Tek.no

Test Beyerdynamic Lagoon ANC

Beyerdynamic utfordrer både Bose og Sony på støydemping

Men det koster å være kar.

Stein Jarle Olsen, Tek.no
19 Okt 2019 12:00

Konkurransen om å tilby de beste hodetelefonene med aktiv støydemping blir stadig større, med Sony, Bose, Bang & Olufsen og Jabra som de foreløpig fremste.

Stadig flere av de mer veletablerte hifi-merkene har også kastet seg på i kappløpet, og dagens testprodukt kommer fra velkjente Beyerdynamic, som vi ga toppkarakter da vi testet fabelaktige DT 1770 Pro tilbake i 2017.

Tyskerne bør derfor ha kontroll på lyden, men kan de også støydemping? Det skal vi komme tilbake til.

Designmessig følger Beyerdynamic stort sett linjene som er satt av for eksempel Bose og Sony, med ovale klokker og et touchpanel utvendig.

RGB-hodetelefoner

Stein Jarle Olsen, Tek.noStein Jarle Olsen, Tek.no

Inni hver av øreklokkene har Beyerdynamic plassert en ring av lysdioder som brukes til å gi en visuell tilbakemelding på om klokkene er påslått, paringsmodus og slike ting. Etter vår erfaring mest en gimmick, men om du er av typen som liker RGB-lys inni PC-en din kan det jo kanskje være en ekstra liten bonus med Beyerdynamic Lagoon.

Paring er fort gjort, og gjøres ved å dytte strømknappen helt bort til paringsmodusen og holde den der i et par-tre sekunder. I tillegg har Lagoon en egen bryter for den aktive støydempingen med tre moduser – av, lav og høy. Det er et litt tveegget sverd.

På en måte er det flott å ha kjapp tilgang til justering av støydempingen og også kjekt at støydemping og musikkavspilling ikke er gjensidig avhengig av hverandre, men på den andre siden gjør en slik knapp at det er veldig enkelt å glemme støydempingen på og dermed risikere at batteriet tømmes.

Det skal imidlertid sies at støydempingen er avhengig av at blåtann er påskrudd, slik at støydempingen også skrus av når du skrur av resten av hodetelefonene. Det gjør risikoen for å komme til utladede hodetelefoner rimelig minimal.

Et lite irritasjonsmoment er også at på-knappen ikke alltid er like enkel å operere. Stadig har vi opplevd å dra den mot på-posisjonen, men uten at det skjer noe som helst. Iblant tar det fire-fem forsøk før den reagerer, som ikke er et mangetusenkronersprodukt verdig.

I eska følger det med et nett lite etui i hardplast, noe vi setter stor pris på. Samtidig skulle det naturligvis bare mangle når vi snakker om hodetelefoner til over 4.000 kroner.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Litt vel faste puter

Lagoon er nok noe stivere i utformingen enn flere av konkurrentene og har ikke minst litt mer kompakte puter rundt ørene, men komforten er likevel rimelig god. De sitter stramt nok fast til at det bør gå greit å løpe med dem, men ikke så hardt at det gnager eller strammer for hardt noe sted. Litt mer skum hadde nok likevel ikke gjort noe, spesielt ikke om du bruker briller, da de litt tynne putene ikke slipper brillestengene gjennom spesielt godt.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Hodetelefonene veier dessuten allerede 283 gram, som er i øvre sjikt blant slike hodetelefoner og på nivå med Bang & Olufsen H9, Denon AH-GC30 og Jabra Elite 85h. Velkjente Bose QC35 II veier for eksempel nesten 50 gram mindre, og det merkes litt på komforten, spesielt ved bruk over lang tid.

Lagoon ANC har en tilhørende app kalt MIY, hvor du blant annet kan justere sensitiviteten til touchpanelene og skru autopause av og på. Oppdatere fastvaren i hodetelefonene kan den imidlertid ikke, og vi ble geleidet til å laste ned en oppdatering via PC-en og koble til hodetelefonene med kabel. Ikke veldig moderne, kanskje.

Touchpanelet utvendig på den høyre øreklokka fungerer stort sett som slike touchpaneler flest, som betyr at de i hovedsak forstår hva det er du prøver å oppnå, men at det kan oppstå litt hikke iblant. Touchpanelet er for øvrig resistivt, ikke kapasitivt, som betyr at det aktiveres av trykk og kan brukes med hansker på.

Kommandoene er enkle nok, med sveip mot høyre og venstre for å hoppe en låt frem eller tilbake, sveip opp og ned for volum og start og stopp på feltet i midten. Du kan også holde feltet inne i et par sekunder for å aktivere taleassistenten på telefonen din.

God og personaliserbar lyd

Lydkvaliteten ut av esken er på sin side ganske god, men litt for flat og tilbakelent, i alle fall for undertegnedes smak.

MIY-appen inneholder imidlertid en ganske flott funksjon, og det er muligheten til å måle hørselen din og justere lyden deretter. Det er en funksjon vi har sett på flere hodetelefoner i det siste, og resultatet har stort sett vært godt. Det er det også her. Prosessen er imidlertid ikke den kjappeste, og du må gjennom seks minutter med bipper og bopper du må gi tilbakemelding på før du får servert den personaliserte lydprofilen din.

