12 kameraapper for Android
Mobilkameraer kan ofte være begredelige greier, men kanskje riktig app kan hjelpe?
Innhold
Gratisappene
Det er en kjent sak at mobilkameraer kan være ganske variable i kvalitetet på både det ene og det andre, men har du en smarttelefon kan du kanskje installere en app som gjør det bedre, eller i alle fall morsommere å bruke. Vi har tittet på 12 populære kameraapper for Android-telefoner.
Karaktergivning
Siden dette er apper som kan brukes på en lang rekke ulike telefoner, med ulike kameraer, er det ingen målinger som foretas når vi setter karakter på disse programmene. I stedet bruker vi dem, ser på funksjoner, begrensninger og hvilken brukeropplevelse vi får fra dem. Fordi folk har forskjellige ønsker, gir vi to karakterer for hvert program, en basert på hvor moro programmet er å bruke, og en for hvilken nytteverdi det har, for dem som ikke bryr seg om moroverdien i seg selv.
Moroverdi:
Moroverdien er i høyeste grad subjektiv. Her gis pluss for en stressfri brukeropplevelse, og minus for kluss og treghet eller annet som kommer i veien for å ha det moro med programmet med minst mulig frustrasjon og avbrytelser. Det trekker også ned om det som er moro med programmet kun er moro en kort stund.
Nytteverdi:
Nytteverdien er mer interessant for dem som synes mobilkameraet er for dårlig implementert og trenger et oppgradert brukergrensesnitt, flere funksjoner, flere innstillingsmuligheter, eller andre forbedringer i forhold til standardkameraet i telefonen. Alle appene er testet med en Samsung Galaxy S II.
Noen av appene vi har testet er gratis demoversjoner av en app som i fullversjon koster en moderat sum. I disse tilfellene har vi testet fullversjonen som et separat program som dermed har fått sitt eget sett med karakterer. Gratis appene finner du på denne siden, mens de som koster penger ligger på side 2.
Dette er gratisappene vi har testet. Klikk på appnavnet for å gå direkte til omtalen:
FxCamera
Pris: Gratis
Fullversjon: Ingen
FxCamera er gratis og har ingen storebror som koster penger. I utgangspunktet kan du velge mellom ToyCam, Polandroid [sic], Fisheye, SymmetriCam, AndyWarholizer, eller normal, men også i sistnevnte modus kan du legge på filtre og effekter som spenner fra svart-hvitt til solarisering av bildet, men noen av disse er ikke tilgjengelige på alle telefoner.
Moroverdi:
FxCamera er i og for seg moro i praktisk bruk, men et litt merkelig og rotete system trekker ned. Noen funksjoner har du tilgang til fra flere utgangspunkt, men slettes ikke alle. Likevel, innstillingsmuligheter har du i bøtter og spann, men langt de fleste gjelder de ulike filtrene du kan legge på bildene. Og apropos bildene, så tas de på vanlig måte først, og så legges effektene du har valgt på dem etterpå.
Nytteverdi:
Nytteverdien av dette er temmelig begrenset, for ikke å si fullstendig fraværende. Største bildestørrelse er 960 x 640 piksler, eller 0,6 megapiksler, uansett kameraets egentlige oppløsning. Det oppgis at applikasjonen ofte vil gå på trynet om du bruker denne oppløsningen, så det anbefales av programmet at du begrenser deg til 720 x 480, dvs 0,35 megapiksler.
Mer informasjon om FxCamera finner du her: FxCamera i Android Market
Vignette Demo
Pris: Gratis
Fullversjon: Vignette, kr 22,06
Vignette Demo er gratis, men har som navnet antyder en fullversjon som koster penger. Akkurat som de fleste andre programmer av denne typen gir ikke Vignette noe bedre bildekvalitet enn den innebygde kameraprogramvaren, og konsentrerer seg i stedet om å legge på ulike filtre og effekter. Vignette ser imidlertid ut til å være bedre gjennomtenkt enn de fleste andre på dette området, siden man blant annet kan velge å lagre både originalbildet og det modifiserte bildet samtidig.
