TestSony Ericsson Xperia Ray

Slank mobil med skjulte krefter

Xperia Ray er en designmobil på fjærlette 100 gram, men den biter fra seg.

Design, skjerm og menyer

Xperia ray, også kalt ST18i, er en Sony Ericsson-telefon som ikke vekket den helt store oppsikten når den ble avduket. Imidlertid er vi ganske sikre på at den vekker oppsikt når du får den i hendene.

Dette er nemlig en telefon som faller i den nokså udefinerte kategorien designtelefon, og til tross for at den ser nokså vanlig ut på bildene er den imponerende tynn, lett og smal. Prisen ligger på under 3000 kroner, og telefonen vil nok derfor fenge mange mobilkjøpere.

Telefonen kommer med svart bakdeksel, om du ikke synes det hvite er noe for deg. (Foto: Sony Ericsson)
Gullfarge er et annet valgalternativ. (Foto: Sony Ericsson)
... og rosa. (Foto: Sony Ericsson)

Telefonen måler 11,1 centimeter i høyden, noe som er noen millimeter under den lille LG P500 Optimus One. Det er imidlertid dens slanke utformingen som imponerer oss mest, med mål på 5,3 centimeter i bredden og en tykkelse på 0,94 centimeter. Vektnålen stopper på 100 gram.

Sony Ericsson har vært gode på å skryte over telefonens aluminiumsutførelse. Telefonens høyre og venstre side er kledd i en aluminiumsramme. Bortsett fra disse aluminiumsdetaljene er telefonens ytre laget av plast øverst, nederst og over hele baksiden.

Skjermglasset er ikke det solide Gorilla Glass som mange produsenter har tatt i bruk, og som ikke tar skade av en bindersspiss. Glasset du finner i Xperia ray skal være ripebestandig, men det ble noen riper i løpet av testperioden. Binderstesten ble heller ikke bestått, og en saftig ripe kom til syne.

Her er det altså ikke så eksklusive materialvalg som Sony Ericsson vil ha det til med sine velvalgte superlativer som pryder pressemeldingen, men likevel virker telefonen godt sammenskrudd. Den eneste "billig plast-følelsen" vi får er når vi monterer og demonterer bakdekselet. Det skal bøyes opp, og det skal klemmes sammen slik at plasten sier "klikk". Lignende bakdekselløsninger har likevel vist seg å være holdbare.

Plast er et undervurdert materiale som ofte er mer solid enn alternativene, men følelsen av billig plast er mindre i telefoner som profftelefonen HTC Desire Z og kameramobilenNokia N8 enn den er her.

Ikke bare for jålebukker

Designtelefoner havner ofte i hendene på de som er langt mer enn middels opptatt av utseendet på både mobiltelefoner og seg selv. Vi vil imidlertid mene at Xperia ray treffer et bredere publikum enn mange andre telefoner i kategorien. Den er liten av størrelse, men har en ganske gjenkjennelig Sony Ericsson-design uten veldig mye jålerier. Fremsiden er minimalistisk i sort farge med sølvfarget påskrift. Den eneste detaljen som stikker frem som en designfinesse, er en "surmunn" i sølvfarge nederst på telefonen.

Surmunnen kan lyse opp i forskjellige farger, og lyser for eksempel i oransje når du lader og grønt når telefonen er ferdigladet. Når du aktiverer skjermen lyser den i hvitt, og når du har låst opp skjermen forsvinner lyset. Når du trykker på hjem-tasten eller en av de berøringsfølsomme tastene under skjermen kommer det tilbake en liten stund før det slukker.

De eneste tastene på siden av telefonen er volumtaster. Ellers finner du de aller nødvendigste tastene på fremsiden, som er tilbaketast, hjemtast og en menytast. Søketast finner du ikke i ray, selv om det er vanlig i mange Android-telefoner, men vi kan ikke si at vi savner den i det daglige.

At Xperia ray er en designmobil kan du ta med en liten teskje salt. Den er pen, men ikke altfor jålete. (Foto: Einar Eriksen)
Skjermen er lyssterk, og fungerer greit i sollys. (Foto: Einar Eriksen)

Godkjent skjerm

Skjermen til Xperia ray måler 3,3 tommer, noe som er i det nedre sjiktet i dagens Android-utvalg. Likevel er ikke dette så smått at du føler deg handikappet, og det er ofte veldig praktisk at tommelen når hver krik og krok på skjermen uten større vansker.

Med en oppløsning på 480 x 854 piksler har skjermen så høy pikseltetthet at man neppe kunne gjort det skarpere for det blotte øyet ved å øke den. En vedlagt animert film viser et knivskarpt bilde, og vi kan ikke annet enn å nikke anerkjennende.

Selv om pikseltettheten sørger for skarpe kanter, er rays skjerm absolutt ikke en telefon i skjermtoppen. Her finner du en TFT-skjerm i stedet for AMOLED, noe som gir høyere strømforbruk og dårligere kontrast enn i AMOLED-teknologien. Dette er heller ikke blant de beste TFT-skjermene vi har sett. Hvis du ikke ser vinkelrett på skjermen, vil den oppleves blass i fargene. Og selv når du ser vinkelrett på skjermen kan den ikke måle seg mot LG Optimus Black, LG Optimus 2X, Samsung GT-S8530 Wave II eller Samsung Nexus S (både TFT- og AMOLED-versjonen).

