Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

TestJaybird Vista

Kanskje de beste trådløse ørepluggene til trening

Stein Jarle Olsen, Tek.no

Jaybirds første «true wireless»-øreplugger Run var ingen ubetinget suksess. De satt godt i øret og var blant de mest diskré vi hadde sett, men slet med blåtann-tilkoblingen og hadde et etui som hadde for vane å åpne seg i lomma.

Oppfølgeren Run XT løste begge disse problemene, men slet fortsatt med at lydkvaliteten ikke var på nivå med konkurrentene. De låt rett og slett ikke godt nok til å nærme seg noen toppkarakter.

Nå er Jaybird ute med sine tredjegenerasjons helt trådløse øreplugger, og denne gang er navnet Vista. Denne gang har tilsynelatende også teknologien nådd et nivå som gjør at utformingen på etuiet går overens med målgruppen til Jaybird. Siden sist er nemlig etuiet minsket betraktelig, og endelig til et nivå som gjør at det går an å ha det med i lomma på treningssenteret eller løpetur.

Vista-etuiet er sannsynligvis ett av få etuier som kommer i nærheten av Apples minimale Airpods-etui i volum, og den ganske flate og avlange utformingen gjør også at det er betraktelig mer lommevennlig enn tidligere. Volumet på etuiet tilsvarer omtrent fire tyggispakker lagt oppå hverandre i to rader.

Jaybird-etuiet (til venstre) er betraktelig mindre enn Sonys etui til WF-1000XM3, men ikke helt like kompakt som Apples Airpods-etui.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Diskré plugger

Etuiet er også svært lett, noe som selvfølgelig er positivt, men på den andre siden gjør det at det også føles litt ut som et leketøy og ikke spesielt solid. Vi har imidlertid ingen holdepunkter for å si at det er noe galt med kvaliteten her – magneten som holder lokket på plass er kraftig nok og pluggene klikker lett på plass i sporene sine. Vi liker også det matte belegget, som gjør det langt mindre utsatt for riper og fingermerker enn en del av konkurrentene.

Selve pluggene er også rimelig kompakte og lette. Seks gram, oppgir Jaybird, og som tidligere er de svært diskré i ørene. Batterilevetiden er også rimelig god, med seks timer i pluggene (blant de beste på markedet) og ytterligere ti timer i etuiet (helt middels), og fem minutter i etuiet skal gi nok strøm til en times avspilling.

Det er praktisk, og det er også kjekt at Jaybird har valgt USB-C som ladestandard. En liten lysdiode i front forteller dessuten om ladestatus. Lyser den rødt bør du vurdere å plugge i kabelen.

En lysdiode i front forteller om ladestatus.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Puter og vinger som henger sammen

Jaybird Vista er kanalplugger, altså plugger av typen som bruker en gummipute for å lage forsegling mot ørekanalen din, og i eska følger det med tre størrelser av puter.

Dessverre har Jaybird konstruert puter som henger fast i de tilhørende festevingene, noe som gjør at det er umulig å velge én størrelse på putene og en annen størrelse på vingene. Det gjør det vanskelig å skreddersy passformen til akkurat dine ører, og spesielt om du har litt komplisert utformede ører kan det gjøre at Vista ikke sitter like godt på plass som de kunne ha gjort.

At vinger og puter henger sammen gjør det noe vanskeligere å lage en kombinasjon som fungerer perfekt for akkurat deg.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Når det er sagt, så opplever vi at vingene holder pluggene godt på plass, og at putene er såpass myke at det ikke er veldig vanskelig å få dem til å passe i ørekanalen, tross at størrelsen kanskje ikke akkurat er den vi ville valgt til vanlig.

Komforten er imidlertid fortsatt et problem, i alle fall for undertegnede. Vingene er litt i stiveste laget, noe som gjør at det lett gnager der de fester seg i øret. Til vanlig bruk fungerer imidlertid varianten som bare har en liten hake, ikke en vinge, fint og uten å gnage. Den sitter imidlertid ikke på langt nær like godt fast.

Til trening vil vi nok anbefale vingevarianten, og da sitter pluggene til gjengjeld bom fast – akkurat som forgjengeren. De er også svette- og regnresistente, og Jaybird hevder at utformingen skal gjøre dem umulige å knuse. Sistnevnte har vi ikke testet, for å si det sånn.

Velg funksjoner selv

Utvendig har pluggene hver sin knapp, og via Jaybird-appen kan du velge hvilke funksjoner ulike kommandoer skal utløse. Standardinnstillingen er at ett trykk pauser eller starter musikken, to trykk hopper til neste låt og å holde inne skrur pluggene av.

