Tek.no

Test Sonos Beam

Sonos Beam kan være lydplanken som får folk flest til å erstatte TV-høyttalerne

God og smart lyd til en relativt lav pris.

Niklas Plikk, Tek.no
Niklas Plikk
27 Juni 2018 15:01

Bare to av ti TV-er har et lydanlegg eller en lydplanke koblet til seg. Resten av TV-er spiller av lyden rett fra de innebygde høyttalerne til TV-en. Det sier i hvert fall Sonos, som nå ser sitt snitt til å endre statistikken de selv kaller begredelig.

Og tanken er god. TV-ene våre blir stadig større, men også tynnere. De ser penere ut på veggen enn de gjorde tidligere, men det er snart ikke plass igjen til TV-høyttalerne. Samtidig produseres det stadig vekk flere og flere fantastiske høykvalitets TV-serier på strømmetjenester som Netflix og HBO, som tydeligvis de fleste lytter til via elendige TV-høyttalere.

Her kommer Sonos Beam inn. Det skal være en enkel og relativt billig høyttaler for «folk flest» (les: Ikke hi-fi-entusiastene), som skal kunne fylle fellesrommet i leiligheten med musikk og TV-lyd, uten å fylle opp hele TV-benken med høyttalere og forsterkere.

Med Beam har terskelen for å få en Sonos-høyttaler under TV-en blitt betydelig lavere, med en startpris på «bare» 4000 kroner, fremfor 7000 kroner som storebrødrene Playbar og Playbase koster.

En avlang smarthøyttaler

Sonos Beam er betydelig mindre enn Sonos Playbar. Likevel låter den ikke så veldig mye dårligere.
Niklas Plikk, Tek.no

Sonos Beam er en ganske liten og kompakt sak. Den er drøyt 60 centimeter bred og dermed cirka 30 prosent kortere enn selskapets tidligere lydplanke. Det gjør det lekende lett å finne plass til den på TV-benken, og siden den bare er 6,8 centimeter høy er den ikke sjenerende for TV-bildet heller. Den ser ganske pen ut også, med matt plast over og under, og tøymateriale som dekker kantene rundt og skjuler høyttalerelementene på innsiden. Vårt testeksemplar kom i svart, men høyttaleren er også tilgjengelig i hvitt.

På baksiden har Sonos for første gang fått på plass en HDMI-kontakt, mens den optiske lydinngangen du finner på Playbar og Playbase er borte. Dette virker kanskje underlig for et lydprodukt å fjerne den eneste tradisjonelle lydinngangen, men med HDMI-kontakten får Sonos-lydplanken et par ekstra måter å bli styrt på, og til å styre TV-en tilbake.

For Sonos Beam er ikke bare en lydplanke ment å erstatte TV-høyttaleren din, men en fullt fungerende smarthøyttaler. Ved lansering vil den ha Amazons taleassistent Alexa på plass, akkurat som Sonos One, men Google Assistant er også på vei. Høyttaleren skal også ha støtte for Apples Airplay 2 innen veldig kort tid.

Med HDMI-kobling, og teknologier som heter HDMI ARC og HDMI CEC, skal TV-en og lydplanken kunne snakke sammen på måter de ikke kunne gjøre via en enkel optisk kabel. Ved lansering kan lydplanken skru TV-en av og på og TV-kontrollen kan justere lydvolumet, men Sonos sier de skal legge til flere funksjoner i fremtiden også, slik som å pause og starte filmer.

Fungerte selv på en åtte år gammel TV

På baksiden gjemmer det seg bare én lydinngang i form av en HDMI-port. Både HDMI-kabel og toslink-adapter følger med.
Niklas Plikk, Tek.no

Å gjøre seg avhengig av HDMI-funksjonalitet har imidlertid ikke vært foruten litt risiko, noe Sonos også vet. For det er ikke garantert at gamle TV-er vil kunne sende lydsignaler via en HDMI-kontakt. Sonos har imidlertid sagt at de tror såpass mange nå har oppgradert TV-ene sine til at de bør ha de nye HDMI-teknologiene, og hvis de ikke har det, følger det med en liten HDMI- til toslink-kabel, så du fortsatt kan få optisk lydsignal ut av TV-en.