Trykkskjermsmodulen er av den kapasitive typen, som betyr at skjermen bare krever berøring for å reagere. ray reagerer raskt og på de aller svakeste berøringene, slik at fingrene dine kan danse kunstløp over skjermen uten at telefonen går glipp av noen bevegelser.

Dette gjenspeiler seg i en test vi gjorde i programmet "Draw!" ved å dra parallelle diagonale linjer sakte med en finger og deretter tilsvarende på kryss. Upresise kapasitive skjermer gjør at man får en bølget linje i denne testen, mens på Xperia ray vises ingen tegn til at linjene trekkes mot bestemte punkter på grunn av at telefonen "gjetter" hvor du har fingeren.

Liten skjerm for skjermtastatur

At skjermen er presis kommer godt med når den er så liten som den er. Da er kravene høyere for presisjon, spesielt når du skal treffe bokstavene på tastaturet for å skrive tekstmeldinger.

Selv om skjermen er presis og alt ligger godt til rette, synes vi tastene på fulltastaturet i landskapsmodus på skjermen er i minste laget for undertegnedes fingre uten den helt imponerende finmotorikken, og ordboken må jobbe for full maskin. I portrettmodus kan du skrive på et "vanlig" mobiltastatur med betydelig større taster, og vi synes løsningen her er god med alle de mest brukte tegnene lett tilgjengelig.

Husk også at det går an å laste ned et vell av tastaturløsninger som kanskje passer deg bedre fra Android Market. Mange er for eksempel svært fornøyde med SwiftKey, som lærer seg ordene du bruker og i hvilken sammenheng, slik at programmet etterhvert blir ekspert på å forstå hva du vil skrive. Da kan det gå kjapt!

Ikke ren Android

Sony Ericsson har vært kjent for å ta seg godt tid med oppdateringer til nye Android-versjoner, men har heldigvis lovet bot og bedring og foreløpig holdt hva de har lovet. I Xperia ray er det Android 2.3.3 i bunnen, og oppdateringsfunksjonen i menyene er svært brukervennlig og god. Som vanlig har ikke Sony Ericsson tatt til takke med rene Android-menyer. Her er det et eget grensesnitt på toppen.

Les også guiden "Slik kommer du i gang med Android" »

En av de tingene vi setter pris på med dette grensesnittet er at du kan sortere ikonene du finner i hovedmenyen. Dermed kan du ikke bare skreddersy dine egne startskjermer, men også få en oversikt i menyen som inneholder alle programmene du har på telefonen. Du kan sortere dem alfabetisk, etter hva du oftest bruker, etter hva som er installert senest eller i et egendefinert rekkefølge.

I motsetning til i andre grensesnitt fra mobilprodusenter, går det ikke merkbart tregere om du bruker Sony Ericssons grensesnitt i forhold til om du bruker ren Android, for eksempel ved å installere en egen launcher.

Les mer om hvordan du gjør Android-telefonen til din egen »

Opplåsingsskjermen i ray, og i andre nyere Sony Ericsson-telefoner, minner om det du finner i ren Android OS 2.3, med en skyvebryter som dras mot høyre for å låse opp eller mot venstre for å slå av eller på lyden. Med denne løsningen blir du blant de raskeste i kinosalen til å sette på lydløs.

Timescape gir deg god oversikt.

Timescape

Timescape kjenner du kanskje fra tidligere Xperia-telefoner fra Sony Ericsson. Den gir deg tidssortert oversikt over hva som har skjedd i den sosiale kretsen din, og henter altså opp tekstmeldingene dine, telefonsamtalene dine, e-postene dine, så vel som at den plukker opp informasjon fra sosiale medier som Facebook og Twitter.

Ellers har Sony Ericsson lagt til en haug av egne småprogrammer (widgets) som du kan sette på skrivebordet, og som passer til utseendet i Sony Ericssons Android-tema, for eksempel for å få snarveier til å ringe eller sende tekstmeldinger til dine nærmeste, snarveier til å slå av og på Wi-Fi eller Bluetooth, dimme skjermlyset, få tilgang til multimediafilene dine og andre nyttige ting.

Gingerbread bedre enn eldre versjoner

Det kommer ikke som noen stor overraskelse at forbedringer har skjedd på Android-siden også. Endring av innstillinger har blitt lettere ved at tastaturet ikke lenger dekker til all informasjon på skjermen, men forsvinner mellom hver innstilling. En rekke nye funksjoner har også kommet på plass, så vel som forbedringer i ytelse og sikkerhet.

Har du eldre Android? Slik oppdaterer du »

Imponerende

Sony Ericsson har virkelig satt sitt preg på Android OS 2.3.3, og dét på en god måte. Ellers imponerer Xperia ray med sin beskjedne størrelse, en god design og en presis og skarp skjerm, og vi kan ikke annet enn å gi tommelen opp i de tre kategoriene på denne siden. På neste side tar vi for oss teknologi og funksjoner.

Esken til vårt testeksemplar av :

  • Telefon
  • Batteri
  • USB-kabel
  • 230V~ til USB-omformer
  • Brukerveiledning
  • Øreplugger