte trenger når man er litt utenfor alfarvei.

Hvis vi kommer i skade for å trykke på knappene, eller gjøre noe som helst annet enn å vente, avbrytes nedlastingen. Telefonen vet riktig nok hvor den var, og kan fortsette nedlastingen etterpå. Men har du gjort noe annet i ti minutter, så er det ti minutter telefonen ikke har fått til å laste ned kartet du trengte. Ti minutter etterfulgt av ny, uforutsett, ventetid.

Gi oss et varslingssenter!

En sårt tiltrengt forbedring er et varslingssenter. Etter alt å dømme er dette på vei i neste utgave av Windows Phone, men enn så lenge må vi klare oss med det vi har.

Telefonen er tidvis manisk opptatt av å fortelle om at her fins det Wi-Fi. Den enorme varslingsklossen dekker ofte over valgene appene du bruker. Dermed må du vente i det som føles som vinter og vår før du faktisk får gjort det du skal. Innen de fem-ti sekundene har gått kan både fotomuligheten være borte. Er du på farten kan det hende du rett og slett ikke hadde mer enn et par øyeblikk i forbifarten. Da har telefonen kun oppnådd å bruke opp tiden din.

Slike ting skjer innimellom, og et varslingssenter hadde løst dette. Å måtte gjennom en dugelig lang innstillingsmeny for å finne knappen som aktiverer flymodus, føles også ganske bakvendt.

Har appene, men når ikke helt i mål

En siste klage går til appbutikken. Både Microsoft og Nokia er i dag tydelige på at det fins mange flere apper til Windows Phone enn det gjorde. Det er i og for seg riktig. Her finner vi både Wimp, Spotify og Netflix, for å nevne noen. Ikke helt ukjente What's app skjuler seg også i listen.

Det som ikke nevnes er kvaliteten på appene som fins. Utvalget begynner å bli så godt at du neppe vil mangle noe, men det er få av appene som har noe særlig å stille opp med sammenliknet med variantene som kjøres på iOS eller Android.

Mye skrot i utvalget

Vi ser også antydninger til svak kontroll med appene i utvalget. På topplisten over gratis apper, finner vi i skrivende stund mange titalls Flappy Bird-kloner, og veldig lite annet. Nye plattformer pleier innledningsvis å ha ganske mye skrot i applistene sine. Vi merket det med både Samsung Bada, og BlackBerry 10.

Med Windows Phone er det i det minste kvalitet å finne rundt skrotet, men det fordrer litt leiting. Det virker rett og slett ikke som om Windows-butikken er like god på å gi oss det vi vil ha som de andre appbutikkene. Til tross for at det vi vil ha altså ofte finnes i utvalget.

Ikke katastrofalt

Tre punkter på rad om svakheter i Windows Phone høres kanskje litt overveldende ut. Like fullt er det ikke slik at noen av disse sakene er katastrofale. De er bare punkter som konkurrentene er bedre på.

Med noen tilpasninger i bruk fungerer dette like fullt helt greit.

Verdt å få med seg er det også at ryktene nå vil ha det til, at alle dagens Windows Phone 8-mobiler vil la seg oppgradere til Windows Phone 8.1. Det er altså håp i hengende snøre om at forbedringene vi etterspør kommer til Lumia 1320. Vi kan imidlertid ikke være sikre.

Les også: Slik blir Microsofts Windows Phone 8.1

Nokia Lumia 1320
Anbefalt

Nokia Lumia 1320

sitat"Konkurrentene er langt dyrere. Lumia 1320 gir deg mye for pengene."

Fordeler

 • Krysse av
  Lang batteritid
 • Krysse av
  Gratis musikkstrømming
 • Krysse av
  Rask
 • Krysse av
  God skjerm
 • Krysse av
  Fullverdig kontorpakke
 • Krysse av
  Minnekortstøtte
 • Krysse av
  Svært god navigasjon
 • Krysse av
  Forholdsvis godt kamera

Ting å tenke på

 • Bytt
  Windows Phone trenger varslingssenter
 • Bytt
  Ikke alle appene er installert ut av esken
 • Bytt
  Svak fleroppgavekjøring