Moroverdi:
Vignette er så avgjort moro å bruke, minst like mye som FxCamera. Det er bedre og mer fornuftig lagt opp, og har flere valgmuligheter, så når programmet ellers gjør stort sett det samme, blir karakteren tilsvarende bedre. Vignette er imidlertid bare delvis et program som er laget for morofaktoren alene. Mye tyder på at dem som har laget dette ikke er helt uten en fotointeresse over det gjennomsnittlige. Blant annet finner man funksjoner som time-lapse, selvutløser, dobbelteksponering, og flere ulike sett med hjelpelinjer for komposisjon.
Nytteverdi:
Akkurat som FxCamera er også Vignette Demo begrenset til 0,3 megapiksler, noe som omtrent torpederer nytteverdien, nesten uansett hva annet programmet kan tilby. Vignette Demo får imidlertid litt mindre dårlig karakter enn FxCamera på dette, hovedsaklig fordi man har et utall innstillingsmuligheter, demo-versjon til tross.
Innstillingsvalgene man har er imidlertid ikke perfekte. For eksempel kan man ikke kombinere spesialinnstillinger for ramme og opptaksformat men må velge en av dem. Noen slike svakheter finner vi, men innstillingsmulighetene er i det store og hele godt gjennomtenkte, og lagt opp med nytteverdi og brukervennlighet i tankene. For eksempel kan man gjøre sine spesialinnstillinger og lagre dem som en snarvei på telefonen, slik at man raskt får startet opp kameraet med de rette innstillingene aktivert. Man kan lage flere slike snarveier, med ulike innstillinger.
Mer informasjon om Vignette Demo finner du her: Vignette Demo i Android Market
Camera Illusion
Pris: Gratis
Fullversjon: Camera Illusion Pro, kr 14,99
Camera Illusion er gratis, men for kr 14,99 kan du oppgradere til Pro-versjonen og få flere filtre, blant andre Lomo, relieff eller egendefinerte. En slik oppgradering vil også gjøre at du kan si takk og farvel til reklamen.
Moroverdi:
Moroverdien er til stede, men det meste er ting man ganske så raskt går grundig lei av. Riktignok kan Camera Illusion tilby enkelte filtre og ting som andre apper ikke har, men det er for det meste bare tull som ikke er godt for noe, eller gimmicker man bruker en gang eller tre sånn bare for å prøve dem, og så aldri ser på igjen. Greit for fem minutter adspredelse på en kjedelig busstur, men vi ville foretrukket å spille noe.
Nytteverdi:
Nytteverdien av denne appen er nærmest lik null. Det eneste den gjør som ikke den innebygde appen gjør, er bare fjas som like gjerne kan gjøres i etterkant. Det tilfører fint lite nytt, og vil bare ta opp plass på telefonen din, både i minnet og på skjermen. Om det kan beskrives som nyttig er heller tvilsomt, men vi synes det er litt morsomt at man kan ta bilder i ASCII-art, og velge om det skal lagres som JPG eller HTML.
Mer informasjon om Camera Illusion finner du her: Camera Illusion i Android Market
Camera Fun Free
Pris: Gratis
Fullversjon: Camera Fun Pro, kr 5,44
Camera Fun Free har desverre ikke mer å by på enn appen Camera Illusion som vi beskrev ovenfor, hva kvalitet angår. Selve programmet er gratis, og pro-versjonen koster under 6 kr, men likevel er det langt fra sikkert at det vil være verdt det, selv om man får hele 23 nye filtre i pro-versjonen, i tillegg til gratisutgavens syv.
Moroverdi:
Noen av effektene kan være morsomme i en periode, men akkurat som med Camera Illusion blir man for lei av det hele, spesielt når man oppdager at gratisutgaven legger et stort og distraherende stempel i hjørnet på hvert eneste bilde.