For å teste HDMI-støtten har vi testet Sonos Beam mot to forskjellige TV-er: En nesten åtte år gammel modell fra Philips, samt en Samsung KS7005 fra 2016.

Vi begynner med den gamle Philipsen, som til tross for sin alder er utstyrt med én HDMI ARC-kontakt.

I teorien skal det bare være å koble til Beam via HDMI-kontakten, trykke igjennom et par menyer på mobilen, og vipps fungerer alt. Så sømløst gikk det ikke med den gamle traveren vår. Vi fikk det til å fungere til slutt, men ikke uten å være inne i TV-menyene og manuelt velge at HDMI 1-kontakten (som Philips kaller Easy Link) skulle brukes til lyden. Først da kunne Beam kommunisere med TV-en, og resten av oppsettet gikk fint.

Med den nyere Samsung-TV-en gikk alt som smurt, akkurat som Sonos lovte. Og hele dette Beam-prosjektet deres har uansett belaget seg på at det skal fungere på TV-er nyere enn fem år, så vi strakk vel strikken litt langt med Philips-TV-en uansett.

Med begge TV-ene fungerte det for øvrig fint å styre lyden til Beam via TV-fjernkontrollen. Bra!

Tilpasser lyden til rommet

Akkurat som Sonos One har Beam berøringskontroller på toppen. Her skulle vi ønske det også var en måte å aktivere TV-lyden på etter man har lyttet til musikk.
Niklas Plikk, Tek.no

Som med andre Sonos-høyttalere foreslår Sonos-appen at du tar en runde med selskapets lydkorrigering, kalt «Trueplay». Det er en prosedyre for å tilpasse høyttalerens lydbilde til rommet den befinner seg i og plasseringen den har fått. Dette løser naturligvis ikke alle problemer, men endringene den gjør er definitivt merkbare.

Trueplay-oppsettet støtter for øvrig bare iOS-enheter. Sonos sier dette er fordi de er nødt til å benytte seg av enhetens mikrofon for å gjøre de nødvendige lydtilpasningene, og det er rett og slett for mange Android-mobiler til å kunne tilpasse appen for hver enkelt. Skulle du ikke ha en eneste iOS-enhet i nærheten kan du kanskje overtale en venn til å laste ned Sonos-appen og gjøre Trueplay-korrigeringen for deg. Det tar bare 45 sekunder, og trengs bare å gjøres én gang.

Stor forskjell på lydprofiler

Niklas Plikk, Tek.no

Sonos Beam har to forskjellige lydprofiler – én for musikk og én for TV. Den bytter automatisk mellom disse basert på kilden. Kommer lyden via HDMI-kabelen, altså TV-en, har den TV-profilen, mens alt som strømmes trådløst til høyttaleren får musikkprofilen. Dette endrer både EQ-en, men også lydmiksen. For musikkprofilen oppfattes lydplanken som to stereohøyttalere, mens for TV-profilen anses lydplanken som to stereohøyttalere og en senterhøyttaler.

Sonos-logoen er selvfølgelig på plass, midt på den det mye tøystoffet på front.
Niklas Plikk, Tek.no

Forskjellen er betydelig. Strømmer vi musikk til Sonos Beam låter det som vi kjenner fra selskapets andre høyttalere. Det låter varmt og fyldig, og selv uten en dedikert subwoofer klarer den å levere overraskende dyp bass. Mellomtonene får virkelig vist seg frem, og selv om EQ-en kanskje er skrudd hakket for mye mot bassen, noe vi også poengterte på Sonos One, låter det hele generelt veldig godt balansert.

Sonos selger også en subwoofer som du kan utvide stue-lyden med, for å nå de aller dypeste tonene. Da får du virkelig tilgang til tung, drønnende bass som du ikke er i nærheten av med kun lydplanken.

Til film og TV-serier får vi et ganske annet inntrykk av Sonos Beam enn til musikk. Lyden er fortsatt god, men fokuset i lydbildet er flyttet til stemmer og høye toner. Fra en Sonos-representant fikk vi høre at dette er gjort med vilje. De skal visst ha kommet frem til at det TV-lyd ofte bommer på er dialog i filmer og TV-serier, og heller overdriver bakgrunnslyd, musikk og effektlyder. Slik er det ikke med Beam. Her får du litt tammere mellomtoner og skarpere diskant, men stemmer i TV-serier og filmer blir tydeligere, siden de sendes direkte ut fra den lille høyttaleren i midten av lydplanken. Vi synes imidlertid de har dratt film- og TV-lyden hakket for mye mot dialogen, da noen stemmer kan oppleves så skarpe at det grenser til skjærende.