Med justeringen på plass åpner lydbildet seg opp, blir luftigere og mer dynamisk og faktisk ganske fornøyelig. Det er fyldig og engasjerende, med en liten boost spesielt nederst i registeret som vi vil tro at veldig mange vil like. Helt like luftig som Bang & Olufsen H9 er det ikke, og vi savner spesielt litt pusterom rundt mellomtonen. Vi skulle gjerne også sett littegrann mer oppløsning og raffinement helt i toppen av registeret for at det skal bli helt førsteklasses.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Lagoon skarper til sist opp enkelte S-lyder såpass mye at det nesten låter litt syntetisk, og akkurat det kunne vi ha klart oss uten. Det er imidlertid for pirk å regne, og i all hovedsak tror vi lydkvaliteten her er tilfredsstillende for de fleste, kanskje med unntak av dem som heller vil ha en sylskarp diskant foran bass og moro. Jabra Elite 85h har en litt åpnere og mer diskantfokusert lyd, mens Sony WH-1000XM3 nok byr på enda litt mer bass ut av eska.

Det må også nevnes at det ikke finnes noen form for profiler du kan velge blant for personaliseringen. Har du for vane å dele hodetelefonene med noen må de eventuelt godta din skreddersydde lyd eller skru av personaliseringen i appen. Det finnes heller ingen måte å skru på lyden på egen hånd, skulle du ikke være fornøyd med lydbildet du får servert av programvaren.

Det er også litt smått irriterende at hodetelefonene absolutt ser seg nødt til å bekrefte hvilken bluetooth-kodek som brukes til å overføre lyden hver gang vi begynner å spille musikk. «AAC is active» er virkelig ikke noe vi trenger å vite hver eneste gang, og noe vi gjerne skulle sett at vi kunne slå av.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Ganske god støydemping, faktisk

Hva så med støydempingen? Jo, Beyerdynamic har faktisk kommet opp med en overraskende habil variant. Den tar effektivt livet av aircondition og andre typiske kontorlyder, mens trafikk og flystøy også reduseres grundig.

Helt hundre prosent på nivå med Sony og Bose på å jevne ut de mer ujevne lydene er Beyerdynamic ikke, men de er ikke langt unna og Lagoon gir deg definitivt muligheten til å lage din egen tilnærmet lydløse boble.

Uheldigvis produserer støydempingen en viss suselyd i hodetelefonene, men dette er høyst sannsynlig ikke noe du vil legge merke til om du ikke sitter i stille omgivelser uten noen form for lyd spillende.

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Batterilevetiden er oppgitt til 24,5 timer med støydemping og opptil voldsomme 45 timer uten. Det plasserer Beyerdynamic i det øvre sjikt. Jabra klarer solide 36 timer med støydempingen aktivert, Sony 30 timer, men ingen av dem slår Beyerdynamic på batteritid med støydempingen avslått.

Lagoon egner seg også rimelig godt til telefonsamtaler. De er ikke like ivrige på å dempe omgivelsesstøy som enkelte av konkurrentene, og det er egentlig en god ting. Ja, du hører lastebilen som kjører forbi, men det gjør i alle fall at stemmen ikke forsvinner i algoritmenes forsøk på å redusere bruset.

I mer stille omgivelser fungerer de dessuten helt utmerket. Jabra Elite 85h er nok fortsatt den fremste på dette området, men også Beyerdynamic gjør det godt.

Konklusjon

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Beyerdynamic Lagoon ANC er et meget habilt sett med støydempende hodetelefoner. De låter ikke fantastisk ut av esken, men du kan kjøre en hørselstest som personaliserer lyden akkurat til deg, og i alle fall for undertegnede ble resultatet betraktelig bedre enn lyden var i utgangspunktet.

Ellers huker Beyerdynamic stort sett av i alle boksene: God batterilevetid, god støydemping og god samtalekvalitet. Vi skulle nok gjerne sett at de var utstyrt med litt mer polstring, spesielt rundt ørene, men komforten er likevel stort sett god.

Alt i alt plasserer Beyerdynamic seg helt der oppe sammen med Bose, Sony, Jabra og de andre. Prismessig ligger de helt i øvre sjikt, med en pris i skrivende stund på rundt 4.000 kroner. Sannsynligvis får du nok mer for pengene hos et par av de andre, men du gjør heller ikke mye galt om du velger tyskerne.

Gode alternativer til Beyerdynamic Lagoon ANC

8
Meget bra

Beyerdynamic Lagoon ANC

sitat"Solid lyd og god støydemping, men det koster å være kar. "
 • Krysse av
  Kan personalisere lyden til hørselen din - med godt resultat
 • Krysse av
  Solid batterilevetid
 • Krysse av
  God aktiv støydemping
 • Krysse av
  Gode til samtaler, selv i støyete omgivelser
 • Krysse av
  Bæreveske i hardplast følger med
 • Bytt
  Noe tynn polstring, spesielt rundt ørene
 • Bytt
  Noe høy vekt
 • Bytt
  Fastvaren må oppdateres gjennom en PC
 • Bytt
  På-knappen kan iblant være litt seig i responsen
 • Bytt
  Ganske kostbare
annonse