Du kan imidlertid også velge å sette enkelt- eller dobbelttrykk til å aktivere taleassistenten på telefonen din, eventuelt å starte en spilleliste på Spotify. Å holde inne kan også settes til å justere volumet opp og ned, skulle du ønske det. Litt rart er det at ikke den venstre ørepluggen kan settes til å gå en låt tilbake, men ellers er dette fint løst av Jaybird.

Som vanlig er det slik at kommandoene gjerne gjør at du presser pluggene enda lenger inn i ørene, men det er i det minste bedre enn å ikke ha fjernkontrollmuligheter i det hele tatt. Det må også nevnes at Vista ikke har noen form for «ambient mode» eller liknende, hvor du kan slippe gjennom lyd fra omgivelsene uten å ta pluggene ut av øret.

Undertegnede har ikke for vane å bruke disse i noen særlig grad, men det kan være verdt å ta med i betraktningen om du har bruk for en slik funksjon. Vi liker også at pluggene kan brukes hver for seg, skulle du ønske å ha musikk i det ene øret og det andre åpent for beskjeder. Det gjør også at de kan deles med en venn.

Dagene hvor helt trådløse øreplugger stakk langt ut av øret er stort sett borte. Jaybird Vista er midt på treet i det henseendet.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Fin lyd – med justering

Lydmessig er det også bedring å spore fra forrige generasjon. Ut av esken kommer pluggene oppsatt med lydinnstilling «Flat», og den er nettopp det – ganske flat. Mellomtonen er i overkant fremtredende, bassen er litt for lett og det hele mangler i det hele tatt en god del dynamikk.

Å laste ned appen og justere innstillingene er derfor absolutt å anbefale, og Jaybird har en rekke forhåndsinnstillinger som er bedre enn Flat-alternativet. Den beste er sannsynligvis den som heter Signature, som drar opp bassmengden ganske betydelig og samtidig roer ned den litt påtrengende mellomtonen en del.

Med Signature-innstillingen låter plutselig Vista-pluggene både engasjerende og ganske behagelig selv over lengre lytteperioder. Vi savner kanskje litt oppløsning i diskanten og fortsatt litt luftighet i lydbildet, men ellers er dette absolutt ikke verst.

Det låter varmt og fyldig, og den ekstra boosten i bunnen av registeret er definitivt treningsvennlig, selv om det nok kan argumenteres med at bassgjengivelsen kunne vært hakket tørrere og mer kontant enn den litt løsslupne varianten vi får servert.

Det er i det hele tatt litt underlig at det ikke er Signature-innstillingen som er standard, all den tid det sikkert er en del som ikke tar seg bryet med å laste ned den tilhørende appen.

Jaybird-appen kan kjøre en slags måling av ørene dine som resulterer i en skreddersydd equalizer-innstilling.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Måler hørselen din

Skulle du ikke like noen av de predefinerte equalizer-innstillingene har du også mulighet til å lage en egen spesialtilpasset innstilling. Da leder appen deg gjennom seks ulike lyttesteg hvor du drar i en skyvebryter til du er i stand til å høre tonen som spilles av, og resultatet er en equalizer-innstilling som er skreddersydd akkurat for din hørsel.

Resultatet for undertegnedes del ble rimelig likt varianten jeg fikk servert av Nuraphone-hodetelefonene i fjor, med en ekstra boost både i bassområdet og i øvre mellomtone, og låter i likhet med Signature-innstillingen rimelig fint.

Noen vil nok for øvrig savne støtte for kodeker som Aptx eller AAC, men Jaybird har igjen kun gått for den enkleste blåtannkodeken SBC. I teorien betyr det at Vista ikke har like gode forutsetninger som en del andre, men vår erfaring er at det fint går an å levere fullt brukbar Bluetooth-lyd også med SBC.

Til samtaler har vi strengt tatt sjelden veldig store forventninger til denne typen produkter. Mikrofonen sitter for langt unna munnen til at resultatet vanligvis blir spesielt godt, og Jaybird Vista er således ikke noe unntak.

I bråkete omgivelser tar støyreduksjonen i mikrofonene over i såpass stor grad at det blir veldig vanskelig for motparten å høre verken deg eller omgivelsene. Mikrofonene prøver rett og slett så hardt å nøytralisere støyen at stemmen din også blir med på kjøpet, noe som ikke gir en spesielt god opplevelse for motparten.