Sonos-appen lar deg justere på EQ-innstillingene til lydplanken selv, men det løser ikke alle problemene. Du får bare én EQ-innstilling å justere, ikke én for hver profil, og du kan heller ikke velge bare én av lydprofilene som standard uansett kilde.

Lett å bytte til musikk, men ikke tilbake til TV-lyd

Hvis du er inne i Sonos-appen mens TV-er gir fra seg lyd, får du opp varsel når du prøver å spille av musikk.

Stort sett trenger du ikke å styre eller gjøre noe med lydplanken. Så lenge du bruker den som en TV-høyttaler, og ikke noe veldig rart med HDMI ARC-koblingen skjer, vil den alltid erstatte lyden som ellers hadde kommet fra TV-en.

Det blir imidlertid hakket mer trøblete hvis du bruker høyttaleren til annet enn TV-lyd. Beam fungerer tross alt som alle andre Sonos-høyttalere i form av at du kan strømme musikk til den i tandem med resten av Sonos-høyttalerne i huset. Da stopper TV-lyden å komme fra Beam-høyttaleren (som den skal), og du kan lytte til musikken din. Så langt, så vel. Problemet er når du skal ha lyden tilbake. Da er det ingen vei unna å bruke appen, velge "bla gjennom" og trykke på TV-ikonet. Først da bytter lydplanken over til TV-lyd igjen. Her hadde det vært fint med en fysisk knapp på lydplanken, eller en stemmekommando som hadde svitsjet tilbake fra musikkavspillingen til TV-lyden. «Alexa, turn on TV-sound!» for eksempel. Det går imidlertid å skru TV-en av og på, så vil lyden automatisk gå til lydplanken igjen, men heller ikke det er helt optimalt.

Konklusjon

Niklas Plikk, Tek.no

Sonos Beam er en knallgod lydplanke for folk flest. Så enkelt kan vi konkludere hele testen. Den har lav nok pris, god nok lyd og fungerer på nok TV-er til at den trolig vil gjøre de aller fleste veldig fornøyde.

Den er imidlertid ikke helt uten mangler. Du er begrenset til det Sonos har bestemt er «riktig» lyd, og det er visst helt forskjellig for musikk og TV. En såpass liten lydplanke når heller ikke de dypeste tonene, og selv om Sonos skryter av bred lydseparasjon er det ingen tvil om at du får en bedre filmopplevelse hvis du punger ut for flere av Sonos' høyttalere som du kan spre rundt i rommet.

Så det hele kommer ned til hva du sammenligner med. Du får ikke en liten og nett lydplanke til 4000 som kan erstatte hele surroundanlegget i stua, eller de gigantiske høyttalerne du har stående ved siden av TV-en. Men Sonos sikter seg inn på de åtte av ti TV-ene som fortsatt bruker TV-høyttalerne for å spille av lyden. Til det yter Sonos Beam mer enn godt nok, og ser bra ut på TV-hylla i samme slengen. Kombinerer du dette med Sonos' allerede veletablerte multiromssystem, og det faktum at de støtter Alexa, AirPlay 2 og snart Google Assistant, gjør det ganske trygt å satse på Beam også.

Alternativer

Loading
Sonos Beam
8
Meget bra

Sonos Beam

sitat"En kompakt og god lydplanke som kan passe til de aller fleste"
 • Krysse av
  Enkel å sette opp
 • Krysse av
  Fungerer sømløst med andre Sonos-enheter
 • Krysse av
  Støtter Alexa-styring og Airplay 2
 • Krysse av
  Ser bra ut
 • Krysse av
  Låter knallbra for størrelsen
 • Bytt
  Lar deg ikke velge lydmodus selv
 • Bytt
  Knotete å komme tilbake til TV-lyd etter musikkspilling
 • Bytt
  Litt skarp og hul lyd på TV-titting
Les også
Ikeas smarthøyttalere skal få en «folkelig» pris
Les også
Sonos Amp gjør vanlige høyttalere «smarte»
annonse