Nytteverdi:
Nytteverdi? Hvadda nytteverdi? Finnes ikke. Også dette programmet er fullt av gimmicker men er ellers tynt på substans. Kjappe og dårlige løsninger preger programmet, og det leverer ikke på noen måte hva det nesten lover. Det appen kaller "høy" oppløsning er i underkant av 0,8 megapiksler, og filteret som går under navnet "Color X-ray" er egentlig ikke noe annet enn et helt vanlig bilde med inverterte farger.
Mer informasjon om Camera Fun Free finner du her: Camera Fun Free i Android Market
Camera Advance Lite
Pris: Gratis
Fullversjon: Camera Advance, kr 16,42
Camera Advance Lite er gratis, men en fullversjon er tilgjengelig i Android Market for kr 16,42. Det vil vi tro det er verdt. Greit nok at appen ikke gjør noe fysisk med telefonen din - det er umulig og dermed ikke akkurat å forvente heller - men du får en haug med funksjoner som vi tidligere kun har sett i dedikerte kompaktkameraer.
Moroverdi:
Og moro å bruke, det blir det, nettopp fordi det er så gjennomført og velfungerende. Her finner du fotografiske funksjoner som panoramafotografering, hvor du får se et halvgjennomsiktig avtrykk av forrige bilde, for å gjøre det lettere for deg å ta neste bilde i panoramasekvensen. Du finner histogram i sanntid, som ikke på langt nær er noe vi er bortskjemt med å se i en mobiltelefon, og du kan stille inn ting som eksponeringskompensasjon, hvitbalanse, og en haug med andre ting. Du kan også velge å bruke telefonens volumknapper på siden enten som utløser eller til å betjene zoomen, om du skulle ønske det.
Nytteverdi:
Camera Advance Lite er imponerende gjennomtenkt, og det er stort sett selve mobiltelefonen som setter grensene. Ja, de grensene som ikke forsvinner på betalingsutgaven av programmet, da. Her er det lite preg av unyttig fjas, og desto mer nyttige funksjoner. Som med så mange andre blir nytteverdien av gratisversjonen fullstendig ødelagt av begrensningen til 0,3 megapiksler, men lovende kan man så avgjort kalle dette.
Mer informasjon om Camera Advance Lite finner du her: Camera Advance Lite i Android Market
Camera Effects
Pris: Gratis
Fullversjon: Ingen
Camera Effects er et temmelig enkelt program som er delt i to; opptak og etterbehandling. Det synes godt designet og organisert, men er ikke det mest avanserte programmet i verden, akkurat. Når det gjelder opptak kan det tilby noen av de vanligste kamerafunksjonene som et billigkamera er utstyrt med, sånn omtrent, og når bildet er tatt kan du legge på ulike rammer og effekter. Du kan kombinere hvilken ramme du vil med en hvilken som helst effekt i appen, og du får se en liten forhåndsvisning av hvordan det vil ta seg ut på bildet du har tatt.
Moroverdi:
Moroverdien av Camera Effects løftes en del av at programmet er stabilt og strømlinjeformet i designen, men det er ikke til å komme utenom at det nok er designet med funksjon i tankene og ikke underholdning som sådan. Likevel, for det meste funker Camera Effects så bra at man ikke går lei det like fort som enkelte andre programmer.
Nytteverdi:
Hadde det ikke vært for enkelte pussigheter hadde vi anbefalt Camera effects som et substitutt for telefonens innebygde kameraprogramvare. For eksempel er oppløsningen begrenset til 3 megapiksler, noe som i seg selv begrenser nytteverdien tilsvarende. Ikke er det noen fullversjon av programmet tilgjengelig heller, så grunnen til denne begrensningen er noe uklar. Camera Effects tilbyr opp til 4x zoom, men det er en digital zoom som interpolerer seg frem til resultatet, heller enn å beskjære brikkens ekstra tilgjengelige oppløsning, så bildekvaliteten er mildt sagt heller dårlig.