I stillere omgivelser fungerer det greit, men dette er altså ikke hodetelefonene du går for om du jevnlig har for vane å gå rundt i byen og snakke i telefonen gjennom ørepluggene dine.

Konklusjon

Jaybirds tredje generasjons «true wireless»-plugger er definitivt deres beste forsøk så langt, og Vista er bedre enn begge Run-modellene på de aller fleste områder. Vista sitter veldig godt på plass i ørene, men komforten med ørevingevarianten kan være litt problematisk. Det er også et minus at puter og vinger ikke kan monteres på uavhengig av hverandre.

Jaybird Vista er et rimelig godt valg for de fleste.
Stein Jarle Olsen, Tek.no

Til trening huker Vista av i alle boksene vi ønsker oss: De sitter godt, er regn- og svetteresistente og har ikke minst en basstung og treningsvennlig lyd. Ut av eska kommer de imidlertid innstilt til Flat-innstillingen, som ikke er spesielt god. Moralen er derfor at du definitivt bør laste ned appen og velge en annen equalizer-innstilling – eventuelt gå for løsningen som tilpasser lyden til hørselen din.

Det er i det hele tatt mye å like med Jaybird Vista. De har ikke like god lyd som Sony WF-1000XM3 eller noen av de enda dyrere alternativene i denne kategorien, men for prisen på 1.890 kroner får du likevel ganske mye for pengene, enten det er til trening eller annen bruk.

Gode alternativer til Jaybird Vista

Apple AirPods 2 with Charging Case
De som bare fungerer

Apple AirPods 2 with Charging Case

fra 1290:-

Apples Airpods har det mest kompakte etuiet av alle, og mange liker også at utformingen gjør at du kan høre omgivelsene samtidig som du lytter til musikk eller annet.Batteritiden er fortsatt veldig solid, spesielt om vi tar etuiet med i betraktningen, og har du en iPhone får du litt av den spesielle Apple-sausen på toppen.Airpods er også et ganske prisgunstig alternativ, tro det eller ei.Les testen av Apple Airpods 2 »

JBL Reflect Mini 2 BT
Hvis du ikke bryr deg om en liten tråd bak nakken

JBL Reflect Mini 2 BT

fra 560:-

True wireless-plugger er fortsatt i hovedsak betraktelig dyrere enn sine trådforbundne søsken.Hvis trening er hovedformålet og du ikke bryr deg om den lille kabelen bak nakken ville vi vurdert disse fra JBL. De bruker også ørevinger, sitter veldig godt på plass og har rimelig god lyd til prisen.At batterilevetiden også er bedre er bonus, og de koster altså ikke mer enn drøyt en tredel av Jaybird-pluggene.Les testen av JBL Reflect Mini BT 2 »

Sony WF-1000XM3
Om trening ikke er hovedfokus

Sony WF-1000XM3

fra 1177:-

Sonys nylanserte true wireless-plugger satte i praksis en ny standard. De tilbyr en relativt habil aktiv støydemping, opptil åtte timers batteritid på en lading og meget god lydkvalitet.Til trening er de imidlertid ikke like imponerende, og vi opplevde for eksempel at svette satte seg i støydempingsmikrofonene og ga en fæl feedback-lyd i øret.Likevel er dette pluggene vi ville valgt om vi skulle handlet plugger i denne kategorien akkurat nå. Veiledende pris er 2.490 kroner.Les testen av Sony WF-1000XM3 »

Jaybird Vista
8
Meget bra

Jaybird Vista

8
Meget bra
sitatKanskje de beste helt trådløse ørepluggene til trening.

Fordeler

  • +
    Sitter veldig godt på plass
  • +
    Seks timers batterilevetid er kurant
  • +
    Kompakt og bærevennlig etui
  • +
    Pluggene kan brukes hver for seg
  • +
    Svetter- og regnresistent
  • +
    Fin app som også kan tilpasse lyden til din hørsel
  • +
    Signature-innstillingen gir fyldig og engasjerende lyd

Ting å tenke på

  • Lyden ut av eska er ganske flat og uengasjerende
  • 10 timers ekstra batterilevetid i etuiet er ikke all verden
  • Plugger og vinger henger sammen, vanskelig å skreddersy passformen
  • Vingene gnager noe i ørene
  • Ikke spesielt gode til samtaler om det er litt bråkete rundt deg
  • Ingen støtte for AAC eller Aptx
annonse
Jaybird Vista WirelessI samarbeid med vår kommersielle partnerPrisjakt.no
Ikke på lager
annonse