På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.
Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».
Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.
I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.
Helt trådløse øreplugger nesten uten irritasjonsmomenter
Innhold
Optoma er kanskje mest kjent for sine projektorer, men etter oppkjøpet av selskapet NuForce i 2014 har de også dyppet føttene i markedet for øreplugger og andre lydprodukter.
BeFree 8 er således vår første erfaring med et lydprodukt fra Optoma, og det dreier seg om et sett «helt trådløse» øreplugger med en pris som ikke er fullstendig avskrekkende. Til under 1500 kroner i billigste nettbutikk plasserer de seg omtrent der Apples AirPods ligger.
Og AirPods virker å ha vært en tydelig inspirasjon, i alle fall om vi ser på etuiet. Det er noe større enn Apples etui, men både plastfinishen, de avrundede kantene og magnetlukkingen minner veldig om eplevarianten.
Utsatt for fingermerker
Den særdeles blanke og svarte plasten er en utpreget fingermerkemagnet, noe som nok er hakket mindre prekært med Apples hvite finish. Det er nok heller ikke spesielt vanskelig å ripe det opp om du har det liggende løst i sekken eller ellers er litt uforsiktig. Vårt etui har noen bruksmerker allerede.
Selve pluggene er av typen som bruker gummi- eller skumputer for å skape forsegling mot ørekanalen, så om du foretrekker det åpne designet bør du nok allerede nå heller se mot AirPods.
Pluggene er utformet slik at de skal vris oppover i øret, og på den måten fungere litt som sine egne vinger. Det fungerer fint, men vektfordelingen er litt slik at det kan være vanskelig å få dem til å sitte ordentlig på plass om du hopper og spretter rundt. Hvis du bedriver intens trening er det med høy sannsynlighet bedre å gå for et par som har en litt bedre festeanordning. Det er imidlertid et pluss at de er regn- og svetteresistente (IPX5), så om du vil trene med dem bør det i alle fall gå helt fint sånn sett.
Plasten skriker ikke akkurat luksus eller heftig byggekvalitet. Hver av dem har en liten knapp på siden. Den venstre styrer spill/pause med ett trykk, hopp en låt frem med to trykk og lar aktivere stemmeassistent ved å holde den inne. Knappen på den høyre pluggen har tilsynelatende ingen annen funksjon enn å skru pluggen av og på.
Magnetinduksjon
Vil du av en eller annen grunn kun bruke én plugg, er du begrenset til å bruke den venstre. Her sitter nemlig bluetooth-mottakeren, mens pluggene bruker såkalt nærfelts-magnetinduksjon (NFMI) til å kommunisere med hverandre.
Magnetinduksjon skal være en mer pålitelig metode for denne typen overføring, og har vært snakket om av flere produsenter som en måte å redusere problemene med at signalet mellom pluggene faller ut. Bluetooth er som kjent følsomt for forstyrrelser fra for eksempel wifi-nettverk, ettersom det bruker 2,4 GHz-båndet.
I BeFree8 fungerer det tilsynelatende strålende. Vi har ikke opplevd noen nevneverdige problemer med overføringen, verken mellom pluggene og mobilen eller mellom den høyre og venstre pluggen. Pluggene er også ekstremt raske til å synkronisere signalet om du går fra én til to plugger eller når du tar den høyre pluggen ut av det svært begrensede dekningsfeltet til den venstre.
Rekkevidden fra pluggene til telefonen er gjennomsnittlig for denne kategorien, hvor det selvfølgelig er ganske begrenset hvor stor antenne du kan få plass til.
Det er også litt irriterende at pluggene ikke skrur seg på automatisk når du tar dem ut av etuiet. Det er noe av det som er så behagelig med Apples AirPods, nemlig at du bare kan ta dem ut av etuiet, og så er de skrudd på og tilkoblet før du engang rekker å ha dem i øret.
God lyd
Lyden er imidlertid solid. BeFree8 byr på høyoppløst, detaljert lyd og stort sett et luftig og flott lydbilde. De kan imidlertid oppleves som litt skarpe i toppen innimellom, og spesielt gjelder det fra iPhone, som ofte er litt spissere i lyden enn Android-telefoner flest.
Litt mer fylde og kropp i mellomtonen hadde dessuten ikke vært å forakte, men jevnt over er dette flott, og absolutt på høyde med for eksempel Jabra Elite Sport, som har vært en av våre favoritter i denne klassen. Med riktige øreputer og optimal forsegling blir dessuten bassgjengivelsen meget god, med et presist og fyldig fundament til resten av lydbildet.
Samtalekvaliteten er på sin side ganske svak. Innendørs og i stille omgivelser fungerer det greit, men utendørs og spesielt i vind er det problematisk for motparten å høre hva du sier. Motparten opplevde ofte at man kunne høre like mye av omgivelsene som av stemmen til undertegnede, og det tyder på at de ikke engang prøver å filtrere bort så mye.
Et lite lyspunkt er at du i det minste får servert samtalelyden i stereo i din ende, som ikke alltid er tilfelle på disse helt trådløse produktene. De er også godt isolert både inn og ut, slik at du ikke risikerer å plage naboen på bussen, men har ingen «ambient»-modus slik enkelte andre av disse produktene har, som bruker mikrofonene utvendig til å slippe gjennom litt lyd.
Batterilevetiden er også omtrent på par for disse «true wireless»-produktene, med fire timer på en lading. Det virker for oss å stemme godt, og Optoma har dessuten fått plass til et batteri med plass til tre ekstra oppladinger i etuiet, der mange av de andre bare tilbyr to. Total batterilevetid blir dermed rundt 16 timer, som er bra.
Konklusjon
Optoma NuForce BeFree8 er et solid par med helt trådløse øreplugger. Nikkene til Apple er tydelige, men Optomas kanalplugg-utforming byr på bedre lyd og bedre passiv demping av omgivelsene.
De har ellers stabil tilkobling, brukbar batterilevetid og god komfort, mens samtalekvaliteten er svak. Det siste er imidlertid det eneste virkelig negative vi kan finne.
Alt i alt bør disse definitivt med i vurderingen om du er på jakt etter øreplugger helt uten noen form for kabel. Se også på de gode alternativene under.
Gode alternativer til Optoma NuForce BeFree8
Optoma NuForce BE Free8
Et godt alternativ til Apple, Jabra, Sony og de andre.
Fordeler
- +Fyldig og luftig lyd
- +Sitter stort sett godt på plass
- +Kurant batterilevetid i denne klassen
- +Tre ekstra oppladinger i etuiet
- +Stabil tilkobling
Ting å tenke på
- —Etuiet er en fingermerkemagnet uten like
- —Ganske stort etui
- —Litt skarpe i diskanten iblant
- —Ingen mulighet for egne ørevinger
- —Batterilevetiden er fortsatt svak sett opp mot andre formfaktorer
- —Svak samtalekvalitet i støyende omgivelser