Mer informasjon om Camera Effects finner du her: Camera Effects i Android Market
Retro Camera
Pris: Gratis
Fullversjon: Retro Camera Plus, kr 16,42
Moroverdi:
Denne appen er kjempemoro i bruk, og ikke er gleden påfallende kortvarig heller. Det er ikke like fullt av fotofunksjoner som Camera Advance er, men det er grundig gjennomført med hensyn til morofaktoren, og det gir seg utslag i at det uten tvil er testens morsomste app.
Appen er strukturert som et lite museum av gamle billigkameraer som du kan late som du bruker, og som hver har ulike effekter på bildene. Du kan justere noen av disse effektene, men ikke i særlig stor grad. I tillegg er effektene som legges oppå bildene - det vil si skraper, filmfremtrekkshull, papirbase, avrundede hjørner og så videre, av betydelig lavere oppløsning enn selve bildet, slik at effektene er piksellert men ikke bildet. Det blir seende ganske merkelig ut, som du kan se selv på eksempelbildene vi har tatt.
Nytteverdi:
Oppløsningen i gratisutgaven er begrenset til ca 2,3 megapiksler, noe som ikke er fullt så ille som andre apper, men nok til at nytteverdien blir begrenset. Sammen med de pikselerte effektene nevnt ovenfor, blir ikke nytteverdien all verdens med denne appen, men så er det helt tydelig heller ikke hensikten. Dette er et leketøy, fremfor noe, og bør vurderes deretter. Hvorfor ellers skal man se motivet "gjennom" et bilde av et retrokamera? Søkerfeltet blir lite og vanskelig å se i sterkt sollys, slik at man ikke får komponert bildet nøyaktig. Men hva gjør vel det når det er et leketøy man bruker?
Mer informasjon om Retro Camera finner du her: Retro Camera i Android Market
Betalingsappene
Dette er betalingsappene vi har testet. Klikk på appnavnet for å gå direkte til omtalen:
Vignette
Pris: Kr 22,06
Gratisversjon: Vignette Demo
Betalingsversjonen av Vignette er testens dyreste app, men med en pris på omtrent det samme som en kaffekopp eller en avis, er det ikke en pris vi kan klage på. Med fullversjonen av programmet kommer mulighet til å ta opp i full oppløsning, i vårt tilfelle ca 8 megapiksler, og foruten de mange effektene som kan legges på bildene når de tas, får man også en del helt greie fotofunksjoner. Selv når man ser bort i fra effektene er dette programmet bedre enn telefonens innebygde fotoprogramvare.
Moroverdi:
Effektene som kan legges på bildene er kanskje ikke perfekte - til de er de litt for kunstige i utseendet - men takket være muligheten til å også lagre originalbildene i en ubehandlet utgave, får man friheten til å leke og eksperimentere så mye man måtte ønske. Er man ikke fornøyd med resultatet man får fra telefonen, kan man leke med originalbildet i Photoshop i etterkant. Fremdeles er det ikke alle kombinasjoner som er mulig, for eksempel kan man ikke ha filet negativholder (den svarte litt uklare kanten) og kvadratiske bilder samtidig, fordi begge deler er definert som en ramme. Likevel, fullversjonen av Vignette kan tilby riktig så mye moro for penga, og får en karakter deretter.
Nytteverdi:
Nytteverdien er heller ikke så verst på fullversjonen av denne appen. Borte er oppløsningsbegrensningen som gratisversjonen hadde, og listen over tilgjengelige effekter og innstillinger er også lengre i denne utgaven. Som nevnt anser vi dette programmet som en klar forbedring i forhold til den fotoappen som fulgte med telefonen, men det er likevel rom for forbedring, selv om Vignette absolutt er bedre også på dette enn nesten alt annet som finnes på Market.
Mer informasjon om Vignette finner du her: Vignette i Android Market
Camera Illusion Pro
Pris: Kr 14,99
Fullversjon: Camera Illusion
Camera Illusion Pro er betalingsversjonen av Camera Illusion, men navnet til tross er det heller lite som er Pro ved det. Det er essensielt akkurat det samme som gratisvarianten, med noen unntak: Pro-versjonen tilbyr noen flere effekter, blant annet lomo og relieff-effekt, i tillegg til en egendefinert effekt hvor kontrast, fargemetning og lysstyrke kan stilles inn slik du selv ønsker det.
Moroverdi:
Er noen få ekstrafiltre verdt en halv karakter høyere moroverdi? Nei, vi synes ikke det. Faktisk synes vi et reklameløst Camera Illusion med noen få flere muligheter i et like håpløst brukergrensesnitt som før, er akkurat like døllt å bruke som gratisversjonen. I tillegg irriterer det oss at vi i stedet kunne ha gitt de 15 kronene appen kostet til en tigger på gaten.
Nytteverdi:
Sukk. Å kjøpe dette programmet for penger føles som å bruke en betalingsdass for å slippe en promp. Pengene er totalt bortkastet, og det henger en emmen lukt i luften etterpå.
For å forklare: Oppløsningen er fremdeles begrenset til det samme som et ti år gammelt webcam av billigste sort, dvs 0,38 megapiksler, og det er ingen som helst flid som har gått inn i å gi denne appen noen funksjoner som kan beskrives som nyttige. I beste fall er dette et leketøy.
Mer informasjon om Camera Illusion Pro finner du her: Camera Illusion Pro i Android Market
Camera Fun Pro
Pris: Kr 5,44
Gratisversjon: Camera Fun Free
Camera Fun Pro er også å betrakte som et leketøy, og selv om du ikke har så mange innstillingsmuligheter foruten de mange effektfiltrene, så er underholdningsverdien absolutt til stede.
Moroverdi:
I likhet med gratisversjonen er varigheten på moroa noe begrenset, men for småpenger har du underholdning mens du venter på bussen. Effektene du kan velge blant er for det meste mer av leketypen enn nyttig, men i en periode kan denne appen så avgjort holde deg i ånde. Også Camera Fun Pro kan for eksempel tilby bildetagning i ASCII-art, men denne gangen i farger.
Nytteverdi:
Nytteverdien er derimot fremdeles nær null. Oppløsningen er fremdeles begrenset til 0,8 megapiksler, og betalingsutgaven gir deg ingen ting av nytteverdi som ikke gratisprogrammet allerede har. Og det var jo som kjent heller lite.
Mer informasjon om Camera Fun Pro finner du her: Camera Fun Pro i Android Market
Camera Advance
Pris: Kr 16,42
Gratisversjon: Camera Advance Lite
Camera Advance er det billigste kompaktkameraet du noensinne kommer til å kjøpe. Har du allerede en Android-telefon, MÅ du bruke 16-17 kroner ekstra på denne appen. Pant noen flasker ekstra, om du må, skjønt er økonomien din på det nivået burde du kanskje ikke kjøpt en så dyr telefon i utgangspunktet.
Moroverdi:
Camera Advance er kjemisk fritt for tull og fjas, men er likevel kjempemoro i bruk. Ikke like moro som Vignette, men det ligger ikke langt bak heller. Det har noen av effektene som Vignette har, men langt fra alle. Det skulle egentlig bare mangle, for Camera Advance er ikke laget først og fremst for at du skal leke med mobilen. Dette programmet er mer et verktøy enn et leketøy, men hvem sier man ikke kan leke med et verktøy når det fungerer så godt som dette?
Nytteverdi:
Nytteverdien på dette programmet er skyhøy i forhold til det aller meste andre vi har hatt fingrene på i denne testen. For det som er et godt hakk mindre enn småpenger får du nå en masse funksjoner og fotografiske muligheter til ditt mobilkamera, som du ellers må kjøpe et skikkelig kompaktkamera for å få. Bildekvaliteten er fremdeles ikke i nærheten av den som et kompaktkamera kan tilby, men takket være Camera Advance er nå funksjonslisten noenlunde i nærheten. Denne appen burde vært med som standard på de aller fleste Android-telefoner. Punktum!
Mer informasjon om Camera Advance finner du her: Camera Advance i Android Market
Retro Camera Plus
Pris: Kr 16,42
Gratisversjon: Retro Camera
Man får ikke så veldig mye for pengene når man velger betalingsversjonen av Retro Camera fremfor gratisversjonen. Den maksimale oppløsningen er den samme, og det er også det meste annet, men det man får er litt ekstra funksjonalitet, samt at man slipper reklamen. Der reklamen vises på gratisversjonen får men nemlig nå et vater som gjør det lettere å holde "kameraet" horisontalt, når appen er klar til fotografering. I tillegg får man nå også opp dato bildet ble tatt, i stedet for reklame, i visningen av bilder tatt med appen.
Moroverdi:
På grunn av at man slipper reklamen, og at man i tillegg får noe ekstra funksjonalitet, er betalingsversjonen enda mer moro i bruk enn gratisutgaven. Forskjellen er imidlertid ikke stor, og selv om fullversjonen ikke koster all verdens, vil vi tro at de fleste vil være lykkelige nok med gratisutgaven.
Nytteverdi:
Også nytteverdien har fått et lite løft av den ekstra reklamefrie funksjonaliteten, men det er ikke stort. Oppløsningen er fremdeles begrenset til maks 1536 x 1536 piksler, og oppløsningen på effektene som legges på er også i betalingsversjonen av lavere oppløsning enn selve bildet, noe som virker svært visuelt forstyrrende.
Mer informasjon om Retro Camera Pro finner du her: Retro Camera Pro i Android Market
Konklusjon
Kameraappene vi har tittet på her legger seg grovt sett i to grupper: De som konsentrerer seg om å gjøre samme jobb som den medfølgende kameraappen, bare bedre, og de som gjør en annen jobb, stort sett ved å legge på ulike effekter og rammer. Hva du eventuelt har behov for eller lyst på, er selvsagt opp til deg.
Vi skal derfor ikke kåre noen entydig testvinner her, for smaken er som kjent som baken. I tillegg er det også trygt å si at ingen av gratisappene vi har sett på her gjør en tilfredsstillende jobb, men siden de er gratis kan vi trygt si de er verdt prisen - vel og merke dersom du ikke lastet dem ned over mobilnettet. De beste av betalingsappene er derimot så mye bedre, og koster fremdeles ikke stort mer enn en søndagsavis, at vi likevel vil klart anbefale at man bruker de få ekstra kronene på fullversjonen av en eller flere av dem.
Spesielt er det Vignette og Camera Advance vi falt for. Begge to er svært gode apper som anbefales for nær sagt alle. Kjøper du begge to har du brukt under førti kroner på apper som vil gi deg mer glede enn det meste annet til samme prisen. Ta en spasertur i stedet for bussen en dag, så har du spart inn igjen hva disse to programmene koster deg.
Ønsker du mer fotounderholdning i tillegg til Vignette og Camera Advance, er det Retro Camera Plus vi vil anbefale deg å se på. Kjøper du også det vil alle de tre appene være spart inn, og vel så det, ved at du tar en halvliter mindre neste gang du er innom kneipa. Det er de verdt, uten tvil!
Til sist: Vær forsiktig med å innstallere apper du ikke kjenner. Det meldes om at hver tiende app til Android er juks og fanteri. Hos Amobil kan du lese mer om hvordan du kan beskytte deg mot skadelige apper.